Pornindu-se de la ideea că felul în care mergem poate spune multe despre modul în care gândim și despre starea memoriei, dar și despre eventuale probleme existente la nivelul creierului, un grup de cercetători de la „Newcastle University” au încercat să identifice particularități ale mersului care ar putea indica existența unor forme ale demenței.
În cadrul studiului s-a apelat la un număr de 110 adulți, 29 dintre ei având funcțiile cognitive intacte, 36 fiind diagnosticați cu Alzheimer și 45 cu Boala difuză cu corpi Lewy (boala este provocată de corpii Lewy, un fel de proteine care se depun pe celulele nervoase și afectează gândirea, memoria, coordonarea mișcărilor). Ei au fost rugați să meargă într-un laborator specializat și să se deplaseze pe un fel de covor special, dotat cu senzori, care să le măsoare pașii și să le identifice un anumit tipar de mers, în timp ce ei deplasau în ritmul lor obișnuit.
La cei care sufereau de Boala difuză cu corpi Lewy s-a observat că și-au schimbat tiparul de mers de mai multe ori decât aceia care aveau Alzheimer, pașii lor fiind mai neregulați, mai asimetrici și crescând riscul de căzături. În schimb, la cei care aveau Alzheimer s-a putut sesiza că își modificau rar tiparul de mers. Experții și-au dat seama că recurgând la analizarea lungimii pașilor, a asimetriei acestora și a schimbării tiparului de mers, s-ar putea identifica în mod corect cam 60% dintre formele demenței.
Studiul a fost publicat în Alzheimer’s & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association și urmărește să deschidă noi drumuri în cercetarea bolilor neurodegenerative, astfel încât să poată fi găsite noi forme de diagnostic și de tratament pentru acestea, în vederea creșterii calității vieții bolnavilor. Unul dintre participanții la studiu, care suferă de Boala difuză cu corpi Lewy, a precizat că s-a bucurat că a avut șansa să fie implicat, în condițiile în care știe că așa va afla mai multe detalii despre cum se poate ca boala să fie gestionată mai bine, nu numai de către el însuși, ci și de către cei apropiați. Următorul proiect al „Newcastle University” vizează crearea unor senzori speciali, care să fie purtați zilnic și care să transmită date despre mersul unei persoane, dezvăluindu-i astfel starea de sănătate.
Surse:
www.neurosciencenews.com, www.alzheimersanddementia.com
Surse foto: pixabay.com