Care sunt alimentele ce pot favoriza apariția petelor pe dinți
Fructele de pădurePline de vitamine, minerale și antioxidanți valoroși, fructele de pădure nu sunt foarte binevenite când este vorba despre dinții tăi. În condițiile în care au pigmenți de culoare puternici, o mare parte din ele (cum ar fi murele, afinele, zmeura sau merișorul) pot crea pete pe smalț, indiferent de forma în care le vei consuma (proaspete, sub formă de suc, de gem sau de jeleu).
O modalitate de a nu renunța la ele este să te speli cât mai repede pe dinți după ce le-ai mâncat sau să bei un pahar cu apă. Mai mult, poți să servești ulterior brânză telemea sau alte fructe sau legume care vor favoriza albul natural al dinților, conducând la creșterea producției de salivă. Printre ele pot fi incluse: merele, perele, ananasul, castraveții sau conopidă.
Sfecla roșie
Asemenea fructelor de pădure, și ea are în compoziție pigmenți puternici, vinovați de colorarea dinților. În acest context, cel mai bine va fi să o consumi cu moderație, indiferent de forma de servire (proaspătă, coaptă, fiartă sau suc) și să te speli bine pe dinți sau să te clătești cu apă.
Citește și: Sfecla roșie: beneficii pentru tine și copilul tău
Anumite dulciuri
Spre exemplu, dentiștii spun că dropsurile colorate, jeleurile, acadelele, guma de mestecat sau chiar o înghețată pe băț ne pot expune pericolului de a ne păta dinții.
De aceea, înainte să le mâncăm, ar trebui să ne gândim că, așa cum ne vor colora limba, ne vor murdări și smalțul.
Întrucât nu consumăm des așa ceva, riscul să ne pătăm serios dinții nu este prea mare.
Sosurile de paste pe bază de roșii
Deși sunt delicioase, nu sunt „prietenoase" cu aspectul dinților tăi. Fiind un aliment acid, roșia îi va sensibiliza și îi va expune apariției petelor.
Dacă îți place totuși acest aliment, nu renunța complet la el, dar consumă-l moderat și, ori de câte ori poți, creează-ți o „barieră" naturală contra petelor mâncând înainte spanac, broccoli sau varză kale.
Ciocolata
Chiar dacă poate să conducă la apariția petelor pe dinții noștri și poate să ne predispună mai mult spre carii, aceste lucruri nu trebuie să ne facă să o eliminăm din viața noastră.
Important este să o consumăm cu moderație și să ne spălăm pe dinți sau să ne clătim în gură cât mai repede posibil, după ce ne-am delectat cu ciocolată propriu-zisă sau cu un alt aliment pe baza ei (precum o înghețată, o prăjitură etc.).
Curry
Este unul dintre cele mai populare condimente, dar nu va trebui să facem excese dacă vrem să avem parte de dinți albi, fără urmă de pete. Curry poate să ducă la pete gălbui sau chiar galben închis în timp, lipindu-se cu ușurință de smalț.
Poți să contracarezi din efectul său negativ dacă vei adăuga în preparatele pe bază de curry anumite fructe sau legume, care au capacitatea de a curăța bine dinții. Printre acestea se numără merele, morcovii sau țelina.
Oțetul balsamic
Datorită gustului său ești tentată să-l folosești cât mai des în bucătărie, dar trebuie să știi că, utilizat în exces, va afecta albul strălucitor al dinților, producând pete.
Pentru a atenua din impactul său asupra dinților, cea mai bună soluție va fi să-l asociezi cu salatele preparate din legume verzi. De exemplu, optează pentru salata verde sau salata de spanac.
În același timp, nu vei greși dacă vei mânca puțin broccoli (și acesta va proteja smalțul) înainte să mănânci o salată bogată în oțet balsamic.
Exemple de băuturi ce pătează dinții
Ceaiul
Face parte dintre băuturile sănătoase, dar nu este cea mai bună opțiune când ne dorim să ne păstrăm dinții albi, strălucitori. Mai ales ceaiul negru, ce se remarcă prin conținutul ridicat de tanin (acesta este o substanță chimică, întâlnită la fructe, pomi, dar și în cafea, menită să confere un gust astringent), va putea să conducă la apariția petelor pe dinți, în condițiile în care se lipește de proteinele din smalț.
În afară de ceaiul negru, și ceaiul din diverse plante (de exemplu, ceaiul de salvie sau de mătase de porumb) poate să producă pete.
Soluția pentru a evita o asemenea problemă este să adaugăm puțin lapte în ceaiul negru sau să consumăm sortimente fără o cantitate mare de tanin (cum ar fi ceaiul verde, ce conține și fluoride, cu rol în prevenirea cariilor).
Vinul
Fie că este vorba despre cel roșu, fie că este vorba despre cel alb, vinurile pot să altereze aspectul dinților tăi, în sensul că îi vor păta.
În privința vinului roșu, taninul din el este cel care va conferi dinților tăi o nuanță de gri. Aceasta nu va simplu de îndepărtat, specialiștii spunând că îți va fi mai greu să scapi de ea decât dacă ai avea o nuanță gălbuie.
Despre vinul alb se spune că nu va face altceva decât să intensifice nuanțele petelor mai vechi, făcându-le să pară mai închise.
Nu este nevoie să renunți la vin pentru a-ți menține dinții albi, dar este bine să-l consumi în cantități mici și, dacă este posibil, să te speli pe dinți cât mai repede după consum (mai ales când este vorba despre vinul roșu).
Cafeaua
Din cauza prezenței taninilor și acizilor, ea va altera pH-ul din gură și va favoriza sensibilizarea smalțului și apariția cariilor. Pe lângă aceste efecte negative, nu putem să nu menționăm pătarea dinților.
Dentiștii ne sfătuiesc să nu renunțăm la ea, ci doar să o bem cu moderație și, dacă se poate, direct din cană sau din pahar, dar fără pai. În acest mod, nu vom crea mediul acid favorabil petelor sau cariilor.
Sucurile acidulate din comerț
Nu numai că sunt dăunătoare din cauza prezenței zahărului și a conservanților, dar pot să ne și strice dinții.
În primul rând, ele vor crea un mediu acid, favorabil acumulării bacteriilor și formării cariilor.
În al doilea rând, substanțele din ele se pot lipi de smalțul dinților și, chiar dacă este vorba de băuturi deschise la culoare, acestea vor favoriza pete serioase.
Pentru sănătatea noastră, este ideal să renunțăm complet la consumul acestor băuturi.
Băuturile acidulate pentru sportivi
Indiferent de alegere, acestea nu sunt bune pentru dinții noștri. Pe de o parte, ele sunt bogate în acizi și vor ataca smalțul, provocând pete, iar pe de altă parte, au mult zahăr, ceea ce ne va predispune cariilor.
Iată ce poți face pentru a-ți proteja dinții:
• Renunță la asemenea băuturi când faci sport și bea mai bine apă
• Dacă simți nevoia de o băutură care să-ți înlocuiască pierderea de electroliți, recurge la apa de cocos
• Când nu poți să eviți băuturile acidulate, încearcă să le bei cu paiul, dar cu moderație.
Ce poți face pentru a preveni apariția petelor de pe dinți
Mergi la un tratament de albire a dinților de două ori pe an
Dentiștii spun că efectuarea unui asemenea tratament va reda strălucirea naturală a dinților și va preveni apariția de noi pete.
În anumite cazuri, în care petele sunt numeroase sau închise la culoare, poate fi nevoie să fii chemată de mai multe ori la cabinet.
Medicul va ști cel mai bine dacă să se limiteze la un tratament de albire local (de pildă, aplicarea unui gel special și a altor substanțe de protecție) sau să-ți prescrie un tratament și acasă (tot pe baza unui gel care va albi smalțul).
Folosește pastă de dinți sau apă de gură speciale pentru albirea dinților
Este preferabil ca acestea să-ți fie recomandate tot de medicul dentist, mai ales dacă ai dinții sensibili sau diverse probleme gingivale.
Le vei utiliza apoi ori de câte ori te speli pe dinți, cel puțin de două ori pe zi. Nu face însă abuz de ele, întrucât specialiștii spun că o utilizare prea îndelungată poate să-ți sensibilizeze prea mult smalțul.
Evită fumatul
Nicotina este unul dintre cei mai mari dușmani ai unei danturi sănătoase, ne avertizează dentiști. Nu numai că va crește predispoziția spre afecțiuni gingivale și inflamații ale dinților, dar va duce și la apariția petelor pe dinți. Mai ales petele galbene sunt cele care sunt favorizate de fumat.
Dacă nu putem să renunțăm la acest obicei, este esențial ca măcar să nu facem excese și să ne spălăm pe dinți după ce am fumat o țigară.
Folosește-te de un pai cât poți de des
Mai ales dacă este vorba despre băuturile ce pot favoriza pătarea dinților (cum ar fi ceaiul negru, băuturile acidulate, băuturile pentru sportivi etc.), utilizarea paiului îți va permite ca acestea să nu vină prea mult în contact cu suprafața vizibilă a dinților.
Clătește-ți gura după ce ai consumat anumite alimente
Dacă vei consuma oricare dintre alimentele menționate mai sus, ai grijă și clătește-ți gura, în cazul în care nu ai posibilitatea să te speli pe dinți. În acest fel, vei mai contracara din efectul substanțelor nocive pentru sănătatea și aspectul danturii.
Apelează cu încredere și la anumite remedii naturale
Acestea îți pot și ele de ajutor dacă îți dorești dinți sănătoși, de un alb strălucitor. Iată câteva exemple în acest sens:
Clătește-te cu diverse uleiuri
Studii recente au arătat că unele dintre ele pot să îndepărteze foarte bine de pe dinți resturile de alimente, dar și urmele de tanin sau de pigmenți de culoare. De exemplu, uleiul de cocos, de susan sau chiar de floarea-soarelui pot fi numai bune în acest scop.
Tot ce vei avea de făcut va fi să-ți clătești gura cu unul dintre ele, timp de 1 minut, după ce te-ai spălat pe dinți.
Periază-ți dinții cu bicarbonat de sodiu simplu
Anul trecut au fost efectuate mai multe studii ce au arătat că acest produs este sigur pentru albirea dinților.
În plus, bicarbonatul de sodiu va îndepărta din placa bacteriană și ne va proteja mai bine împotriva cariilor.
Albește-ți dinții cu amestecul dintre bicarbonat de sodiu și lămâie sau căpșune
În ceea ce privește asocierea cu lămâia, trebuie să știi că amestecul dintre acid și alcalin va duce la restabilizarea pH-ului din cavitatea bucală, realizându-se totodată o curățare blândă a dinților. Pentru rezultate bune, ar trebui să te speli pe dinți cu lămâie și cu bicardonat de câteva ori pe săptămâni, efectuând periaje de 2-3 minute.
Dacă ne referim la căpșune, nu putem să nu menționăm prezența acidului malic. Acesta va diminua placa bacteriană și astfel vor putea fi îndepărtate mai ales petele de pe dinți de culoare galbenă. Ca să obții dinți cât mai strălucitori, lasă amestecul să acționeze pe dinți cam 5 minute și după aceea vei efectua un periaj de aproximativ 2 minute.
Apelează la o combinație cu peroxid de hidrogen
De exemplu, dacă vei amesteca bicarbonat de sodiu cu această substanță, vei putea să obții o pastă pe care o vei putea aplica pe dinți pentru a îndepărta din pete.
Ai însă grijă și nu te folosi de ea mai mult de o dată sau de două ori pe săptămână, în condițiile în care poate să-ți facă dinții foarte sensibili. De asemenea, nu recurge la ea dacă te confrunți deja cu sensibilitate dentară.
Curăță dinții folosind coajă de lămâie sau portocală
În acest scop, vei avea nevoie de coji întregi de citrice, nu de coajă rasă.
Ambele fructe conțin acizi benefici pentru dinții tăi, ducând la ameliorarea petelor. Nu uita însă că excesul de acid poate fi și dăunător, așa că ideal va fi să te clătești cu apă dacă ai aplicat pe dinți coaja oricăror dintre aceste fructe.
Voi știați până acum despre alimentele și băuturile care pot cauza petele de pe dinți?
Citește și: Cum să îți albești dinții acasă
Surse:
www.batchelor-dentistry.com, www.colgate.com, www.greatist.com, www.madentalassociates.com, www.medicalnewstoday.com,www.webmd.com