Un grup de cercetători chinezi, sub coordonarea unui medic de la Spitalul Zhongnan al Universității din Wuhan, a apelat la probe de sânge de la 2173 de pacienți confirmați cu infecția cu COVID-19. Probele de sânge provin din trei spitale din Wuhan și Shenzen și au fost după aceea comparate cu cele prelevate de la persoane ce nu fuseseră infectate cu noul coronavirus din regiunile respective.
Probele de sânge prelevate au avut următoarea proveniență:
• 1775 de la pacienți infectați cu COVID-19 de la Spitalul „Wuhan Jinyintan” (din Wuhan)
• 113, respectiv 285, de la pacienți infectați cu COVID-19 din: Spitalul Renmin al Universității Wuhan și de la un spital din Shenzen
Scopul prelevării probelor de sânge a fost să se evidențieze relația dintre tipul grupei sanguine și incidența infecției cu COVID-19. După analizarea acestora, concluziile studiului au fost următoarele:
• persoanele cu grupa A prezentau un risc mai ridicat de a dezvolta o infecție cu COVID-19 și aveau tendința de a se confrunta cu simptome mai severe ale bolii
• persoanele cu grupa 0 aveau cel mai scăzut risc, dintre toate grupele de sânge, de a dezvolta boli infecțioase
Cercetătorii au aflat și că, din 206 pacienți care au decedat în urma infectării cu COVID-19 în Wuhan, 85 aveau grupa sanguină A.
Cei care s-au ocupat de acest studiu au precizat că au analizat și factorul vârstei și al sexului după prelevarea probelor de sânge, dar că au constatat că acestea nu aveau efecte semnificative asupra incidenței infecției cu coronavirus. De asemenea, ei au menționat, potrivit „South China Morning Post”, că „persoanele cu grupa sanguină A ar trebui să-și ia măsuri sporite de protecție pentru a micșora riscul de infecție”.
Alți cercetători, care nu au participat la studiul menționat, au precizat că acesta are anumite limite și că nu trebuie să fie folosit drept ghid pentru practica medicală. Printre limitele precizate se numără:
• Nu oferă o explicație clară a fenomenului ce ține de relația dintre grupa de sânge și incidența infectărilor cu coronavirus, întrucât nu se explică, de exemplu, interacțiunea moleculară dintre virus și diferitele tipuri de globule roșii
• Numărul de pacienți implicați în studiu a fost prea redus (2173), în comparație cu numărul de cazuri de infecții cu coronavirus de la nivel global (peste 180.000)
Gao Yingdai, cercetător la un laborator de hematologie experimentală din Tianjin (China), a vorbit despre limitele studiului prezentat. Ea a venit cu această explicație: „Studiul poate să le fie util profesioniștilor din domeniul medical, dar oamenii obișnuiți nu ar trebui să ia statisticile prea în serios. Dacă ai grupa sanguină A, nu înseamnă că trebuie să intri în panică. Nu înseamnă că vei fi infectat 100%. Dacă ai grupa sanguină 0, nu înseamnă că ești absolut în siguranță”.
Sfatul cercetătoarei este, în vederea diminuării riscului de contaminare cu noul coronavirus, să se respecte regulile de bază ale igienei (mai ales spălatul pe mâini) și să se țină seama de sfaturile venite din partea autorităților.
Surse: medrxiv.org, scmp.com
Surse foto: istockphoto.com, pixabay.com