Cele 9 luni de sarcină sunt o muncă de echipă, deși s-ar părea că mămica este cea care face toată treaba. Specialiștii spun că și fătul are rolul său la naștere, și nu, nu este vorba despre plânsetul care anunță venirea sa pe lume, ci aparent, micuțul își ajută mama din pântec. Pare incredibil, nu-i așa? Iată ce se întâmplă cu mai exact cu micul voinic în timpul procesului de naștere.
Se întorc în pântec
Poate nimeni nu s-a gândit la acest aspect, însă și bebelușii au rolul lor foarte important în timpul sarcinii, care ulterior va aduce beneficii în momentul nașterii. Aceștia își schimbă poziția în timpul celor 9 luni, până ce ajung în postura corectă, ce va facilita ieșirea. Astfel, se ajută pe sine și face ca nașterea să fie mai puțin dureroasă pentru mămică.
Aud sunetele din exterior
Conform specialiștilor, începând cu săptămâna a 24-a de sarcină, odată cu dezvoltarea urechilor bebelușii încep să audă sunetele din exterior. De aici și explicația pentru reacțiile la auzul vocii mamei. Prin urmare, în timpul nașterii, bebelușul aude toate zgomotele din jurul său deși încă nu a făcut cunoștință cu noua lume.
Prima întâlnire cu legile gravitației
Timp de 9 luni bebelușul nu a luat contact cu legile gravitației, fiind înconjurat doar de lichidul amniotic. S-ar putea spune că micuțul a plutit, astfel încât declanșarea travaliului zdruncină echilibrul în care cel mic s-a obișnuit. În timpul nașterii, bebelușul va încerca să se lupte cu gravitația, având tendința să împingă sau să tragă orice suprafață din jurul lui. Acesta este motivul pentru care nou-născutul "se luptă" cu aerul imadiat după naștere.
Reflexul împotriva înecării
După cum am menționat, bebelușul a fost înconjurat de fluide în timpul sarcinii, ceea ce l-a ajutat să dezvolte un sistem de apărare sunt forma unor reflexe împotriva înecării. Astfel, cel mic are capacitatea de a elimina fluidele și rezidurile ce-l pot îneca în timpul trecerii sale prin canal spre a se naște.
Elimină primul scaun
Există cazuri în care bebelușul elimină primul scaun în timpul nașterii, alteori la câteva zile după naștere. Acesta poartă numele de „meconiu" și se prezintă sub formă lipicioasă, de culoare închisă, care conține lichid amniotic, apă, mucus și alte reziduri.
Își reglează temperatura corpului
Trecerea de la cele aproximativ 37 de grade din interiorul mamei, la aerul mai tare din afara pântecului îl face pe micuț să-și regleze singur temperatura corpului. Aparent, este vorba despre intervenția glandei tiroide, care ajunsă la un nivel ridicat crește temperatura corpului, protejându-l astfel pe nou-născut.
Surse: curejoy.com, nhs.uk, parents.com, whattoexpect.com, thenational.ae.