10 surprize la nastere care nu trebuie sa te surprinda

10 surprize la nastere care nu trebuie sa te surprinda

Louise Tanase - Contributor

Nasterea este unul dintre cele mai importante si frecvente subiecte de discutie printre viitoarele mamici, mai ales atunci cand este vorba despre femei care vor deveni mame pentru prima oara. Trebuie sa stii insa ca, in ciuda milioanelor de articole, carti, documentare si discutii, exista cateva lucruri care ar putea sa te surprinda la nastere.

In timpul sarcinii, fiecare femeie este preocupata sa se documenteze in legatura cu aceasta perioada speciala a vietii sale, insa cel mai mult este interesata de nasterea naturala, mai ales daca doreste sa nasca astfel. Probabil ca te astepti ca dupa ce ai citit mii de pagini de carte sau de articole online, dupa ce ai auzit zeci de povesti de la femei care au trecut deja prin aceasta experienta si dupa ce ai vizionat ore intregi de filme documentare despre nastere sa stii absolut totul si sa nu te mai surprinda nimic. Trebuie sa stii insa ca, indiferent cat de mult te documentezi, surprizele tot sunt posibile, iar acest lucru ti-l pot confirma chiar si cele care au trecut prin 2, 3 sau chiar 4 nasteri. Nu exista absolut nicio metoda de a prezice exact ce se va intampla sau cum va decurge o nastere, exceptand lucrurile de baza. Unele surprize care apar in timpul nasterii sunt serioase, altele amuzante, insa unele pot fi dezgustatoare.

1. Nastere foarte rapida

Probabil ca in timpul sarcinii sau chiar inainte de a ramane insarcinata ai auzit sau citit informatii sau povesti despre travalii si nasteri care dureaza multe ore. Adevarul este ca, in majoritatea cazurilor, travaliul si nasterea la primipare (femei care nasc pentru prima data) pot dura in jur de 8-10 ore, iar la multipare (femei care au mai nascut cel putin odata) durata obisnuita este de circa 6-8 ore sau mai putin. Trebuie sa stii insa ca exista si cazuri in care nasterea se produce atat de rapid, incat gravidele nici nu mai ajung la spital. Fie contractiile sunt confundate cu cele Braxton-Hicks, fie bebelusul se grabeste, cert este ca exista cazuri in care nasterile au durat chiar mai putin de o ora. Prin urmare, fii pregatita!

2. Incidente stanjenitoare


Asa cum deja stii, nasterea implica toata regiunea pelvina. Consecinta acestui fapt poate fi reprezentata de mici sau mari incidente care au legatura cu nevoile tale fiziologice. Asadar, nu trebuie sa fii socata prea tare de incidentele de genul urinarii in pat fara sa iti dai seama sau fara sa poti controla acest lucru, mai ales daca beneficiezi de o anestezie epidurala - acesta este unul dintre cele mai comune incidente jenante care se intampla in timpul nasterii. Unele femei au descoperit in timpul nasterii ca presiunea abdominala declanseaza episoade serioase de flatulenta, chiar din primul stadiu al nasterii. Exista numeroase cazuri de femei care, din cauza presiunii si a efortului de expulzie din timpul nasterii, au defecat pe masa de nasteri. Desi toate aceste incidente sunt cumplit de jenante, trebuie sa stii ca personalul medical este obisnuit sa asiste la ele.

3. Durere foarte redusa

Una dintre surprizele care pot aparea la nastere si care este, cu siguranta, cea mai bine venita, este durerea mult diminuata fata de asteptari. Adevarul este ca ideea de nastere naturala, povestile cunoscutelor si nenumaratele filmulete care circula pe internet te pot coplesi cu temeri si griji, mai ales in ceea ce priveste nivelul de durere asociat cu nasterea vaginala. Trebuie sa stii, insa, ca foarte multe femei au marturisit ca au fost surprinse de faptul ca nivelul durerii a fost mult mai mic in realitate decat cel la care se asteptau ele. Desi perceptia durerii are legatura cu norocul, cu subiectivismul si cu tehnicile de control al durerilor nasterii care pot fi invatate la cursurile tip Lamaze, exista totusi sanse ca durerile nasterii sa nu fie atat de mari pe cat te astepti.

4. Nastere inainte de termen


Nasterile inainte de data probabila a nasterii sau chiar nasterile premature constituie surprize nu tocmai placute. Desi este posibil ca tu sa fii pregatita psihic pentru nastere, bebelusul tau ar putea sa nu fie pregatit fizic sa paraseasca mediul intrauterin si sa aiba probleme de sanatate dupa nastere. Nasterea inainte de termen este o surpriza care nu trebuie sa te surprinda prea tare: aproximativ 20.000 de bebelusi se nasc prematur anual in Romania, adica aproximativ 10% din totalul nasterilor.

5. Ruperea membranelor

Indiferent de nivelul de informare asupra nasterii, majoritatea femeilor sunt surprinse atunci cand li se "rupe apa". Adevarul este ca ruperea membranelor se poate intampla oricand, in orice conditii, de aceea nu este de mirare ca femeile insarcinate sunt surprinse in pat dormind, la cine simandicoase, in masini sau in orice alt loc, in imprejurari "nepotrivite". Uneori, ruperea membranelor poate fi semnalizata de o scurgere apoasa abia perceptibila, insa in alte cazuri acest fenomen poate fi observat de toata lumea din jurul gravidei, cantitatea de lichid amniotic putand fi semnificativa. Dincolo de faptul ca atunci cand se intampla in public, ruperea membranelor este foarte jenanta, cu siguranta constituie o surpriza intotdeauna.

6. Planul de nastere nu poate fi respectat


Indiferent ca este vorba despre o nastere prematura, o nastere rapida sau o nastere cu complicatii, uneori planurile gravidei in legatura cu nasterea se duc pe apa sambetei. Fie ca nasterea se declanseaza in alt oras, fie ca obstetricianul care trebuia sa asiste la nastere si-a rupt o mana si nu poate veni, fie ca voiai sa nasti in apa si toate cazile sunt ocupate in ziua respectiva, planurile facute cu grija de-a lungul lunilor se sarcina pot fi spulberate intr-o clipa. Dincolo de faptul ca acest tip de surprize este foarte frustrant, trebuie sa te gandesti ca cel mai important lucru este ca bebelusul sa se nasca sanatos si tu sa treci cu bine peste aceasta experienta.

7. Bebelus foarte mare

Uneori, in ciuda masuratorilor „exacte" care se fac de-a lungul sarcinii, a ecografiilor si a estimarilor medicului care iti urmareste sarcina, poti avea surpriza ca bebelusul sa fie mult mai mare decat te asteptai. Atata vreme cat bebelusul este sanatos si nasterea decurge fara probleme majore, nu poti decat sa te bucuri.

8. Anestezia epidurala


Dintre toate surprizele care pot sa apara la nastere, cu siguranta aceasta este una dintre cele mai neplacute: anestezia epidurala care nu poate fi administrata sau care nu isi face efectul. Din pacate, trebuie sa stii ca numai pentru faptul ca vrei anestezie epidurala si ca ai stabilit acest lucru cu medicul care te asista la nastere nu inseamna si ca ti se va face anestezie epidurala. Uneori, travaliul se desfasoara atat de rapid, incat momentul propice anesteziei epidurale trece si nu este timp pentru administrarea acesteia. Alteori, din diverse cauze fiziologice, anestezistul nu reuseste sa monteze cateterul, iar in cazuri rare anestezia nu isi face efectul. In aceste cazuri, oricat de socata esti de idee, singura solutie este sa faci fata durerii si sa nasti fara anestezie epidurala.

9. Musafiri neasteptati

Majoritatea viitoarelor mamici sunt insotite la maternitate de partenerul de viata, un membru sau mai multi membri apropiati ai familiei sau o prietena foarte apropiata. Uneori insa, atunci cand vestea nasterii se raspandeste, gravidele pot avea surpriza ca au cei mai neasteptati vizitatori: colege de serviciu sau chiar vreun sef sensibil, vecine cu care rar schimba mai mult de doua cuvinte. In plus, multe viitoare mamici au avut surpriza neplacuta ca la nastere sa asiste (fara sa li se fi cerut permisiunea in prealabil) studenti la medicina sau rezidenti care nu au mai asistat niciodata la o nastere si care intreaba, panicati, din 5 in 5 minute: „asta e normal?" cu groaza sau dezgustul intiparite pe chipuri. Trebuie sa stii ca, orice fel de musafir ai avea in aceste momente, ai dreptul (legal si moral) sa le ceri sa paraseasca sala sau salonul in care te afli. Acelasi privilegiu il ai si in orele sau zilele imediat urmatoare. Indiferent despre cine este vorba.

10. Bebelusul tau nu arata cum ti-ai imaginat


Stii bebelusii aceia perfecti, cu tenul rozaliu, cu ochii luminosi si care te invita la pupaceala pe care ii vedem in filmele unde se intampla o nastere? Ei bine, bebelusii aceia perfecti au, in realitate, in jur de 1-2 luni. In viata reala, bebelusii nou-nascuti nu sunt deloc atat de frumosi si perfecti ca cei de la televizor: pielea lor este roz aprins si incretita (aminteste-ti ca au stat noua luni in lichid), sunt acoperiti de o substanta galbuie, lipicioasa, au ochii atat de umflati incat le este greu sa ii deschida, buzele umflate si unii au intreg corpul acoperit de un puf (par subtire si scurt), capul este mai mult sau mai putin deformat de trecerea prin canalul nasterii, iar organele genitale sunt umflate si alarmant de rosii. Adevarul este ca toate aceste caracteristici "urate" vor disparea foarte repede, insa nu trebuie sa fii surprinsa daca primul tau gand legat de infatisarea propriului bebelus este "ce este maimutoiul/extraterestrul asta si unde e bebelusul meu frumos?"

Articolul urmator
„O mașină a parcat chiar lângă mine cu o femeie care se afla pe locul din față al pasagerului și năștea pur și simplu". 10 mărturii incredibile despre naștere care te vor surprinde
„O mașină a parcat chiar lângă mine cu o femeie care se afla pe locul din față al pasagerului și năștea pur și simplu". 10 mărturii incredibile despre naștere care te vor surprinde

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    De ce spun specialiștii că nou-născuții trebuie alăptați în primele 30 de minute de la naștere
    De ce spun specialiștii că nou-născuții trebuie alăptați în primele 30 de minute de la naștere

    UNICEF și Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea încă din prima zi de viață a unui copil, mai exact la 1 oră de la naștere, în condițiile în...

    Zodiile pline de secrete. Sunt pline de „surprize”
    Zodiile pline de secrete. Sunt pline de „surprize”

    Nativii care sunt plini de surprize pentru cei din jur, cei care știu să își păzească vulnerabilitățile și să își țină viața personală sub lacăt. Care sunt cei mai...

    Moașa care mă va asista la naștere este fosta iubită a soțului meu
    Moașa care mă va asista la naștere este fosta iubită a soțului meu

    Indiferent că vrei sau nu să recunoști, partenerul tău are un trecut cu care nu doar că sunt șanse mari să te confrunți, la un moment dat, dar te va și urmări și va face parte din...

    S-a născut „gata de școală”. Bebelușul care a cântărit aproape 6 kilograme la naștere
    S-a născut „gata de școală”. Bebelușul care a cântărit aproape 6 kilograme la naștere

    O femeie de peste granițe a născut un bebeluș „pregătit pentru școală”. Cel puțin așa au glumit medicii care au ajutat-o pe această să îl aducă pe lume pe...

    Darul pe care l-ai primit de la naștere de la stele. Tu știi care este?
    Darul pe care l-ai primit de la naștere de la stele. Tu știi care este?

    Universul a scos din tolba sa plină, 12 daruri importante pentru fiecare semn zodiacal. Unii nativi au fost binecuvântați cu ambiție, alții cu empatie, în timp ce alți...

    Povestea unui semn din naștere care a schimbat două destine și a unit doi copii inocenți
    Povestea unui semn din naștere care a schimbat două destine și a unit doi copii inocenți

    Un copil din clasa I ne dă tuturor o lecție de empatie și de inteligență emoțională. Timid și rezervat din fire, și-a făcut imediat un prieten, un băiețel dezamăgit de...

    O adolescentă devenită mamă de tripleți prematuri a fost adoptată de asistenta care a ajutat-o la naștere
    O adolescentă devenită mamă de tripleți prematuri a fost adoptată de asistenta care a ajutat-o la naștere

    O fată de 14 ani din Indiana, SUA, nu a avut pe nimeni alături atunci când a devenit mamă de tripleți. Până când a cunoscut-o pe Katrina Mullen, asistenta care a...

    Momentul când o mamă își întâlnește fiica despre care a crezut că a murit la naștere în urmă cu 7 decenii
    Momentul când o mamă își întâlnește fiica despre care a crezut că a murit la naștere în urmă cu 7 decenii

    Legătura dintre o mamă și copilul ei rămâne puternică și în situațiile în care viața îi desparte. Există și cazuri fericite în care, chiar dacă...

    © 2025 Qbebe