Ce este testul Papanicolau
Testul Babeș Papanicolau presupune colectarea celulelor cervicale (porțiunea inferioară, îngustă, dinspre partea de jos a vaginului) pentru a verifica sănătatea uterului. Modificările acestor celule nu doar depistează cancerul cervical, ci pot și anticipa dezvoltarea acestuia. Depistarea timpurie a cancerului cervical îți oferă o șansă mai mare de vindecare, iar testul este primul pas în acest sens.
Testul se realizează de obicei împreună cu o examinare pelviană. La femeile cu vârsta mai mare de 30 de ani, acesta poate fi realizat împreuna cu testul pentru HPV (Papiloma Virus Uman), o infecție transmisă sexual care poate determina cancer la unele femei.
Informații despre testul Papanicolau
Medicul ginecolog este cel în măsură să recomande vârsta optimă pentru a efectua testul Papanicolau și frecvența realizării acestuia. În general, specialiștii indică începerea testării la vârsta de 21 de ani. În general se recomandă repetarea acestuia la fiecare 3 ani pentru femeile cu vârsta 21-65 ani. Femeile cu vârsta de minim 30 de ani pot lua în considerare testul la fiecare 5 ani dacă procedura este combinată cu testarea HPV. În cazul în care dispui de anumiți factori de risc (diagnostic de cancer cervical sau test Papanicolau care a indicat celule precanceroase, expunere la dietilstilbestrol înainte de naștere, infecție cu HIV, sistem imun slăbit ca urmare a unui transplant de organe/chimioterapie/utilizare cronică de corticosteroizi), pot fi recomandate teste mai dese, indiferent de vârstă.
În anumite situații, poate fi încetată testarea Papanicolau, după cum urmează: după o histerectomie totală (îndepărtarea chirurgicală a uterului, inclusiv a cervixului) care nu a fost cauzată de o afecțiune canceroasă și după o anumită vârstă (după vârsta de 65 de ani) dacă testele anterioare au oferit rezultate negative. În cazul în care ești activă sexual cu mai mulți parteneri, medicul poate recomanda să efectuezi în continuare testul Papanicolau.
Riscuri în rezultat
Testul Papanicolau reprezintă o modalitate sigură de a investiga posibilitatea cancerului cervical, dar nu este lipsită de erori. Este posibil să primești rezultate fals negative (testul nu indică nicio anormalitate, chiar dacă tu ai celule anormale) în urma expunerii la factori diverși (nu este vorba despre o eroare a personalului medical), precum: colectare inadecvată a celulelor, un număr mic de celule anormale, celule sanguine sau inflamatorii care ascund celulele anormale. Deși este posibil ca celulele anormale să treacă nedepistate, cancerul cervical se instalează în decurs de câțiva ani, prin urmare ai suficient timp la dispoziție pentru a interveni.Modalitate de pregătire pentru testul Papanicolau
Pentru a te asigura că testul Papanicolau este eficient, ține cont de următoarele sfaturi înainte de testare: evită contactul sexual, dușul sau medicamentele vaginale (spermicide, creme) și tampoanele interne cu 2 zile înainte de testul Papanicolau deoarece acestea pot spăla sau ascunde celulele anormale. Nu programa testul în timpul menstruației; deși poate fi realizat, este indicat să eviți această perioadă a ciclului menstrual, dacă este posibil (rezultatele pot fi inexacte). Golește-ți vezica înainte de test.
La ce să te aștepți
În timpul testului - acesta este realizat în cabinetul medical și durează doar câteva minute. Va trebui să te dezbraci complet sau până la brâu și te vei întinde pe spate pe masa de examinare cu genunchii îndoiți și ridicați. Medicul va introduce ușor un instrument denumit speculum în vagin care depărtează pereții vaginali pentru a vizualiza cervixul. Introducerea acestui instrument poate determina o senzație de presiune în zona pelviană. Apoi medicul va preleva celule cervicale cu o periuță moale sau cu un dispozitiv plat denumit spatulă, operațiune nedureroasă.
După test - poți merge acasă, fără nicio restricție. În funcție de tipul de test Papanicolau, medicul va transfera celulele din cervix într-un recipient cu un lichid special pentru a conserva mostra (test în mediu lichid) sau într-o lamelă de sticlă (test convențional). Mostrele sunt apoi transportate la un laborator unde sunt examinate microscopic pentru a identifica modificări în celule care indică cancer sau afecțiuni precanceroase.
Prețuri în cele mai frecventate clinici medicale din România pentru testul Papanicolau
Regina Maria - Examen Papanicolau convențional - 60 lei, Examen Papanicolau în mediu lichid - 120 lei
Medlife - Citodiagnostic Papanicolau 10 zile - 50 lei, Citodiagnostic Papanicolau în mediu lichid 7 zile - 75 lei
Medsana - Citologie cervico-vaginala (PAP) cu prelevare - 80.00 lei, Citologie cervico-vaginala (PAP) în mediu lichid - 120.00 lei
Sanador - Ex Babeș Papanicolau 1 lamă clasic secreție col uterin, secreție vaginală, 5 zile - 90 lei, Ex Babeș Papanicolau 2 lame clasic secreție col uterin, secreție vaginală 5 zile - 100 lei, Ex. Babeș Papanicolau în mediu lichid secreție de col uterin, secreție vaginală 5 zile - 120 lei, Ex. Babeș Papanicolau în mediu lichid și CIN tec PLUS secreție col uterin, secreție vaginală 10 zile - 380 lei.
Anima - Examen citologic Babeș Papanicolau 70 lei, Examen citologic Babeș Papanicolau (lichid) - 100 lei.
Centrul Medical Matei Basarab - Examen Babeș Papanicolau în mediu lichid 4 zile - 75 lei, Examen Babeș Papanicolau 4 zile - 50 lei.
Synevo - HPV ADN detecție tipuri cu risc crescut+genotipare 16, 18 (cobas, HPV)- 210 lei, Imunocitodiagnostic CIN2+ (CINtec PLUS) - 290 lei, Citologie cervico-vaginală Babeș-Papanicolau în mediu lichid - 95 lei, Screeening cancer cervical - PAP test în mediu lichid, HPV ADN - detecție tipuri cu risc crescut + genotipare 16, 18 (cobas HPV) - 250 lei.
Trebuie subliniat faptul că prețurile anterioare au fost preluate de pe site-urile web ale clinicilor și se pot modifica, iar durata necesară eliberării rezultatului poate varia de la o clinică la alta în funcție de politica fiecăreia în parte.
Citește și: Sanatatea femeii: 5 analize si teste care iti pot salva viata
Surse:
www.mayoclinic.org;www.healthline.com; https://medlineplus.gov