Cum ma vindec dupa o nastere naturala

Cum ma vindec dupa o nastere naturala

Irina Olteanu - Redactor Senior

Nasterea naturala reprezinta o experienta greu de inteles, dar si mai greu de anticipat. Modificarile care apar atat pe plan fizic, cat si psihic sunt numeroase si pot crea temeri in sufletul multor gravide. Iata la ce va puteti astepta dupa o nastere naturala si cum trebuie sa procedati pentru fiecare problema in parte.

Multe tinere mame trec dupa nastere printr-o perioada in care constientizeaza ca organismul lor s-a schimbat si incearca sa se adapteze la acesta, aspirand totusi la forma de odinioara. Procesul de vindecare este relativ anevoios si poate varia ca durata de la o persoana la alta.

La ce sa va asteptati dupa o nastere naturala

Modificari fizice ale corpului

Durerea sanilor

Sanii pot fi durerosi cand hraniti copilul in primele zile dupa nastere deoarece laptele se acumuleaza in sani (sunt angorjati) si nu de putine ori apare mastita cauzata de fluxul scazut al laptelui cunoscuta in mod uzual drept febra laptelui (la una din cinci femei), din fericire fara a afecta procesul de alaptare. Des intalnite sunt insa si fisuri ale mameloanelor (din cauza suptului intr-o pozitie incorecta) care pot fi la fel de dureroase, insa se dovedesc de ajutor protectii speciale de cauciuc sau creme emoliente. Retineti insa ca laptele nu va aparea imediat, ci colostrul (un lichid incolor dar la fel de hranitor) insa puteti si chiar este recomandat sa hraniti copilul inca din primele ore de la nastere.

Constipatia

Constipatia se considera ca apare din cauza nivelului ridicat de progesteron, a sistemului digestiv care functioneaza automat intr-un ritm mai lent, a golirii intestinelor in timpul travaliului/nasterii si chiar a medicamentelor analgezice (pentru atenuarea durerii travaliului). Se pare ca si suturile de la nivelul perineului reprezinta un alt factor care favorizeaza aparitia constipatiei. Treptat, organismul isi va reveni la ritmul normal si o dieta bogata in fibre se poate dovedi eficienta in ameliorarea acestei probleme neplacute.

Epiziotomia

Epiziotomia este operatia prin care perineul (portiunea dintre vagin si anus) este taiat sau sfasiat in timpul nasterii. De obicei este realizata chiar inainte de iesirea capului bebelusului, iar suturile sunt realizate imediat dupa nastere. Este mult mai frecventa la primele nasteri si mai ales la femeile care nasc copii mari sau pozitionati incorect. Copcile pot fi dureroase la asezare sau la mers pentru unele persoane (chiar si la tuse sau stranut) si suportabile pentru altele. Din fericire, recuperarea in acest sens este destul de rapida (cateva zile), prin comparatie cu nasterea prin cezariana.

Hemoroizii

Reprezinta inflamatia vaselor de sange din zona anala. In cazul in care v-ati confruntat cu aceasta problema si inainte de nastere, este posibil sa se agraveze (cei interni se pot exterioriza). Daca intampinati un disconfort crescut, puteti apela la creme locale sau la tratamente naturiste, daca obtineti desigur si acordul medicului. Pentru hemoroizi, dar si pentru constipatie (adesea sunt asociate) alternati bai de sezut calde cu comprese reci. Nu folositi laxative, supozitoare fara acordul doctorului. Mariti insa consumul de fluide, fructe si legume bogate in fibre.

Frisoane

Puteti experimenta pusee de caldura sau de frig deoarece corpul nu se poate adapta instantaneu la modificarile survenite. Prin intermediul acestor manifestari hormonii nou aparuti si circulatia sangelui pot afecta buna functionare a "termostatului" intern. Daca simptomele sunt severe, este bine sa apelati la un medic deoarece poate fi vorba de o infectie (mastita sau alt tip).

Incontinenta urinara sau fecala

O problema extrem de neplacuta care este cauzata de intinderea muschilor pe durata nasterii. Scaparile involunatare de urina pot aparea la ras, tuse sau incordare si in cazul femeilor care au experimentat un travaliu lung pot fi asociate cu dificultati in controlul sfincterului anal. Incontinenta urinara se poate din pacate permanentiza din cauza unei suturi incorect efectuate a muschilor perineali (rupti in timpul nasterii).

Eliminarea lohiilor

Dupa nastere, organismul are sarcina de a curata materiile reziduale, acest lucru realizandu-se prin intermediul unor secretii sanguinolente cunoscute drept lohii (timp de 6 saptamani). Initial este vorba de secretii mai abundente, dar care se reduc treptat, decolorandu-se in final spre alb sau galbui. Se pare ca femeile care alapteaza vor avea tendinta de a pierde mai putin sange in timpul acestei perioade decat femeile care isi hranesc bebelusii cu ajutorul biberonului, intrucat alaptarea stimuleaza contractiile uterului intr-un ritm mai rapid, micsorand cantitatea de sange pierduta. Este posibil in prima perioada sa observati o crestere a volumului lohiilor sau o eliminare spontana de sange in momentul in care va ridicati dupa ce ati stat intinse cateva ore, mai ales in primele zile dupa nastere. Uneori poate exista un mic cheag de sange ce s-a coagulat in interiorul vaginului in timp ce va odihniti. Nu trebuie insa sa va faceti probleme decat daca observati modificari in cantitate, miros sau aspect (in loc de ameliorare) si in acest caz trebuie sa apelati la medic.

Aspectul corpului

Desi multe femei au impresia ca vor parasi spitalul aratand la fel ca inainte de a ramane insarcinate, adevarul este cu totul altul. Marimea uterului este aceea de la 20 saptamani de sarcina, iar muschii abdominali care au fost extrem de mult intinsi au nevoie de o oarecare perioada pentru a-si recapata tonusul. Prin exercitii usoare (dupa cateva saptamani de la nastere), alaptat si o alimentatie sanatoase tonusul muscular isi va reveni.


  


Modificari emotionale

Depresia post natala

Stastisticile indica faptul ca aproximativ 80% dintre proaspetele mame trec prin stari de irascibilitate, tristete, plans, neliniste incepand cu primele 3 zile, dar pot aparea chiar si dupa cateva saptamani. Aceste modificari de dispozitie sunt relativ normale si pot fi corelate cu schimbarile fizice, cele hormonale, epuizarea sau experientele neasteptate ale nasterii. De vina pot fi si transformarile emotionale pe care le suferiti in timp ce va acomodati cu schimbarea de roluri si cu noul bebelus. Depresia insa apare la un procent de 10-25% din proaspetele mame si se manifesta prin neliniste, stari de tristete, de ameteli, sentimente de vinovatie, fiind mai des intalnita la femeile cu probleme de depresie in istoricul familial sau persoanele care au un stil de viata stresant. Daca observati o agravare a simptomelor (voi sau partenerul de viata), nu ezitati sa apelati la un specialist deoarece depresia post natala este o afectiune serioasa, potential fatala.

Productivitate scazuta

Indiferent cat de active si de eficiente erati inainte de nastere, acum vi se pare ca orice sarcina pe care o aveti de indeplinit este o adevarata corvoada, devenind o veritabila sursa de frustrare. Este important sa realizati ca acest sentiment este normal si nu sunteti nici incompetente, nici nu va lipsesc abilitatile materne. Adaptarea la programul si necesitatile unui bebelus este foarte dificila si va puteti simti coplesite. De aceea, este bine si de preferat sa aveti de la voi asteptari mai reduse si sa solicitati ajutor, fie din partea partenerului, fie a rudelor, pentru a nu va epuiza fizic si psihic in incercarea de a rezolva singure toate problemele aparute.

Alaptatul nu este neaparat usor

Alaptatul necesita un nivel sporit de atentie si va puteti pregati pentru aceasta etapa discutand cu prietene/rude care au trecut deja prin aceasta experienta. Puteti resimti in primele 3-4 zile alaptatul drept lipsit de confort si extrem de obositor. Trebuie doar sa adoptati o pozitie corecta pentru alaptat, care va este comoda si intre mesele bebelusului sa incercati sa va odihniti, chiar sa dormiti, recuperand astfel lipsa somnului din timpul noptii.

  

 

Perioada de vindecare dupa nasterea naturala

Variaza de la o femeie la alta - poate dura de la cateva zile la cateva saptamani senzatia de durere si apoi cea de usor disconfort. Pentru o recuperare mai rapida este recomandat: consumul de 8-10 pahare de apa pe zi, sa respectati indicatiile medicului in ce priveste igiena intima, sa evitati scarile si condusul masinii.

Gravida din nou

Desi majoritatea persoanelor considera ca alaptatul previne aparitia unei noi sarcini, aceasta este posibila, chiar in absenta menstruatiei. Prin urmare trebuie sa va consultati cu medicul in ce priveste mijloacele de contraceptie pe perioada lauziei/alaptarii.

Alaptatul

In ceea ce priveste alaptatul aveti nevoie de somn, fluide si nutrimente. Pana cand productia de lapte este se stabilizeaza, incercati sa evitati consumul de cofeina care are efect diuretic (elimina lichidele din corp prin urina) si deseori afecteaza si bebelusul, provocandu-i o stare de agitatie.
Puteti elibera canalele de lapte prin masarea sanului, alaptari frecvente, hranirea copilului dupa ce ati igienizat zona (pentru a preveni proliferarea bacteriilor) sau ati aplicat o compresa umeda si calda pe timpul zilei. Nu uitati faptul ca alaptatul este extrem de benefic si in recuperarea siluetei de dinainte de nastere.

Epiziotomia- ingrijire

Pentru ameliorarea disconfortului cauzat de aceasta puteti face bai de sezut - stati in cada si lasati ca apa sa va acopere posteriorul pana la solduri, folosind apa rece in primele zile si apoi calda in urmatoarele (presati fesele in acest timp pentru a evita ruperea copcilor). Folositi o sticla cu pulverizator pentru a spala zona cu apa atunci cand aveti nevoie la toaleta. Dupa toaleta este bine sa respectati regula de igiena binecunoscuta - sens de curatare din fata in spate pentru a evita posibilele infectii. Pentru a reduce inflamatia puteti folosi o compresa cu gheata sau cu apa rece.

Relatiile sexuale

Doctorul recomanda sa asteptati 4-6 saptamani pana la reluarea relatiilor intime (pentru a reduce riscul de infectii, a preveni o sangerare abundenta sau a redeschide tesutul ce se vindeca).
Veti observa o uscaciune in zona intima, dar acest lucru se datoreaza hormonilor si este este o situatie temporara. Puteti experimenta insa disconfort (chiar durere) pana la un an dupa nastere. Daca considerati ca problemele nu se amelioreaza, apelati la sfatul unui specialist.

Incontinenta urinara sau fecala

Se vindeca de obicei treptat in timp ce corpul revine la starea de dinainte de sarcina. Puteti insa ajuta procesul efectuand exercitii Kegel, ce ajuta la intarirea muschilor de la nivelul inferior al pelvisului. Exercitiile Kegel intaresc musculatura ce controleaza eliberarea urinei. Nu sunt deloc dificile si pot fi efectuate oriunde fara ca cineva sa va observe. In timp ce stati jos sau sunteti intinse, contractati-va muschii. Veti simti ca pelvisul preseaza uretra si anusul. Daca muschii din zona feselor sau cea a stomacului se incordeaza inseamna ca nu exersati muschii potriviti. Cand identificati procedeul corect, contractati muschii pentru 3 secunde si apoi relaxati-va alte 3 secunde. Repetati exercitiul de 10-15 ori la fiecare sedinta, cel putin de 3 ori pe zi, retinand ca pentru a obtine efectul dorit trebuie sa le realizati regulat.

Nasterea naturala este un mod minunat de a aduce pe lume un copil insa, dupa cum am observat, exista si o serie de neplaceri care pot "umbri" bucuria de a deveni parinti. Cu rabdare, atentie si multa odihna putem depasi insa cu bine aceasta perioada dificila si, mai ales, cu multa intelegere din partea persoanelor dragi.

Surse:
www.justthefactsbaby.com; www.babycenter.com; www.romedic.ro; www.sfatulmedicului.ro
 

 

Articolul urmator
O mamă a aflat că bebelușul din pântece nu este al ei și a fost nevoită să îl dea imediat după naștere
O mamă a aflat că bebelușul din pântece nu este al ei și a fost nevoită să îl dea imediat după naștere

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    După 52 de ani de căsnicie, soția mea a murit. Cum am reușit să îmi vindec rana
    După 52 de ani de căsnicie, soția mea a murit. Cum am reușit să îmi vindec rana

    Să îți pierzi partenerul de viață reprezintă o experiență foarte dură, peste care ai impresia că nu vei putea trece niciodată. Cu atât mai mult cu cât legăturile...

    Naștere naturală la spitalul "Sf Ioan cel nou" Suceava: ”M-au urcat pe masă, unde au început bruscările și țipatul...”
    Naștere naturală la spitalul "Sf Ioan cel nou" Suceava: ”M-au urcat pe masă, unde au început bruscările și țipatul...”

    Era 19.02.2020. Am mers cu contracții ușoare la maternitatea din Vatra Dornei unde am stat până în jurul orei 16:00 când doctorița m-a anunțat că a chemat salvarea...

    Cum să îți iubești corpul din nou, după naștere: sfaturi prețioase de la 15 mămici
    Cum să îți iubești corpul din nou, după naștere: sfaturi prețioase de la 15 mămici

    Cea mai grea provocare după nașterea copilului pentru mămici este să învețe să își iubească noul corp. 15 femei ne dezvăluie cum au reușit să își accepte...

    Cum faci acasă maia naturală?
    Cum faci acasă maia naturală?

    Maiaua este un ingredient fundamental în panificație, cunoscut și sub denumirea de drojdie sălbatică. Maiaua este o pastă fermentată alcătuită din făină și apă, care...

    „Oare s-a simțit vinovată că m-a abandonat într-o parcare?” O femeie este hotărâtă să-și găsească mama naturală după 30 de ani de când a fost abandonată
    „Oare s-a simțit vinovată că m-a abandonat într-o parcare?” O femeie este hotărâtă să-și găsească mama naturală după 30 de ani de când a fost abandonată

    O femeie în vârstă de 30 de ani s-a hotărât să-și găsească mama biologică, care a abandonat-o într-o parcare la vârsta de doi ani. Citește articolul...

    O adolescentă de 17 ani a murit în urma complicațiilor apărute după o naștere prin cezariană
    O adolescentă de 17 ani a murit în urma complicațiilor apărute după o naștere prin cezariană

    O adolescentă de 17 ani din Vrancea și-a pierdut viața în urma unor complicații apărute după nașterea prin cezariană. Trei medici de la Spitalul Județean de Urgență...

    Ce este molifta după naștere și ce mituri au apărut de la acest obicei
    Ce este molifta după naștere și ce mituri au apărut de la acest obicei

    Molifta de după naștere este o slujbă specială de purificare, ce conține rugăciuni atât pentru mamă, cât și pentru copil și se săvârșește în prima, a opta...

    Am rămas gravidă la trei săptămâni după prima naștere și acum am 2 copii sub 10 luni
    Am rămas gravidă la trei săptămâni după prima naștere și acum am 2 copii sub 10 luni

    Imediat după ce și-a adus pe lume băiețelul și a scăpat de burtică, o mamă a rămas însărcinată. Cu fertilitatea după naștere nu te joci, iar acest lucru avea să îl...

    © 2024 Qbebe