Asta pentru că în țară noastră nu există suficiente incubatoare pentru bebelușii cu probleme, născuți înainte de termen. Realitatea este una cruntă și frustrantă. De-a lungul anilor, statul abia dacă s-a implicat în salvarea acestor copii, cel mai mare ajutor venind prin donații.
40% din bebelușii cu probleme nu au șanse să trăiască în România
Pandemia a dus la un număr tot mai mare de copii născuți înainte de vreme sau cu probleme de sănătate. În secțiile de terapie intensivă din spitale și maternități nu sunt suficiente locuri pentru ei. Incubatoarele lipsesc, astfel că 40% dintre copiii născuți cu probleme ajung să nu primească îngrijirile corespunzătoare. Adică nu au șanse să supraviețuiască! Medicii sunt legați de mâini și de picioare în aceste condiții.
„Undeva la 400 de locuri avem, se estimează un necesar de 600 de locuri în întreagă țară și distribuția teritorială e foarte important. În zona București sunt mai multe, dar sunt zone întregi în țară unde e o singură maternitate de grad 3 pe o suprafață mare. Și noi primim cazuri, nu numai din jurul Bucureștiului, paciente din întreaga țară", explică Adriana Dan, șeful secției Neonatologie, la Spitalul Universitar, pentru Digi24.
Una dintre ele este Adriana Sima, o femeie din Pitești care a avut probleme cu sarcina și a fost nevoită să se mute la București, cu chirie, pentru a ajunge la o maternitate care are incubator pentru bebelușul ei. Ea povestește, într-un reportaj realizat de Digi24, că de la Pitești a ajuns la Maternitatea Giulești, iar de acolo trimisă la un spital fiindcă nu erau locuri pentru bebeluși. A născut, în cele din urmă, la Spitalul Universitar din Capitală, fiindcă înainte de naștere a aflat că are COVID-19.
„De la Pitești am ajuns la Giulești și de la Giulești am fost trimisă aici cu salvarea, nu erau locuri pentru bebeluși în seară aia și m-au trimis la un spital care avea incubatoare pentru copii în cazul în care nasc. Am stat în chirie ca să fiu cât mai aproape de un spital, pentru bebeluș, mi-a fost greu, având și un băiețel acasă”, a mărturisit Adriana Sima.
Pandemia a crescut numărul copiilor născuți înainte de termen. În anul 2020 au existat 20 de sarcini din cele peste 2.200 de nașteri care s-au soldat cu bebeluși morți. Aproape jumătate din copiii născuți cu probleme nu primesc îngrijirile corespunzătoare din lipsa de aparatură. Locurile de la ATI sunt numărate, la Spitalul Universitar fiind în total 10 incubatoare disponibile pentru nou-născuți.
„Riscul a fost mai mare în această pandemie pentru că au evitat controalele medicale, controalele de rutină, vizitele la medicul de familie. La Spitalul Universitar la peste 2.000 de nașteri, am asistat la o creștere de prematuri până la 14%. Un prematur e un copil vulnerabil, se naște la 500-600 grame și ale căror funcții vitale sunt deficitare, alterate, au nevoie de suport respirator și de multe aparate care să ne spună care e starea lor", a explicat Monica Cârstoiu, șefa secției de Obstetrică Ginecologie de la Spitalul Universitar.
Citește și: Pentru toate femeile care își aduc pe lume copilașii în pandemie: „Sunteți mai puternice decât credeți”
- Surse: digi24.ro, antena3.ro
- Sursă foto principală: istockphoto.com
Surse foto: istockphoto.com