Sfatul ginecologului: o simplă autoexaminare a vaginului îți poate indica starea lui de sănătate

Sfatul ginecologului: o simplă autoexaminare a vaginului îți poate indica starea lui de sănătate

Irina Olteanu - Redactor Senior

Poate părea ciudat ca o parte din corp aproape inobservabilă din corp să îți indice informații importante despre sănătatea ta. Dar adevărul este că specialiștii pot interpreta o mulțime de aspecte doar evaluând sănătatea vaginului tău, începând de la diverse afecțiuni și până la alimentele care se regăsesc în meniul tău predominant.

Informații despre sănătatea vaginului

Un vagin sănătos trebuie să prezinte câteva caracteristici de bază: nicio parte din el, începând de la cervix și până la vulvă nu trebuie să doară, să te mănânce sau să ardă. Deși mirosul și scurgerile pot să varieze de la o femeie la alta și în funcție de etapa din ciclul menstrual în care te afli, nu ar trebui să se modifice semnificativ. Însă dacă observi o mâncărime sau un miros neobișnuit, este cazul să mergi la medicul ginecolog.

Doctor Mădălina Ciuhodaru, medic primar obstetrică-ginecologie, asistent universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie "Grigore T.Popa" Iași completează "Sănătatea vaginului este extrem de importantă. Deși încă este considerat un subiect tabu pentru femeile din România, sunt situații în care cunoașterea stării normale a acestuia și posibilitatea realizării corecte a unui auto-examen, ne poate orienta către existența (sau nu) a unei patologii complexe. Starea de sănătate a vaginului poate fi afectată în numeroase cazuri precum sex neprotejat (infecții genitale, condiloame, Trichimoniaza etc.), utilizarea nejustificată a unor substanțe de igienă personală (dușuri excesive vaginale, spălături locale cu substanțe iritante etc), starea de sarcină (se modifică ph-ul vaginal favorizând apariția infecțiilor), utilizarea contraceptivelor, vârstele diferite hormonale a femeii (precum menarha sau menopauza), anumite patologii (endometrioză, boala polichistică ovariană etc.) sau chiar stări psihologice (anxietatea, depresia scad lubrifierea vaginală)."

ce iti spune sanatatea vaginului despre tine

Iată și alte lucruri pe care le poți înțelege singură:

1. Dacă te mănâncă vaginul...

Nu este nicio problemă dacă simți o mâncărime după ce mergi la sală sau după ce te-ai epilat. Dar dacă mâncărimea este cronică poate fi o problemă, începând de la o reacție alergică la săpun sau la o loțiune cosmetică pe care o folosești, la vaginoză bacteriană (afecțiune care se dezvoltă când bacteriile normale din vagin nu se mai află în echilibru), infecție cu candida sau trichomoniază. Medicul Michael Cackovic, specialist în obstetrică-ginecologie în Centrul Medical Wexner din cadrul Universității din Ohio, recomadă să mergi la medic "deși majoritatea femeilor se tratează singure cu medicamente ce nu necesită rețetă medicală, ar trebui să meargă la medic pentru a afla ce anume le provoacă simptomele. Dacă te tratezi singură pentru o afecțiune greșită poți agrava simptomele."

2. Ce mănânci influențează mirosul vaginului

Dacă te îngrijorezi cu privire la mirosul pe care îl lasă loțiunea de curățare, trebuie să afli că și alimentele ingerate pot să modifice mirosul său. Astfel, se crede că ananasul va conferi un miros mai dulce. Alte alimente care pot modifica mirosul vaginului sunt usturoiul, ceapa, peștele, precum și brânza și ardeii iuți. Tot alimentele te ajută și să menții pH-ul său în intervalul 3.8-4.5; sunt indicate merișoare, iaurt și probiotice (iaurt, kefir și kimchi). În cazul în care mirosul se schimbă dramatic poate fi un semn de infecție și necesită consult medical.

3. Dacă vaginul miroase ciudat

În funcție de hainele pe care le porți, de perioada din lună și de cât de mult transpiri, mirosul vaginului tău poate fi de la ușor la deranjant. Dar nu ar trebui să miroasă urât, prin urmare orice modificare necesită atenție. Medicul Michael Cockovic subliniază că "orice miros urât se poate datora unei modificări în regimul de igienă sau dietă sau, dimpotrivă, poate fi ceva mai grav precum o infecție." Cele mai des întâlnite cauze sunt bolile cu transmitere sexuală și vaginoza bacteriană. Nu trebuie exclusă nici varianta de a fi uitat să extragi un tampon din vagin, ce poate cauza o acumulare de bacterii.

4. Menstruație neregulată

Dacă ești extrem de stresată, faci exerciții fizice în exces, scazi mult în greutate poți să conduci la apariția unui ciclu menstrual neregulat (cu menstruații mai lungi, mai scurte sau absente). Dacă nu este vorba despre aceste situații, trebuie luată în considerare varianta sindromului de ovar polichistic. Medicul Daniel Breitkopf, director al diviziei de ginecologie din cadrul Mayo Clinic spune că "femeile cu sindrom de ovar polichistic nu ovulează regulat. În lipsa ovulației regulate, va lipsi și menstruația regulată - poate veni la interval de câteva luni sau poate lipsi mai multe și apoi poate apărea din nou." Alte simptome ale acestei afecțiuni sunt acneea și creșterea de păr anormal pe față, spate sau piept, precum și probleme cu fertilitatea. Simptomele ce persistă mai mult de 6-12 luni trebuie investigate medical.

ce iti spune sanatatea vaginului despre tine

5. Se modifică scurgerea vaginală

Cantitarea, consistența, culoarea scurgerii vaginale diferă mult de la o femeie la alta. De la albă și groasă la transparentă, apoasă și lipicioasă, trebuie să se schimbe în funcție de perioada ciclului menstrual. O schimbare importantă în culoare sau miros trebuie verificată deoarece poate avea legătură cu schimbări hormonale, sarcină, nivel de hidratare su infecție. Atunci când apare și sânge sau culoarea este verzuie trebuie consultație de urgență "poate fi un simptom de Chlamydia sau gonoree și trebuie investigată dacă persistă mai mult de 1-2 zile." subliniază medicul Michael Cockovic.

6. Dacă apar umflături pe labii

Poate părea o problemă gravă dar în cele mai multe cazuri nu este decât o afecțiune benignă. O mică umflătură sub pielea vulvei sau a vaginului poate fi o glandă blocată, cauzată de acumularea de lichid. Aceste blocaje sau chisturi se dizolvă și dispar de obicei de la sine. Dacă apare durere sau umflătura continuă să se mărească trebuie să fie drenată de medic. Umflături similare coșurilor sau iritațiile de culoare roșie pot indica foliculi de păr înfundați sau indicați, efect advers al rasului, epilatului sau purtării unor haine transpirate, dar și un semn de reacție alergică la un produs cosmetic sau de curățare folosit.

Sfatul specialistului

Doctor Mădălina Ciuhodaru oferă următoarele informații: "Problemele cele mai frecvente pot fi: cele sexuale-dispareunia (durere la contactul sexual), vaginismul (contractura mușchilor vaginali), uscăciunea mucoasei (la menopauză contactele sexuale devin dureroase); bolile transmisibile sexual-manifestate prin scurgeri (leucoree) caracteristica fiecăreia în parte (Gonorrhea,Chlamydia etc.); vaginitele-infecții ale vaginului; cancerul de col-existența unei asemenea patologii face dificil contactul sexual; incontinența urinară (tulburare de statică pelvină); patologii conexe precum chisturile ovariene, formațiunile tumorale etc.

Îngrijorarea ar trebui să se manifeste în contextul unei secreții vaginale cu aspect si miros specific, sângerărilor genitale la contact, între menstruații sau la menopauză, usturime, mâncărimi (prurit), apariția oricărei formațiuni tumorale. 

Recomandări: păstrarea igienei genitale normale (lenjerie de bumbac, utilizarea corectă a hârtiei igienice etc.),vaccinarea anti HPV, igiena actului sexual cu prevenirea BTS, informarea corectă asupra oricărui tip de medicație administrată și mai ales consult regulat la medic. Prevenția este prioritară pentru sănătatea genitală." 

Citește și7 boli ale vaginului pe care trebuie să înveți să le recunoști 

Surse: www.rd.com; www.health.com; www.womansday.com

Articolul urmator
Cum arată viața unui părinte de copil atipic care a ajuns la epuizare: „Îmi iubesc fiica, dar simt că viața ar fi mai simplă fără ea”
Cum arată viața unui părinte de copil atipic care a ajuns la epuizare: „Îmi iubesc fiica, dar simt că viața ar fi mai simplă fără ea”

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cum îți dai seama că ai un copil care nu poate spune „Nu”? Sfatul specialistului
    Cum îți dai seama că ai un copil care nu poate spune „Nu”? Sfatul specialistului

    Toți părinții își învață pe copii să fie politicoși, ceea ce e foarte bine. Însă dincolo de „te rog” și „mulțumesc”, e important ca cel...

    Studiu: câți părinți au mințit în legătură cu starea de sănătate a copiilor în timpul pandemiei?
    Studiu: câți părinți au mințit în legătură cu starea de sănătate a copiilor în timpul pandemiei?

    Un nou studiu publicat de JAMA (Journal of the American Medical Association) arată că un sfert din populația părinților din SUA au mințit în legătură cu metodele de testare și...

    Ce este presiunea atmosferică și cum îți afectează starea
    Ce este presiunea atmosferică și cum îți afectează starea

    Ți s-a părut vreodată că durerile de cap apar în timpul sau după schimbări ale vremii ? Sau te-ai simțit obosită ? Sau pur și simplu nu aveai o starea prea bună?...

    A descoperit că este învățătoarea fiului ginecologului ei chiar pe masa de consult
    A descoperit că este învățătoarea fiului ginecologului ei chiar pe masa de consult

    O femeie a simțit că intră-n Pământ de rușine în momentul în care a aflat că medicul ginecolog, care tocmai o examinase, o cunoștea destul de bine.

    „Creierul și corpul lui tati se schimbă, dar inima lui rămâne la fel”. Cum reușește o mamă să le explice fiicelor sale problemele de sănătate ale soțului ei
    „Creierul și corpul lui tati se schimbă, dar inima lui rămâne la fel”. Cum reușește o mamă să le explice fiicelor sale problemele de sănătate ale soțului ei

    Cum îi explici unui copil că unul dintre părinții săi este bolnav și că probabil nu își va mai reveni niciodată? Sarah Verardo, o mămică de peste Ocean, este nevoită...

    Dormitul alături de copii poate avea beneficii pentru sănătate?
    Dormitul alături de copii poate avea beneficii pentru sănătate?

    Obișnuiești să împarți patul alături de copilul tău și nu știi dacă faci cea mai bună alegere? Te sperie statisticile, dar instinctul tău de părinte îți spune că nu...

    Fiica lui Tily Niculae a făcut un AVC la numai 12 ani. Cu ce probleme de sănătate a rămas în urma acestui episod
    Fiica lui Tily Niculae a făcut un AVC la numai 12 ani. Cu ce probleme de sănătate a rămas în urma acestui episod

    În familia actriței Tily Niculae a existat un mare moment de cumpăn în toamnă anului acesta. Îndrăgita artistă de teatru și film, soția lui Dragoș Popescu și mama...

    Ce este discalculia și cum îți poate afecta copilul?
    Ce este discalculia și cum îți poate afecta copilul?

    Discalculia este o tulburare de învățare care impune probleme cu privire la capacitatea unei persoane de a înțelege și de a efectua calcule matematice. Așa cum dislexia...

    © 2025 Qbebe