Ce este mahmureala?
Mahmureala se referă la simptome neplăcute care intervin după ce se consumă prea mult alcool. Ca regulă generală, trebuie să știi că o cantitate mai mare de alcool va conduce și la intensificarea mahmurelii de a doua zi.
Nu se poate vorbi despre o cantitate exactă de alcool care ar putea fi consumată în deplină siguranță pentru a nu interveni mahmureala. De asemenea, trebuie să știi că, de cele mai multe ori, stările dezagreabile de mahmureală dispar în aproximativ 24 de ore.
Cum apare?
Cantitate de alcool care poate duce la instalarea mahmurelii variază de la persoană la persoană. Unele persoane sunt însă mai predispuse să se simtă rău chiar și după ce consumă cantități reduse de alcool.
Printre factorii de risc meniți să crească posibilitatea de apariție a mahmurelii se află:
• Consumul de băuturi alcoolice pe stomacul gol (în aceste condiții, organismul va absorbi mai mult alcool)
• Băuturile alcoolice de culoarea închisă (predispun la mahmureală pentru că au în componență mai mulți compuși rezultați din fermentare)
• Combinarea alcoolului cu alte substanțe care produc dependența (cum ar fi nicotina de pildă)
• Lipsa de odihnă după ce s-a consumat alcool
• Un „istoric” al alcoolismului în familie
Ce simptome are?
Semnele care indică prezența mahmurelii apar când nivelul de alcool din sânge scade semnificativ și este sau se apropie de zero. Ele sunt evidente a doua zi după consumul mai mare de alcool și sunt mai accentuate dimineața. În funcție de cantitatea de alcool consumată, se pot sesiza oricare dintre manifestările de mai jos:
• Dureri de cap
• Dureri musculare, în tot corpul
• Stare de slăbiciune
• Greață/vărsături
• Dureri de stomac (nu în toate cazurile)
• Sete excesivă și senzația de gură uscată
• Sensibilitate mai mare la lumină și la zgomote
• Amețeli
• Fluctuații ale dispoziției (stări de iritabilitate sau de anxietate)
• Diminuarea capacității de concentrare
• Creșterea ritmului cardiac
• Tremurături
Când te adresezi medicului?
În cazul în care ai tendința de a consuma din ce în ce mai mult alcool și de a avea și frecvente stări de mahmureală, adresează-te unui specialist, întrucât poate fi vorba de o dependență.
În același timp, este cazul să se solicite urgent ajutor medical dacă este vorba despre o intoxicație severă cu alcool. Simptomele care dovedesc o astfel de situație se referă la:
• Confuzie
• Vomă
• Convulsii
• Pierderea cunoștinței
• Respirație lentă
• Bătări neregulate ale inimii
• Scăderea temperaturii corpului
• Pielea devine palidă
Complicații
Din pricina mahmurelii vor interveni diferite situații neplăcute, care interferează serios cu activitățile din viața de zi cu zi. Printre cele mai cunoscute dintre ele se numără:
• Diminuarea capacității de concentrare și de atenție
• Absenteismul de la locul de muncă
• Dificultăți în îndeplinirea sarcinilor
• Tendința de a adormi în timpul lucrului
• Accidente la locul de muncă
• Creșterea numărului de conflicte cu cei din jur
Citește și: 11 lucruri care se întâmplă în corpul tău când bei prea mult alcool
Cum poate fi învinsă mahmureala?
Un studiu recent, publicat în luna noiembrie a anului trecut, a adus în prim-plan combinația care ne poate salva de stările dezagreabile cauzate de mahmureală. Pentru a-și putea formula concluziile, cercetători de la Universitatea din Mumbay (India) au testat mai multe combinații alimentare. Acestea au fost urmărite din perspectiva capacității lor de a sprijini organismul în contracararea acetaldehidelor generate de alcool, prin intensificarea activității unor enzime de la nivelul ficatului, rinichilor și plămânilor. Au fost testate alimente precum fructe, legume, cereale, condimente, lactate, ceaiuri.
Alimentele considerate cele mai eficiente pentru a înlătura mahmureala sunt: apa de cocos, perele, limes (lămâile verzi), roșiile, castraveții și brânza. Proporțiile în care ar trebui să se regăsească acestea ar trebui să fie, în situația ideală: 65% pere, 25% lime și 10% apă de cocos.
În schimb, cafeaua nu este considerată binevenită pentru a scăpa de mahmureală așa cum se crede de obicei. Potrivit oamenilor de știință, ea nu are capacitatea de a stimula activitatea enzimelor din organism ce vor descompune mai rapid alcoolul ci, dimpotrivă, va prelungi simptomele neplăcute din cadrul mahmurelii. Ceaiurile (verde și negru) sunt și ele de folos contra mahmurelii.
Sfatul celor care au realizat studiul este ca, în caz de mahmureală, să ne orientăm cu precădere spre: • Băuturi probiotice • Turmeric • Grâul • Ghimbir • Apă de cocos • Curmale • Cacao |
De ocolit în mahmureală sunt: • Laptele, Arahidele • Sorgul, Porumbul • Piperul • Cuminul • Cuișoarele • Scorțișoara • Nucșoara • Ouăle • Produsele anti-mahmureală de pe piață |
Nu se poate vorbi despre un tratament anume pentru stările ce însoțesc mahmureala, întrucât aceasta va trece de la sine. Există însă câteva soluții menite să te să scapi de ea cu mai multă ușurință, printre care:
• Odihnește-te cât mai mult
• Ia un medicament care ameliorează durerea de cap (Nu miza pe Aspirină, ce irită mai mult stomacul și așa iritat de pe urma consumului de alcool, dar evită și medicamentele pe bază de acetaminofen, care pot afecta serios ficatul în cazul în care există un exces de alcool în organism)
• Hidratează-te bine pentru a compensa deshidratarea provocată de alcool
• Nu-ți lăsa stomacul gol (Ideal este să consumi gustări precum biscuiți sau toast, care vor diminua aciditatea din stomac)
Prevenție
Medicii dau următorul sfat: cu cât se va bea mai moderat, cu atât șansele de a suferi din cauza mahmurelii se reduc. În plus, există și alte soluții menite să te ajute să nu te confrunți cu disconfortul specific. Ține cont de următoarele sfaturi:
• Cunoaște-te pe tine însăți și consumă alcool în cantitățile pe care știi că le tolerezi bine
• Mănâncă înainte și după ce vei consuma alcool (pentru ca alcoolul să nu se absoarbă prea mult în corp)
• Evită fumatul în paralel cu consumul de alcool (nicotina accentuează și ea deshidratarea)
• Alternează alcoolul cu apa (vei absorbi mai puțin alcool și te vei hidrata)
• Orientează-te spre băuturile deschise la culoare (de obicei acestea sunt mai sărace în compuși obținuți prin fermentare și nu provoacă atât de mult mahmureli)
• Nu consuma mai mult de un tip de băutură cu alcool în interval de o oră
• Ocolește băuturile carbogazoase când bei și alcool (acestea cresc rata absorbției alcoolului în sânge și măresc predispoziția spre mahmureala de a doua zi)
• Ai grijă să incluzi în meniul tău și alimente cu carbohidrați (de pildă, pastele sau orezul brun diminuează rata de absorbție a alcoolului în organism)
• Include în dieta ta cât mai mulți antioxidanți (aceștia scad impactul negativ al alcoolului asupra organismului și te ajută să scapi de mahmureală. Printre alimentele pline de antioxidanți se numără: fructele de pădure, rodiile, morcovii, spanacul, ghimbirul, ceaiul verde, ceaiul negru, ciocolata neagră etc.)
Tu la ce alte trucuri ai mai apelat în cazul în care tu sau cei apropiați ați trecut prin stările nedorite ce însoțesc mahmureala?
Surse: dailymail.co.uk, healthline.com, mayoclinic.org, medicalnewstoday.com
Surse foto: istockphoto.com, pixabay.com