Cele mai des intalnite simptome in cazul unui fibrom uterin sunt:
- Flux menstrual abundent
- Menstruatie prelungita (mai mult de sapte zile de sangerare)
- Dureri si presiune la nivel pelvian
- Urinari frecvente
- Dificultate in a goli vezica urinara
- Dureri de spate sau de picioare
- Constipatie
- Dificultati in a ramane insarcinata
- Separarea prematura a placentei inainte de o nastere
- Pierderea unei sarcini
Rareori, un fibrom uterin poate prova dureri acute. Acest lucru se intampla mai ales in momentul in care tumoarea este privata de fluxul de sange. In lipsa nutrientilor din sange, fibromul incepe sa moara, ceea ce produce dureri mari.
Locatia fibromului influenteaza, la randul ei, simptomele.
Fibromul submucos (se formeaza la nivelul mucoasei uterine) cauzeaza, in general, prelungirea menstruatiei si poate fi o problema daca incerci sa ramai insarcinata.
Fibromul subseros (pozitionat pe linia exterioara a cavitatii uterine) poate pune presiune asupra vezicii, ceea ce provoaca senzatia de urinare frecventa. Daca fibromul apare undeva in spatele uterului, atunci el poate pune presiune asupra rectului (provoaca constipatie) sau presiuni la nivelul nervilor spinali (determina aparitia durerilor de spate).
Cand ar trebui sa te duci la doctor?
Este bine sa te prezinti la un control medical pentru a stabili daca este vorba despre un fibrom uterin mai ales daca:
- Durerile pelviene nu dispar
- Exista dureri mari in timpul menstruatiei, iar fluxul menstrual este abundent
- Apar sangerari si intre menstruatii
- Contactul sexual este dureros
- Apar dificultati in golirea vezicii
Desigur, daca durerea pelviana este una acuta sau sangerarile vaginale sunt severe, medicul trebuie consultat de urgenta.
Tratamentul in cazul unui fibrom uterin variaza, de la cel de tip medicamentos pana la interventii medicale. Trebuie precizat ca tratamentul medicamentos nu poate duce la eliminarea unui fibrom uterin, ci doar la diminuarea dimensiunii acestuia si la ameliorarea simptomelor.
Pentru a elimina definitiv un fibrom, interventiile medicale pot varia si ele, la randul lor, in functie de locatia si dimensiunile tumorilor, de la operatii deschise, histerectomie, interventii cu lasere sau embolizarea de fibrom uterin (introducerea de particule special pentru a bloca arterele care furnizeaza sange catre tumori).