Informații despre dureri articulare
Durerile articulare pot fi ușoare, determinând disconfort numai după anumite activități sau pot fi grave, chiar limitând mișcările, în special după transportul unor obiecte grele. De asemenea, pot dispărea în decurs de câteva săptămâni (acute) sau poate persista mai multe săptămâni/luni (cronice).
Articulațiile formează legături între oase, oferind susținere și contribuind la mișcarea corpului; orice afectare a lor în urma unei leziuni sau boli poate influența mișcarea și cauza o durere puternică. Din punct de vedere statistic, durerile articulare sunt extrem de des întâlnite, un procent de 30% dintre adulți suferind de această problemă. În ceea ce privește localizarea lor, prevalentă este durerea de genunchi, urmată de cea de umăr și de șold, însă poate fi vorba și de glezne, picioare, umeri sau mâini. Odată cu înaintarea în vârsta afecțiunea este și mai des întâlnită.
Cauze pentru dureri articulare
Iată-le pe cele mai des întâlnite: spondilită anchilozantă, necroză avasculară, cancer osos, fractură osoasă, bursită, sindromul durerii regionale complexe, dislocarea articulației, meralgia parestezică, artrită gonococică, gută, hipotiroidism, artrită juvenilă reumatoidă, leucemie, lupus, boala Lyme, osteroartrită, osteomielită, boala Paget a osului, polimialgia reumatică, pseudoguta, artrita psoriazică, artrita reactivă, artrita reumatoidă, rahitism, sarcoidoză, artrită septică, întinderi și luxații, tendinită. În unele situații durerile articulare apar în urma unor boli cu transmitere sexuală precum chlamydia și gonoreea.
Trebuie să vă îngrijorați dacă: durerile articulare sunt însoțite de inflamație, înroșire a pielii, șchiopătat, grad de mobilitate redus al articulației, rigiditate/slăbiciune articulară, sensibilitate și căldură în jurul articulației. Apelați de urgență la medic dacă durerile sunt cauzate de o accidentare și sunt însoțite de: diformitate a articulației, inabilitatea de a folosi articulația, durere intensă, inflamație subită.
Diagnostic
Medicul va lua în considerare un istoric al simptomelor care au condus la dureri articulare și care sunt asociate cu acestea. Este important de discutat natura activității desfășurate în momentul apariției durerilor, precum și eventuale condiții care agravează sau ameliorează afecțiunea. În urma examinării, teste suplimentare pot fi necesare, inclusiv teste sanguine, radiografii sau alte studii de tip imagistic. Uneori un examen RMN este util dacă problema necesită o clarificarea suplimentară.
Tratament pentru dureri articulare
Indiferent de cauza durerii, o puteți ține sub control cu ajutorul medicației, a terapiei fizice sau a tratamentelor alternative. Scopul constă în reducerea disconfortului resimțit și a inflamației și menținerea funcționării articulației. Tratamentul poate presupune pentru dureri articulare moderate-severe însoțite de inflamație medicamente de tip antiinflamatorii nesteroidiene (aspirină, ibuprofen etc.), însă acestea dispun de reacții adverse, cum ar fi hemoragie gastrointestinală. Pentru durerile articulare ușoare fără inflamație asociată, acetaminofenul poate fi eficace (în cantități mari poate cauza probleme hepatice). Pentru durerile articulare severe la care medicația menționată este ineficace, medicul poate recomanda o medicație opioidă (poate cauza somnolență și constipație). Alte medicamente: relaxante musculare pentru tratarea spasmelor musculare, medicamente antidepresive și antiepileptice. În ceea ce privește agenții topici (cu aplicare locală), cel mai des folosit este capsaicina care ameliorează durerea de la artrită și alte afecțiuni (stimulează eliberarea de endorfine care blochează durerea; printre efecte adverse se numără senzația locală de arsură/înțepătură). O altă cremă eficientă pentru artrită este cea care conține salicilat de metil.
O variantă de tratament pentru persoanele care nu răspund la primele două constă în medicație de tip steroid (care poate fi combinată cu un anestezic local) injectată direct în articulație la interval de 3-4 luni; are efect cel mai adesea în artrită, boli articulare sau tendinită. Deși acțiunea este una benefică, efectul poate fi temporar (dacă injecția ascunde o leziune, un abuz poate suprasolicita articulația). Alte opțiuni injectabile includ: îndepărtarea lichidului din articulație, injecție cu hialuronan/acid hialuronic (versiune sintetică a lichidului natural din articulație) folosită la tratarea osteoartritei.
Nu în ultimul rând, puteți apela la fizioterapie; veți colabora cu un specialist pentru a fortifia mușchii din zona articulației, pentru a o stabiliza și a îmbunătăți gradul său de mobilitate. Tehnicile folosite vor fi ultrasunete, terapie cu căldură sau frig, stimulare nervoasă electrică și masaj. Pentru persoanele supraponderale, o scădere în greutate poate ameliora din presiunea imprimată asupra articulațiilor (nu sunt recomandate exerciții care irită articulația suplimentar, ci mai degrabă înot sau ciclism).
În ceea ce privește îngrijirea de la domiciliu, trebuie să protejați cât mai mult articulația sensibilă, să o odihniți, evitând activitățile surmenante, să răciți cu gheață articulația 15 minute zilnic, să o comprimați cu ajutorul unei fașe, să ridicați articulația deasupra nivelului inimii. Nu este indicat ca articulația să rămână nemișcată timp îndelungat deoarece se poate rigidiza sau își va pierde parțial funcția.
După evaluarea inițială și planul de tratamanet, este extrem de important să fiți monitorizați de către medic. Rezultatele testelor pot fi revăzute, iar efectele medicației verificate. Se pot impune teste suplimentare dacă simptomele persistă.
Surse:
www.mayoclinic.org; www.webmd.com; www.nhs.uk; www.emedicinehealth.com