In primul rand, examenul ginecologic trebuie facut imediat dupa inceperea vietii sexuale si indiferent de varsta ori de cate ori apar modificari precum: lipsa totala a sangerarii menstruale, secretii vaginale neplacute, iritatii, mancarimi, dureri, sangerari menstruale anormale, dereglari ale ciclului menstrual, etc. Consultatia ginecologica propriu-zisa cuprinde 1. Inspectia zonei genitale in pozitie ginecologica. Se evalueaza eventualele modificari tegumentare si mucoase si continenta perineului. 2. Examenul cu valve. Apreciaza mucoasa vaginala si aspectul colului, calitatea si cantitatea secretiilor intravaginale, eventuale pierderi de sange. Se apreciaza sensibilitatea fundului de sac vaginal posterior. 3. Tuseul vaginal propriu-zis. Se apreciaza volumul, mobilitatea, sensibilitatea, consistenta colului, corpului uterin si a zonelor anexiale. Odata cu examenul cu valve, in functie de patologie se pot recolta: citologie cervico-vaginala (Testul Babes-Papanicolau), secretie vaginala, mycoplasma etc. In caz de suspiciune de patologie neoplazica genitala, tuseul vaginal este completat obligatoriu de tuseul rectal.
Iti place ce vezi? De Pink Friday, fa-ti un cadou de sanatate tie, mamei, fiicei sau prietenei tale!
Achizitioneaza pana pe 30 noiembrie cel mai complex pachet de analize
ginecologice, Donna GINECOLOGIE Pink Friday, cu reducerea speciala de
-40%!
Afla mai multe de aici: http://www.donna-medicalcenter.ro/servicii/obstetrica-ginecologie.html
Cand e cel mai potrivit moment pentru examenul ginecologic?
Cel mai bun moment pentru examenul ginecologic este cat mai curand dupa terminarea sangerarii menstruale. Sanii si ovarele nu sunt sensibile la palpare si nu exista sange menstrual care sa modifice examenul Babes - Papanicolau sau alte analize facute pentru diagnosticarea unor infectii sau anomalii.
Ce inseamna Consultatia Senologica si care sunt beneficiile acesteia?
Inspectia: Se urmareste: - simetria glandelor mamare in pozitie de repaos si cu mainile ridicate. - simetria areolelor si a mameloanelor bilateral. Inspectia regiunilor axilare bilateral si a regiunilor supraclaviculare. Tegumentele trebuie sa aiba culoare si consistenta normala, sa ramana suple, fara zone de tractiune asimetrica la ridicarea bratelor. Palparea Se palpeaza separat fiecare glanda mamara, fiecare cadran. Orice modificare de consistenta a tesutului mamar subiacent necesita investigatii suplimentare (ecografie, mamografie). Clinic se poate aprecia caracterul de benignitate sau malignitate al acestor modificari in multe cazuri. Palparea regiunilor axilare si supraclaviculare pentru a decela posibilele adenopatii si tipul acestora: benign sau malign. Atentie! Starea si felul secretiilor vaginale ii dau medicului foarte multe informatii despre starea de sanatate a zonei vaginale. De aceea este foarte important ca 24 de ore inaintea prezentarii la medicul specialist ginecolog sa nu faci nici un fel de spalaturi vaginale, sa nu introduci nimic in vagin (ovule, creme speciale, tampoane vaginale, etc.) si sa eviti contactul sexual, fiindca toate acestea pot altera rezultatele unor eventuale teste, ingreunand astfel stabilirea unui diagnostic precis.