- Vitamina A
- Vitamina D
- Vitamina E (Tacoferol)
- Vitamina K
- Vitamina B1 (Tiamina)
- Vitamina B2 (Riboflavina)
- Vitamina B3 (Niacina, vitamina PP)
- Vitamina B5 (Acid pantonenic)
- Vitamina B6 (piridoxina)
- Vitamina B7 (Biotina, vitamina H)
- Vitamina B9 (Acid folic)
- Vitamina B12 (cianocobalamina)
- Vitamina C (Acid Ascorbic)
Vitaminele sunt esentiale pentru organism, ele fiind parti componente ale enzimelor, necesare pentru producerea energiei. Cele 13 vitamine existente se impart in doua clase principale: liposolubile si hidrosolubile.
Vitamine liposolubile (se dizolva in grasime): A, D, E, K |
Vitaminele liposolubile pot fi stocate in celulele adipoase, de aceea organismul poate pastra depozite de astfel de vitamine pana la 6 luni, putand astfel sa le foloseasca la nevoie. In acest caz insa trebuie avuta grija la excesul de vitamine care poate dauna organismului. Cele hidrosolubile pot fi stocate si ele in celule, insa in cantitati mai mici. Excesul de astfel de vitamine este eliminat prin urina, asadar in acest caz vorbim mai ales de o deficienta de vitamine.
|
Atentie insa! Dintr-un exces de griji, multe mamici ofera copiilor pe care ii considera prea slabi, diferite suplimente cumparate ad-hoc din farmacie. Insa vitaminele nu sunt bomboane! Este recomandat ca ele sa fie administrate in urma unui consult medical la pediatru. |
Vitamina A
A fost descoperita in 1913 de catre doua echipe de savanti americani. Cel mai important rol al ei este in sistemul vizual, ea fiind totodata necesara pentru o crestere si dezvoltare armonioasa. Vitamina A este responsabila pentru sanatatea pielii, multe din astfel de boli, cum este si acneea, fiind ameliorate cu ajutorul ei. Ea se gaseste in doua forme in natura: retinol (in ulei de peste si ficat) si provitamina A (betacaroten ce se afla in plante).
Surse alimentare bogate in vitamina A (retinol) sunt: ficatul, rinichii, untul si laptele integral, ouale, branza si uleiul de peste. Pentru betacaroten avem urmatoarele: spanac, morcovi, cartofi dulci, caise, dovlecel si varza. Doza zilnica recomandata de vitamina A pentru adulti este de 700 mcg (femei) si 850 mcg (barbati). Acest necesar creste in doua situatii speciale: gravide (900 mcg) si mame care alapteaza (1050 mcg). |
Doza zilnica de vitamina A recomandata pentru copii:
Nastere - 1 an |
350 mcg |
1-3 ani |
400 mcg |
4 - 6 ani |
450 mcg |
7 - 9 ani |
500 mcg |
10 - 12 ani |
550 mcg |
13 - 15 ani (baieti) |
700 mcg |
13 - 15 ani (fete) |
600 mcg |
16 - 19 ani (baieti) |
800 mcg |
16 - 19 ani (fete) |
650 mcg |
Cantitatea de vitamina A (in mcg) continuta de anumite alimente (100 g):
Morcovi cruzi |
2574 |
Ardei rosu crud |
580 |
Morcovi gatiti |
2255 |
Ardei rosu gatit |
558 |
Cartof dulce gatit |
2180 |
Mango proaspat |
523 |
Papadie cruda |
1400 |
Spanac gatit |
473 |
Spanac crud |
746 |
Germeni de grau |
320 |
Caise uscate |
730 |
Unt |
300 |
Dovlecel |
714 |
Vitamina D
Vitamina D este importanta pentru ca ajuta organismul sa absoarba si sa foloseasca calciul din mancare sau din suplimentele alimentare. De asemenea, ajuta la formarea oaselor si a dintilor, la buna functionare a muschilor, iar studiile au aratat ca aceasta vitamina poate preveni osteoporoza. Expunerea solara ajuta la convertirea unui component al pielii in vitamina D, de aceea cateva minute la soare sunt necesare pentru sintetizarea ei.
Vitamina D se gaseste in produsele lactate, oua, ficat si peste. Doza zilnica de vitamina D recomandata pentru adulti este de 10 mcg pentru femei, indiferent daca sunt gravide sau alapteaza, iar pentru barbati este 15 mcg. |
Doza zilnica de vitamina D recomandata pentru copii:
Nastere - 1 an | 3 mcg |
1 - 19 ani |
5 mcg |
Cantitatea de vitamina D (in mcg) continuta de anumite alimente (100 g):
Somon la conserva | 47 |
Carne de porc | 1,1 |
Sardine la conserva |
21 |
Carne de miel |
0,5 |
Macrou la conserva |
19 |
Galbenus de ou |
0,6 |
Vitamina E (Tacoferol)
Este un puternic antioxidant prin neutralizarea radicalilor liberi, fiind cunoscuta si ca vitamina pentru fertilitate. De asemenea, aceasta contribuie la mentinerea unui sistem circulator sanatos, ajutand la vindecarea ranilor. Ea protejeaza celulele rosii si previne distrugerea vitaminelor A si C.
Surse bogate de vitamina E sunt uleiurile vegetale (soia, porumb, floarea soarelui), germeni de grau, morcovi, nuci si legume cu frunze verzi. Doza zilnica de vitamina E recomandata pentru femei este de 8 mg, iar pentru barbati de 10 mg. Pentru femeile insarcinate aceasta creste pana la 15 mg, iar pentru cele care alapteaza pana la 19 mg. |
Doza zilnica de vitamina E recomandata pentru copii:
Nastere - 1 an |
4 mg |
1 - 6 ani |
5 mg |
7 - 9 ani |
6 mg |
10 - 12 ani |
7 mg |
13 - 15 ani (baieti) |
9 mg |
13 - 15 ani (fete) |
8 mg |
16 - 19 ani (baieti) |
11 mg |
16 - 19 ani (fete) |
9 mg |
Cantitatea de vitamina E – alfa tacoferol (in mg) continuta de anumite alimente:
O lingurita de ulei (14 ml) de floarea soarelui |
5,6 |
O lingurita de ulei de sofranas |
4,6 |
O lingurita de ulei de rapita |
2,4 |
O lingurita de ulei de masline |
1,9 |
O lingurita de ulei de porumb |
1,9 |
O lingurita de ulei de soia |
1,2 |
28 g migdale |
7,3 |
28 g de alune |
2,4 |
110 g spanac crud |
1,8 |
Vitamina K
Desi este de multe ori neglijata, vitamina K este necesara pentru coagularea sangelui. Ea are un rol important si in functionarea corecta a rinichilor si in cresterea si repararea oaselor (unele studii au aratat ca ajuta la prevenirea osteoporozei).
Surse bogate de vitamina K sunt legumele cu frunze verde inchis, spanac, brocoli, laptuci, varza, ceai verde. Ea mai poate fi gasita in ovaz, grau integral, mazare proaspata, oua si produse lactate. Doza zilnica de vitamina K recomandata pentru femei este de 65 mcg, iar pentru barbati de 80 mcg. |
Doza zilnica de vitamina K recomandata pentru copii:
Nastere - 1 an |
20 mcg |
1 - 3 ani |
30 mcg |
4 - 6 ani |
50 mcg |
7 - 9 ani |
55 mcg |
10 - 12 ani |
60 mcg |
13 - 15 ani (baieti) |
70 mcg |
13 - 15 ani (fete) |
70 mcg |
16 - 19 ani (baieti) |
80 mcg |
16 - 19 ani (fete)
|
75 mcg |
Cantitatea de vitamina K (in mcg) continuta de anumite alimente (100 g):
Napi |
729 |
Macris de balta |
57 |
Ceai verde |
712 |
Asparagus |
57 |
Spanac |
415 |
Ovaz |
20 |
Brocoli |
200 |
Mazare verde |
19 |
Laptuci | 129 |
Grau integral |
17 |
Varza |
125 |
Fasole verde |
14 |
Vitamina B1 (Tiamina)
Alimenteaza corpul cu energie, convertind zaharul din sange in energie. Ea este esentiala pentru sistemul nervos, cardiovascular si muscular. Se remarca o deficienta mai ales in cazul alcoolicilor, intrucat in prezenta acestei substante vitamina B1 se distruge.
|
Cele mai bune surse de vitamina B1 sunt drojdia si ficatul. Aceasta se mai gaseste si in carnea de porc, cereale integrale, secara, germeni de grau, fasole, seminte de floarea soarelui, alune si nuci. Doza zilnica de vitamina B1 recomandata pentru femei este de 1,1 mg, iar pentru barbati de 1,5 mg. |
Doza zilnica de vitamina B1 recomandata pentru copii:
Nastere - 1 an |
0.2 mg |
1 - 3 ani |
0.5 mg |
4 - 8 ani |
0.6 mg |
9 - 13 ani |
0,9 mg |
13 - 15 ani (baieti) |
1,1 mg |
13 - 15 ani (fete) |
1 mg |
16 - 19 ani (baieti) |
1,2 mg |
16 - 19 ani (fete) |
1,1 mg
|
Cantitatea de vitamina B1 (in mg) continuta de anumite alimente (100 g):
Drojdie de bere |
15.61 |
Faina de ovaz |
0,60 |
Germeni de grau |
2,01 |
Faina de grau integrala |
0,55 |
Seminte de floarea soarelui |
1,96 |
Acaju |
0,43 |
Orez |
1,84 |
Secara, grau integral |
0,43 |
Alune, cu coaja |
1,14 |
Malai |
0,38 |
Soia uscata |
1,1 |
Linte |
0,37 |
Alune, decojite |
0,98 | Mazare verde |
0,35 |
Arahide |
0,86 |
Orez brun |
0,34 |
Faina de soia |
0,85 |
Usturoi |
0,25 |
Fasole |
0,84 |
Seminte de floarea soarelui |
0,24 |
Mei |
0,73 |
Ardei rosu iute |
0,22 |
Hrisca |
0,60 |
Vitamina B2 (Riboflavina)
Colaboreaza cu celelalte vitamine din complexul B pentru a procesa caloriile din carbohidrati, proteine si grasimi. Este necesara organismului in procesul de crestere si reproducere celulara.
Surse animale bogate in vitamina B2 sunt ficatul, rinichii si inima, iar vegetale: migdale, ciuperci, cereale integrale, soia si legume verzi. Vitamina B2 este distrusa la lumina, dar nu prin gatit. Doza zilnica de vitamina B2 recomandata pentru femei este de 1,3 mg, iar pentru barbati de 1,7 mg. |
Doza zilnica de vitamina B2 recomandata pentru copii:
Nastere - 1 an |
0.3 mg |
1 - 3 ani |
0.5 mg |
4 - 6 ani |
0.6 mg |
7 - 9 ani |
0,8 mg |
10 - 12 ani |
0,9 mg |
13 - 15 ani (baieti) |
1,1 mg |
13 - 15 ani (fete) |
1,2 mg |
16 - 19 ani (baieti) |
1,3 mg |
16 - 19 ani (fete) |
1,2 mg |
Cantitatea de vitamina B2 (in mg) continuta de anumite alimente (100 g):
Drojdie de bere |
4,28 |
Faina de soia |
0,35 |
Ficat de vitel |
2,72 |
Tarate de grau |
0,35 |
Migdale |
0,92 |
Napi |
0,26 |
Germeni de grau |
0,68 |
Patrunjel |
0,26 |
Orez |
0,63 |
Seminte de floarea soarelui |
0,23 |
Ciuperci |
0,46 |
Linte |
0,22 |
Mei |
0,38 |
Secara, grau integral |
0,22 |
Vitamina B3 (Niacina, vitamina PP)
Cunoscuta si sub denumirea de vitamina PP, aceasta este esentiala pentru reglarea nivelului colesterolului. Ea poate fi sintetizata de catre organism si are un rol important in respiratia celulara, ajuta la metabolizarea carbohidratilor, grasimilor si proteinelor, mentine pielea sanatoasa si o buna functionare a sistemului nervos. De asemenea, este o vitamina care imbunatateste memoria si este folosita pentru sintetizarea hormonilor sexuali, ajutand la tratarea diverselor boli mentale.
|
Surse bogate in niacina sunt ficatul, alte organe, oua, peste si alune. De asemenea, o ceasca de cafea contine 3 mg din aceasta vitamina. Doza zilnica de vitamina B3 recomandata pentru femei este de 14 mg, iar pentru barbati de 16 mg. |
Doza zilnica de vitamina B3 recomandata pentru copii:
Nastere - 1 an |
2 mg |
1 - 3 ani |
3 mg |
4 - 6 ani |
7 mg |
7 - 9 ani |
9 mg |
10 - 12 ani |
11 mg |
13 - 15 ani (baieti) |
13 mg |
13 - 15 ani (fete) |
12 mg |
16 - 19 ani (baieti) |
15 mg |
16 - 19 ani (fete) |
13 mg |
Cantitatea de vitamina B3 (in mg) continuta de anumite alimente (100 g):
Drojdie de bere |
44,4 |
Orez brun |
4,7 |
Tarate de orez |
29,8 |
Hrisca |
4,4 |
Ficat de vita |
21,4 |
Ardei, ardei rosu iute |
4,4 |
Tarate de grau |
21 |
Faina de grau integrala |
4,3 |
Alune, cu coaja |
17,2 | Germeni de grau |
4,2 |
Alune decojite |
15,8 |
Orz |
3,7 |
Peste spada |
10,2 |
Migdale |
3,5 |
Seminte de floarea soarelui, de susan |
5,4 |
Ou | 2,6 |
Vitamina B5 (Acid pantonenic)
Cunoscuta sub denumirea de acid pantonenic, este vitamina „antistres”. Ea poate fi fabricata de catre organism cu ajutorul florei intestinale. Deficienta de vitamina B5 duce la infectii frecvente, oboseala, dureri abdominale, tulburari ale somnului si neurologice.
Surse bogate in vitamina B5 sunt cele animale: ficat, alte organe, lapte, peste si pui. Poate fi gasita si in surse vegetale: cereale integrale, legume, cartofi dulci, brocoli, conopida, citrice si capsuni.
Doza zilnica de vitamina B5 recomandata atat pentru femei, cat si pentru barbati este de 5 mg.
|
Doza zilnica de vitamina B5 recomandata pentru copii:
Nastere - 1 an |
1,7 mg |
1 - 3 ani |
2 mg |
4 - 8 ani |
3 mg |
9 - 13 ani |
4 mg |
13 - 19 ani |
5 mg
|
Cantitatea de vitamina B5 (in mg) continuta de anumite alimente (100 g):
Drojdie de bere |
12 |
Linte |
1,4 |
Ficat de vitel |
8 |
Faina de secara integrala |
1,3 |
Alune |
2,8 |
Acaju |
1,3 |
Ciuperci |
2,2 |
Germeni de grau |
1,2 |
Faina de soia |
2 |
Brocoli |
1,2 |
Arahide |
1,7 | Orez brun |
1,1 |
Soia boabe |
1,7 |
Ardei, ardei rosu iute | 1,1 |
Faina de ovaz |
1,5 |
Avocado |
1,1 |
Seminte de floarea soarelui |
1,4 |
Napi |
1 |
Vitamina B6 (piridoxina)
Ajuta organismul sa converteasca proteinele in energie. Ea este necesara pentru echilibrarea schimbarilor hormonale, dar si in cresterea noilor celule. Vitamina B6 controleaza dispozitia si comportamentul. Ea poate ajuta copiii in procesul de invatare si poate preveni matreata si eczemele.
Surse bune de vitamina B6 sunt drojdia de bere, ouale, puiul, morcovii, pestele, ficatul, rinichii, mazarea, germenii de grau, bananele, soia si nucile. Doza zilnica de vitamina B6 recomandata pentru femei este de 1,5 mg, iar pentru barbati de 1,7 mg. |
Doza zilnica de vitamina B6 recomandata pentru copii:
Nastere - 1 an |
0,1 mg |
1 - 3 ani |
0,5 mg |
4 - 8 ani |
0,6 mg |
9 - 13 ani |
0,9 mg |
13 - 15 ani (baieti) |
1,1 mg |
13 - 15 ani (fete) |
1 mg |
16 - 19 ani (baieti) |
1,3 mg |
16 - 19 ani (fete) |
1,1 mg |
Cantitatea de vitamina B6 (in mg) continuta de anumite alimente (100 g):
Drojdie de bere |
2,5 |
Faina de grau integrala |
0,34 |
Somon |
1,6 |
Castane |
0,33 |
Carne de curcan |
1,3 |
Napi |
0,3 |
Seminte de floarea soarelui |
1,25 |
Faina de secara |
0,3 |
Germeni de grau |
1,15 |
Spanac |
0,28 |
Soia uscata |
0,63 |
Frunze de napi |
0,26 |
Linte |
0,6 |
Ardei dulci |
0,26 |
Faina de hrisca |
0,58 |
Cartofi |
0,25 |
Orez brun |
0,55 |
Stafide |
0,24 |
Banane |
0,51 |
Orz |
0,22 |
Avocado |
0,42 |
Cartofi dulci |
0,22 |
Vitamina B7 (Biotina, vitamina H)
Este o vitamina esentiala pentru par si unghii ce se sintetizeaza cu ajutorul bacteriilor intestinale.
|
La bebelusi, cojitele uscate pe cap, sprancene si in spatele urechilor
(dermatita seboreica) si pierderea parului sunt simptome ale lipsei
acestei vitamine. Se considera ca nou-nascutii respectivi nu au
bacteriile necesare pentru a dezvolta biotina. De aceea, un supliment
zilnic de 2-10 mg sau alimentar (ficat si albus de ou) pentru mama
si/sau bebelus este un tratament de succes impotriva cojitelor de pe
scalp.
|
La adulti, deficienta de biotina este caracterizata de o piele foarte uscata, anorexie si seboree.
Doza zilnica de vitamina B7 recomandata atat pentru femei, cat si pentru barbati de 30 pana la 100 mcg.
Doza zilnica de vitamina B7 recomandata pentru copii:
Nastere - 1 an |
5 mcg |
1 - 3 ani |
8 mcg |
4 - 6 ani |
10 mcg |
7 - 9 ani |
15 mcg |
10 - 12 ani |
18 mcg |
13 - 15 ani (baieti) |
22 mcg |
13 - 15 ani (fete) |
20 mcg |
16 - 19 ani (baieti) |
25 mcg |
16 - 19 ani (fete) |
23 mcg |
Cantitatea de vitamina B7 (in mcg) continuta de anumite alimente (100 g):
Drojdie de bere | 200 |
Nuci |
37 |
Ficat de vita |
96 |
Orz |
31 |
Faina de soia | 70 | Faina de ovaz |
24 |
Soia boabe |
61 |
Migdale |
18 |
Tarate de orez |
60 | Conopida |
17 |
Germeni de orez |
58 |
Ciuperci |
16 |
Vitamina B9 (Acid folic)
Cunoscuta mai degraba sub denumirea de acid folic, vitamina B9 este esentiala in producerea de noi celule, indeosebi in timpul sarcinii si vietii de bebelus. Ea functioneaza impreuna cu vitamina B12 si este necesara pentru prevenirea anemiei. Gravidele care nu au suficient acid folic au riscuri mai mari ca sa aiba bebelusi prematuri sau sub greutatea normala.
Surse bogate de acid folic sunt legumele cu frunze verzi (spanac, brocoli), dar acesta poate fi gasit si in fructe, fasole, cereale integrale, ficat si ciuperci. Doza zilnica de vitamina B9 recomandata pentru femei este de 180 mcg, iar pentru barbati de 200 mcg. In timpul sarcinii, femeile au nevoie de 400 mcg de acid folic, iar cele care alapteaza – de 280 mcg. |
Doza zilnica de vitamina B9 recomandata pentru copii:
Nastere - 1 an |
65 mcg |
1 - 3 ani |
80 mcg |
4 - 6 ani |
100 mcg |
7 - 9 ani |
120 mcg |
10 - 12 ani |
150 mcg |
13 - 15 ani (baieti) |
180 mcg |
13 - 15 ani (fete) |
170 mcg |
16 - 19 ani (baieti) | 200 mcg |
16 - 19 ani (fete) |
180 mcg
|
Cantitatea de vitamina B9 (in mcg) continuta de anumite alimente (100 g):
Drojdie de bere |
2022 |
Orz | 50 |
Germeni de orez |
430 | Cereale integrale din grau |
49 |
Faina de soia |
425 |
Migdale |
45 |
Germeni de grau |
305 |
Faina de grau integrala | 38 |
Ficat de vita |
295 |
Faina de ovaz |
33 |
Soia boabe |
225 |
Varza |
32 |
Tarate de grau |
195 |
Smochine uscate |
32 |
Asparagus |
110 |
Avocado |
30 |
Linte |
105 |
Fasole verde |
28 |
Nuci |
77 |
Porumb |
28 |
Spanac proaspat |
75 |
Arahide |
27 |
Napi |
70 |
Ciuperci | 25 |
Alune prajite |
56 |
Mure |
14 |
Brocoli |
53 |
Portocale |
5 |
Vitamina B12 (cianocobalamina)
Cunoscuta si ca vitamina energiei, aceasta lucreaza impreuna cu acidul folic la producerea de celule rosii. Ea este esentiala pentru mentinerea sanatatii sistemului nervov central si poate fi produsa de catre organism.
Singurele surse alimentare de vitamina B12 sunt cele animale, fiind prezenta in ficat, organe, muschi, crustacee, oua, branza si peste. Si laptele contine vitamina B12, dar daca este procesat, aceasta poate fi distrusa. Doza zilnica de vitamina B12 recomandata atat pentru femei, cat si pentru barbati este de 2,4 mcg. Pentru femeile insarcinate aceasta este de 2,6 mcg, iar pentru cele care alapteaza – 2,8 mcg. |
Doza zilnica de vitamina B12 recomandata pentru copii:
Nastere - 1 an |
0,4 mcg |
1 - 3 ani |
0,9 mcg |
4 - 8 ani |
1,2 mcg |
9 - 13 ani |
1,8 mcg |
13 - 15 ani (baieti) |
2,1 mcg |
13 - 15 ani (fete) |
2 mcg |
16 - 19 ani (baieti) |
2,4 mcg |
16 - 19 ani (fete) |
2,3 mcg
|
Cantitatea de vitamina B9 (in mcg) continuta de anumite alimente (100 g):
Ficat de miel |
104 |
Carne de miel |
2,1 |
Scoici |
98 |
Oua |
2 |
Ficat de vita |
80 |
Carne de vita slaba |
1,8 |
Rinichi de miel |
63 |
Branza elvetiana |
1,8 |
Ficat de vitel |
60 |
Branza cu mucegai |
1,4 |
Rinichi de vita |
31 |
Branza cheddar |
1 |
Ficat de pui |
25 |
Branza de vaci | 1 |
Sardine |
17 |
Branza mozzarella |
1 |
Pastrav |
5 | Biban file |
1 |
Somon |
4 |
Peste spada |
1 |
Ton |
3 |
Vitamina C (Acid Ascorbic)
Este probabil cea mai populara vitamina. Ea este un antioxidant necesar pentru formarea colagenului. Ajuta la vindecarea ranilor, previne distrugerea celulara, mentine sanatatea gingiilor si a dintilor si un sistem imunitar puternic. De asemenea, vitamina C ajuta la absorbtia fierului.
|
Desi toata lumea crede ca cea mai buna sursa de vitamina C sunt citricele, ea se gaseste din belsug in multe legume si fructe proaspete cum sunt brocoli, ardei, conopida, lamaie, spanac, varza, ananas, capsuni si rosii. Atentie insa, ea se distruge in contact cu aerul, de aceea este bine sa consumam legumele si fructele cat mai proaspete. Pentru majoritatea fructelor si legumelor, jumatate din continutul de vitamina C se pierde in primele ore de la taiere. Doza zilnica de vitamina C recomandata atat pentru femei, cat si pentru barbati este de 60 mg, insa pentru fumatori aceasta se dubleaza. Femeile care sunt insarcinate au nevoie de 80 mg, iar cele care alapteaza – de 120 mg. |
Doza zilnica de vitamina C recomandata pentru copii:
Nastere - 1 an |
8 mg |
1 - 3 ani |
15 mg |
4 - 8 ani |
25 mg |
9 - 13 ani |
45 mg |
13 - 15 ani (baieti) |
60 mg |
13 - 15 ani (fete) |
50 mg |
16 - 19 ani (baieti) |
75 mg |
16 - 19 ani (fete) |
60 mg |
Cantitatea de vitamina C (in mg) continuta de anumite alimente (100 g):
Acerola (visina de Barbados) |
1300 |
Grepfrut | 38 |
Ardei rosu iute |
369 |
Fructe de soc |
36 |
Guava |
242 |
Ficat de vitel |
36 |
Ardei rosu dulce |
190 |
Napi |
36 |
Frunze de nap |
186 |
Mango |
35 |
Patrunjel |
172 |
Asparagus |
33 |
Frunze de rapita |
128 |
Pepene galben cantalup |
33 |
Ardei verzi dulci |
128 |
Sfecla mangold |
32 |
Brocoli |
113 |
Ceapa verde |
32 |
Varza de Bruxelles |
102 |
Ficat de vita |
31 |
Kiwi |
92,7 |
Bame |
31 |
Macris |
79 |
Mandarine |
31 |
Conopida |
78 |
Stridii | 30 |
Curmale japoneze |
66 |
Soia boabe |
29 |
Varza rosie |
61 |
Mazare verde |
27 |
Capsuni |
59 |
Ridichi |
26 |
Papaya |
56 |
Zmeura |
25 |
Spanac | 51 |
Dovlecel galben |
25 |
Portocale |
50 |
Dude |
24 |
Varza |
47 |
Rosii |
23 |
Suc de lamaie |
46 |
Ficat de porc |
23 |
Tu ii dai vitamine copilului tau? Cum procedezi ca sa te asiguri ca primeste toate vitaminele necesare?
Recomandare Qbebe:
Surse:
https://healthy-kids.com.au/content/upload/files/2012%20factsheets/vitamins%20and%20minerals%202012.pdf
http://dietsindetails.com