- Să se scoată din mașină victimele unui accident rutier, dar fără a se aștepta ajutorul specialiștilor
- Să introducem un obiect în gura unei persoane ce suferă de o criză de epilepsie
- Să batem pe spate o persoană care se îneacă
- Să încercăm să tragem în afară limba unei persoane care și-a pierdut cunoștința
- Aplicarea directă a unui garou la o rană dacă nu există o sângerare la nivel arterial
- Să se umble la un ochi rănit înainte de a se solicita un ajutor specializat
- Să se inducă voma în cazul ingerării unei substanțe otrăvitoare
- Să se lase capul pe spate în caz de hemoragie nazală
- Să se aplice unguent direct pe arsuri
- Să se amâne aplicarea unui tratament în caz de arsuri
- Să stimulăm transpirația când e vorba de febră mare
- Să se maseze părțile corpului înghețate
- Să se îndepărteze tifonul de pe o rană sângerândă
- Să se aplice o sursă de căldură pe o luxație sau pe o fractură
Să se scoată din mașină victimele unui accident rutier, dar fără a se aștepta ajutorul specialiștilor
Poți să urmezi acest sfat numai în cazul în care mașina respectivă a luat foc/este pe punctul să ia foc.
Dacă te vei grăbi să miști și să scoți victimele din mașina avariată de capul tău, poți face mai mult rău decât bine.
Iată ce este cel mai bine să faci într-o asemenea situație:
• Solicită o ambulanță
• Dacă este posibil, oprește motorul mașinii.
• Încearcă să stopezi hemoragiile.
• Ajută victima/victimele să rămână calm/calme până la venirea ambulanței.
Să introducem un obiect în gura unei persoane ce suferă de o criză de epilepsie
Pentru a ajuta așa cum trebuie o persoană aflată într-o criză de epilepsie , nu este necesar să-i introducem un obiect în gură pentru a o descleșta. Dacă vom face așa, este foarte posibil ca în timpul unei convulsii puternice să-i spargem dinții.
Mult mai indicat este pur și simplu să-i punem ceva confortabil sub cap și să așteptăm să se amelioreze convulsiile. Când acestea se vor mai diminua, putem ajuta persoana respectivă să stea pe o parte până când își va reveni.
Să batem pe spate o persoană care se îneacă
Cu siguranță că am primit de mai multe ori acest sfat, dar în realitate este greșit. Când lovim pe cineva în spate, există riscul ca obiectul înghițit să alunece mai jos, pe trahee.
Mult mai bine va fi să ajuți persoana în cauză să se aplece în față, să te asiguri că este calmă și să o rogi să respire încet de două ori. Acest demers va fi util pentru ca obiectul ce a provocat înecarea să nu mai blocheze căile respiratorii.
Să încercăm să tragem în afară limba unei persoane care și-a pierdut cunoștința
Când există această intenție, nu poți să o pui în aplicare fără a întinde pe spate persoana respectivă. Ori acest lucru este foarte periculos, în condițiile în care limba poate cădea și bloca ulterior căile respiratorii.
Pentru a te asigura că așa ceva nu se va întâmpla, persoana ce și-a pierdut cunoștința va fi așezată pe o parte sau capul îi va fi lăsat ușor pe spate.
Aplicarea directă a unui garou la o rană dacă nu există o sângerare la nivel arterial
Când este vorba despre o sângerare arterială, sângele va țâșni din rană ca o fântână. Nu aplica un garou, ci încearcă să apeși pe artera de la subsoară imediat și să imobilizezi membrele cât mai aproape de trunchi. Abia după aceea le vei putea prinde cu un garou sau cu o curea înfășurată într-un material textil.
Dacă este prezentă o sângerare la nivelul venelor, se va folosi un bandaj și nu un garou, în condițiile în care acesta din urmă ar putea priva de sânge membrul vătămat.
Să se umble la un ochi rănit înainte de a se solicita un ajutor specializat
Cine ne spune să ne ocupăm cât mai repede de ochiul rănit, fără a aștepta intervenția unui specialist, ne dă un sfat de sănătate greșit, care poate afecta definitiv sănătatea ochiului, provocând o leziune permanentă.
Tot ce trebuie făcut în această situație este să se protejeze ochiul respectiv (de exemplu, să se pună deasupra lui un pahar de hârtie/de carton) și să se solicite urgent ajutor medical.
Să se inducă voma în cazul ingerării unei substanțe otrăvitoare
Și acesta face parte dintre sfaturile de sănătate greșite, în condițiile în care fie substanța otrăvitoare, fie chiar voma pot ajunge în plămâni. În plus, este posibil ca otrava să pătrundă și mai mult în corp.
Măsura cea mai indicată este să se cheme o ambulanță și să se prezinte personalului acesteia și celui de la camera de gardă recipientul cu substanța respectivă.
Să se lase capul pe spate în caz de hemoragie nazală
Experții ne spun că a ne lăsa capul pe spate/ a determina pe altcineva să facă așa este un lucru total greșit. Explicația este următoarea: sângele poate ajunge în spatele gâtului și poate obstrucționa respirația.
Măsura corectă de ajutor în caz de hemoragie nazală este să se aplice o presiune directă, apăsând nasul și ținând capul astfel încât bărbia să fie paralelă cu solul. De asemenea, este necesar să se stea jos, într-o poziție cât mai confortabilă.
Citește și: Primul ajutor in caz de hemoragie nazala:ghid pe varste
Să se aplice unguent direct pe arsuri
Când suferim o arsură, prima tentație este să aplicăm imediat un unguent special.
În realitate, acesta este un sfat de sănătate greșit din următorul motiv: când pielea este arsă, ea reține foarte multă căldură. Când se aplică unguent direct pe arsură, în primele momente după acest incident, nu vom face altceva decât să favorizăm menținerea căldurii în țesuturile lezate.
Primul ajutor în caz de arsură trebuie să urmărească îndepărtarea excesului de căldură din țesuturi. Pentru a se îndeplini acest obiectiv, ar trebui să procedăm după cum urmează: locul ars va fi ținut în apă rece cam pentru 15-20 de minute. Abia după aceea putem aplica un spray/un unguent special pentru arsuri.
Citește și:Primul ajutor in caz de arsuri
Să se amâne aplicarea unui tratament în caz de arsuri
Acest sfat de sănătate se leagă de cel anterior și presupune să reacționezi cât mai rapid după ce a avut loc incidentul prin care s-a produs arsura. Acțiunea rapidă nu presupune însă să aplici, de pildă, gheață peste arsură.
Așa cum s-a precizat deja, cel mai eficient prim-ajutor în caz de arsuri este introducerea părții corpului în apă rece pentru 15-20 de minute. Numai așa țesuturile vor avea șansa să se vindece complet.
Să stimulăm transpirația când e vorba de febră mare
Chiar dacă ai auzit de mai multe ori că transpirația ne poate ajuta să scăpăm de febra ridicată, medicii ne avertizează că de fapt este un sfat greșit.
Astfel, când avem febră mare, ne confruntăm cu două tipuri de reacții, combinate: tremurăm și ne este frig și apoi ni se face brusc cald și simțim nevoia să ne răcorim. Această reacție a corpului este normală, ajutându-ne să luptăm cu infecția.
Cu toate acestea, când febra este mai mare de 38 de grade, specialiștii ne recomandă, pentru ameliorarea stării noastre, să nu ne îmbrăcăm prea gros pentru a transpira. Dimpotrivă, acest demers ne poate crește temperatura. Mult mai bine este să încercăm să ne răcorim. De exemplu, o compresă cu apă aplicată pe frunte sau niște șosete îmbibate în oțet, ne pot ajuta să ne simțim mai bine.
Să se maseze părțile corpului înghețate
Deși auzim adesea că este bine să ne masăm părțile corpului înghețate de frig, în realitate acest sfat este eronat. Când alegem să acționăm în acest mod, nu vom face altceva decât să afectăm buna funcționare a capilarelor.
În plus, trebuie să știm că nici apa fierbinte nu ne va ajuta dacă am înghețat. Dimpotrivă, părțile corpului afectate de frig nu trebuie încălzite brusc, ci treptat. O bună soluție în acest sens este, de pildă, să ne ținem mâinile în apă rece, pe care apoi să o încălzim gradual.
Să se îndepărteze tifonul de pe o rană sângerândă
Dacă tifonul aplicat absoarbe bine sângele, nu este necesar să ne grăbim să-l îndepărtăm. Când vom face așa, este foarte posibil ca sângerarea să reînceapă.
În acest caz, va fi indicat să acționăm după cum urmează: să aplicăm o presiune asupra rănii, să se spele rana după oprirea sângerării, să se aplice un unguent cu antibiotic și apoi să se pună deasupra un bandaj nou.
Să se aplice o sursă de căldură pe o luxație sau pe o fractură
Specialiștii ne oferă următorul sfat: evitați sursele de căldură aplicate direct pe luxație/fractură. Mult mai eficientă va fi aplicarea unui obiect rece. Practic, căldura nu va face altceva decât să intensifice fluxul sanguin și să stimuleze inflamația în loc să contribuie la reducerea acesteia.
Voi ați mai auzit și de alte sfaturi de sănătate greșite, care pot face mai mult rău decât bine?
Surse:
www.brightside.me; www.indiatimes.com; www.rd.com