Beneficiile peștelui în alimentația copilului

Beneficiile peștelui în alimentația copilului

Bianca Geica - Redactor Senior

Peștele și fructele de mare sunt fantastice pentru sănătatea noastră, în toate etapele vieții, dar pot fi deosebit de benefice și pentru copii, pe măsură ce cresc. O alimentație care să cuprindă o gamă largă de vitamine și minerale este esențială pentru ca cei mici să se dezvolte sănătos, iar peștele și fructele de mare sunt bogate în nutrienți de preț!

Cu toate acestea, mulți părinți se tem să introducă peștele în alimentația copiilor lor, de teamă unei posibile intoxicații cu mercur. Însă câtă vreme alegem un peste potrivit și îl gătim într-o manieră cât mai sănătoasă, consumul nu va aduce decât beneficii pentru sănătatea celor mici!

Peștele este o sursă importantă de proteine, vitamine și minerale

Peștele conține nutrienți de calitate, printre care proteine, fier și alte minerale, precum și în acizi grași Omega 3, de care cu siguranță ai mai auzit. Acizii grași Omega 3 ar trebui să fie prezenți în meniul copilului tău de la o vârstă fragedă, fiind necesari pentru dezvoltarea creierului. Pe lângă dezvoltarea funcțiilor cognitive, acizii grași Omega 3 sunt implicați în reducerea hiperactivitățîi, a impulsivitățîi și a problemelor de concentrare, pot contribui la îmbunătățirea memoriei, a atenției și a capacității de învățare, precum și la un somn sănătos.

Organismul nu poate produce singur acești acizi grași esențiali. Ei se găsesc  în pește gras, precum somon, ton, sardine, macrou, în crustacee, dar și în ouă și iaurt. Necesarul de acizi grași poate fi acoperit dacă îi oferi săptămânal copilului două porțîi de pește, inclusiv specii grase și crustacee, și cantități mici de ulei bogat în Omega 3. Îi mai poți oferi prichindelului tău și pește la conservă, somon în suc propriu, sardine în sos de roșii, în ulei de măsline sau arahide ori macrou.

Peștele gras conține vitamina D

Vitamina D este responsabilă pentru o mulțime de procese din corpul uman, începând de la creșterea și întărirea oaselor și până la buna funcționare a sistemului nervos. Favorizează absorbția calciului și a fosforului, asigură funcționarea corectă a sistemului imunitar și stimulează funcționarea corectă a tuturor celulelor ce sunt responsabile cu creșterea.

Din cauza lipsei de lumină solară în lunile de toamnă și de iarnă, organismului îi poate fi dificil să producă această vitamină esențială. Îți poți da seama dacă prichindelul tău are deficit de vitamina D dacă acesta este mai mereu obosit și lipsit de energie, contractează infecții mai des că de obicei, este mai iritabil și devine hiperactiv sau are dureri musculare sau osoase. Dacă este vorba despre un deficit sever de vitamina D apare rahitismul.

Consumul de pește este o modalitate excelentă de a-i ajuta pe copii să își păstreze rezervele de vitamina D. Somonul conține cea mai mare cantitate, apoi macroul, tonul, sardinele și heringul. De asemenea, vitamina D se regăsește și în stridii, păstrăv sau sturion.

Peștele poate reduce riscul de boli autoimune

Bolile autoimune, cum ar fi diabetul de tip 1, apar atunci când sistemul imunitar atacă și distruge în mod eronat țesuturile sănătoase ale corpului. Mai multe studii leagă aportul de acizi grași omega-3 sau de ulei de pește de un risc redus de diabet de tip 1 la copii, precum și de o formă de diabet autoimun la adulți.

Unii experți cred că aportul de pește poate reduce, de asemenea, riscul de artrită reumatoidă și scleroză multiplă, însă studiile sunt limitate la acest capitol.

Consumul de pește poate ajută la prevenirea astmului la copii

Astmul este o boală comună caracterizată prin inflamarea cronică a căilor respiratorii. Statisticile arată că aproximativ 300 de milioane de persoane din întreaga lume suferă în prezent de astm, iar prevalența crește cu 50% în fiecare deceniu.

Un studiu clinic condus de Universitatea La Trobe din Australia a arătat că consumul de pește, cum ar fi somonul, păstrăvul și sardinele, ca parte a unei diete sănătoase, poate reduce simptomele astmului la copii. Iar asta datorită acizilor grași Omega 3, care se regăsesc în special în peștele gras cum ar fi somonul, heringul, tonul și sardinele.

Peștele poate îmbunătăți calitatea somnului

Somonul, tonul și halibutul conțin cantități semnificative de vitamina B6, care ajută organismul să producă melatonină, hormonul care reglează ceasul biologic și somnul. De asemenea, vitamina B6 joacă un rol important în dezvoltarea sănătoasă a creierului la copii și funcționarea normală a acestuia.

Ce pește este sănătos pentru copii?

  • Macroul

Extrem de nutritiv și sănătos, macroul are o textură fină și un gust cremos (mai ales varietățile afumate!). Încearcă-l ca alternativă la carnea mai grasă. Fileurile de macrou proaspăt, în general, sunt foarte simplu de gătit, ceea ce le face perfecte pentru o masă sau o gustare rapidă și sănătoasă.

  • Somonul

Somonul este o sursă valoroasă de acizi grași Omega 3, proteine și vitamine. De asemenea, somonul conține minerale precum calciu în cantitate variabilă, fosfor în cantitate mare și fier într-o cantitate mai mică decât carnea roșie sau cea de pasăre. Se gătește foarte ușor, la aburi sau la cuptor, iar copiii îl acceptă cu ușurință datorită gustului plăcut.

  • Crabul

Bogat în proteine, cu un conținut scăzut de carbohidrați și plin de vitamine și minerale esențiale, crabul este o alegere delicioasă și sănătoasă pentru copii.

  • Tonul

Tonul oferă proteine fără un conținut ridicat de grăsimi săturate. Este, de asemenea, bogat în acizi grași Omega 3 și vitamine B. Conservele de ton light și ton skipjack sunt considerate sigure pentru copii și bebeluși. Asigură-te doar că limitezi consumul total de pește la două porții pe săptămână de pește cu conținut scăzut de mercur.

  • Alte tipuri de pește pentru copii

Păstrăvul și heringul sunt considerate a avea un conținut scăzut de mercur și un conținut ridicat de DHA, care stimulează creierul. Alte tipuri de fructe de mare considerate sigure pentru cei mici sunt creveții, codul, somnul, peștele alb, păstrăvul, bibanul, bibanul de mare, plătica, sardina, anșoa, langusta, scoicile, stridiile și homarul.

Ce tip de pește NU este recomandat pentru copii

Chiar dacă peste este, în general, sănătos pentru cei mici, evita să incluzi în alimentația lor specii de pești cu un conținut ridicat de mercur. Nu îi da copilului ton toșu, rechin, pește-spadă ori macroul-rege.

Cum alegi și de unde cumperi pește proaspăt?

Este foarte important că peștele pe care îl prepari copilului tău să fie proaspăt, altfel există riscul ca acesta să facă toxiinfecții alimentare. Iată care sunt factorii de care trebuie să ții cont atunci când cumperi peste:

  • Ochii peștelui trebuie să fie limpezi. Dacă ochii sunt tulburi, probabil că peștele a fost prins cu mai mult de cinci zile în urmă și începe să se învechească;
  • Branhiile interioare ale peștelui ar trebui să fie umede și de un roșu aprins. Dacă branhiile sunt roz sau gri-maroniu, peștele fie a fost manipulat greșit, fie este bătrân. În plus, branhiile trebuie să fie curate și fără mucozitate;
  • Pielea trebuie să fie strălucitoare, umedă și chiar alunecoasă. De asemenea, solzii peștelui nu trebuie să lipsească și trebuie să fie bine prinși de piele;
  • Nu ar trebui să existe un miros neplăcut. Peștele proaspăt nu miroase urât. În general, trebuie să miroasă a umezeală și a mare. Dacă există un miros neobișnuit, atunci peștele este probabil vechi și nu ar trebui cumpărat;
  • Carnea peștelui ar trebui să fie fermă și elastică. Dacă rămâne o adâncitură după ce este atins, înseamnă că peștele începe să se înmoaie și este probabil vechi;
  • Fileurile proaspete trebuie să arate umede și ferme;
  • Nu uita să verifici dacă există vânătăi. Punctele roșu închis care apar pe fileuri indică vânătăi, care sunt cauzate de o manipulare necorespunzătoare. Aceste fileuri sunt încă comestibile, dar nu se ridică la cele mai înalte standarde de calitate.

Nu îți va fi greu să alegi peștele sau fructele de mare potrivite pentru familia ta dacă te orientezi și spre produse de cea mai bună calitate! Alfredo Seafood este unul dintre principalii jucători de pe piață importatorilor și distribuitorilor de produse de pește și fructe de mare din România.

Calitatea produselor reprezintă piatră de temelie a brandului, Alfredo Seafood având un portofoliu variat de pește și fructe de mare, atât sălbatice, cât și de acvacultură sau bio. Dintre speciile de pește sălbatic, aproximativ 15% au fost certificate MSC, printre care se numără: codul, macroul, heringul și somonul sălbatic.

Produsele marca Alfredo Seafood sunt distribuite în cele mai importante lanţuri de hypermarketuri şi supermarketuri din ţară (Kaufland, Carrefour, Mega Image, Metro, Cora, Profi, Auchan etc. şi în peste 5.000 de magazine din comerţul tradiţional, și rețeaua HoReCa), însă produsele pot fi comandate și online, direct de pe alfredoseafood.ro/shop/. Livrarea este rapidă și sigură (ești prima persoană care atinge produsul după plecarea în fabrică), iar periodic beneficiezi de oferte și promoții la diverse produse.

Surse foto: istockphoto.com

Surse articol: https://www.healthline.com/nutrition/11-health-benefits-of-fish#TOC_TITLE_HDR_2
https://www.fishforthought.co.uk/blog/benefits-of-fish-and-shellfish-for-children
https://www.healthychildren.org/English/safety-prevention/all-around/Pages/Protecting-Your-Children-From-Contaminated-Fish.aspx
https://sodelicious.ro/articole/alimente-cu-aport-de-vitamina-d/
https://doc.ro/sanatatea-copilului/ce-peste-e-sanatos-pentru-copii-si-cum-sa-il-gatesti
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16840363/
https://www.sciencedaily.com/releases/2018/11/181104085114.htm
https://www.sleepassociation.org/about-sleep/top-10-foods-help-sleep/
https://www.nestle-family.com/en/article/how-buy-fresh-fish

Articolul urmator
Beneficiile peștelui în dieta de alăptare (pe etape)
Beneficiile peștelui în dieta de alăptare (pe etape)

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Tu ți-ai îmbrățișat copilul astăzi? Beneficiile uluitoare ale acestui obicei asupra dezvoltării armonioase a copilului
    Tu ți-ai îmbrățișat copilul astăzi? Beneficiile uluitoare ale acestui obicei asupra dezvoltării armonioase a copilului

    Îmbrățișarea primită de la părinte nu se compară cu nimic pe această lume. Îmbrățișările au efect benefic asupra stării de bine a copilului, dar și asupra...

    Năutul: beneficii și rolul său în alimentația copilului
    Năutul: beneficii și rolul său în alimentația copilului

    Năutul, cunoscut și sub denumirea de boabe de Garbanzo, este o leguminoasă extrem de benefică pentru sănătate, utilizată de mii de ani în alimentație datorită aportului său...

    5 tipuri de cereale fără gluten pe care să le incluzi în alimentația copilului
    5 tipuri de cereale fără gluten pe care să le incluzi în alimentația copilului

    Cerealele reprezintă un element esențial în alimentația noastră de zi cu zi, furnizând carbohidrați, fibre și nutrienți importanți. Cu toate acestea, pentru copiii care...

    O mamă de peste hotare a introdus insectele în alimentația copilului său. „Sunt o sursă bună de proteine”
    O mamă de peste hotare a introdus insectele în alimentația copilului său. „Sunt o sursă bună de proteine”

    Ai putea să mănânci ceva care odată s-a târât pe podea sau ți-a bâzâit în ureche? Ei bine, o mămică de peste Ocean nu a introdus insectele doar...

    Alimente bogate în fibre pe care să le incluzi în alimentația copilului
    Alimente bogate în fibre pe care să le incluzi în alimentația copilului

    Fibrele alimentare reprezintă o componentă vitală a unei diete sănătoase și echilibrate, dar multe persoane nu sunt conștiente de importanța lor și de rolul pe care îl joacă...

    Nu am scos carnea din alimentația copilului, deși sunt vegană. Vreau să facă propriile alegeri
    Nu am scos carnea din alimentația copilului, deși sunt vegană. Vreau să facă propriile alegeri

    Dacă pentru anumiți părinți este important să le impună și copiilor anumite obiceiuri alimentare, pentru alții contează mai mult să-și lase micuții să-și exprime preferințele....

    Urda în alimentația copilului: beneficii și idei de rețete
    Urda în alimentația copilului: beneficii și idei de rețete

    Folosită de mulți ani în bucătăria românească, urda este un ingredient versatil, ce poate fi folosit în mâncăruri sărate, aperitive, deserturi, etc. Află și...

    Apa de cocos: cum o incluzi în alimentația copilului și ce beneficii are
    Apa de cocos: cum o incluzi în alimentația copilului și ce beneficii are

    Nucile de cocos sunt fructele cocotierului („Cocos nucifera”), o specie de palmier des întâlnită în zonele tropicale. Fructele acestui palmier se valorifică...

    © 2025 Qbebe