Toate acestea se tratează și nu trebuie să te sperie, dar este important să fii pregătită pentru ele și să cunoști simptomele. Iată câteva dintre cele mai întâlnite afecțiuni din timpul alăptării:
Candidoza
Candidoza mamară este o problemă comună în cazul mamelor care încep să alăpteze la sân și apare destul de devreme în acest proces. Ea este cauzată de Candida albicans, una dintre ciupercile care trăiește în mod normal în organismul uman. De regulă, candidoza mamară este cauzată de cea orală care se manifestă deja în cazul bebelușului. O mare parte dintre femeile care urmează să nască dezvoltă candidoza vaginala, pe care o transmit nou-născutului în timpul nașterii, dacă infecția nu a fost tratată la timp. Detalii aici. În anumite cazuri, candidoza mamară netratată duce la dureri foarte mari la nivelul sânilor, ceea ce poate face mamele să renunțe la alăptat. Printre simptomele pe care le poți observa se numără:
- durere care se intensifică;
- senzația de arsură și mâncărime a mamelonului;
- sensibilitate ridicată a mamelonului, chiar și față de textile moi;
- iritații pe pielea sânului;
- o producție mai slabă de lapte.
Aceste simptome nu apar doar în cazul candidozei mamare și pot indica prezența unei alte afecțiuni precum mastita. De aceea este esențial să discuți cu medicul tău ori de câte ori observi semne îngrijorătoare. Bebelușul tău va avea nevoie de tratament, de asemenea, dacă tu ești diagnosticată cu candidoză.
Mărirea sânilor
O mare parte dintre mămici se confruntă cu probleme precum mărirea sânilor în perioada alăptării. Chiar dacă acest proces este normal, te poate afecta din punct de vedere fizic, dar și psihic atunci când observi schimbările majore prin care trece corpul tău după ce naști. Odată ce începi să produci lapte, acesta îți „inundă” sânii și face ca țesutul mamar să se umfle. Dacă țesutul apasă glandele care produc lapte, acestea se pot înfunda, lucru care duce la acumularea de lapte și fluide, făcând sânii să devină din ce în ce mai mari și umflați. În aceste momente poți simți dureri care se intensifică, iar cea mai bună soluție este să continui să alăptezi sau să folosești o pompă pentru sân pentru a elibera laptele blocat. Dacă sânii tăi sunt din ce în ce mai umflați și îți afectează viața de zi cu zi, poți folosi pachete speciale de gheață pe care să le așezi câteva minute pe piept. Mai apoi, înainte de sesiunea de hrănire a celui mic, folosește un astfel de pachet, dar cu apă caldă, pentru a încuraja eliberarea laptelui.
Mastita
Mastita este o inflamare a țesutului mamar, care se poate transforma într-o infecție. Aceasta apare des în cazul femeilor care alăptează la sân, dar poate afecta atât femeile în general, cât și bărbații deopotrivă. Când alăptezi, principala cauză a mastitei este blocarea unei conducte de lapte, dacă sânul nu se golește complet după hrănire.
Printre factorii de risc se numără:
- mamelon iritat, cu crăpături ale pielii;
- tehnica greșită de alăptare a bebelușului;
- alimentație slabă din punct de vedere nutritiv;
- o mastită anterioară;
- purtarea sutienelor foarte strâmte sau a centurii de siguranță peste sâni în perioada de alăptare.
Simptomele pe care le poți observa în cazul mastitei:
- inflamare a sânului;
- roșeață la nivelul pielii sânilor;
- sensibilitate ridicată la atingere și senzația de căldură;
- durere și senzație de arsură în timpul alăptării;
- febră;
- o stare generală de rău.
Adresează-te imediat medicului dacă observi astfel de simptome și urmează recomandările sale pentru a te reface cât mai repede și pentru a putea să continui să alăptezi normal.
Viața de mamă este o adevărată provocare și o perioadă plină de surprize. Afecțiunile specifice sunt o realitate, dar nu toate femeile trec prin acestea. Însă, dacă vei suferi de oricare dintre aceste afecțiuni, vizitele la medic te vor scăpa de complicații și neplăceri.
Sursa foto: pexels.com