Genul copilului îți influențează imunitatea
O cercetare recentă provenită de la Centrul Medical al Universității Wexner din Ohio sugerează că sexul fătului poate avea un impact asupra modului în care se simt femeile în timpul sarcinii. Astfel, această cercetare publicată în februarie 2017 în revista Creier, Comportament și Imunitate, a implicat 80 viitoare mămici pe parcursul fiecărui stadiu din sarcină și a presupus expunerea celulelor lor imunitare la bacterii și observarea răspunsului.
Grupul de studiu a fost format din 46 viitoare mămici însărcinate cu băieți și 34 care au născut fete. Echipa de cercetare, condusă de cercetătorul senior Amanda Mitchell, a acordat o atenție deosebită unor proteine denumite citokine, produse de celule ca parte din răspunsul imunitar al corpului în fața îmbolnăvirii și a inflamației. Atunci când au studiat mostrele de sânge ale gravidelor, echipa de cercetare nu a identificat nicio diferență în nivelul de citokine dintre femeile însărcinate cu băieți și cele însărcinate cu fete. Cu toate acestea, când a fost măsurat nivelul de citokine din celulele expuse la bacterii, femeile gravide cu fete au prezentat un nivel semnificativ mai mare din aceste proteine.
Ce presupune această concluzie? Amanda Mitchell a declarat pentru Medical News că “femeile însărcinate cu fete au demonstrat un răspuns inflamator pronunțat când sistemul lor imunitar a fost pus la încercare, prin comparație cu femeile însărcinate cu băieți”. Prin urmare, femeile însărcinate cu fete pot experimenta simptome mai pronunțate ale aceleiași boli care afectează femeile însărcinate cu băieți. Niveluri ridicate de cytokine pot fi parțial responsabile pentru unele mame care experimentează astm în formă gravă și alergii în sarcină.
De asemenea, studiul a demonstrat că exercițiul fizic regulat încurajează un sistem imunitar sănătos, la fel ca și consumul de anumite alimente, precum legume cu frunze verzi și timpul corespunzător destinat odihnei.
Deși sunt necesare investigații suplimentare pentru a explora această legătură, conducătorul studiului a declarat că “sexul fetal este un factor care poate avea un impact asupra modului în care corpul unei femei răspunde la provocările imunitare zilnice și poate afecta modul în care o femeie reacționează la diferite virusuri, infecții sau afecțiuni cronice”.
Citește și: Cand poti afla sexul bebelusului?
Surse: www.pregnancymagazine.com, www.wexnermedical.osu.edu