De ce mamele sunt mai stresate decât tații- Care sunt rezultatele unor studii recente
Având în vedere faptul că, de-a lungul timpului, s-a constatat adesea că mamele sunt mai stresate decât tații și că de multe ori trebuie să facă față așa-numitului „solo parenting" (să se descurce de unele singure și cu copiii și cu alte treburi), un grup de sociologi de la „Universitatea Cornell" (SUA) au realizat un studiu pentru a vedea dacă ajunge la concluzii similare. În vederea efectuării acestui studiu s-a folosit un eșantion de 12.000 de părinți, ce au fost monitorizați pe parcursul a trei ani (din 2010 până în 2013).
Concluziile studiului au fost publicate în „American Sociological Review" și au evidențiat următoarele aspecte:
• Mamele sunt mai stresate decât tații, în condițiile în care petrec mult mai puțin timp decât tații alături de copii, în cadrul unor activități recreative, majoritatea activității lor ținând de grija față de aceștia (materializată prin activități precum gătit, spălat, curățenie etc.).
• Mamele au parte de mai puțin timp liber, petrec mai mult timp având grija exclusivă asupra copiilor și pot avea frecvente tulburări de somn. Iată deci și alte motive pentru care sunt într-adevăr mai stresate decât tații.
• Tații petrec mai mult timp decât mamele jucându-se cu copiii
• Prin analizarea stării părinților participanți la studiu, pe parcursul a trei momente ale zilei, s-a observat în mod clar că mamele erau mai obosite, mai triste și mai stresate decât tații. Explicația este următoarea: mamele au avut parte de mai puțin timp în care să stea alături de copii și au făcut față activităților casnice, simultan cu supravegherea copiilor.
Kelly Musick, profesor asociat „Universității Cornell" și co-autor al acestui studiu este de părere că, deși în ultimii ani percepția asupra rolului mamei s-a modificat considerabil, există încă un fel de „presiune" la nivel social, legată de modul în care femeia trebuie să se raporteze la familie și la îngrijirea copiilor. De aceea, avertizează Kelly Musick, este necesar ca societatea „să regândească așteptările pe care ar trebui să le avem de la o mamă și pe cele pe care trebuie să le avem de la tați".
În același timp, autorii studiului consideră că nivelul de stres pe care-l resimt mamele și tații cu privire la parenting se bazează și pe momentele ocazionale pe care aceștia le împărtășesc cu copiii lor, precum mersul la cumpărături sau clipele în care pur și simplu încearcă să se relaxeze acasă, pe canapea. Concluzia a fost că tot mamele sunt mai stresate decât tații, în condițiile în care se întâmplă adesea ca tații să fie în preajma copiilor, în astfel de momente, când sunt prezente și mamele. Cu alte cuvinte, responsabilitățile față de copii rămân mai ales în seama mamelor sau sunt împărțite între cei doi. De altfel, așa cum precizează și Kelly Musick, mamele sunt tentate să „investească mai mult în grija față de copii", ceea ce le va face să resimtă un nivel mai ridicat de oboseală și de stres.
În plus, studiul a evidențiat și un alt aspect semnificativ: mamele ajung să se bucure de momente agreabile, recreative, alături de copiii lor, în special după ce și-au îndeplinit „misiunile" legate de activitățile casnice. De abia după aceea își pot rezerva și puțin timp pentru a-l petrece astfel cu copiii.
Nu în ultimul rând, prin acest studiu s-a realizat și un calcul aproximativ al timpului pe care mamele și-l petrec alături de copiii lor, în cadrul activităților recreative: în medie, cam 59 de minute pe zi. De cealaltă parte, tații au reușit să petreacă aproximativ 104 minute.
Și alți experți sunt de părere că, în prezent, din punct de vedere al momentelor recreative, mamele petrec cu copiii mult mai puțin timp decât tații, în condițiile în care în tot mai multe familii mamele au ajuns să fie cele ce se ocupă de întreținerea familiei. De aceea, tot mamele ajung, într-un final, să fie mai solicitate și mai stresate decât tații.
În cadrul familiilor în care ambii părinți au slujbe full-time, spun experții, timpul petrecut alături de copii este o mare problemă, dar se poate remarca o străduință a acestora de a împărți atribuțiile legate de casă și de copii cât mai egal.
Și un alt studiu, realizat atât de către cercetătorii din cadrul „University Cornell", în colaborare cu „University of Minnesota" (SUA) și „Centrul pentru Cercetarea Populației" (tot din Minnesota), a demonstrat din nou că parentingul presupune mai mult stres și oboseală pentru mame decât pentru tați.
Concluzia studiului s-a bazat pe o constatare simplă: chiar și în cadrul unor activități banale, precum mersul în parc, efectuarea lecțiilor cu copilul sau o petrecere, mamele și-au petrecut mult mai mult timp îngrijind efectiv copiii decât au făcut-o tații. De aceea, ele s-au simțit mult mai obosite și nu au avut parte de un somn odihnitor.
Citește și: Mamicile ne impartasesc: ''Ma simt vinovata cand...''
Cât de stresate sunt proaspetele mămici și ce pot face tații pentru a le ajuta
Cînd vine vorba de mămicile de nou-născuți, specialiștii sunt de părere că și nivelul de stres al acestora este foarte ridicat.
Doctor Kiran Coelho, celebru medic ginecolog, crede că tații le pot ajuta considerabil pe proaspetele mămici să facă față mai ușor noilor provocări din viața lor. Iată câteva exemple concrete în acest sens:
• Tații ar trebui să scoată bebelușii la plimbare pentru a o lăsa pe mamă să aibă un răgaz de liniște
• Și tații se pot trezi în timpul nopților pentru a schimba sau a hrăni bebelușul, astfel încât mamele să nu fie nevoite să-și întrerupă mereu somnul
• Tații le pot ajuta pe mame implicându-se cât mai mult în grija pentru copilul/copiii mai mare/mai mari
• Este necesar ca tații să le sprijine pe mamele care alăptează (de exemplu, să se asigure că acestea se hrănesc așa cum trebuie, să învețe să utilizeze pompa pentru lapte etc.)
• Un tată ar trebui să o răsfețe pe proaspăta mămică. Spre exemplu, să o trimită la o ședință de spa, de masaj, să-i prepare o cină gustoasă etc.
• proaspătă mămică ar trebui să fie mereu încurajată, să i se spună că se descurcă minunat
• Tații nu trebuie să facă presiuni asupra mamelor în ceea ce privește reluarea activităților sexuale, ci să aibă răbdare cu ele, acordându-le răgazul de a se reface după naștere
• Un tată îi poate fi alături proaspetei mămici fiind un bun ascultător, lăsând-o să-i spună tot ce o frământă și să o asigure că totul va fi bine.
Citește și: De ce primul an al bebelusului este atat de greu pentru mame
Voi mai știți și alte motive pentru care mamele sunt mai stresate decât tații?
Surse:
www.blogs.babycenter.com; www.consumer.healthday.com; www.cbsnews.com;www.24indianews.com; www.realsimple.com