Alopecia postpartum: de ce apare și cum o tratăm corect

Alopecia postpartum: de ce apare și cum o tratăm corect

Bianca Geica - Redactor Senior

Dacă în timpul sarcinii părul trece printr-un proces de creștere accelerată și devine mai puternic și mai strălucitor, după naștere lucrurile se schimbă radical. Aproape 90% dintre proaspetele mămici suferă o cădere bruscă și semnificativă a părului, care începe de obicei după aproximativ 3 luni de la naștere, lucru care tinde să le îngrijoreze. Însă, potrivit Academiei Americane de Dermatologie, acest lucru este normal în contextul modificărilor hormonale care au loc în această etapă a vieții, și temporar. Părul începe să crească normal din nou după 6-8 luni, cel mult 1 an.

Ca urmare a ciclului normal de creștere al foliculului pilos, o persoană poate pierde zilnic în jur de 50-100 fire de par. În unele situații, însă, căderea părului poate fi accentuată. Când pierderea părului este mai mare și se observă o rărire masivă sau chiar și zone fără par, este posibil să apară alopecia androgenică, cea mai frecventă cauză a pierderii premature a părului. În cazul femeilor care tocmai au născut, modificările hormonale specifice sarcinii reprezintă cea mai frecventă cauză care poate determina pierderea temporară a părului.

femeie care tine in mana o perie de par cu multe fire de par in ea

Află, în cele ce urmează, care sunt cauzele căderii părului după naștere, ce este alopecia postpartum și cum poate fi tratată corect!

De ce cade părul după naștere?

Hormonii reprezintă principala cauză a căderii părului la femei. În timpul sarcinii, nivelurile crescute de estrogen prelungesc stadiul de creștere al părului. După naștere, în schimb, nivelurile hormonale scad și încep să revină la normal și mult mai mulți foliculi pilari intră în faza de repaus cauzând căderea firelor de par.

Cea mai intensă cădere de păr se înregistrează după naștere în perioada de alăptare. În această perioadă, femeile pierd până la 30% din păr, iar firele care nu se pierd devin terne și fragile. Partea bună este că părul își va recăpăta structura obișnuită în aproximativ 6-12 luni după naștere. Dacă alopecia postpartum durează mai mult de 1 an, se impune o vizită la medicul dermatolog pentru a identifica și trata cauzele pierderii părului.

Stresul și lipsa somnului - cu care multe mame se confruntă - pot îndeosebi să reprezinte cauze ale căderii părului la femei, precum și carențele nutriționale (anemie prin carență de fier, acrodermatită enteropatică, deficienţă de zinc dobândită și malnutriție) sau, în cazuri mai profunde, probleme dermatologice severe care afectează scalpul.

Alopecia postpartum - cum o tratăm corect?

În termeni medicali, căderea părului după naștere poartă denumire de alopecie postpartum. Alopecia postpartum este un simptom absolut normal al fluctuației hormonale de după sarcină și este un proces temporar, ceea ce înseamnă că părul va crește singur la loc.

femeie care se uita in oglinda

Chiar dacă această problemă nu necesită în mod normal tratament medical, o dietă bogată în fier și vitamine poate încetini acest tip de pierdere a părului. Mămicile sunt sfătuite să adopte o alimentație cât mai echilibrată și sănătoasă, că să nu se confrunte cu carențe de vitamine și minerale, și să utlizeze produse de îngrijire adaptate tipului de par, la recomandarea medicului dermatolog.

Asociația Americană pentru Sarcină recomandă o dietă bogată în fier, zinc, vitamina C, vitamina E și complex de vitamine B și/sau biotină (vitamina B7). Pe lângă vitamine, peștele gras, uleiul de pește sau uleiul din semințe de în pot, de asemenea, să fie benefice, deoarece acestea restabilesc nivelurile optime de acizi grași precum omega-3 și omega-6 și pot îmbunătăți sănătatea părului.

Reducerea stresului este o altă metodă prin care se poate încetini căderea părului. Tehnicile de relaxare sau exercițiile de respirație pot ajută, la fel și exercițiile fizice regulate, de intensitate ușoară spre moderată.

Un scalp sănătos este, de asemenea, extrem de important pentru creșterea sănătoasă a părului. Nu îți aplica tot felul de tratamente și măști „după ureche”, ci cere sfatul unui medic dermatolog, care după analize și teste specifice, îți va recomanda un tratament personalizat pentru îngrijirea scalpului și pentru întărirea și stimularea creșterii părului.

Când vine vorba de sănătatea scalpului și a firului de păr, recomandarea noastră este să optezi pentru produse dezvoltate în colaborare cu medici dermatologi, cu efecte pe termen lung studiate atent. Produsele Vichy din gama Dercos sunt recunoscute pentru rezultatele incredibile împotriva căderii părului, iar Vichy este un brand care investește în studii clinice și demonstrează eficacitatea produselor prin rezultatele acestora.

Dercos este o gama ce conține produse expert specializate în sănătatea scalpului și a părului, ce tratează scalpul cu aceeași dedicare și atenție cu care este tratată pielea. Produsele Dercos de la Vichy sunt create din formule ce respectă microbiomul scalpului și conțîn ingrediente active cu eficacitate ridicată pentru problema pe care o adresează.

Printre produsele recomandate de specialiștii din întreaga lume împotriva căderii părului se află și cele din gama Dercos, mai exact  fiolele Aminexil Clinical 5 și șamponul energizant cu Aminexil.

Aminexil Clinical 5

Aminexil Clinical 5 este un tratament cu acțiune multiplă împotriva căderii părului. A fost testate de către 127 de femeni, timp de 6 săptămâni, iar rezultatele vorbesc de la sine:

  • 88% dintre mamele tinere au consatat reducerea cădrii părului după naștere;
  • 92% dintre mamele tinere au aprobat eficacitatea;
  • 86% dintre mamele tinere au constatat un păr mai puternic.

*Test consumatori – Procent agreeat – 102 femei și bărbați - timp de 6 săptămâni

Grație unei combinații de 5 ingrediente active (apă termală mineralizantă Vichy, vitaminele PP/B6, octeină, arginină și SP94), Aminexil Clinical 5 este capabil să reechilibreze și să recreeze un scalp mai sănătos în scopul de a încetini fenomenul de cădere al părului, indiferent de cauze.

Fiolele acționează de la rădăcină, ajutând la ancorarea firului de păr în scalp, până la vârfuri, întărind și oferind rezistență fibrei capilare. De asemenea, fortifică scalpul, reducând dezechilibrele minore de la suprafața acestuia.

Un alt produs cu eficiență dovedită împotriva căderii părului, indiferent de cauze, este șamponul energizant cu Aminexil, care poate fi folosit împreună cu tratamentele anti-cădere a părului din gama Dercos. 

Este un șampon de curățare blândă, care reduce pierderea părului datorată ruperii acestuia. Eficacitatea să este dovedită clinic - reduce căderea părului în doar 6 săptămâni (test clinic pe 130 de persoane, timp de 6 săptămâni).

Așadar, căderea părului după naștere nu trebuie să le îngrijoreze pe proaspetele mămici, ci să le facă mai atente în ceea ce privește alimentația, stilul de viață și produsele pentru îngrijirea părului și al scalpului. Este important, în primul rând, să se identifice cauza alopeciei sau a căderii părului printr-o examinare clinică.

Când este necesar, creșterea părului poate fi stimulată de produse împotriva căderii părului adițional rutinei de îngrijire a părului cum sunt cele de la Vichy din gama Dercos. Mai multe detalii și informții găsești pe www.vichy.ro.

Surse: em-consulte.comaad.org, americanpregnancy.org

Surse foto: istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cum putem susține moral o mamă care suferă de depresie postpartum
    Cum putem susține moral o mamă care suferă de depresie postpartum

    Depresia postpartum este o tulburare frecventă în rândul mămicilor. Cu toate acestea, pentru multe persoane, rămâne un subiect tabu, sau oricum, unul pe care nu știm...

    „Am visat cum trebuie să-mi distrug copilul mai mare pentru a-mi salva bebelușul”. O mamă povește despre episoadele de psihoză postpartum
    „Am visat cum trebuie să-mi distrug copilul mai mare pentru a-mi salva bebelușul”. O mamă povește despre episoadele de psihoză postpartum

    Psihoza postpartum este o formă severă de tulburare psihică care poate apărea la femeile care au născut recent. Afectează aproximativ 1 din 500 de mame și poate avea consecințe...

    A fost aprobat primul tratament pentru depresia postpartum în SUA
    A fost aprobat primul tratament pentru depresia postpartum în SUA

    Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) a aprobat primul medicament oral pentru tratarea depresiei postpartum. Acesta poartă denumirea de Zurzuvae (zurzolonul), iar...

    „M-am trezit cu un bărbat necunoscut lângă pat și cu casa în flăcări”.  Episoadele psihotice postpartum ale unei mame
    „M-am trezit cu un bărbat necunoscut lângă pat și cu casa în flăcări”. Episoadele psihotice postpartum ale unei mame

    Psihoza postpartum e una dintre cele mai înfricoșătoare experiențe prin care poate trece o mamă. Iată ce povestește această femeie, care a avut mai multe episoade psihotice...

    Dragi părinți, nu este sfârșitul lumii dacă cel mic ia păduchi! I se poate întâmpla oricui, adult sau copil, important este să știm cum tratăm problema
    Dragi părinți, nu este sfârșitul lumii dacă cel mic ia păduchi! I se poate întâmpla oricui, adult sau copil, important este să știm cum tratăm problema

    Pe cât de mici și aparent inofensive, pe atât de „temute” sunt aceste mici insecte care provoacă mâncărimi puternice și rușine purtătorilor. Până...

    „Plânsul fantomă" la bebeluș sau atunci când oboseala și anxietatea postpartum se joacă grav cu mintea ta
    „Plânsul fantomă" la bebeluș sau atunci când oboseala și anxietatea postpartum se joacă grav cu mintea ta

    În primele luni de viață ale bebelușului, mamele sunt în alertă continuă. Fug din duș sau de la bucătărie doar pentru că au auzit un plânset. Când ajung...

    Lipsa somnului: de ce apare și cum îți afectează sănătatea
    Lipsa somnului: de ce apare și cum îți afectează sănătatea

    În lumea rapidă de astăzi, privarea de somn a devenit o epidemie tăcută, care afectează milioane de persoane din toate grupele de vârstă. Fie că este din cauza programului...

    Am ales să-mi ascund depresia postpartum...
    Am ales să-mi ascund depresia postpartum...

    În loc să ceară ajutor imediat cum observă primele simptome ale depresiei postpartum, mamele aleg să se izoleze, să se ascundă, de teama că vor fi judecate. Depresia postnatală...

    © 2025 Qbebe