Cat de mult scade in greutate dupa nastere un nou-nascut?
La nastere, greutatea unui bebelus variaza intre 2,5kg si 4,5kg, media in Romania fiind de 3,2kg. In primele zile de viata, un nou-nascut care este alimentat cu formula de lapte pierde, de obicei, aproximadiv 5 % din greutatea de la nastere. Cei care primesc lapte de la sanul mamei pot pierde ceva mai mult, 7-10% din greutatea sa initiala.
Daca nou-nascutul pierde mai mult de 10% din greutatea sa initiala, este posibil ca acesta sa aiba o problema de nutritie, sau laptele mamei sa nu fie tocmai satios, dar medicul este cel care poate spune cu exactitate, dupa ce consulta bebelusul, care este cauza scaderii in greutate in acest caz. In mod normal, cel mic va recupera destul de repede cele cateva sute de grame pierdute si va incepe sa ia in greutate conform graficului.
Scaderea in greutate a nou-nascutului poate depinde de cativa factori, cum ar fi:
- greutatea la nastere – cu cat bebelusul este mai mare cu atat va scadea mai mult in greutate in primele zile;
- momentul in care mama isi poate alapta copilul variaza (cateva ore sau zile);
- fluidele administrate mamei in timpul travaliului pot creste "artificial" greutatea copilului;
- tipul de lapte pe care il primeste bebelusul dupa nastere (formula sau lapte matern);
- starea de sanatate a bebelusului ( bebelusul bolnav va pierde mai mult din greutatea initiala);
- sanatatea mamei;
- nutritia in timpul nasterii;
- timpul nasterii – nascut la termen sau prematur;
- timpul petrecut la incubator (in cazul copiilor nascuti prematur sau cu greutate mica la nastere);
- sexul copilului.
De ce scade in greutate dupa nastere un nou-nascut?
La fel ca un adult care se afla in fata unor schimbari majore de clima si alimentatie, bebelusul nou-nascut poate fi stresat de noul mediu in care traieste. Va trebui sa faca ceva efort pentru a se adapta si va "plati" cu cateva sute de grame din greutatea sa. Bebe va intelege repede ce are de facut ca sa-i fie bine: sa manance si sa doarma. Si astfel va recupera rapid ceea ce a pierdut.
Bebelusul nu va manca prea mult in primele zile de viata si pentru ca mai are inmagazinate in organism rezerve de substante nutritive provenite de la mama (de cand se afla inca in burtica mamei).
In plus, laptele consistent al mamei vine dupa 3-4 zile, dupa ce bebe reuseste sa desfunde toate canalele si dupa ce bea primul laptic, plin de vitamine, numit colostru. Este bine de stiut ca, de cele mai multe ori, lapticul vine mai tarziu in cazul in care mama a nascut prin cezariana.
Potrivit unui studiu publicat in International Breastfeeding Journal, o alta cauza a scaderii in greutate dupa nastere a nou nascutului ar putea fi administrarea de fluide in timpul travaliului, fluidele primite de mama pot ajunge rapid la copil si acesta se va naste supra-hidratat, iar greutatea lui nu va fi exacta. In urmatoarele zile, fluidele in exces sunt eliminate si astfel copilul pierde in greutate.
In cat timp recupereaza nou-nascutul scaderea in greutate de la nastere?
In 10-14 zile, bebelusii ar trebui sa recupereze cele cateva sute de grame pierdute in prima saptamana de viata. Daca procesul dureaza cateva zile in plus, nu-i motiv de panica. Este bine de stiut, insa, ca prematurii sau bebelusii care au o afectiune (sunt bolnavi la nastere) vor recupera mai greu ceea ce au pierdut la nastere. In acest caz procesul poate dura chiar mai mult de 3 saptamani.
De asemenea, statisticile spun ca bebelusii care sunt hraniti cu formula de lapte vor lua mai usor in greutate, fata de cei care sunt alimentati la san. Oricum, laptele matern ramane in continuare cea mai buna hrana pentru bebelusi.
In concluzie, scaderea in greutate dupa nastere a nou nascutului nu trebuie sa te ingrijoreze. Important este ca bebelusul sa recupereze ceea ce a pierdut in 10-14 zile si apoi sa urmaresti ca micutul sa aiba o crestere constanta, normala in greutate. Extremele nu sunt bune nici cand vine vorba de greutatea copilului tau.
Surse: americanpregnancy.org; everydaylife.globalpost.com; www.whattoexpect.com.