Acest studiu, publicat în revista „The Lancet”, are ca autori 19 medici chinezi, ce au inclus în analiza lor 191 de pacienți (135 de la Spitalul Jinyintan și 56 de la Spitalul din Wuhan). 54 dintre ei au decedat pe durata spitalizării, iar 137 au supraviețuit. Vârsta medie a pacienților din studiu a fost de 56 de ani, vârstele fiind cuprinse între 18 și 87 de ani, majoritatea fiind bărbați. La aproape jumătate dintre ei au fost detectate și afecțiuni preexistente, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre hipertensiune. Alături de aceasta, alte afecțiuni frecvente au fost diabetul și maladiile cardiace.
Printre simptomele comune s-au numărat febra și tusea, urmate de producția de spută și de stările de oboseală. Limfocitopenia (scăderea numărului de limfocite mai mult decât ar fi normal, ca urmare a unei infecții) a fost identificată la aproximativ 40% dintre pacienții din studiu. 181 dintre ei au primit un tratament cu antibiotice, iar 41 dintre ei (21%) au primit antivirale (lopinavir/ritonavir). Durata medie a tratamentului bazat pe ventilație mecanică a fost de 14,5 zile. Utilizarea unei membrane extracorporale cu oxigen s-a folosit la 3 pacienți, niciunul dintre ei numărându-se printre supraviețuitori. Printre complicațiile survenite la pacienții din studiu, sepsisul a fost cel mai frecvent, urmat de insuficiență respiratorie, stop cardiac și șoc septic.
Pentru cei care au supraviețuit infecției cu noul coronavirus s-a putut observa că virusul a persistat în organism, în medie, cam 20 de zile de la infectare. Cea mai scurtă perioadă de menținere în organism a coronavirusului a fost de 8 zile, iar cea mai lungă de 37 de zile.
La 29 de pacienți dintre cei care au primit antivirale (lopinavir/ritonavir) virusul a persistat în organism, în medie, 22 de zile. Durata medie a persistenței coronavirusului în organismul celor ce s-au confruntat cu o infecție severă a fost de 19 zile, iar la cei care au fost în stare critică a fost de 24 de zile. S-a observat, în cazul pacienților decedați, că noul coronavirus era încă prezent în corpul lor. Autorii studiului au precizat faptul că acesta le va permite specialiștilor să-și facă o idee mai clară asupra infecției cu noul coronavirus, în sensul în care se vor putea lua decizii cu privire la perioada de izolare și la lungimea tratamentului antiviral. Referitor la acesta din urmă, s-a spus că încă se continuă cercetările pentru a se vedea ce este mai eficient pentru COVID-19: lopinavir/ritonavir sau remdesivir (administrat intravenos).
Medici care nu au fost implicați în studiu au menționat că studiul realizat în China este un pas înainte în privința unei imagini a parcursului medical al celor ce au manifestări ale infecției cu noul coronavirus. Dr. David Agus a declarat pentru știrile medicale din cadrul CBS News, următoarele: „Aș fi foarte precaut să folosesc acest date legate de perioada cât o persoană ar putea fi contagioasă. Aceste date au nevoie să fie definitivate”.
Autorii studiului au recunoscut limitele acestuia, venind cu următoarele mențiuni:
• Pacienților implicați în studiu nu li s-au efectuat toate analizele
• Pacienții au fost uneori transferați în spitalele menționate într-o fază avansată a bolii
• Estimarea duratei persistenței coronavirusului în organism a fost limitată de factori precum: lipsa unei detectări cantitative a ARN-ului viral și de rata relativ scăzută a detectării virusului în probele luate din gâtul pacienților
• Numărul celor analizați în studiu nu a fost suficient
Studiu: cbsnews.com, foxnews.com, thelancet.com
Surse foto: istockphoto.com, pixabay.com