Gândurile pe care le pot avea mamele față de nou-născuți- concluziile unui studiu
Plecându-se de la constatarea că proaspetele mame au și gânduri care țin de faptul că le-ar face rău bebelușilor, un grup de cercetători a încercat să găsească o explicație pentru acest fenomen. În acest scop, s-a realizat un studiu prin care să se arate dacă există vreo relație între gândurile pe care le au mamele în legătură cu ideea de a-și răni bebelușii, prezența unei tulburări obsesiv-compulsive și posibilitatea ca acestea să fie agresive cu copiii lor.
Studiul (derulat în perioada 2014-2017) s-a bazat pe participarea a peste 700 de femei aflate în perioada postpartum, dintre care 388 au completat chestionarele solicitate și au participat la interviuri. Atât chestionarele, cât și interviurile, au vizat prezența gândurilor de a le face rău bebelușilor, prezența unei tulburări obsesiv-compulsive și dacă au existat acte de agresiune ale mamelor față de copiii lor. La finalul perioadei analizate, au fost trase următoarele concluzii:
- Foarte puține mame (în jur de 2,9%) au avut acte de agresiune manifestate față de bebelușii lor
- Majoritatea mamelor care au recunoscut că au avut și gânduri de a-și răni bebelușii nu au avut niciun act de agresiune față de aceștia, prin comparație cu acelea care nu au raportat prezența unor asemenea gânduri
- Dintre mamele diagnosticate cu o tulburare obsesiv-compulsivă, cele mai multe dintre ele nu au avut niciun act de agresiune îndreptat împotriva propriilor copii
- Nu se poate vorbi despre faptul că prezența unor gânduri, în perioada postpartum, de a le face rău bebelușilor, crește riscul ca aceștia să aibă de suferit de pe urma agresivității venite din partea mamelor
Coordonatoarea studiului a afirmat că aceste rezultate nu sunt surprinzătoare, în condițiile în care și o cercetare anterioară demonstrase că între 20-50% dintre proaspeții părinți au gânduri legate de faptul că și-ar răni intenționat bebelușii.
De asemenea, s-a precizat că mamele care au raportat astfel de gânduri față de bebelușii lor nu le puneau în practică, nu ajungeau la acte de agresiune față de aceștia. În prezent, echipa de cercetători care a realizat studiul menționat a început un studiu mai amplu, prin care intenționează să aducă în prim-plan următorul aspect: gândurile nu duc neapărat la acțiuni.
Care este motivul care le determină pe proaspetele mame să se gândească la faptul că le-ar face rău bebelușilor
Psihologii consideră că principalul motiv care le determină pe mamele de nou-născuți să se gândească la faptul că le-ar face rău acestora este expunerea la stres. Astfel, în perioada postpartum, anxietatea și frustrările vor duce la amplificarea unor gânduri și îi pot face pe proaspeții părinți să simtă că nu pot face față situației în care se află. Nopțile nedormite, îngrijorările, timpul alocat aproape în exclusivitate bebelușilor, nu sunt ușor de gestionat și le pot conduce spre mame la gânduri nu tocmai bune în ceea ce-i privește pe micuții lor.
Alături de acești factori, prezența unor afecțiuni este responsabilă de creșterea riscului ca mamele să se gândească adesea la faptul că și-ar răni bebelușii.
Ce tulburări mentale favorizează asemenea gânduri
Printre tulburările psihice menite să stimuleze gândurile proaspetelor mame de a le face rău propriilor bebeluși se numără psihozele și tulburările obsesiv-compulsive.
Psihozele afectează modul în care creierul procesează informația și te poate determina să pierzi contactul cu realitatea. Ele nu reprezintă o boală, ci mai degrabă un simptom și pot fi amplificate de expunerea la stres extrem. De aceea, este posibil ca o mamă aflată în primele săptămâni ale unui nou-născut să sufere din cauza unei psihoze. Semnele timpurii ale acestei tulburări sunt:
- Dorința de a rămâne fidelă unor concepții/gânduri neobișnuite, în ciuda a ceea ce spun cei din jur
- Încetezi să te mai preocupi de tine însăți, să mai ai grijă de tine
- Dorința de a te izola
- Faptul că vezi și auzi lucruri pe care ceilalți nu reușesc să le vadă sau să le audă
- Nu mai poți gândi limpede
- Nu te mai poți concentra
În cadrul unui episod de psihoză, vor interveni halucinațiile și iluziile, astfel încât se ajunge la pierderea contactului cu realitatea.
În ceea ce privește tulburările obsesiv-compulsive, se poate spune că obsesiile sunt gânduri, impresii, imagini nedorite, dominante, care creează mult stres, iar compulsiile sunt comportamente derulate în încercarea de a scăpa de obsesii sau de a nu le mai trăi atât de intens.
Studiile au arătat că printre obsesiile cele mai frecvente în cadrul tulburărilor obsesiv-compulsive se regăsesc teama că i-ai putea face rău cuiva și teama că vei ajunge să-i faci rău cuiva întrucât nu ești suficient de atent/ă. Aceste gânduri nu le sunt străine nici proaspetelor mame și pot fi și indiciul prezenței unei depresii postnatale.
Referitor la mamele care se gândesc că le-ar face rău propriilor bebeluși, specialiștii sunt de părere că o soluție pentru depășirea acestei situații este să nu-și mai facă griji de faptul că le-ar putea face într-adevăr un rău acestora, ci să încerce să ia și câte o pauză și să se preocupe de starea lor de bine.
Surse: bigthink.com, iocdf.org, psychiatrist.com, sciencedirect.com, webmd.com
Sursă poză principală: istockphoto.com
Surse foto: istockphoto.com