Ce înseamnă dacă îți este mereu frig

Ce înseamnă dacă îți este mereu frig

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Să-ți fie frig când te expui unor temperaturi scăzute este un lucru firesc, dar să simți că mereu tremuri de frig sau că mâinile și picioarele tale par de „gheață", nu mai este ceva normal. Dimpotrivă, așa cum vei afla și din articolul de mai jos, poate fi indiciul unor afecțiuni serioase. Este esențial să te analizezi cu atenție, să încerci să sesizezi motivul pentru care îți e mereu frig și să consulți un specialist.

Tiroida ta nu funcționează corespunzător

O afecțiune ce stă în spatele senzației că îți e mereu frig este hipotiroidismul. Dacă suferi de această boală îți este adesea frig și ai și alte simptome precum: ești tot timpul obosită, iei în greutate, ai pielea mai uscată, dar și părul mai fragil.
Când sesizezi aceste simptome mergi la un medic, întrucât numai acesta îți poate pune un diagnostic corect, luând în considerare rezultatele unor analize pe care și le va recomanda. În plus, îți va recomanda și un tratament,astfel încât să reușești să scapi de manifestările neplăcute enumerate mai sus.

Femeie ce isi duce mana la gat

Citește și: Hipertiroidismul și hipotiroidismul în sarcină

Când nivelul de fier din sânge nu este suficient de ridicat

Specialiștii spun că senzația permanentă de frig poate fi cauzată și de un nivel redus al fierului din sânge. Motivul este următorul: fierul ajută globulele roșii să transmită oxigenul în corp, transportând nutrienții. Dacă nu există suficient fier în organism, globulele nu își vor face treaba și îți va fi frig adesea.
În plus, fierul este responsabil și de funcționarea corectă a tiroidei. Când acesta lipsește, se poate declașa hipotiroidismul, ce are ca simptom principal senzația permanentă de frig.
Pentru a evita asemenea probleme este indicat să ai o dietă care să conțină alimente bogate în fier (cum ar fi carnea, ouăle, legumele cu frunze verzi etc.) și să nu eviți nici suplimentele alimentare cu acest mineral.

Ai o circulație a sângelui defectuoasă

Dacă simți că ai mereu picioarele și mâinile reci, dar simți că restul corpului este suficient încălzit, este foarte posibil să ai probleme cu circulația periferică.
Problemele cu circulația sanguină pot avea cauze foarte diverse, precum: afecțiuni cardiace, sedentarismul, o dietă incorectă (de exemplu, excesul de cafeină, fumatul sau alimentele bogate în grăsimi nesănătoase sau aditivi pot influența negativ circulația sângelui în organism), tendința de a avea hipertensiune, afecțiuni ale tiroidei, diabet, anemie etc..
Pentru ca problemele legate de circulați sanguină și implicit ameliorarea senzației de frig să se rezolve este necesar să consultăm un specialist, ce ne poate oferi un diagnostic și un tratament.

Citește și: Remedii naturale ce pot îmbunătăți circulația sângelui

Nu beneficiezi de suficientă vitamină B12

Corpul nostru are nevoie de această vitamină pentru a produce globule roșii, ce transportă oxigen spre celule.
Cine are lipsă de vitamina B12 se poate confrunta cu anemie și cu senzația că îi este permanent frig.
Pentru a evita o asemenea situație este necesar să ai o dietă care să includă alimente ce conțin B12 (cum ar fi carne, pește, produse lactate). Dacă sesizezi însă că în ciuda unei diete corecte tot îți e mereu frig, consultă neapărat un medic. Numai acesta îți va pune un diagnostic și îți poate prescrie suplimente pe bază de această vitamină.

Probabil suferi de diabet

Diabetul care nu este tratat corespunzător poate duce la apariția neuropatiei diabetice, ce atacă nervii periferici din zona extremităților. Din acest motiv, mâinile și picioarele pot fi mereu reci și vei simți că sunt mai rigide.
Pentru a ști sigur dacă nu cumva te confrunți cu această afecțiune este necesar să consulți un specialist, care îți va pune un diagnostic și îți va prescrie un eventual tratament.

Ne confruntăm cu o depresie sezonieră

Cercetări recente au demonstrat faptul că persoanele ce suferă de o formă de depresie provocată de zilele mai întunecate ale anotimpului rece, când expunerea la lumina soarelui este mai redusă, se pot confrunta adesea cu senzația că le este mereu frig.
Studiile efectuate pe grupuri de voluntari au arătat că persoanele ce suferă de depresie sezonieră au un nivel al dopaminei (dopamina este un hormon produs în creier, ce ne reglează dispoziția, ne ajută să facem față stresului și anxietății) mai redus decât acelea care nu se confruntă cu această afecțiune. Cu alte cuvinte, ele au o capacitate mai redusă de a-și regla corect temperatura corpului.
O soluție în vederea ameliorării unei asemenea probleme este să încercăm să ne expunem cât mai mult la surse de lumină ce sunt apropiate de cea oferită de soare, să petrecem mai mult timp în aer liber și să luăm suplimente pe bază de vitamina D.

Femeie trista pe o banca

Ești prea slabă

Dacă simți că nu te poți încălzi niciodată și ai vrea mereu să ai ceva suplimentar de îmbrăcat, este foarte posibil să fii prea slabă.
Nutriționiștii sunt de părere că un indice al masei corporale de 18,5 sau mai jos te poate face să suporți mai greu temperaturile scăzute. De asemenea, când ești foarte slabă, grăsimea corporală nu este la un nivel adecvat pentru a te ajuta să te adaptezi cum trebuie la frig.
Principala măsură pe care ar trebui să o iei într-o astfel de situație va fi să-ți schimbi dieta, în sensul în care să-ți suplimentezi cantitatea de calorii, dar prin intermediul alimentelor sănătoase, menite să-ți furnizeze proteine, grăsimi sănătoase și carbohidrați sănătoși.

Nu ai o masă musculară suficient de bine dezvoltată

Un alt motiv pentru care îți este întotdeauna frig poate fi legat și de faptul că nu ai masa musculară bine dezvoltată. Explicația este următoarea: mușchii ne ajută să avem o temperatură optimă a corpului, reglând-o astfel încât să nu suferim de frig. În plus, masa musculară poate stimula metabolismul, ceea ce va favoriza încălzirea mai rapidă a corpului.
Pentru a-ți construi masa musculară este indicat să practici activități fizice mai susținute, constante și să ai o alimentație bogată în alimente ce favorizează dezvoltarea musculaturii, cum ar fi cele bogate în proteine și grăsimi sănătoase.

Nu beneficiezi de suficiente calorii

Specialiștii în domeniu sunt de părere că organismul ne va ajuta să ne fie cald dacă vom avea parte de suficiente calorii.
De pildă, un studiu efectuat pe două grupuri de persoane, dintre care unele au umat, timp de 6 ani, o dietă cu alimente foarte sărace în calorii, iar celelalte au avut parte de o dietă obișnuită, a demonstrat că prima categorie a avut o capacitate mai redusă de a se adapta schimbărilor de temperatură decât aceia din cea de-a doua categorie.
În același timp, oamenii de știință consideră că modul în care corpul nostru ne va face să ne fie mereu frig sau să ne simțim bine este direct influențat de ce și când mâncăm. Spre exemplu, s-a ajuns la concluzia că dacă vom consuma același număr de calorii, divizat însă în cadrul mai multor mese ale zilei, vom beneficia de o temperatură a corpului mai bună decât dacă am ingera toate acele calorii la o singură masă.
Nu în ultimul rând, medicii recomandă, pentru a ne bucura cât mai mult timp de senzația plăcută de căldură din corp, să consumăm în special alimente călduțe, nu reci.

Ești deshidratată

Specialiștii atrag atenția asupra următorului fapt: cu cât suntem mai hidratați, cu atât apa din corp va menține căldura și o va elibera treptat, ajutându-ne să ne simțim cât mai confortabil. În schim, dacă suntem deshidratați, ne vom adapta mai greu schimbărilor de temperatură.
Pentru a te simți bine mai ales pe timpul anotimpului rece, poți bea apă călduță, menită să-ți intensifice metabolismul și astfel corpului tău se va încălzi mai repede.
Ca reguă generală, medicii ne recomandă, pentru funcționarea optimă a organismului, să bem cel puțin 8 pahare de apă pe zi.

Nu ai dormit suficient

Experții în domeniu vin cu următoarea precizare: lipsa somnului va afecta sistemul nervos, ceea ce va influența inclusiv mecanismul din creier responsabil cu reglarea temperaturii corpului.
Totodată, diverse studii au arătat că un somn insuficient ne va face mult mai obosiți, iar metabolismul nostru va lucra mai greu, producând mai puțină căldură și o circulație mai defectuoasă a sângelui.
Poți să eviți situația de a-ți fi adesea frig odihnindu-te suficient și lăsând astfel mecanismele din creier să regleze corespunzător temperatura corpului.

Voi ați auzit până acum de motivele pentru care putem avea senzația că ne este mereu frig?

Surse:
www.health.com, www.simplysupplements.co.uk

Surse poze:

www.pixabay.com

Articolul urmator
Nu mai țipa la copiii tăi. Dacă ridici vocea nu înseamnă că te vor asculta mai atent, dimpotrivă!
Nu mai țipa la copiii tăi. Dacă ridici vocea nu înseamnă că te vor asculta mai atent, dimpotrivă!

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Oaia neagră a familiei: ce înseamnă, de fapt, acest termen și cum îți dai seama dacă te încadrezi?
    Oaia neagră a familiei: ce înseamnă, de fapt, acest termen și cum îți dai seama dacă te încadrezi?

    Expresia “oaia neagră a familiei” se folosește, de regulă, atunci când ne referim la cineva cu un caracter atipic, adesea prost ințeles, și care e de multe ori...

    Nu iau cina mereu cu copiii mei, dar asta nu înseamnă că nu sunt o mamă bună
    Nu iau cina mereu cu copiii mei, dar asta nu înseamnă că nu sunt o mamă bună

    Urmează să spun cu care sunt sigură că sunt de acord, în secret, mulți părinți: cinele în familie sunt supraevaluate, nesatisfăcătoare și inutile. Nu mereu, ce-i drept....

    De ce îți blochează zodiile numărul de telefon! Evită să le faci asta dacă vrei să îți mai răspundă la apeluri
    De ce îți blochează zodiile numărul de telefon! Evită să le faci asta dacă vrei să îți mai răspundă la apeluri

    Fiecare dispune de un anumit nivel al toleranței în ceea ce privește lucrurile pe care le suportă. Spre exemplu, sunt persoane pe care nu le deranjează dacă primesc de foarte...

    O femeie din Galați și-a aruncat nou-născutul în curte și l-a lăsat să moară de frig, la îndemnul mamei ei. Cum explică cele două gestul
    O femeie din Galați și-a aruncat nou-născutul în curte și l-a lăsat să moară de frig, la îndemnul mamei ei. Cum explică cele două gestul

    Caz cutremurător la Galați! O femeie și-a lăsat bebelușul să moară de frig, la îndemnul mamei ei. Cele două l-au aruncat pe cel mic în curte și s-au întors...

    Ce înseamnă când visezi că îți cad dinții
    Ce înseamnă când visezi că îți cad dinții

    Visele reprezintă cheia înțelegerii subconștientului nostru. Unele vise specifice au la bază numeroase semnificații, mai ales dacă acestea se repetă frecvent. Visul care...

    Dacă am nevoie de o pauză de la copilul meu nu înseamnă că nu sunt o mamă bună
    Dacă am nevoie de o pauză de la copilul meu nu înseamnă că nu sunt o mamă bună

    Am nevoie de o pauză de la copilul meu. Am nevoie de o pauză până nu cedez. Până nu mai am nimic de oferit. Am nevoie de o pauză de la nevoia de a face totul - programări...

    Celule endocervicale prezente: ce înseamnă dacă apar în rezultatele Papanicolau?
    Celule endocervicale prezente: ce înseamnă dacă apar în rezultatele Papanicolau?

    Testul Papanicolau este o procedură medicală importantă, folosită pentru depistarea anormaliilor celulare la nivelul colului uterin. Una dintre observațiile frecvente care poate apărea...

    Ce înseamnă deficitul caloric și cum îți afectează sănătatea
    Ce înseamnă deficitul caloric și cum îți afectează sănătatea

    Vrei să slăbești, dar incă nu îți este clar ce înseamnă deficitul caloric ? În termeni simpli, deficitul caloric are loc atunci când arzi mai multe calorii prin...

    © 2024 Qbebe