Mituri și adevăruri despre soare și vitamina D

Mituri și adevăruri despre soare și vitamina D

Irina Olteanu - Redactor Senior

În decursul ultimilor 30 de ani, medicii și în special cei specializați în dermatologie, experții în sanatate și frumusețe precum și multe companii de cosmetice au încercat să demonteze beneficiile pe care le conferă soarele. Care este adevărul cu privire la soare și la aportul de vitamina D vei afla în continuare prin intermediul unor mituri demontate.

Importanța vitaminei D pentru organism

Conform studiilor, extrem de multe persoane suferă de un aport deficitar de vitamina D, această problemă fiind desemnată drept cea mai frecventă din lume (afectează peste un miliard de persoane la nivel global). Se pare că această deficiență se transmite și generațiilor următoare; în acest sens, copiii care prezintă încă de la naștere un nivel redus de vitamina D, pot rămâne astfel timp de mai multe luni, ceea ce îi expune la un risc de multe îmbolnăviri cronice. Indiferent dacă locuiești într-un climat însorit sau nu, expunerea la soare și la radiații ultraviolete UVB va crește producția de vitamina D și va ajuta scăderea riscului de a dezvolta boli grave și chiar fatale (boli cardiace, hipertensiune, diabet de tip 1, scleroză multiplă și depresie).

În decursul ultimilor ani, o serie de studii au demonstrat că optimizarea aportului de vitamina D în organism poate chiar preveni 16 tipuri diferite de cancer, inclusiv pancreatic, de plămâni, ovarian, de prostată și de colon. Iar cel mai bun mod de a face acest lucru este prin expunere sigură, conștientă și limitată la razele soarelui. 

soare si vitamina d

Deși poartă denumirea de vitamină, de fapt este o întreagă grupă, acționând mai degrabă ca un hormon. Este sintetizată la nivelul pielii, pătrunde în fluxul sanguin și apoi în ficat și rinichi unde se activează sub forma unui steroid hormonal cheie denumit Calcitriol. Acesta este transportat apoi în intenstine, oase și alte țesuturi, realizând trasee metabolice și fiind expresia unor gene. Forma activă a vitaminei D poate interacționa cu aproape fiecare celulă din corp în mod direct sau indirect, vizând până la două mii de gene (6% din genomul uman). Vitamina D este necesară pentru nenumărate funcții celulare, iar când corpul nu are ce îi trebuie pentru a funcționa optim, urmează un declin în starea generală de sănătate și ajungem expuși unui risc de îmbolnăvire. Necesitățile organismului pentru vitamina D variază odată cu vârsta, greutatea corporală, procentul de grăsime corporală, latitudine, colorație a pielii, anotimp, folosirea filtrului de protecție solară, reacții individuale ale expunerii la soare și stare de sănătate.

Ultra Vitamina D - 96 tablete

Vitamina D se sintetizează la nivelul pielii prin expunerea directă la soare. Această sinteză scade dacă folosim creme de protecție solară. De asemenea, este scăzută la persoanele vârstnice (modificările în structura pielii prin îmbătrânire determină scăderea sintezei de vitamina D) și la persoanele cu ten închis (nivelul crescut de melanină determină scăderea sintezei de vitamina D).
Lipsa de Vitamina D afectează aproximativ 30% din populația României. Simptomele lipsei de vitamina D pothttp://magazinvavianpharma.ro/suplimente-nutritive/ultra-vitamina-d-tablete-647 varia de la rezistență scăzută la infecții, la hipocalcemie refractară, fragilitatea părului, dureri osoase, afecțiuni tiroidiene, obezitate sau Diabet Zaharat tip 2, refractare la tratament și dietă.

Mod de administrare: 1 tabletă/zi, cu un pahar cu apă sau altă băutură rece. A nu se mesteca. 

Mituri și adevăruri despre soare și vitamina D 

1. Mit - studiile clinice au demonstrat că vitamina D previne cancerul. Adevăr - cercetări recente demonstrează legăturile dintre deficiența de vitamina D și o gamă largă de îmbolnăviri, inclusiv obezitate, boli cardiace, scleroză multiplă, anumite forme de cancer și depresie. Însă nu există studii clinice care să coreleze beneficiile vitaminei D cu altă afecțiune cu excepția osteoporozei. Dovezile existente despre vitamina D și prevenirea bolilor sunt bazate pe mărturii epidemiologice (rate de îmbolnăvire bazate pe date ale populației și aport de vitamina D). Din acest motiv nici nu există recomandări ferme cu privire la doza maximă de vitamina D de care trebuie să beneficieze un om.

2. Mit - corpul uman poate produce suficientă vitamina D singur. Adevăr - cea mai mare parte din vitamina D provine de la expunerea la lumina soarelui. Pielea produce vitamina D ca răspuns la expunerea la razele UVB. Motivul pentru care atât de mulți oameni suferă de niveluri reduse de vitamina D în climatele nordice este că există o expunere limitată la soare, în special în lunile de iarnă. Persoanele înzestrate cu un pigment mai închis al pielii sunt de obicei mai deficiente în vitamina D deoarece necesită o expunere mai mare la lumina soarelui pentru a produce aceeași cantitate ca persoanele cu piele deschisă la culoare. Suplimentele cu vitamina D sunt de obicei recomandate în cazurile în care expunerea extinsă la soare reprezintă o preocupare, pentru toți adulții cu vârsta mai mare de 50 de ani sau pentru cei care nu obțin suficientă vitamina D din alimentație.

3. Mit - nu ai nevoie de un suplimente de vitamina D dacă petreci mult timp afară. Adevăr - dacă ai un serviciu care presupune munca afară tot timpul anului se poate să nu ai nevoie de o suplimentare cu vitamina D. Dar dat fiind faptul că marea majoritate a persoanelor nu beneficiază de o expunere constantă și sigură la raze UVB este cel mai bine să întrebi medicul dacă ai nevoie de o suplimentare cu vitamina D.

4. Mit - nu ai cum să afli cât de multă vitamina D ai nevoie. Adevăr - cantitatea de vitamina D din sânge determină ce suplimentare îți trebuie. Este necesar în acest sens efectuarea unei analize de sânge. Întrebarea justă care survine este dacă afli ce nivel de vitamina D ai în organism, vei putea să previi îmbolnăvirile? Un lucru demonstrat științitific este că pentru a preveni fracturile osoase și a scădea riscul de osteoporoză ai nevoie în medie de 50-80 nanomoli pe litru (nmol/L) sau mai multă vitamina D în sânge. Dacă administrezi 1 000 UI de vitamina D pe termen lung, poți crește nivelul din sânge în medie cu 25 nmol/L (durează câteva luni pentru a se acumula în organism).

5. Mit - nu poți obține suficientă vitamina D din alimentație. Adevăr - anumite alimente, în special sursele de proteine animale (fructe de mare, vită, lapte și ouă) conțin o oarecare cantitate de vitamina D. Dar cu excepția situației în care bei șase pahare de lapte pe zi și mănânci câteva porții mari de somon zilnic, este imposibil să obții suficientă vitamina D doar din alimentație. Nicio persoană nu este capabilă să obțină doza zilnică recomandată exclusiv prin alimentație. Un truc pentru a beneficia de cantitatea cea mai mare este să consumi aceste alimente alături de altele ce conțin grăsime (cum sunt avocado, pește și nuci) deoarece este o vitamină liposolubilă.

soare si vitamina D
6. Mit - nu ar trebui să iei mai mult de 200 UI de vitamina D ca supliment pe zi. Adevăr - noile recomandări dietetice pentru vitamina D (emise de Institutul de Medicină a Academiilor Naționale) recomandă un aport zilnic de 600 UI pentru persoanele cu vârsta mai mică de 70 de ani și până la 800 UI pe zi pentru persoanele cu vârsta de 71 ani și mai în vârstă. Alte autorități din domeniu au emis recomandări mai mari, în special în lunile de toamnă și iarnă (sau pe întreaga durată a anului dacă ești o persoană în vârstă, ai pielea de culoare închisă, nu ieși afară deseori și porți îmbrăcăminte de protecție peste piele). Singura persoană în măsură să facă o recomandare în acest sens rămâne însă medicul.

Surse:
www.besthealthmag.ca; www.foodmatters.com; www.prevention.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    De ce nu folosesc și nu voi folosi vreodată crema de soare pentru copiii mei
    De ce nu folosesc și nu voi folosi vreodată crema de soare pentru copiii mei

    În timp ce majoritatea părinților nici nu concep să își lase copiii să se joace în soare fără să le aplice pe piele creme cu cel mai ridicat factor de protecție...

    Alimente bogate în vitamina D pe care să le incluzi în alimentația copilului
    Alimente bogate în vitamina D pe care să le incluzi în alimentația copilului

    Vitamina D este esențială pentru sănătatea oaselor, a sistemului imunitar, și pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor. O deficiență de vitamina D poate afecta negativ creșterea și...

    Efectele carenței de vitamina K la copii
    Efectele carenței de vitamina K la copii

    Vitamina K este o vitamină importantă care favorizează coagularea sănătoasă a sângelui și previne sângerările excesive. De asemenea, este folosită pentru a promova...

    6 mituri despre a fi părinte, pe care încă le mai crezi
    6 mituri despre a fi părinte, pe care încă le mai crezi

    Nu este musai să-ți placă de bebelușul tău din primele momente de după naștere, și nu ești un părinte rău dacă ai nevoie de câteva minute numai pentru tine. Ce alte mituri...

    Sfatul specialistului: 4 mituri despre perioada de concepție pe care nu trebuie să le mai crezi
    Sfatul specialistului: 4 mituri despre perioada de concepție pe care nu trebuie să le mai crezi

    Steven Palter, medic ginecolog și directorul unei clinici de fertilitate din New York este cunoscut în mediul online (dar nu numai) pentru că demontează miturile cu privire la...

    Vitamina B6 la copii: beneficii și mod de administrare
    Vitamina B6 la copii: beneficii și mod de administrare

    Vitamina B6, cunoscută și sub numele de piridoxină, este o vitamină solubilă în apă, care joacă un rol esențial în diverse funcții fiziologice ale organismului. Aceasta...

    Ce este rahitismul și de ce este importantă vitamina D la copii
    Ce este rahitismul și de ce este importantă vitamina D la copii

    Rahitismul este o boală provocată de lipsa vitaminei D, care are drept rezultat oase moi sau slăbite la copii. În general, această boală intervine în cazul unui deficit...

    Imunitatea la nou-născuți. Are vitamina D un rol în primele luni de viață ale copilului?
    Imunitatea la nou-născuți. Are vitamina D un rol în primele luni de viață ale copilului?

    Vitamina D este cunoscută mai ales pentru rolul său în funcționarea normală a sistemului imunitar, a sistemului osos și a sistemului muscular. Parcurgând articolul de mai...

    © 2025 Qbebe