Tratamente naturiste pentru fibrom uterin

Tratamente naturiste pentru fibrom uterin

Alexandra Irimiea

Fibromul uterin poate fi un diagnostic infricosator, fiind asociat de multe ori cu tumorile maligne. Chiar daca extirparea uterului este o solutie frecventa la care apeleaza medicii, este bine de stiut ca fibromul poate fi tratat si medicamentos sau apeland la remedii naturiste.

Fibromul uterin apare in urma unor tulburari hormonale si este o tumoare a muschiului care captuseste peretele uterului. Chiar daca diagosticul poate fi ingrijorator, acestea sunt aproape intotdeauna benigne (necanceroase), putand fi eliminate pe cale chirurgicala sau medicamentoasa.

femeie-care-se-uita-pe-o-hartie-si-pare-ingrijorataIn majoritatea cazurilor apar mai multe fibroame, de dimensiuni diferite si numai in cazuri exceptionale devin foarte mari, putand ajunge si pana la 12 kg. De asemenea, ele pot fi inactive, asimptomatice sau pot provoca sangerari excesive si urinare frecventa.

Afecteaza 20-25% dintre femeile din Romania, fiind mai frecvente la cele cu varsta cuprinsa intre 40-50 de ani.

Tratamentul medicamentos al fibromului uterin inseamna administrarea de hormoni androgeni si medicatie pentru a stopa hemoragiile. De retinut faptul ca acesta este doar un tratament simptomatic, in speta antihemoragic, el neavand efecte semnificative asupra ritmului de crestere sau a regresiunii de volum a tumorii. De cele mai multe ori este necesara interventia chirurgicala: fie se extirpa doar fibroamele, fie intreg uterul (histerectomie). Ovarele de obicei se pastreaza.

Fitoterapie pentru fibrom uterin

Reglarea hormonala a raportului dintre estrogen si progesteron este prioritara in lupta cu fibromul uterin. Acest lucru poate fi facut cu ajutorul plantelor, cele mai la indemana remedii fiind ceaiurile. Se pot folosi flori si frunze de cretisoara si frunze de zmeura, in proportii egale, pentru a face infuzie. Astfel, se adauga 4-6 lingurite de amestec in jumatate de litru de apa calduta si se lasa la macerat de seara pana dimineata. Planta ramasa se opareste cu o alta jumatate de litru de apa clocotita si apoi se lasa la racit. Infuzia se filtreaza si se combina cu maceratul pus deoparte. Se obtine astfel un litru de ceai care se bea pe parcursul unei zile. Acest tratament are o durata de minim doua luni.

Eficienta este si o alta reteta de ceai, alcatuita din cretisoara (200 g) nalba (100 g), urzica moarta (200 g), papadie (200 g) si traista ciobanului (200 g). Se face zilnic cate o infuzie din 7 linguri din acest amestec in 2 litri de apa, timp de 15 minute. Tratamentul se face pana la consumarea intregului amestec.

Ceaiuri care ajuta la eliminarea fibromului

Ceaiurile reprezintă un tratament naturist pentru fribrom uterin. Există numeroase ceaiuri care sunt eficiente în tratarea diferitelor afecțiuni ale sistemului reproducător feminim.

femeie-care-bea-ceai

Cele mai bune ceaiuri pentru tratarea fibromului uterin sunt:

  • Ceaiul de ghimbir: în special rădăcina de ghimbir care îmbunătățește circulația sanguină și reduce durerea. Ceaiul de ghimbir poate fi un tratament naturist pentru fibrom uterin subseros, deoarece el ajută la reducerea inflamației a uterului și a ovarelor. Cel mai simplu poți să prepari ceai de ghimbir doar adăugând câteva felii de ghimbir proaspăt într-o cană cu apă clocotită.
  • Ceaiul de ștevie: are proprietăți antioxidante și antiinflamatoare. De asemenea, se află pe lista cu ceaiuri ca tratament naturist pentru fibrom uterin, deoarece ștevia reglează greutatea corporală și menține în limite normale indicele de masă corporală. În acest mod nu este favorizată dezvoltarea fibromului.
  • Ceaiul de lumânărică: este folosit de de sute de ani pentru vindecarea mai multor boli printre care astmul, bronșita sau afecțiunile feminine. Lumânărica este un foarte bun drenor limfatic, fiind un remediu popular pentru inflamațiile localizate în diferite zone ale corpului. Astfel, lumânărica tratează cu succes abcesele, hemoroizii, fibromul uterin sau furunculele. Pe lângă faptul că vorbim despre un ceai pentru eliminarea fibromului uterin, lumânărica este un remediu eficient pentru atenuarea simptomelor menopauzei printre care oboseala, bufeurile sau transpirațiile nocturne.
  • Ceaiul de gențiană: are proprietăți antiseptice și antispasmodice. Datorită proprietăților antiseptice, ceaiul de gențiană este recomandat în tratarea rănilor sau a erupțiilor cutanate. De asemenea, efectele antispasmodice sunt utile atât în ceea ce privește crampele musculare, cât și durerea pelvină resimțită din cauza fibromului uterin sau a menstruației.
  • Ceaiul de fructe de pădure: completează cu succes doza de vitamine zilnică. Alimentația sănătoasă este esențială în cazul fibromului uterin. Însă, dacă nu-ți obții toate vitaminele doar din mâncare, atunci ceaiul de fructe de pădure reprezintă un tratament naturist pentru fibrom uterin. Ceaiul de fructe de pădure conține vitaminele A, B1, B2, C, D, E, K și PP. Ceaiul de fructe de pădure este obținut prin uscarea murelor, afinelor, zmeurei, cătinei, merelor de pădure, coarnelor sau măceșelor.
  • Ceaiul de călin: se folosesc fructele sau scoarța pentru a prepara ceaiurile. Călinul mai este cunoscut și sub numele de „bulgăre de zăpadă” . Ceaiul de călin are proprietăți diuretice, astringente, antiinflamatoare, antidismenoreice, sedative și antispastice. Ca tratament naturist pentru fibrom uterin, ceaiul de călin este utilizat ca sedativ uterin în cazul hemoragiilor.
  • Ceaiul verde: un studiu din anul 2013 arată faptul că un bioflavonoid din ceaiul verde numit ECCG poate ajuta la reducerea dimenisunii și a numărului de fibroame uterine. Acest compus numit ECCG inhibă dezvoltarea celulelor fibromului, ducând, într-un final, la micșorarea sau chiar la dispariția acestuia. În plus, ceaiul verde are efect antiinflamator și antioxidant, reducând severitatea simptomelor asociate fibromului uterin.
  • Ceaiul de păpădie: extractele din rădăcina sau frunzele de păpădie ajută la menținerea sănătății ficatului și prevenirea dereglărilor hormonale. De asemenea, păpădia stimulează digestia și susține metabolizarea estrogenului.

Există și alte produse naturiste care ajută ori la ameliorarea simptomelor asociate fibromului uterin sau chiar pot duce la dispariția în totalitate a acestuia. Alte remedii naturiste pentru fibromul uterin sunt următoarele:

  • Mielăreaua: se găsește sub formă de capsule sau în ceaiuri și are acțiune aproape în totalitate în ceea ce privește tulburările sistemului reproducător feminin, de aceea poate fi un tratament naturist pentru fibrom uterin. Mielăreaua reglează nivelurile de progesteron și estrogen, dar și atenuează simptomele sindromului premenstrual.
  • Rădăcina de dong quai: se găsește sub formă de capsule sau în diferite ceaiuri. Rădăcina de dong quai îmbunătățește circulația sanguină și ameliorează durerile pelvine asociate fibromului uterin. Totodată, rădăcina de ding quai este bogată în vitaminele A, B12, C și E, dar și în flavonoide, minerale și acizi organici.
  • Scoarța de ashoka: se găsește sub formă de pudră sau în numeroase ceaiuri. Ashoka este un copac veșnic verde, fiind considerat sacru în India. Coaja sau scoarța de ashoka este foarte populară în Ayurveda, unde este utilizată în tratarea afecțiunilor care vizează sistemul reproducător feminim. Scoarța de ashoka este puternic astringentă cu efect sedativ uterin, dar și stimulent asupra țesutului uterin și ovarian. Astfel, scoarța de ashoka este eficientă în tratarea crampelor menstruale, sângerărilor uterine, fibroamelor uterine sau a hemoroizilor.

Vitamine și suplimente pentru fibromul uterin

Vitaminele sunt necesare în cazul fibromului uterin, deoarece susțin organismul să lupte cu boala. Dar vitaminele și suplimentele alimentare nu se administrează fără permisiunea medicului. Suplimentele sunt considerate a fi un tratament naturist pentru fibrom uterin. În cele mai multe cazuri sunt prescrise de către specialist suplimente alimentare pe bază de vitaminele A, B, E, K, fier, magneziu, calciu sau zinc. Pe lângă suplimente, femeile cu fibrom uterin trebuie să aibă și o alimentație sănătoasă.

Însă, trebuie să ți cont de faptul că schema de tratament naturist pentru fibrom uterin nu îți asigură faptul că problema nu va reapărea. De exemplu, pentru fibrom uterin hemorgic un tratament naturist poate să nu funcționeze, astfel că extirparea chirurgicală a uterului rămâne singura metodă sigură care previne reapariția fibromului. Despre orice tratament naturist pentru fibrom uterin poți citi și pe forum, acolo fiind locul unde multe femei își împărtășesc experiențele. Cu toate acestea, dacă ai simptome specifice fibromului uterin printre care durere pelvină, sângerare sau constipație trebuie să dicuți și cu un medic.

Alimentatia recomandata in caz de fibrom uterin

Se pot face cure cu sucuri si cruditati, timp de doua luni. Ele se introduc treptat, ajungandu-se la un program regulat de doua, trei mese pe zi. Astfel, se consuma cate un pahar de suc cu 30 de minute inainte de fiecare masa. Este recomandat sucul de morcov, urzica, orz verde, patrunjel, strugure si grape-fruit.

Atentie! Fructele nu se amesteca impreuna cu zarvaturile la aceeasi masa. Se pot consuma si seminte de dovleac, floarea-soarelui, susuan, in, migdale sau polen.

femeie-care-a-facut-un-suc-natural-verde-si-care-il-toarna-intr-un-pahar-si-zambeste

Pe lângă sucurile de fructe și alimentele bogate în fibre ajută la menținerea unui nivel normal de hormoni. Astfel, pastele, fructele uscate, legumele fierte și proaspete, ovăzul, fasolea sau lintea trebuie să facă parte din dieta ta. Totodată, potasiul menține presiunea sanguină normală, iar alimentele bogate în potasiu sunt bananele, citricele, avocado, pepenele galben, smochinele, cartofii sau roșiile. Mineralele încetinesc creșterea fibromului, iar fructele și legumele sunt bogate în magneziu, fosfor și calciu. Mai multe despre un tratament naturist pentru fibrom uterin află în formula AS, o revistă unde femeile trimit în scris problema lor, iar un specialist le răspunde. Nu uita însă că informațiile de pe internet nu țin locul unei examinări fizice din partea unui medic.

Alimente de evitat în fibromul uterin

Pe langa aceste tratamente naturiste, dieta alimentara este un alt factor de care trebuie sa tineti cont. Atentie la consumul de grasimi, deoarece estrogenul este stocat in celulele grase. Asadar, carnea si produsele lactate pot fi o sursa de hormoni pentru organism, iar in cazul femeilor diagnosticate cu fibrom uterin, este indicat un regim bazat mai mult pe legume si fructe.

Poate cel mai bun tratament pentru fibrom uterin este chiar alimentația. În primul rând, dulciurile și carbohidrații cresc nivelul de zahăr din sânge. Acest lucru face ca organismul să producă mai multă insulină. Apoi, excesul de insulină duce la creșterea în greutate și la dezvoltarea fibromului.

Evită ciocolata, siropurile, băuturile carbogazoase, chipsurile, pâine albă, orezul sau batoanele proteice. De asemenea, există alimente care imită estrogenul din organism și se numesc fitoestrogeni. Dacă aceste alimente sunt consumate în exces determină organismul să producă mai mult estrogen. Trebuie să consumi cât mai puțină carne roșie, produse din soia sau semințe de in. Nu în ultimul rând, cafeina, alcoolul și fumatul sunt elemente care duc la agravarea fibromului uterin.

Activități fizice recomandate pentru eliminarea fibromului uterin

Activitatea fizică are un rol benefic în tratarea fibromului uterin. Dezvoltarea fibromului uterin este legat de nivelurile de estrogen și progesteron. Ambii hormoni acționează împreună pentru a regla ciclul menstrual al femeilor. De aceea, majoritatea femeilor află că au fibrom uterin în perioadele cu dereglări hormonale, cum ar fi sarcina sau premenopauza.

Exercițiile fizice ușoare precum yoga, pilates sau, pur și simplu, mersul pe jos ajută la reglarea nivelului de hormoni și implicit acest lucru previne dezvoltarea fibromului. De asemenea, exrecițiile regulate ajută la menținerea unei greutăți normale, deoarece medicii consideră faptul că un indice de masă corporală mai mare are legătură cu dezvoltarea fibromului. Astfel că, activitatea fizică regulată ajută la scăderea indicelui de masă corporală și poate reduce incidența creșterii fibromului. Astfel că, un tratament naturist pentru fibrom uterin include ceaiurile, alimentația, dar și activitatea fizică. Toate aceste elemente împreună ajută organismul să funcționeze normal și să lupte cu afecțiunile.

Alte tratamente naturiste pentru fibrom

Cura cu napraznic este un alt tratament naturist indicat in lupta cu fibromul uterin. Aceasta planta contine germaniu, un oligoelement cu efect de intensificare a oxigenarii celulare, fapt ce este considerat a fi cheia vindecarii tumorilor (maligne si benigne). femeie-trista-care-tine-o-perna-in-brateTratamentul dureaza intre 3 si 6 luni si presupune administrarea subligual (10-15 minute) a cate o lingurita pulbere, de 3-4 ori pe zi, inaintea meselor principale.

Si tinctura de muguri de plop este eficienta, atat intern, cat si extern in fibroame, adenofibroame sau chisturi. Se poate lua cu ajutorul unei bucati uscate de paine pe care o ungeti cu 50 de picturi, de 3 ori pe zi.

Sunt indicate si spalaturile vaginale, de doua ori pe zi, folosind infuzii din plante. Astfel, se amesteca in cantitati egale vasc, nalba, coada-calului si pelin, iar pentru o doza se pun 2 linguri din plante in 250 ml apa clocotita, timp de 3 minute.

Surse: adevarul.ro, homeconsult.ro, tratamentnaturist.ro, bio-sanatate.com, webmd.com, recsmedix.com, 1mg.com, nutramax.ro, taifasuri.ro, drmax.ro, fibroids.com, formula-as.ro, healthline.com, lataifas.ro, click.ro, topremediinaturiste.ro, romedic.ro, fares.ro, bio-infomedia.ro, ceai-verde.com, reginamaria.ro, doc.ro, doctorulzilei.ro, bionutris.ro, csid.ro, paradisulverde.com

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
Placenta reținută - o afecțiune care determină sângerarea post partum și amenință viața mamelor
Placenta reținută - o afecțiune care determină sângerarea post partum și amenință viața mamelor

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Colul uterin deschis: ce înseamnă și când să te îngrijorezi
    Colul uterin deschis: ce înseamnă și când să te îngrijorezi

    Colul uterin deschis prematur (insuficiența sau incompetența cervicală) este prezent la aproximativ 1-2% din sarcini. Apare, de regulă, în al doilea trimestru de sarcină și este...

    Cârcei la picioare: cauze și remedii naturiste
    Cârcei la picioare: cauze și remedii naturiste

    Cârceii la picioare pot fi o experiență neplăcută și dureroasă, iar mulți oameni se confruntă cu această problemă în mod regulat. Cârceii se manifestă sub formă...

    Oxiurii la copii: când, de ce apar și ce tratamente există
    Oxiurii la copii: când, de ce apar și ce tratamente există

    Oxiurii sunt frecvent întâlniți la copiii preșcolari și cei de vârstă școlară. Oxiurii sunt extrem de contagioși, astfel încât ei se transmit cu...

    Celule endocervicale prezente: ce înseamnă dacă apar în rezultatele Papanicolau?
    Celule endocervicale prezente: ce înseamnă dacă apar în rezultatele Papanicolau?

    Testul Papanicolau este o procedură medicală importantă, folosită pentru depistarea anormaliilor celulare la nivelul colului uterin. Una dintre observațiile frecvente care poate apărea...

    Gândiți-vă că sunt femei ca mine care ar da totul ca să fie mame, dar nu pot, în vreme ce multe altele își abandonează copiii...
    Gândiți-vă că sunt femei ca mine care ar da totul ca să fie mame, dar nu pot, în vreme ce multe altele își abandonează copiii...

    Știi cum este să îți dorești ceva din toată inima și să nu poți avea acel ceva niciodată?

    Totul despre histeroscopia diagnostică și intervențională
    Totul despre histeroscopia diagnostică și intervențională

    Ai auzit vorbindu-se despre histeroscopie, dar nu știi exact la ce se referă ? Histeroscopia este o procedură medicală prin care se examinează interiorul uterului, utilizată în...

    Drama din viața Adrianei Bahmuțeanu și a lui Silviu Prigoană. Fiul lor, Eduard Darius, a venit pe lume cântărind numai 900 de grame și a murit la trei săptămâni
    Drama din viața Adrianei Bahmuțeanu și a lui Silviu Prigoană. Fiul lor, Eduard Darius, a venit pe lume cântărind numai 900 de grame și a murit la trei săptămâni

    „Acolo Sus, dacă mă iubea cineva, nu îmi lua nici piciorul, nici nevasta, nici copilul”, spunea Silviu Prigoană în urmă cu ceva timp despre dramele care i-au...

    6 semne că nu mai ești la ovulație
    6 semne că nu mai ești la ovulație

    Dacă încerci să rămâi însărcinată, este important să știi când ești și când nu ești la ovulație. Uite 6 semne prin care îți poți da seama...

    © 2024 Qbebe