Sfecla roșie: beneficii pentru tine și copilul tău

Sfecla roșie: beneficii pentru tine și copilul tău

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Fiind plină de vitamine, minerale și fibre, sfecla roșie nu ar trebui să lipsească dintr-o dietă sănătoasă. Parcurgeți articolul de mai jos pentru a vedea multitudinea de beneficii pe care consumul regulat de sfeclă le poate aduce atât pentru noi, cât și pentru copiii noștri.

Beneficiile sfeclei roșii pentru piele

Sfecla roșie ajută la detoxifierea sângelui și la o piele mai curată
Nu numai că sfecla roșie este bogată în vitamine și minerale, dar poate să detoxifice și sângele. Astfel, dacă vei consuma regulat sfeclă, vei fi mult mai puțin predispusă coșurilor și acneelor, ce sunt cauzate mai ales de acumulările de toxine din sânge.

Poate reduce semnele de îmbătrânire
Datorită conținutului de antioxidanți, sfecla roșie va reduce radicalii liberi din corp și astfel procesul de îmbătrânire va încetini.
Bea suc de sfeclă roșie sau încearcă să o consumi ca atare pentru a avea o piele netedă și radiantă!

Beneficiile sfeclei roșii pentru sănătatea părului

Sfecla roșie te poate ajuta să ai un păr mai rezistent
Grație conținutului de carotenoizi, această legumă îți va face părul mai des și îi va conferi strălucire.

Sfecla roșie este un „aliat" de nădejde contra mătreții
În special sucul de sfeclă roșie, plin de proteine, fosfor și potasiu va stimula circulația sângelui la nivelul scalpului și va îndepărta celulele moarte de acolo. De asemenea, acesta are proprietăți antiseptice și antiinflamatorii, lăsându-ți scalpul sănătos, fără iritații și mătreață.

Sfecla roșie te ajută și în perioada sarcinii

Specialiștii ne sfătuiesc să nu ocolim în niciun caz sfecla roșie în timpul sarcinii. Să aflăm de ce.
Sfecla roșie este o sursă excelentă de acid folic
Acidul folic îți va întări imunitatea și va stimula dezvoltarea sănătoasă a fătului, în special a creierului și zonei măduvei spinării.
De asemenea, acidul folic va stimula regenerarea celulară și va contribui la menținerea celei mai bune stări de funcționare al întregului tău organism, care va fi mult mai solicitat în perioada sarcinii.

Sfecla roșie va preveni apariția osteoporozei
Din păcate, femeile însărcinate sunt mai predispuse dezvoltării osteoporozei. Dar consumând regulat sfeclă roșie, bogată în calciu și siliciu, vei preîntâmpina decalcifierile de la nivelul dinților și oaselor.

Sfecla roșie poate regla metabolismul
Fiind bogată în potasiu, sfecla roșie va echilibra electroliții din corp și astfel îți va controla activitatea metabolică din timpul sarcinii.

Consumul de sfeclă roșie poate preveni durerile și inflamațiile de la nivelul articulațiilor
Întrucât pe parcursul sarcinii te poți confrunta adesea cu dureri articulare, consumă speclă roșie pentru că aceasta conține betaină. Acest compus va reduce inflamația și îți va ușura eventualele dureri.

Sfecla de roșie va purifica sângele și va menține tensiunea arterială în limite normale
Purificarea sângelui va reduce riscul dezvoltării unor infecții și îți va crește energia, de care ai atâta nevoie.
În același timp, consumând sfeclă roșie în timpul sarcinii vei putea să-ți menții mai ușor tensiunea arterială în limite normale.

Sfecla rosie poate avea multe beneficii pentru sanatatea ta

Sfecla poate preveni anemia
Datorită conținutului de fier, sfecla roșie îți poate aduce pe timpul sarcinii și următorul beneficiu: să-ți mențină hemoglobina în limite normale și astfel să fii mai puțin expusă riscului de a face anemie.

Citește la: Anemia la gravide: cauze, simptome, tratament

Sfecla roșie poate să regleze nivelul de zahăr din sânge
Fiind o legumă cu conținut redus de zahăr, sfecla roșie va stabiliza nivelul de glucoză din sânge. Acest fapt este cu atât mai important cu cât, în timpul sarcinii, poate crește riscul de a te îmbolnăvi de diabet.

Sfecla roșie va îmbunătăți procesul de digestie
Pentru a preveni constipația din timpul sarcinii, dar și alte tulburări digestive, medicii recomandă să nu ocolești sfecla roșie. Din contră, încearcă să o consumi regulat, inclusiv sub formă de suc.

Sfecla roșie în alăptare

Dacă vom consuma sfeclă roșie moderat, la început în cantități foarte mici, ne vom putea bucura de beneficiile aduse de această legumă inclusiv în perioada de alăptare.
De asemenea, pentru a se reduce riscul apariției unor alergii, sfecla roșie va trebui consumată fiartă sau coaptă. În plus, este bine să o consumăm și alături de alte legume, precum morcovii.
Nu în ultimul rând, înainte de a decide dacă este în regulă să consumi sfeclă roșie în timp ce alăptezi, trebuie să-ți „testezi" bebelușul, pentru a vedea dacă are sau nu intoleranță la roșii. Specialiștii spun că este foarte important să procedăm așa întrucât, de cele mai multe ori, bebelușii care nu tolerează roșiile nu vor tolera nici sfecla roșie.
Dar dacă observi că al tău bebeluș nu are nicio reacție după ce ai consumat sfeclă roșie, poți continua să o consumi, cât mai prudent. Ea te poate ajuta în felul următor:
• Fiind bogată în fier, te va feri de anemie
• Îi va oferi copilului tău o mulțime de nutrienți prin intermediul laptelui matern
• Conținutul său de fibre te va scăpa/îți va ameliora constipația
• Vitaminele din grupul B (în special B9) și acidul folic te vor ajuta să depășești mai ușor eventualele stări de depresie postnatală.

Alte beneficii pe care le poți avea dacă vei consuma sfeclă roșie

Sfecla roșie este văzută de experți ca un aliment complex, ce ne poate ajuta să preîntâmpinăm sau să ameliorăm diverse afecțiuni.
Iată câteva exemple în acest sens:
Sfecla roșie va contribui la sănătatea inimii și va regla tensiunea arterială
Studii medicale recente au confirmat faptul că introducerea, în dieta zilnică, a sfeclei roșii, ne poate ajuta să ne bucurăm de o inimă mai sănătoasă și să nu mai avem fluctuații de tensiune arterială.

Sfecla roșie poate regla nivelul colesterolului
Datorită conținutului de fibre solubile, sfecla roșie poate controla și diminua nivelul de „colesterol rău" din organism.

Sfecla roșie este benefică în diabet
Întrucât aceasta conține acid alpha-lipoic, va contribui la scăderea nivelului de glucoză din sânge, va crește sensibilitatea la insulină și va reduce stresul oxidativ, ce afectează de obicei persoanele ce suferă de diabet.
În plus, studii de specialitate au demonstrat că sfecla roșie poate preveni apariția neuropatiei diabetice (aceasta afectează nervii situați în diverse zone ale corpului), o complicație frecventă a acestei maladii.

Citește și: Remedii naturale pentru diabet

Sfecla roșie contribuie la detoxifierea ficatului

Mai ales sucul de sfeclă roșie este recunoscut pentru capacitatea sa de a stimula curățarea ficatului, îmbunătățindu-i funcțiile.
De asemenea, sucul va permite o refacere mai rapidă a ficatului după consumul de diverse medicamente, de tutun sau de alcool.

Sfecla roșie poate preveni inflamațiile
Colina, o substanță existentă în acest tip de sfeclă, ajută organismul în timpul somnului, dar și în activitatea fizică sau în cea de învățare și memorare.
Colina ajută la menținerea stării bune a membranelor celulare, facilitând transmiterea impulsului nervos și reduce inflamațiile cronice din organism.

Sfecla roșie previne constipația
Grație multitudinii fibrelor, sfecla va preveni și va ameliora constipația, în condițiile în care stimulează activitatea intestinală.

BSfecla rosie este un aliment benefic pentru copiieneficiile sfeclei roșii pentru copii

În condițiile în care, așa cum s-a precizat anterior, sfecla roșie este un aliment foarte bogat în nutrienți, se recomandă să o introduci în alimentația copiilor de la o vârstă fragedă. Astfel, poți începe să-i dai copilului mici cantități de sfeclă roșie (cam 1-2 lingurițe) încă de la 8-10 luni. Nu se recomandă să-i dai cantități mai mari întrucât aparatul său digestiv nu este încă pe deplin dezvoltat și pentru că sfecla poate conține nitrați pe care organismul nu îi poate încă procesa așa cum ar trebui.
Odată ce copilul împlinește vârsta de 1 an și, dacă medicul nu îți recomandă altceva, poți să crești progresiv cantitatea de sfeclă roșie pe care i-o dai. Chiar și așa, limitează-te în a-i oferi câteva linguri pe zi (cam 2-3).
Printre beneficiile pe care sfecla roșie le poate aduce micuților noștri se numără:
• Calciul și fosforul din sfeclă va stimula dezvoltarea oaselor și dinților copiilor
• Stabilizează nivelul de hemoglobină din sânge și previne apariția anemiei
• Previne inflamațiile provocate de bacterii și viruși, în special la copiii mici
• Asigură o vedere sănătoasă, datorită conținutului de beta-caroten
• Întărește sistemul imunitar grație prezenței acidului folic
• Poate hrăni creierul
- Nu numai datorită multitudinii de minerale, dar și a vitaminelor din grupul B-urilor, sfecla roșie poate stimula dezvoltarea optimă a creierului copilului.

Voi ați mai auzit și de alte beneficii pe care sfecla roșie ni le poate oferi nouă și copiilor noștri?

Surse:
www.medicalnewstoday.com; www.momjunction.com; www.parentinghealthybabies.com; www.stylecraze.com;
www.thealthbenefitsof.com; www.womens-advisor.com

Surse poze:
www.pixabay.com

Articolul urmator
Da, parentingul poate scoate ce-i mai rău din tine, dar asta nu înseamnă că nu-ți mai iubești copilul
Da, parentingul poate scoate ce-i mai rău din tine, dar asta nu înseamnă că nu-ți mai iubești copilul

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Dezvoltă comunicarea eficientă între tine și copilul tău
    Dezvoltă comunicarea eficientă între tine și copilul tău

    Consolidarea relațiilor dintre părinți și copii necesită muncă și efort. Meseria de părinte este una dificilă, dar prin menținerea unei relații apropiate și a unei comunicări...

    Cum eviți cheltuielile neașteptate cu cel mic? Ce beneficii îți aduce o asigurare pentru copilul tău
    Cum eviți cheltuielile neașteptate cu cel mic? Ce beneficii îți aduce o asigurare pentru copilul tău

    Atunci când ai un copil, cheltuielile neprevăzute sunt inevitabile. Fie că este vorba de o urgență medicală, de creșterea facturilor la utilități, de (re)amenajarea camerei...

    Semnal de alarmă din partea unor părinți: copilul lor a fost la un pas de moarte după ce i-a apărut o linie roșie pe picior
    Semnal de alarmă din partea unor părinți: copilul lor a fost la un pas de moarte după ce i-a apărut o linie roșie pe picior

    O mamă din Australia avertizează părinții să se bazeze pe instinctele lor, atunci când simt că ceva nu e în regulă, pentru că s-ar putea să le salveze viața. Asta s-a...

    De ce bunica este mult mai afectuoasă cu copilul tău decât tine? Știința explică
    De ce bunica este mult mai afectuoasă cu copilul tău decât tine? Știința explică

    Legătura dintre bunici și nepoți este unică, amintirile despre momentele din copilărie petrecute alături de bunici fiind printre cele mai valoroase. Când bunicii petrec timp...

    Trimitem copilul în tabără? Aparent, timpul petrecut departe de familie aduce beneficii asupra inteligenței lui emoționale
    Trimitem copilul în tabără? Aparent, timpul petrecut departe de familie aduce beneficii asupra inteligenței lui emoționale

    Argumente pro și contra (dar mai mult pro) pentru a-ți trimite copilul în tabăra de vară. Tu știi ce beneficii îi aduc câteva zile petrecute departe de sânul...

    Copilul nu dă semne că vrea să coopereze cu tine? Ce este de făcut, direct de la specialiști
    Copilul nu dă semne că vrea să coopereze cu tine? Ce este de făcut, direct de la specialiști

    Copilul nu vrea să coopereze cu tine? Aceasta este, probabil, una dintre cele mai frecvente provocări cu care se confruntă părinți. Nu îți face griji, avem pentru tine un ghid de...

    De ce ar trebui să îți încurajezi copilul să țină un jurnal? Ce beneficii îi aduce această activitate?
    De ce ar trebui să îți încurajezi copilul să țină un jurnal? Ce beneficii îi aduce această activitate?

    Marele avantaj al unui jurnal este că nu te obligă să scrii într-un anumit mod, ci îți permite, în funcție de preferințe, să îți exprimi liber emoțiile,...

    Greșeli de parenting care îndepărtează copilul definitiv de tine
    Greșeli de parenting care îndepărtează copilul definitiv de tine

    Chiar dacă îți dorești tot ce este mai bun pentru copilul tău, există situații în care, fără să-ți dai seama, vei comite greșeli care pot fi dăunătoare nu numai...

    © 2024 Qbebe