- Remedii naturiste pentru amenoree (lipsa mentruatiei)
- Remedii naturiste pentru candidoza
- Remedii naturiste pentru ciuperci vaginale
- Remedii naturiste pentru dismenoree
- Remedii naturiste pentru leucoree
- Remedii naturiste pentru hipermenoree sau menoragie (ciclu abundent si lung)
- Remedii naturiste pentru metroragie (sangerari anormale)
- Remedii naturiste pentru vulvovaginita
In ultima vreme femeile din intreaga lume incearca sa redescopere cele mai eficiente remedii naturiste pentru problemele ginecologice. Daca vrei sa stii ce este decoctul, infuzia sau maceratul si ce plante trebuie sa folosesti pentru problemele ginecologice, Qbebe iti ofera cateva remedii naturiste pe care le poti folosi cu incredere. Nu uita insa ca tratamentele naturiste nu trebuie sa inlocuiasca o consultatie si un tratament prescris de medic, ci numai sa le completeze.
Remedii naturiste pentru amenoree (lipsa mentruatiei)
Amenoreea, adica absenta menstruatiei, poate sa apara in timpul pubertatii sau la femeia adulta si este de doua feluri: primara si secundara. Amenoreea primara reprezinta absenta ciclului menstrual si a caracterelor sexuale secundare la 14 ani sau absenta ciclului menstrual in conditiile aparitiei caracterelor sexuale secundare la 16 ani. Amenoreea secundara descrie cazurile in care fluxul menstrual este absent cel putin 3 luni, in lipsa unei sarcini sau a alaptarii, la femeile care au avut in trecut menstruatie.
• Se amesteca urmatoarele plante: 30 grame coaja de crusin (Cortex Frangulae), 10 grame tintaura (Herba Centauri), 20 grame coada soricelului (Herba Millefolii), 10 grame sunatoare (Herba Hyperici), 20 grame cimbru (Herba Thymi) si 10 grame fenicul (Fructus Foeniculi). Se face o infuzie dintr-o lingura de amestec la o cana de apa si se beau 2-3 cani pe zi.
• Aromaterapia ajuta in cazul acestei afectiuni. In acest sens se pot folosi, alternativ, urmatoarele: ulei volatil de menta, ulei volatil de musetel, ulei volatil de busuioc, ulei volatil de fenicul sau ulei volatil de levantica.
Remedii naturiste pentru candidoza
Candidoza este cauzata de ciuperca Candida, care se afla in mod normal in organismul nostru, mai exact in mucoasa bucala, mucoasa vaginala si in mucoasa intestinala. Tratamentul cu antibiotice, consumul exagerat de dulciuri si chiar folosirea indelungata a contraceptivelor pot favoriza inmultirea acesteia.
• Se face un decoct de flori de galbenele (Flores Calendulae) din 2 linguri de planta la 500 ml de apa. Se foloseste, la temperatura corpului, pentru irigatii vaginale, seara si dimineata. Se continua tratamentul inca 7 zile dupa disparitia simptomelor.
• Se face o infuzie de pelin (Artemisia absinthium) din o lingura de planta la un litru de apa. Se fac spalaturi vaginale dimineata si seara inainte de culcare.
Remedii naturiste pentru ciuperci vaginale
Inmultirea exagerata a ciupercilor vaginale prezente normal in vagin sau aparitia unor ciuperci, poate provoca prurit local (mancarime), usturime si scurgeri vaginale. Remediile naturiste sunt considerate adjuvante ale terapiei medicamentoase.
• Dizolva o lingura de bicarbonat de sodiu intr-un litru de apa fiarta si racita. Se foloseste pentru spalaturi vaginale.
• Alternativ, se amesteca o lingura de suc de lamaie proaspat stors cu un litru de apa fiarta si racita si se foloseste pentru spalaturi vaginale.
Remedii naturiste pentru dismenoree
Dismenoreea este termenul medical pentru durerile din abdomenul inferior care apar imediat inainte sau in timpul menstruatiei. La unele femei, durerile menstruale sunt usoare; la altele, in schimb, sunt severe si impiedica activitatile fizice timp de mai multe zile pe luna. Durerile pot fi insotite de tulburari neurovegetative care se manifesta prin greata, varsaturi, transpiratie abundenta, diaree, etc. Se recomanda ca tratamentul naturist sa se faca inainte de inceperea menstruatiei cu 7-8 zile.
• Infuzie de galbenele (Flores Calendulae) - se face din 2 lingurite de flori la o cana de apa, cantitate care se bea, cate putin, in cursul unei zile.
• Se prepara un amestec din urmatoarele plante: 15 grame frunze de menta (Folium Menthae), 15 grame frunze de mesteacan (Folium Betulae), 30 grame cretisoara (Herba Alchemillae), 20 de grame flori de musetel (Flores Chamomillae), 10 grame coaja de crusin (Cortex Frangulae) si 10 grame radacina de valeriana (Radix Valerianae). Se face infuzie din o lingura de amestec la o cana de apa si se beau doua cani de infuzie calda pe zi.
• Se prepara un amestec din urmatoarele plante: 50 grame coada racului (Herba Anserinae), 25 grame tintaura (Herba Centauri), 15 grame coada calului (Herba Equiseti) si 10 grame troscot (Herba Polygoni). Se face un decoct din o lingurita de amestec la o cana de apa si se bea o cana dimineata si o cana seara.
• Aromaterapia poate fi de folos. Se pot folosi, alternativ: ulei volatil de musetel, ulei volatil de anason verde, ulei volatil de rozmarin, ulei volatil de salvie sau ulei volatil de ienupar.
• Amesteca 3 picaturi de esenta de busuioc cu o lingura de ulei de seminte de soia si maseaza-ti abdomenul cu acest amestec.
Remedii naturiste pentru leucoree
Leucoreea reprezinta o scurgere vaginala nesangeranda si mai este cunoscuta sub denumirea de pierderi albe sau de pierderi vaginale. Leucoreea se manifesta printr-o crestere exagerata a secretiilor genitale normale, fie fiziologice (in momentul ovulatiei), fie patologice (in cazul unei infectii genitale). Leucoreea este mai mult sau mai putin abundenta, fluida sau groasa, alba sau colorata, uneori cu miros dezagreabil si poate fi insotita de o iritatie locala, de arsuri, de mancarimi si de dureri in timpul raporturilor sexuale. In general, leucoreea este de natura infectioasa (trichomonaza, candidoza, germeni saprofiti): infectia vulvei, a vaginului, a colului uterin, a uterului sau a trompelor lui Fallopio.
• Bai locale cu decoct sau extract de rachitan (Herba salicariae).
• Se prepara o infuzie din o lingura de flori de galbenele (Flores Calendulae) la o cana de apa. Se beau 2-3 cani pe zi, inainte de masa.
• Se fac spalaturi locale cu o infuzie preparata din 2 linguri de flori de galbenele (Flores Calendulae) la o cana de apa.
• Se prepara o infuzie din ½ lingurita flori de urzica moarta alba (Flores Lamii albi) la o cana de apa si se beau 1-2 cani pe zi.
• Se fac spalaturi locale cu o infuzie preparata din 50 grame flori de urzica moarta alba (Flores Lamii albi) la un litru de apa.
• Se amesteca in parti egale urmatoarele plante: flori de musetel (Flores Chamomillae), flori de galbenele (Flores Calendulae), frunze de salvie (Folium Salviae), urzica moarta alba (Flores Lamii albi), troscot (Herba Polygoni) si rachitan (Herba Salicariae). Se prepara o infuzie din 30 grame de amestec de plante la un litru de apa si se fac spalaturi locale sau/si irigatii vaginale.
Remedii naturiste pentru hipermenoree sau menoragie (ciclu abundent si lung)
Hipermenoreea sau menoragia este sangerarea menstruala ciclica cu flux sangvin excesiv (menstruatie abundenta).
• Se face un amestec din urmatoarele plante: 30 grame traista ciobanului (Herba Bursae), 25 grame coada calului (Herba Equiseti), 30 grame Troscot (Herba Polygoni) si 15 grame levantica (Flores Lavandulae). Se face o infuzie din o lingura de amestec la o cana de apa. Se beau 1-2 cani pe zi, inghititura cu inghititura.
Remedii naturiste pentru metroragie (sangerari anormale)
Metroragia este sangerarea uterina ce apare intre sangerarile normale menstruale succesive. Cantitativ, aceasta sangerare poate varia de la cateva picaturi pana la o cantitate moderata sau abundenta.
• Se face un amestec din urmatoarele plante: 20 grame de flori de coada soricelului (Flores Milefolii), 30 grame de traista ciobanului (Herba Bursae), 10 grame coada calului (Herba Equiseti), 20 grame de troscot (Herba Polygoni), 10 grame de coaja de stejar (Cortex Quercus) si 10 grame conuri de hamei (Strobuli Lupuli). Se face un decoct din 1-2 linguri de amestec de plante la o cana de apa si se beau 1-2 cani pe zi, inghititura cu inghititura.
• Se face o infuzie din o lingura de frunze de urzica (Folium Urticae) la o cana de apa si se beau 2-3 cani pe zi.
Remedii naturiste pentru vulvovaginita
Vulvovaginita este o stare iritativa a partilor externe ale organelor genitale feminine, de natura trichomonazica sau nespecifica, in tratamentul careia se recomanda ca adjuvante in uz extern plante cu actiune antiseptica, decongestiva, antiinflamatorie si cicatrizanta.
• Se face un amestec folosind in proportii egale urmatoarele plante: flori de coada soricelului (Flores Milefolii), flori de trifoi rosu (Flores Trifolii Rubri), coada racului (Herba Anserina) si turtita mare (Herba Agrimonia). Se face un decoct din 30-40 grame de amestec la un litru de apa. Se fac spalaturi vaginale zilnic, timp de 18-21 de zile.
• Se dilueaza 10 ml tinctura de angelica (Angelica archangelica L.) in 500 ml de apa. Cu solutia astfel obtinuta se fac spalaturi vaginale in fiecare zi.
• Se face un decoct din o lingurita de frunze de salvie (Folium Salviae) la 100 ml de apa. Se fac spalaturi vaginale in fiecare zi.
Note explicative:
• Infuzia se face astfel: materia prima (planta) fragmentata se umecteaza cu 3 parti de apa, lasandu-se in repaus 5 minute, dupa care se toarna peste ele apa adusa la punctul de fierbere si se acopera ermetic. Dupa 10-20 de minute (in functie de specificatiile retetei) infuzia se strecoara si se poate folosi. Infuzia se foloseste mai ales in cazul florilor sau partilor cu tesuturi friabile.
• Maceratul este solutia extractiva apoasa cea mai simpla, obtinuta din plante la temperatura mediului ambient. Materia prima vegetala, fragmentata sau intreaga, se mentine in contact cu apa potabila (in cantitatile precizate in fiecare reteta), timp de 1-12 ore, agitand din cand in cand. Se filtreaza si se foloseste in aceeasi zi.
• Decoctul este tot o solutie extractiva apoasa obtinuta la cald din materie prima vegetala fragmentata, umectata la fel ca in cazul infuziei. Dupa umectare si repaus, planta se introduce intr-un vas cu apa (in cantitatea specificata de reteta) adusa la punctul de fierbere si se lasa la fiert timp de 30 de minute la foc mic. Dupa aceea, decoctul se strecoara fierbinte si se completeaza cu apa clocotita pentru a suplini pierderile aparute prin evaporare. Acest procedeu se utilizeaza in special in cazul materiilor prime vegetale cu o consistenta dura: radacini, scoarte, unele fructe si seminte.
• In functie de zona in care locuiesti, denumirea populara a plantelor poate fi diferita, de aceea, in anumite cazuri, am notat in paranteza denumirea stiintifica.
Sfat Qbebe: Nu procurati plantele din surse neautorizate. Achizitionati toate ingredientele de la plafar, magazine naturiste sau farmacii.
Bibliografie:
"Plantele medicinale si aromatice de la A la Z" - Editura ROCOOP, Bucuresti, 1984
"Obstetrica si ginecologie" - Editura Didactica si Pedagogica R.A. Bucuresti, 1994
Revista "Sanatatea de azi", august 2011
http://www.romedic.ro/dismenoreea