Metode alternative pentru diminuarea durerilor nasterii

Metode alternative pentru diminuarea durerilor nasterii

Louise Tanase - Contributor

Nasterea reprezinta o parte naturala, normala si sanatoasa a vietii unei femei, in ciuda faptului ca implica si durere. In afara deja "clasicelor" anestezii epidurale, exista numeroase metode alternative pentru gestionarea si diminuarea durerilor nasterii, metode care sunt mai sigure pentru mama si copil, dar si mai ieftine. Indiferent ca tu, viitoare mamica doresti in mod deosebit o nastere naturala fara anestezice, sau pur si simplu doresti sa minimalizezi numarul interventiilor medicale si posibilul impact negativ al acestora asupra procesului nasterii, ai putea incerca metodele alternative de control al durerii.

Intensitatea durerii experimentate in timpul nasterii este influentata de mai multi factori individuali: de mediu, fizici, emotionali si psihici. Unii dintre acesti factori pot fi anticipati si controlati activ de catre femeia aflata in travaliu prin informare prealabila, dar si cu ajutorul echipei care ajuta femeia in procesul nasterii: partener, asistente medicale, moasa, medic obstetrician. Abilitatea de a se relaxa si cunoasterea procesului nasterii, ii dau femeii incredere in forta ei de a lucra cu trupul ei. Aceste abilitati, la modul ideal, ar trebui invatate inainte de inceperea travaliului, prin participarea la cursurile pentru pregatirea nasterii.

Exercitii de respiratie si relaxare

Acest tip de exercitii reprezinta probabil cea mai folosita si mai cunoscuta metoda pentru diminuarea durerilor nasterii. Denumite in mod generic "exercitii Lamaze", acestea folosesc un anumit ritm si intensitate a respiratiei (invatate anterior, la cursuri) care ajuta femeia sa se relaxeze in timpul travaliului, sa elibereze constient tensiunea din corpul ei, permitandu-i uterului sa expulzeze fatul, fara eforturi suplimentare si fara a pierde energie inutil. Abilitatea de a te relaxa folosind exercitiile de respiratie in conditii stresante, cum este nasterea, este dobandita prin multa practica. Deci, inscrie-te din timp la cursuri si exerseaza!

Hidroterapia

 

Dusurile calde si baile lungi sunt si ele metode de calmare a durerilor in timpul travaliului. Numeroase studii au aratat ca hidroterapia, atunci cand este folosita corect in timpul travaliului si nasterii este sigura, reduce durerile, imbunatateste progresul travaliului si reduce riscul ruperilor de tesut. Un dus cald (atentie: nu fierbinte, nu rece) este benefic in orice moment al travaliului. O baie (scufundarea trupului femeii intr-o mini-piscina pentru nastere sau chiar o cada cu apa calduta, curata) poate grabi nasterea, cata vreme este folosita in partea activa a travaliului (incepand de la o dilatatie de 5 centimetri). Pacientele ar trebui sa limiteze timpul petrecut in cada cu apa la maximum doua ore pentru beneficii maxime, iar temperatura apei nu trebuie sa depaseasca 37°C. Studiile au aratat ca o baie calda este sigura si dupa ruperea membranelor, datorita faptului ca apa nu urca in interiorul vaginului.

Acupunctura

Aceasta este o metoda straveche de control al durerii, prin plasarea unor ace foarte fine in anumite puncte ale corpului care, stimulate, reduc foarte mult durerea. Femeile insarcinate pot apela la acupunctura inca din ultimele luni de sarcina, in vederea pregatirii pentru nastere si sunt ajutate astfel sa nasca mai usor, cu dureri mult mai mici. Daca vrei sa folosesti aceasta tehnica, ai grija sa alegi un specialist in acupunctura care are experienta in tratarea femeilor insarcinate.

Presopunctura, reflexoterapie si masaj

 

Acestea sunt tehnici specifice care folosesc atingerea in anumite zone pentru a ajuta la diminuarea presiunii sau a durerii, pentru a imbunatati relaxarea si eliberarea endorfinelor. Stimularea anumitor puncte ale corpului unei femei in travaliu poate ajuta la grabirea nasterii. Incearca masajul mainilor si al picioarelor, al soldurilor si genunchilor sau effleurage-ul, o tehnica de masare usoara, circulara a abdomenului si vei observa cum durerile asociate nasterii se vor diminua. Este recomandat, totusi, sa apelezi la personal special instruit in aceste tehnici.

Aromaterapia

Este stiut ca anumite uleiuri esentiale extrase din plante au efecte relaxante si contribuie la diminuarea durerilor. Folosita in timpul nasterii, aromaterapia te va ajuta sa te relaxezi si va diminua durerile provocate nu numai de nasterea in sine, dar si de anxietatea ta. Pregateste-ti din timp un set pentru aromaterapie si nu uita sa il adaugi in bagajul pentru maternitate.

 

Mingea pentru nastere

 

Este o minge mare, folosita pentru nastere sau pentru terapia fizica. Poate fi folosita in diverse moduri in timpul travaliului. Indiferent ca alegi sa stai pe ea pur si simplu, sau sa te legeni inainte-inapoi sau stanga-dreapta, mingea este foarte confortabila si ajuta in progresul travaliului prin folosirea fortei gravitationale si creste productia de endorfine (deoarece forma curbata a mingii si elasticitatea ei stimuleaza receptorii nervosi de la baza pelvisului).

Mingea ar trebui sa fie moale si destul de mare ca diametru, astfel incat genunchii tai sa fie flexati la 90 de grade in raport cu podeaua. Atentie: nu te aseza si nu te ridica de pe minge fara sprijin - te poti accidenta.

Miscarea, pozitionarea si schimbarea pozitiilor

Pozitia pe care bebelusul tau o are in burtica ta, contribuie la intensitatea durerilor pe care le experimentezi in timpul nasterii, dar si la durata travaliului. Travaliul va progresa mai repede si mai usor daca tu vei asculta mesajele pe care corpul tau ti le transmite. Misca-te si schimba pozitia in care stai, cat de des simti nevoia. Plimbarea, leganarea de pe un picior pe altul sau pe mingea mare pentru nastere, urcarea si coborarea scarilor, ghemuirea - toate sunt exemple de miscari si schimbari ale pozitiei corpului care te pot ajuta in timpul travaliului.

Muzica

 

Stimularea auditiva, acustica si vibrationala scade perceptia durerii si creste nivelul relaxarii. Pentru fiecare etapa a travaliului pot fi de folos diferite tipuri de muzica. Este recomandat ca pentru ultima parte a travaliului si pentru nastere sa ai pregatita din timp o selectie muzicala pe care sa o poti asculta chiar si la materrnitate. Muzica va masca diversele sunete care pot fi auzite intr-un spital si care te pot distrage intr-un mod negativ, ajutandu-te sa iti creezi un mediu inconjurator mai personal, prietenos si relaxat in timpul nasterii.

Hipnoza

Desi aceasta tehnica nu iti va diminua propriu-zis durerile nasterii, te va ajuta sa iti distragi atentia de la teama de contractiile dureroase. Daca este practicata corect, hipnoza te poate ajuta sa te relaxezi, sa iti controlezi respiratia si sa te concentrezi mai bine asupra nasterii in loc sa te gandesti la durere.

TENS (stimularea electrica transcutanata a nervilor)

Aceasta metoda foloseste curentul electric pentru a stimula anumite zone ale corpului femeii in timpul travaliului.

Aceste impulsuri electrice linistitoare traverseaza suprafata pielii pana la celulele nervoase si impiedica semnalele dureroase sa ajunga la creier.

De asemenea, stimuleaza organismul sa produca o cantitate mai mare de endorfine, ceea ce contribuie, de asemenea, la diminuarea durerii.

Discuta cu medicul care te va asista la nastere despre aceasta. Nu toate maternitatile ofera acest serviciu.

Discuta din timp despre metodele alternative de control al durerii cu medicul cu care vei naste, pentru a stii ce vei putea folosi si ce nu, in functie de sfatul sau, disponibilitatea personalului auxiliar de care vei avea nevoie si compatibilitatea metodelor alese de tine cu rigorile actului si spatiului medical.

Tu ce metoda ai vrea sa incerci sau ai incercat deja pentru controlul durerilor nasterii?

Articolul urmator
M-am temut de durerile nașterii și m-am liniștit cu gândul la epidurală, dar nu s-a putut. Niciodată, la nicio naștere
M-am temut de durerile nașterii și m-am liniștit cu gândul la epidurală, dar nu s-a putut. Niciodată, la nicio naștere

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Beneficiile nașterii naturale pentru imunitate și cum influențează tipul nașterii imunitatea copilului pe parcursul vieții
    Beneficiile nașterii naturale pentru imunitate și cum influențează tipul nașterii imunitatea copilului pe parcursul vieții

    Imunitatea se referă la capacitatea organismului de a se proteja în fața agenților patogeni (bacterii, virusuri, paraziți, toxine). Ne naștem cu ea, dar evoluția ei este...

    „Mami, mă doare spatele!” Cauzele ascunse ale durerilor de spate la copii. Când trebuie să ne îngrijorăm?
    „Mami, mă doare spatele!” Cauzele ascunse ale durerilor de spate la copii. Când trebuie să ne îngrijorăm?

    Durerile de spate la copii sunt oarecum normale în societatea modernă actuală în care ghiozdanele școlarilor cântăresc mai mult decât ar trebui. Când...

    Condimente care înlocuiesc sarea: alternative delicioase
    Condimente care înlocuiesc sarea: alternative delicioase

    Sarea reprezintă unul dintre cele mai utilizate ingrediente în bucătăriile din lumea întreagă. Stimulează papilele gustative și activează gusturile ce cresc apetitul, dar...

    O femeie a vrut să facă histerectomie pentru a pune capăt durerilor, dar medicii au refuzat procedura. „Au spus că sunt prea tânără”
    O femeie a vrut să facă histerectomie pentru a pune capăt durerilor, dar medicii au refuzat procedura. „Au spus că sunt prea tânără”

    În anumite cazuri, când diverse tratamente nu dau rezultatele așteptate și pacientele se confruntă în continuare cu dureri insuportabile, medicii recomandă...

    Un medic este acuzat că ar fi smuls capul unui bebeluș în timpul nașterii
    Un medic este acuzat că ar fi smuls capul unui bebeluș în timpul nașterii

    Un tată a acuzat un medic că i-a smuls capul „cu totul” fetiței sale, atunci când a adus-o pe lume. Tragicul incident ar fi avut loc pe 1 mai, într-un spital din...

    Soțul meu mi-a spus că l-am făcut „de rușine” în timpul nașterii, când am țipat
    Soțul meu mi-a spus că l-am făcut „de rușine” în timpul nașterii, când am țipat

    Cu un soț insensibil și dureri groaznice în timpul travaliului, o mamă a primit rearca „m-ai făcut de râs” pentru că a țipat în sala de nașteri....

    Soacra mea m-a filmat în timpul nașterii, în cea mai vulnerabilă postură, fără acordul meu
    Soacra mea m-a filmat în timpul nașterii, în cea mai vulnerabilă postură, fără acordul meu

    O soacră și-a luat prin surprindere nora atunci când a filmat întregul proces al travaliului și al nașterii nepoatei ei, fără a avea acordul și amenințând...

    Soțul meu mi-a mărturisit că și-ar fi dorit să mor în timpul nașterii. Sunt distrusă...
    Soțul meu mi-a mărturisit că și-ar fi dorit să mor în timpul nașterii. Sunt distrusă...

    O mărturisire șocantă la ceas de seară a determinat o mămică să își piardă încrederea în soțul ei. Bărbatul i-a declarat că și-ar fi dorit ca ea să moară pe...

    © 2025 Qbebe