Inainte de a avea un copil trebuie sa te pregatesti ca pentru un alt serviciu cu norma intreaga. Tranzitia de la „femeie de cariera" la „mama de cariera" poate fi putin socanta atunci cand nu exista un timp pentru reflectie. Singurul lucru pe care trebuie sa il constientizezi este ca din momentul in care ai un copil viata ta nu mai este doar a ta. Tu treci pe locul doi, cariera pe locul trei si celelalte lucruri coboara vertiginos pe scala prioritatilor.
Desi nimic nu te poate pregati cu adevarat pentru asta, sunt totusi cateva lucruri pe care le poti face, cum ar fi sa petreci cateva zile in casa cuiva care are copii, sau sa ai grija de copilul unei rude. Cam asta ar fi pregatirea practica.
Emotional vorbind, este mult mai greu sa te pregatesti. Odata cu venirea pe lume a unui copil, vei pierde ceva din tine. Un copil iti monopolizeaza tot timpul si toate gandurile. Orice planuri ti-ai face despre cum te vei ocupa in continuare de tine sau cum vei lucra de acasa imediat ce iesi din maternitate, trebuie sa stii ca sunt planuri utopice.
Daca deja esti mama si lucrezi, atunci stii cat de greu este sa te imparti intre munca si cresterea copilului. Prinsa intre responsabilitatile de mama si obligatiile profesionale, viata ta poate deveni lesne un haos. Stii ca trebuie sa faci fata si acasa si la serviciu. Si mai stii ca cele mai importante calitati pe care trebuie sa le ai sau sa ti le insusesti sunt flexibilitatea si rabdarea. Dar cum?
Sfaturi
Multe mame care au un serviciu cu norma intreaga au un program foarte incarcat. Din cauza acestui program ajung sa ia decizii proaste in ceea ce priveste cresterea si educatia copiilor, decizii bazate exclusiv pe vina de a nu avea mai mult timp la dispozitie pentru a il petrece cu copiii. Daca asta ti se pare familiar, inseamna ca si tu faci parte dintre acele mamici si ai nevoie de cateva sfaturi care sa te ajute sa mai elimini din presiunea pe care singura ai creat-o.
• In loc sa te simti vinovata ca ti-ai lasat copilul la cresa, gradinita sau in grija altei persoane, mai bine ai grija ca locul unde ai lasat copilul ii ofera acestuia confortul, grija si educatia pe care le doresti. Daca tu crezi ca acel loc nu indeplineste cele mai importante conditii la care te poti gandi, este cazul sa incepi sa cauti alta cresa, gradinita sau persoana cu care sa iti lasi copilul.
• Nu te simti vinovata ca ai nevoie de timp departe de copii. Trebuie sa ai grija si de corpul, mintea si spiritul tau. Numai avand grija si de tine vei fi o mama buna, capabila sa aiba grija de copiii, casa si familia ei.
• Nu te teme sa spui „Nu". Copiii au nevoie de limite si de consecventa. Limitele sunt stabilite din dragoste pentru ei si din grija pentru educatia lor. Cand spui „nu", fii consecventa. Daca cedezi si iti iei cuvantul inapoi, copiii vor fi confuzi si nu vor mai sti ca atunci cand spui „nu" chiar asa este.
• Nu este recomandat sa ai asteptari nerealiste referitor la ce poti face tu si copiii intr-o singura zi. Daca un copil are teme de facut, altul antrenament la tenis sau ora de inot, nu te mai gandi cum sa strecori si spalatul rufelor sau aspiratul covoarelor in programul tau din acea zi. Super-femeia si super-mama sunt doar mituri. Nu le poti face pe toate. Respecta prioritatile.
• Este foarte important sa nu compari familia ta cu alte familii. Orice ar functiona pentru o alta familie se poate ca pentru familia ta sa nu functioneze la fel de bine.
• Este vital sa nu compari copiii tai cu alti copii. Copiii tai sunt ai tai si sunt unici din toate punctele de vedere.
• Nu intra in panica daca ti se pare ca ai facut o greseala in ceea ce priveste cresterea si educatia copiilor. Este normal sa incerci diferite abordari ale copiilor si problemelor lor. Doar asa poti fi sigura ce metoda este cea mai buna, avand in vedere personalitatea ta, a copiilor, dar si fiecare varsta in parte.
Nu este deloc usor sa fii mama si sa ai si o cariera. Aminteste-ti doar ca trebuie sa iti asculti copiii, sa fii alaturi de ei si mai ales sa le arati, dar si sa le spui cat mai des ca ii iubesti.