Coarne de pădure
Cornul sau Cornus mas este un arbust specific zonelor din sud-vestul Asiei și din sudul Europei. Cornul este un arbust care se dezvoltă în zonele de câmpie, deal, păduri de foioase și lăstărișuri. Florile cornului apar în luna martie, fiind de culoare galbenă. În schimb, coarnele de pădure, fructele acestui arbust, sunt mici, alungite, de culoare roșie sau galbenă și au gust dulce-acrișor. Coarnele de pădure sunt bune în prepararea dulcețurilor, gemurilor, marmeladelor și a altor dulciuri. Pentru copii, din fructe coarne de pădure se pot face compoturi, sucuri și jeleuri.
Coarnele de pădure sunt o sursă excelentă de vitaminele A, B1, B2 și C, dar și de magneziu, calciu, minerale, pectine, tanin, acizi grași, fier, toate fiind substanțe nutritive esențiale pentru fruncționarea corectă a organismului nostru.
Când se coc coarnele?
Coarnele de pădure se coc la începutul toamnei, fiind culese în perioada august - septembrie. După jumătatea lunii octombrie, coarnele de pădure se usucă la soare sau în cuptor și se consumă sub formă deshidratată pe tot parcursul iernii.
Citește și: Fructele la copii - tot ce trebuie să știi
Coarne, beneficiile acestor fructe de pădure
Aceste mici fructe numite coarne de pădure sunt o minune pentru organismul nostru. Coarnele de pădure sunt consumate pentru proprietățile lor antiinflamatorii, antibacteriene, cicatrizante, diuretice, astringente și antivirale. Fie că alegem coarnele de pădure proaspete sau pe cele deshidratate, vom beneficia de aceleași vitamine și minerale.
Coarnele de pădure sunt indicate pentru:
- Diabetici: deoarece au un indice glicemic foarte mic și chiar ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge. Astfel, pentru oamenii care nu pot consuma dulciuri sau poate țin dietă, coarnele de pădure sunt o gustare delicioasă care înlocuiește cu succes zahărul.
- Întărirea sistemului imunitar: deoarece conțin mai multă vitamina C decât lămâile sau măceșele, sunt recomandate pentru a preveni răcelile sau gripele.
- Oprirea sângerărilor: coarnele de pădure au efect hemostatic care ajută nu doar la oprirea sângerărilor de orice fel, ci și la dispariția lor.
- Scăderea febrei: fiindcă aceste fructe de pădure au efect febrifug. De asemenea, coarnele de pădure ajută și la calmarea frisoanelor.
- Oboseala cronică: coarnele de pădure sunt un energizant natural, îmbunătățesc memoria și capacitatea de concentrare.
- Curele de slăbire: fiind un accelerator al proceselor metabolice.
- Afecțiunile rinichilor: deoarece previn formarea pietrelor.
- Probleme oftalmologice: coarnele au proprietăți asemănătoare cu fructele de pădure, care îmbunătățesc circulația periferică și au efect de drenaj limfatic la nivelul capului.
- Influențarea glandelor endocrine: în sens pozitiv, oferind o stare generală de bine.
- Creșterea apetitului: coarnele de pădure stimulează pofta de mâncare și combat anorexia.
- Tratarea afecțiunilor gastrointestinale: prin efectul benefic pe care îl au asupra florei intestinale. Coarnele de pădure sunt recunoscute pentru puterea lor de a ameliora crampele, enteritele și enterocolitele. Totodată, au și efect antidiareic, prin stoparea în decurs de câteva ore a scaunelor moi.
- Insomnii: consumarea frecventă a coarnelor de pădure duce la îmbunătățirea tulburărilor de somn.
- Îmbunătățirea tonusului țesuturilor: deoarece conțin foarte mult calciu și magneziu, ambele fiind elemente importante în dispariția cârceilor, prevenirea varicelor, ameliorarea hemoroizilor și a celulitei.
- Hipertensiune arterială: dacă te confrunți cu fluctuații mari de tensiune, atunci trebuie musai să introduci coarnele de pădure în alimentație, deoarece ele îmbunătățesc starea de sănătate a hipertensivilor.
- Alte beneficii pentru coarne fructe de pădure sunt observate în tratarea durerilor de cap, indigestiei, paraziților intestinal, icterului, scarlatinei și cirozei.
Măceșe sau coarne
Măceșele (Rosa canina) și coarnele de pădure (Cornus mas) sunt două fructe asemănătoare. Ambele sunt fructe mici, roșii, ce se coc la începutul toamnei și care au un gust dulce-acrișor. Așa cum toate coarnele de pădure sunt bogate în vitamine, la rândul lor, măceșele sunt bogate în vitaminele A, B1, B2, C, E, K și P. Există puține lucuri ce diferențiază măceșele de coarne, anume rezistența și conținutul de vitamina C. Pentru a-și păstra toate calitățile, măceșele trebuie să fie preparate imediat după ce sunt culese, fie că vorbim de uscarea lor sau de prepararea termică. Pe de altă parte, coarnele pot fi păstrate și consumate în stare crudă pentru minim 1 – 2 luni. Abia în apropierea iernii, coarnele trebuie gătite.
Pentru oamenii care își doresc treacă prin sezonul virozelor cu un sistem imunitar puternic, trebuie să știe că măceșele au un conținut mai scăzut de vitamina C față de coarne. O lungă perioadă de timp, măceșele au fost recunoscute ca fiid cel mai bogat fruct în vitamina C, iar acest lucru se întâmpla deoarece coarnele sunt rareori întâlnite în piețe sau magazine.
Coarne uscate
Pentru cine nu are acces la ele când sunt culese, se poate orienta spre coarne doar ca fructe uscate. Varianta de coarne uscate se găsește în plafare sau în magazine cu produse bio. Coarnele uscate își păstrează aceleași proprietăți precum fructul crud.
Citește și: Fructele uscate în alimentația copilului
Coarne fructe preț
Prețurile pentru un kilogram de coarne de pădure proaspete se încadrează între 15 – 20 de lei. Din cauza faptului că sunt aduse foarte rar în magazine sub formă proaspătă, poți să găsești coarne fructe de vânzare pe internet la diverse persoane. În schimb, pentru varianta uscată de coarne fructe un preț pentru 100 g ar fi de 15 lei. Într-adevăr, prețul pentru coarnele de pădure uscate este ridicat, dar avantajul lor este că se găsesc foarte ușor la plafar sau pe multe site-uri care vând produse bio.
Gem de coarne
Deși coarnele sunt fructe de pădure, cu toate aceastea se regăsesc rareori în rețetele gospodinelor. În cămara pregătită pentru iarnă vezi dulcețuri de căpșuni sau zmeură, însă aproape niciodată un gem de coarne de pădure. Dacă nu ai încercat aceste fructe de pădure numite coarne, trebuie să prepari un gem din ele pentru întreaga familie.
Pentru gemul de coarne de pădure ai nevoie de:
- 2 – 4 kg de coarne (în funcție de cât gem vrei să faci)
- zahăr
- apă
Mod de preparare:
- Spală bine coarnele sub mai multe jeturi de apă și pune-le într-o oală.
- Umple oala cu apă cât să acopere coarnele.
- Pune oala pe foc și lasă coarnele la opărit pentru 10 minute. Apoi, scoate toate coarnele într-o sită.
- Cu răbdare trebuie să treci coarnele prin sită pentru a îndepărta sâmburii. La final, vei obține o pastă fină.
- Este necesar să cântărești pasta pe care ai obținut-o, deoarece pentru fiecare kilogram se adaugă 500 g de zahăr.
- După ce ai amestecat pasta cu zahărul în aceeași oală în care au fost opărite fructele, pune totul la fiert pentru 30 – 40 de minute. Dacă pasta este prea groasă, poți adăuga puțină apă.
- La final, toarnă gemul fierbinte direct în borcanele sterilizate și asigură-te că sunt închise ermetic. A doua zi, gemul de coarne este gata de așezat în cămară.
Sirop de coarne - rețetă
Siropul este un deliciu mai ales pentru cei mici. Un sirop de coarne satisface cu ușurință pofta de zahăr a oricui și aduce un aport de vitamine organismului. Dacă ai prea mult fruct și nu vrei să-l transformi doar în sirop, atunci o altă variantă este un compot de coarne cu beneficii pentru oricine și care poate fi păstrat în cămară pe timpul sezonului rece. Însă, pentru a prepara siropul de fructe de coarne nu trebuie să fi un bucătar iscusit, ci să ai puțină răbdare, deoarece trebuie fiert un timp mai îndelungat.
Pentru siropul de coarne ai nevoie de:
- 4 kg de coarne
- 3 kg de zahăr
- 1 l de apă
Mod de preparare:
- Spală bine coarnele în câteva jeturi de apă.
- După ce ai spălat coarnele, pune-le într-o oală și toarnă litrul de apă peste ele. Apoi trebuie să muți oala pe foc.
- Când amestecul începe să fiarbă, adaugă și zahărul.
- Siropul este gata după alte 35 – 40 de minute de fierbere. Vei observa că siropul este destul de gros. Dacă fructele au fost prea coapte, poți adăuga puțină zeamă de lămâie pentru a obține un sirop acrișor.
- După ce este gata, lasă siropul să se răcească și toarnă-l în recipiente potrivite pentru frigider.
Coarnele sunt niște fructe de pădure mici, cu un gust dulce-acrișor și de culoare roșie. Despre coarne se discută rareori, deși aceste mici fructe sunt o adevărată cupă de sănătate pentru organismul nostru. Printre efectele benefice ale coarnelor de pădure se numără cele antiinflamatorii, antivirale, antibacteriene și diuretice. Dacă nu-ți plac fructele consumate în stare proaspătă, ai posibilitatea să mănânci coarne fructe de pădure sub formă de gem, compot, sirop sau jeleu. Pentru gospodinele care își doresc să prepare coarne pentu familia lor, trebuie să le caute mai mult timp la începutul toamnei, atunci când sunt numai bune de cules.
Surse: centrulnatura.ro, prodieta.ro, timpul.md, topremediinaturiste,ro, cevabun.ro, planteea.ro
Surse foto: istockphoto.com