11 semne că organismul tău îmbătrânește mai repede decât ar fi normal

11 semne că organismul tău îmbătrânește mai repede decât ar fi normal

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Oricare dintre noi aspiră să-și păstreze tinerețea pentru cât mai mult timp, bucurându-se de o sănătate optimă. Parcurgând articolul de mai jos vei afla nu numai care sunt semnalele pe care corpul ți se transmite în cazul în care începi să îmbătrânești brusc, dar și cum ar trebui să procedezi ca acest proces să-și pună cât mai puțin amprenta asupra corpului și minții tale.

Care sunt cele mai cunoscute cauze responsabile de îmbătrânirea prematură

Femeie ingrijorata, stresataStresul
Mai ales dacă este vorba despre stresul prelungit se poate afirma că acesta te va face să pari mai bătrână decât ești în realitate. Oamenii de știință au sesizat, de-a lungul timpului, că telomerii (Aceștia reprezintă o porțiune de ADN situată la capătul fiecărui cromozom liniar) ce compun ADN-ul celular nu vor mai fi capabili să îi asigure regenerarea, fiind mai scurți decât în organismele persoanelor puțin afectate de stres.
Cea mai bună cale de a mai reduce din stres este să te bazezi pe tehnici de meditație, pe yoga, pe exerciții de respirație, consiliere sau pur și simplu să te implici în activități care-ți plac și te vor ajuta să te mai destinzi.

Nu te odihnești destul
Persoanele care dorm insuficient sunt mai predispuse efectelor stresului și îmbătrânirii premature, spun medicii. Pe de o parte, în lipsa somnului va crește producția de cortisol (hormonul stresului), care te va face să te simți mai lipsită de energie și mai dornică să consumi alimente nesănătoase și, pe de altă parte, cortisolul are impact negativ asupra capacității organismului de a profita de colagen. În aceste condiții, pielea va începe să îmbrătrânească tot mai mult, vei sesiza cum devine lipsită de fermitate, cum îți apar pungi și cearcăne în jurul ochilor, cum faci riduri.

Poți să diminuezi considerabil astfel de efecte dacă te vei strădui să ai un program regulat de somn, din care să nu lipsească, dacă este posibil, și scurte reprize de somn în timpul zilei.

Fumatul și consumul de alcool
Oricare dintre ele vor determina îmbătrânirea prematură, întrucât vor determina acumularea de toxine, în condițiile în care ficatul nu va mai funcționa la parametrii optimi. În plus, tutunul va afecta producția de colagen, iar pielea va deveni ridată, uscată și ternă.
În privința alcoolului, unul dintre cele mai nocive efecte ale sale este că te deshidratează și îți poate furniza zaharuri dăunătoare, multe dintre băuturile alcoolice fiind bogate în zahăr.

Nu te hidratezi suficient
Unul dintre motivele care pot conduce la o îmbătrânire înainte de vreme este că nu reușești să bei destulă apă. Chiar dacă ai impresia că și cafeaua, băuturile alcoolice sau sucurile din comerț nu au de ce să-ți dăuneze, în realitate lucrurile stau cu totul altfel. Fie că este vorba despre cafeină, alcool sau conservanți, aceștia nu fac altceva decât să determine corpul să elimine din apă, să-și mențină toxinele și să se deshidrateze treptat. Nu numai că se va instala îmbătrânirea de la nivelul celulelor și organelor, dar aceasta se va face simțită și la nivelul pielii, a mucoaselor.
Pentru a te menține cât mai mult timp în formă, încearcă să bei 8-10 pahare pe zi și să nu uiți nici de sucurile naturale, de compoturi, ceaiuri naturale, supe și fructe și legume cât mai bogate în apă.

Dieta dezechilibrată
Medicii atrag atenția asupra următorului aspect: cu cât se vor consuma mai multe alimente bogate în carbohidrați nesănătoși, grăsimi nesănătoase, zahăr, sare și diferiți conservanți, cu atât procesul de îmbătrânire va fi mai accelerat. Cea mai la îndemână soluție pentru a nu îmbătrâni prematur este să fii foarte atentă la ceea ce mănânci și să te bazezi pe alimente cât mai organice.
Totodată, s-a constatat că și persoanele care sunt adeptele unor cure de slăbire drastice vor fi mai expuse îmbătrânirii, întrucât, în lipsa unor alimente, corpul va fi privat de numeroși nutrienți, printre care se află și unii care ar contribui la menținerea colagenului la nivelul optim.

Lipsa de mișcare
Sedentarismul este unul dintre cei mai mari dușmani ai menținerii tinereții, din următoarele motive: celulele nu se vor mai putea reface repede și vor muri, nemaiputând fi înlocuite de altele noi, iar mușchii și oasele nu vor deveni solide, ci dimpotrivă.
Ca să te ferești cât mai mult de procesul de îmbătrânire ar trebui să faci mișcare în mod constant. Acest demers te va ajuta  să ai și un sistem imunitar mai bun, să eviți inflamațiile din corp și să ai parte de mai multă energie.

Expunerea excesivă la soare
Poate să favorizeze foarte mult îmbătrânirea prematură a pielii. Dacă sesizezi că în ultimul timp ai mai multe riduri, că ai pete de pigmentare, că pielea este mai uscată, mai ternă și cu tendință de exfoliere, gândește-te că nu te-ai protejat suficient de radiațiile solare.
Alegerea unei loțiuni de protecție solară de calitate, precum și a unor produse de îngrijire dotate cu protecție UV, sunt măsuri absolut necesare pentru a-ți menține pielea tânără și frumoasă pentru cât mai mult timp.

Depresia
Episoadele scurte ale unor stări depresive nu-și vor pune amprenta asupra modului în care îmbătrânește corpul, dar depresia cronică va putea. Când suntem deprimați, ADN-ul celular nu mai lucrează pentru a înlocui celulele degradate cu altele noi, plus că va crește predispoziția spre procesele inflamatorii din organism. Oricare dintre aceste fenomene vor stimula îmbătrânirea, alături de apariția slăbiciunii musculare, osoase și de creșterea predispoziției spre maladii cardiovasculare.
Important este să recunoști când depresia ta a atins cote alarmante și să soliciți ajutorul unui specialist, astfel încât să nu ajungi să te confrunți cu probleme dintre cele mai serioase.

Un indice scăzut al masei corporale se poate lega de îmbătrânirea prematură
În cazul persoanelor prea slabe, precizează specialiștii, producerea de colagen se va reduce semnificativ și va antrena aparinția pielii lăsate, ridate, lipsite de strălucire. De asemenea, cei care au un indice al masei corporale mai redus decât acela normal vor fi mai expuse anemiei și vor avea un sistem imunitar mai slab.

Cum îți dai seama că ești afectată de îmbătrânirea prematură

Ai riduri
Când îți dai seama că ai mai multe riduri decât alte persoane de vârsta, gândește-te dacă nu cumva ai comis următoarele greșeli:
• Fumezi mult
• Nu te expui la soare cu o protecție solară
• Te încrunți adesea și faci mișcări ale feței care pot determina apariția ridurilor de expresie
• Nu te hidratezi suficient
• Nu ai o dietă echilibrată

Femeie care zambeste si are riduri in coltul ochilor

Ai pielea tot mai ternă
Deși pielea care nu are un aspect strălucitor este determinată și de diferite afecțiuni (cum ar fi cele renale, anemiile, alergiile etc..), ea poate fi și dovada unei îmbătrâniri premature.
Pe lângă adoptarea unui stil de viață cât mai sănătos, încearcă să iei legătura și cu un medic. Acesta îți va indica investigațiile pe care ar trebui să le faci pentru a vedea dacă aspectul neplăcut al pielii nu este cumva semnul unei afecțiuni.

Îți cade tot mai mult părul
Când ți se pare că pierzi foarte mult păr, dar știi că nu suferi de vreo boală și că nu faci vreun tratament care ar putea antrena căderea părului, ia în calcul îmbătrânirea prematură, accelerată. Unele voci susțin că fenomenul este legat și de apariția Alzheimer, în condițiile în care anumite părți ale creierului, inclusiv cele responsabile cu stabilirea comenzilor către anumite organe și funcții ale corpului (printre care și creșterea foliculilor de păr), ajung să se deterioreze treptat.

Vânătăile și rănile ți se vindecă mult mai greu
Odată ce vezi că acestea se vindecă mult mai încet, este un semn că pielea și celulele nu mai au aceeași capacitate de regenerare. Practic, gândește-te că acestea au început să îmbătrânească și nu mai reacționează la fel de bine ca odinioară.

Ți se atrage des atenția că te miști mai încet ca de obicei
Când și cei din jur observă că mergi mai încet, ar trebui să recunoști că poate ai început să îmbătrânești. Astfel, mușchii nu mai lucrează la fel de bine și nu vei mai putea să mergi în același ritm. Ca să amâni cât mai mult o astfel de situație, străduiește-te să ai o viață cât mai activă.

Sesizezi acumulări de grăsime în zona taliei
Mai ales dacă vezi că pantalonii nu te mai cuprind în talie, dar pe picior ți s-au lărgit, acceptă că este vorba despre procesul de îmbătrânire, ce are printre consecințe și faptul că mușchii slăbesc și pierd din volum, în timp ce grăsimile se depun mai ușor. De asemenea, poate să fie vorba și despre începutul reducerii înălțimii tale.
Pentru a rămâne în formă, încearcă să duci o viață cât mai activă și bazează-te pe o dietă echilibrată, cu alimente pline de proteine de calitate, de vitamine și de minerale.

Menstruația ta devine tot mai neregulată
Deși poți spune că nu te numeri printre femeile care s-au bucurat mereu de o menstruație regulată, când aceasta devine tot mai imprevizibilă, ia în calcul apropierea instalării premenopauzei și menopauzei. În funcție de fiecare organism, această situație poate interveni chiar și înainte de vârsta de 40 de ani.
Esențial este să te observi cu atenție pentru a vedea dacă menstrele neregulate nu sunt însoțite și de alte manifestări ce țin de îmbătrânire, cum ar fi creșterea în greutate, scăderea masei musculare, tulburări de somn, fragilizarea oaselor etc.. Pentru a le ține cât mai bine în frâu, adresează-te unui specialist și ține cont de sfaturile sale.

Citește și: 14 semne că vei intra la menopauză

Ai adesea gura uscată
Dacă te afli și tu printre cei care se trezesc dimineața cu gura uscată, gândește-te că este foarte posibil să fi sforăit sau să ai apnee în somn. Pentru a-ți da seama dacă s-a întâmplat așa, ar trebui să răspunzi următoarelor întrebări:
• „M-am auzit sforăind?”
• „Mă trezesc amețită și cu dureri de cap?”
• „Pe timpul zilei mă simt mereu obosită?”
• „Adorm în timp ce sunt implicată în activități precum uitatul la televizor, lectura sau simt că aș vrea să dorm când conduc?”
• „Am probleme cu concentrarea sau cu memoria?”

Dacă ai răspuns afirmativ la cel puțin 2 dintre întrebări, mergi cât mai rapid la un medic, întrucât este foarte posibil să suferi de apnee în somn și să fii în pericol să te sufoci. Totodată, această afecțiune va favoriza somnul întrerupt și vei fi tot timpul epuizată, ceea ce va accelera procesul de îmbătrânire.

Obosești repede când ai de urcat scări
Una dintre explicațiile pentru care nu mai poți să urci scările cu viteza obișnuită este că mușchii tăi au început să se deterioreze, în condițiile în care, avertizează medicii, după vârsta de 40 de ani vei pierde cam 8% din masa musculară la fiecare 10 zile. Îmbătrânirea prematură a mușchilor va putea fi cel mai bine ținută sub control cu multă mișcare și cu o dietă echilibrată.

Femeie care oboseste cand incearca sa urce scarile

Ai ochii inflamați și roșii
Specialiștii trag următorul semnal de alarmă: ochii roșii și inflamați pot fi dovada instalării artritei, o afecțiune care se poate agrava pe măsură ce înaintezi în vârstă. Cel mai bine va fi să iei legătura cu un doctor pentru ca acesta să-și poată da seama dacă este vorba despre așa ceva sau nu.

Simțul mirosului a început să-ți slăbească
Specialiștii au observat că persoanele care nu mai au aceeași capacitate a mirosului vor fi mai afectate de Alzheimer sau de Parkinson.
Pentru a-ți da seama dacă mirosul tău este la fel de bun, ai putea încerca un test simplu: vei ține un tampon de vată înmuiat în spirt în regiunea buricului și apoi îl vei deplasa treptat către nas. În cazul în care vei putea reuși să simți mirosul de la o distanță de 17-25 cm față de nas, încă mai ai simțul mirosului bine dezvoltat. Dacă vei putea să-l simți de la o distanță de 10-11 cm, înseamnă că a început să se deterioreze.

Tu ai sesizat la tine semne care ar indica faptul că îmbătrânești prematur?

Citește și: Semne clare că ai început să îmbătrânești

Surse:
www.betterhealthsolutions.org, www.doctoroz.com,www.mayoclinic.org, www.rd.com

Surse poze:
www.pixabay.com

 

Articolul urmator
„Scapă cât mai repede de el, o să-ți distrugă viața”. Asta trebuie să audă o adolescentă însărcinată la 13 ani?
„Scapă cât mai repede de el, o să-ți distrugă viața”. Asta trebuie să audă o adolescentă însărcinată la 13 ani?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Mit sau realitate - fetele se obișnuiesc mai repede cu olița decât băieții?
    Mit sau realitate - fetele se obișnuiesc mai repede cu olița decât băieții?

    Fetele se dezvoltă mai repede decât băieții, comunică mai devreme, sunt mai precoce, folosesc mai repede olița. Toate aceste mituri sunt bine cunoscute în societatea...

    Da, trebuie să vorbești cu copilul despre pubertate mai repede decât crezi
    Da, trebuie să vorbești cu copilul despre pubertate mai repede decât crezi

    Parcă ieri îți strângeai pentru prima dată copilul în brațe, însă timpul se scurge cu o viteză amețitoare și, fără să îți dai seama, se apropie cu...

    De ce bunica este mult mai afectuoasă cu copilul tău decât tine? Știința explică
    De ce bunica este mult mai afectuoasă cu copilul tău decât tine? Știința explică

    Legătura dintre bunici și nepoți este unică, amintirile despre momentele din copilărie petrecute alături de bunici fiind printre cele mai valoroase. Când bunicii petrec timp...

    Singura abilitate emoțională care garantează succesul copilului tău mai tare decât IQ-ul
    Singura abilitate emoțională care garantează succesul copilului tău mai tare decât IQ-ul

    Pe măsură ce micuțul tău devine tot mai independent și mai dornic să descopere lumea, îți dai seama cât de mult contează să-și dezvolte abilități care să-l ajute să...

    „Inima omului rămâne mereu tânără, dar uită că trupul îmbătrânește”. O lecție de la bunica mea, care acum e în cer
    „Inima omului rămâne mereu tânără, dar uită că trupul îmbătrânește”. O lecție de la bunica mea, care acum e în cer

    Nu știu cum faceți voi, însă eu, adult fiind, încă vorbesc cu mama mea zi de zi la telefon. A devenit un obicei nescris de-al nostru, de care nu vrem să ne dezicem. De multe...

    De ce avem sentimentul că se apropie mai repede Crăciunul în fiecare an?
    De ce avem sentimentul că se apropie mai repede Crăciunul în fiecare an?

    Atunci când eram copii, timpul părea infinit. Ni se părea că de la un Crăciun la altul trecea o eternitate. Însă odată cu trecerea timpului, timpul până la...

    De ce fetele din noua generație ajung mai repede la pubertate?
    De ce fetele din noua generație ajung mai repede la pubertate?

    Este un lucru știut faptul că, la fete, pubertatea apare mai devreme decât la băieți, de obicei undeva în jurul vârstei de 8-13 ani. Medicii americani, însă, au...

    ”Hai, doamnă, mai repede! Cine te pune sa vii cu copiii la cumpărături?” Bunul simț în România e un unicorn, adică nu există
    ”Hai, doamnă, mai repede! Cine te pune sa vii cu copiii la cumpărături?” Bunul simț în România e un unicorn, adică nu există

    Sunt mamă singură. Am doi copii de 3 și 5 ani. Nu am ajutor, am doar un fost soț care ia copiii un week-end pe lună. Lucrez de acasă două joburi și, deși din descrierea de mai sus...

    © 2024 Qbebe