Afla ce spune gura ta despre sanatatea ta

Afla ce spune gura ta despre sanatatea ta

Louise Tanase - Contributor

Probabil nu iti vine sa crezi, insa foarte multe afectiuni medicale prezinta simptome vizibile in gura ta: dintii, limba, gingiile - fiecare poate dezvalui o afectiune de care suferi, stiind sau nu. Daca esti curioasa ce spune gura ta despre sanatatea ta, citeste articolul si apoi priveste-te cu atentie in oglinda. Speram sa nu vezi nimic alarmant!

Stii deja ca anumite afectiuni medicale provoaca simptome in alte organe decat cele afectate in mod direct, insa stiai ca gura ta poate indica prezenta mai multor afectiuni? Iata ca cercetatorii au ajuns la concluzia ca, uneori, cel mai simplu examen medical este, pur si simplu, privitul interiorului gurii pacientului. Iata ce afectiuni pot fi descoperite in acest mod si cum anume afecteaza ele sanatatea orala si vicerversa: la ce afectiuni sunt predispusi cei ce au anumite afectiuni orale.

Petele pe dinti si boala celiaca

Vestea buna este ca majoritatea petelor galbui sau maronii care apar pe dinti sunt superficiale, cauzate de consumul de cafea , vin sau alimente si alte bauturi colorate si pot fi inlaturate prin periajul temeinic cu o pasta de dinti pentru albirea dintilor sau chiar cu bicarbonat de sodiu ori sare de bucatarie. In cazul in care petele aparute pe dinti sunt maro inchis sau negricioase, trebuie sa stii ca acestea reprezinta semnul ca dintele are o carie. Daca petele apar brusc si sunt rosii sau albastrui, din pacate trebuie sa stii ca reprezinta semnul ca dintele este crapat aproape de pulpa dentara unde sunr vasele de sange si nervii si ca trebuie sa mergi de urgenta la medicul stomatolog. Atunci candpe dinti apar pete albe, galbui sau santuri si adancituri este posibil sa suferi de boala celiaca. Medicii spun ca aproximativ 90% dintre persoanele care sufera de boala celiaca au aceste probleme dentare, deoarece la majoritatea pacientilor boala celiaca debuteaza in copilarie, prin urmare smaltul dintilor este afectat de carentele nutritive, dezvoltandu-se cu malformatii.

Bacteriile din gura afecteaza inima

Trebuie sa stii ca anumite studii au dezvaluit faptul ca persoanele care sufera de afectiuni ale gingiilor sunt mai predispuse sa sufere de boli cardiace decat cei care au gingii sanatoase. Cercetatorii nu sunt siguri inca de ce exista aceasta legatura intre bolile cardiace si cele gingivale, mai ales ca nu s-a demonstrat inca vreo legatura intre bolile gingivale si alte boli. Insa, desi nu sunt inca foarte bine argumentate, aceste studii ar trebui sa constituie un semnal de alarma si sa ai mai multa grija de gingiile tale.

Bolile gingivale si diabetul

Diabetul este o afectiune ce reduce rezistenta organismului in fata infectiilor. Nivelul ridicat al glicemiei creste riscul aparitiei bolilor gingivale. Mai mult decat atat, bolile gingivale fac ca nivelul glicemiei sa fie mai greu de controlat. In concluzie, ai grija de gingiile tale nu doar spalandu-te pe dinti si folosind ata dentara dupa fiecare masa, ci si avand grija sa ai un nivel saantos al glicemiei. De asemenea, nu uita sa mergi la dentist de doua ori pe an, chiar daca nu crezi ca ai nevoie.

Gura sau limba uscate provoaca pierderea dintilor

Sindromul Sjogren este o boala autoimuna care se caracterizeaza prin uscaciunea ochilor si a gurii. In ciuda faptului ca nu este foarte cunoscuta, sindromul Sjogren afecteaza destul de multe persoane, unele dintre acestea, probabil, inca nediagnosticate corect. Persoanele care sufera de sindromul Sjogren sunt mai predispuse sa aiba probleme de sanatate orala, deoarece sindromul ataca atat glandele lacrimale, cat si glandele salivare. Asa cum stii deja, saliva are rolul de a proteja dintii si gingiile de bacteriile care provoaca gingivita si cariile, prin urmare o gura uscata este predispusa riscului aparitiei bolilor gingivale si a deteriorarii dintilor.

Medicamente care provoaca uscaciunea gurii

 

Avand in vedere ca o gura uscata in permanenta favorizeaza aparitia cariilor dentare si a bolilor gingivale, in cazul in care medicul tau nu te suspecteaza de o anumita afectiune (cum ar fi, de exemplu, sindromul Sjogren mai sus mentionat), ar trebui sa incepi sa iti verifici dulapiorul cu medicamente si, mai ales, sa incepi sa citesti prospectele acestora pentru a afla ce medicament are ca efect secundar ori reactie adversa uscaciunea gurii. Trebuie sa stii ca antihistaminicele, decongestionantele, analgezicele si antidepresivele se numara printre medicamentele ce pot provoca uscaciunea gurii. Vorbeste cu medicul tau curant sau cu stomatologul tau si incearca sa afli ce medicamente iti provoaca uscaciunea gurii si ce poti face in aceasta privinta.

Gura afectata de bruxism

Daca esti stresata, anxioasa ori deprimata prezinti un risc mai mare de aparitie a problemelor de sanatate orala. Persoanele care trec prin perioade lungi de timp foarte stresante au tendinta de a produce mai mult cortizol, un hormon care, in cantitati mari, face ravagii in ceea ce priveste sanatatea orala. In plus, stresul este responsabil si de o igiena orala precara: peste 50% dintre persoanele foarte stresate au tendinta de a se spala mai rar pe dinti si de a nu prea folosi ata dentara. Alte obiceiuri provocate de stres care dauneaza sanatatii gurii tale sunt fumatul, consumul de alcool, bruxismul (scrasnitul dintilor) si inclestarea maxilarelor.

Osteoporoza si pierderea dintilor

Osteoporoza, boala oaselor fragile, afecteaza intreg sistemul osos al organismului tau, inclusiv oasele mandibulei si maxilarului, ceea ce poate provoca, din pacate, pierderea dintilor. Bacteriile provenite din afectiuni orale precum parodontita (o afectiune gingivala grava) poate creste riscul aparitiei unei boli rare, insa deosebit de grave, denumita osteonecroza, care provoaca moartea osului mandibular. In cazul in care observi ca dintii tai incep sa se clatine, trebuie sa mergi la medic si sa te testezi: osteoporoza nu se vindeca, insa se poate trata pentru a ameliora simptomele. In plus, stomatologul trebuie sa stie cat mai repede posibil ce se intampla cu dintii tai pentru a incepe un plan de tratament.

Gingiile decolorate si anemia

Persoanele care sufera de anemie pot avea gingiile decolorate si dureroase, iar limba poate fi inflamata si moale, fina (afectiunea se numeste glosita). Trebuie sa stii ca atunci cand suferi de anemie, organismul tau nu produce suficiente celule rosii sau celulele tale rosii nu contin suficienta hemoglobina. Consecinta este ca organismul tau nu primeste suficient oxigen. Exista mai multe tipuri de anemie si tratamentul variaza, de aceea este important sa discuti cu medicul de familie in cazul in care ti se pare ca gingiile tale se decoloreaza pentru a-ti recomanda un set de analize in urma caruia sa poata stabili tipul de anemie de care suferi si care este cel mai potrivit tratament pentru tine.

Tulburarile alimentare macina smaltul dintilor

Stomatologul ar trebui sa fie primul medic care observa ca un pacient sufera de o tulburare alimentara cum este, de exemplu, bulimia. Motivul este ca acidul gastric care ajunge in contact cu dintii din cauza varsaturilor repetate si frecvente. Varsaturile frecvente pot provoca, de asemenea, inflamarea mucoasei bucale, a gatului si a glandelor salivare, dar si halena (respiratie urat mirositoare). Anorexia, bulimia si alte tulburari alimentare pot provoca severe carente de substante nutritive in organism, ceea ce poate afecta pe termen lung si sanatatea dintilor.

Aftele bucale si HIV

Persoanele infectate cu HIV sau bolnave de SIDA pot dezvolta afte bucale severe, negi bucali, basici, rani cangrenoase si leucoplazii paroase (arata ca niste pete cenusii sau albicioase care apa pe suprafata limbii sau pe interiorul obrajilor). Cauza aparitiei acestor simptome in cavitatea bucala sunt sistemul imunitar slabit si incapacitatea acestuia de a lupta cu infectiile. De asemenea, persoanele infectate cu HIV sau bolnave de SIDA pot avea simtpome precum senzatia de gura uscata care creste riscul deteriorarii dintilor si face ca mestecatul, inghitiul si vorbitul sa fie dificile.

Afectiunile gingivale si artrita reumatoida

Persoanele care sufera de artrita reumatoida au un risc de opt ori mai mare de a dezvolta afectiuni gingivale decat persoanele care nu sufera de boala autoimuna, ceea ce inseamna ca cei ce au afectiuni gingivale frecvente ar trebui sa mearga la medic pentru a afla daca sufera de artrita reumatoida. Numitorul comun al celor doua boli pare sa fie inflamatia. Pentru a face situatia si mai dificila, persoanele care sufera de artrita reumatoida intampina dificultati serioase in perierea dintilor, deoarece articulatiile degetelor mainii sunt afectate ceea ce le face imobile. Vestea buna este ca tratand infectiile si inflamatiile gingivale se poate reduce si durerea si inflamarea articulatiilor.

Caderea dintilor si bolile renale

Adultii care isi pierd dintii sunt mai predispusila aparitia bolilor renale cronice decat cei care au dantura inca intacta. Inca nu se stie exact care este legatura dintre bolile renale si bolile parodontale, insa cercetatorii sugereaza ca inflamatia cronica poate fi numitorul comun intre cele doua tipuri de afectiuni. In concluzie, daca vei avea grija de dintii si gingiile tale vei reduce riscul aparitiei bolilor renale.

Bolile gingivale si nasterea prematura

  

In cazul in care esti insarcinata si suferi de afectiuni gingivale, trebuie sa stii ca prezinti un risc crescut sa ai un bebelus prematur si mai putin dezvoltat. Inca nu se stie exact care este legatura dintre sanatatea orala si nasterea prematura, insa specialistii au constatat aceasta posibilitate. Cercetatorii sustin ca inflamatiile si infectiile gingivale ar putea fi responsabile de legatura dintre cele doua. Sarcina si schimbarile hormonale asociate acesteia par sa agraveze bolile gingivale, de aceea ar trebui sa vorbesti atat cu obstetricianul care iti urmareste sarcina, cat si cu medicul tau stomatolog pentru a afla cum te poti proteja in aceasta perioada si, mai ales, cum poti preveni o nastere prematura.

Gura ta si refluxul gastroesofagian

Erodarea smaltului dentar de pe partea interioara a dintilor, mai ales a molarilor superiori poate constitui un simptom-indiciu al prezentei unei afectiuni denumita reflux gastroesofagian. Refluxul avizilor gastrici se poate intampla in timpul noptii, mai ales in timpul somnului, insa este posibil ca tu sa nu observi acest lucru si nici medicul tau de familie sa nu poata detecta prezenta acestei afectiuni pana cand stomatologul nu vede efectele acesteia asupra sanatatii dentare. Nu neglija aceasta problema de sanatate atunci cand stomatologul ti-o semnaleaza; refluxul gastroesofagian nu afecteaza numai dintii ci si esofagul, putand provoca aparitia cancerului esofagian. Refluxul gastroesofagian poate fi prevenit prin dormitul cu capul mai ridicat, evitarea meselor inainte de culcare si poate fi tratat cu medicatie specifica antiacida prescrisa de medicul specialist.

Gustul metalic si carenta de zinc

Atunci cand ai senzatia ca ai lins o bucata de aluminiu si toata gura ta este invadata de gustul acestuia trebuie sa stii ca poate fi un efect secundar dat de medicamentele pe care le iei. Aceasta senzatie poate fi data de anumite antihistaminice, medicamente pentru afectiunile cardiace ori hipertensiune, dar si de antibiotice. De asemenea, gustul metalic poate fi un simptom al bolii gingivale, ceea ce necesita un consult stomatologic, dar si mai multa atentie in ceea ce priveste igiena orala. Medicii sunt de parere ca gustul metalic poate fi un semn si al unei deficiente de zinc. Vegetarienii si veganii ar putea fi mai predispusi la aparitia unei carente de zinc, din moment ce zincul se gaseste cu preponderenta in produsele de origine animala. Daca esti vegetariana, ai grija sa iti imbogatesti dieta cu cereale cu adaos de minerale, legume, germeni de grau, seminte de dovleac si / sau suplimente alimentare care contin zinc. Daca esti omnivor, trebuie sa incluzi in dieta ta si crab, fructe de mare, carne de vita, lactate, plus toate cele mentionate mai sus pentru dieta vegetarienilor si veganilor. 

Puncte albe pe limba si HPV

In cazul in care pe limba ta apar puncte albe sau chiar o pelicula alba, trebuie sa afli care este motivul, deoarece nu este nici normal, nici obisnuit ca acest lucru sa se intample. De obicei, aparitia peliculei sau punctelor albe pot indica o igiena orala defectuoasa, efectele secundare ale medicamentelor pe care le iei, o afta bucala sau candidoza bucala. Desi candidozele si aftele sunt specifice bebelusilor sau persoanelor care poarta proteze dentare, totusi trebuie sa mergi la medicul stomatolog pentru a solicita evaluare si tratament, deoarece netratate la timp devin dureroase. De asemenea, trebuie sa mai stii ca, daca petele albe arata ca niste noduri care se inflameaza si sunt pozitionate in spatele limbii acestea ar putea fi simptomele infectarii cu HPV si ar trebui sa mergi la un medic specializat in chirurgie oro-maxilo-faciala pentru a face o biopsie a acelor puncte pentru o diagnosticare corecta. Nu amana si nu incerca sa ignori asemenea puncte albe deoarece, desi pot parea urmele unei muscaturi, ar putea fi simptomele unor afectiuni grave, chiar a cancerului oral. 

Articolul urmator
„Te rog nu îmi spune MAMA doar pentru că am adus pe lume un copil”
„Te rog nu îmi spune MAMA doar pentru că am adus pe lume un copil”

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Copilul își ține mâneca de la bluză în gură sau „mestecă” creionul? Ce se află, de fapt, în spatele acestui comportament
    Copilul își ține mâneca de la bluză în gură sau „mestecă” creionul? Ce se află, de fapt, în spatele acestui comportament

    Bebelușii și copiii mici bagă tot felul de lucruri în gură, pentru a le explora textura, pentru a se calma, dar și atunci când le ies dinții. Această etapă ar trebui să...

    Adriana Bahmuțeanu îl acuză pe Silviu Prigoană că nu are grijă de sănătatea fiului lor cel mic. "Fiul meu se află în acest moment la granița dintre sănătate și boală"
    Adriana Bahmuțeanu îl acuză pe Silviu Prigoană că nu are grijă de sănătatea fiului lor cel mic. "Fiul meu se află în acest moment la granița dintre sănătate și boală"

    Scandalul dintre Adriana Bahmuțeanu și Silviu Prigoană a luat amploare. Așa cum era de așteptat, la mijloc sunt copiii lor, de această dată Eduard, băiatul cel mic. Aparent, acesta...

    O mamă s-a filmat când bebelușa ei de 10 luni i-a vomitat accidental în gură. „Sunt traumatizată”
    O mamă s-a filmat când bebelușa ei de 10 luni i-a vomitat accidental în gură. „Sunt traumatizată”

    Odată ce devii mamă, trebuie să te aștepți că se poate întâmpla oricând, cu precădere în primul an de viață al copilului tău, să fii pusă în cele...

    Acest tată este criticat pentru că își pupă băiatul de 5 ani pe gură: „O să-mi pup copilul pe buze cât o să mă lase”
    Acest tată este criticat pentru că își pupă băiatul de 5 ani pe gură: „O să-mi pup copilul pe buze cât o să mă lase”

    Câți dintre voi v-ați pupat sau vă pupați, în continuare, copiii pe gură? Acest gest denotă afecțiune și este total normal, atunci când copiii sunt mici....

    Zodiile care obișnuiesc să iubească în secret. Nu au curajul să-și strige iubirea în gura mare
    Zodiile care obișnuiesc să iubească în secret. Nu au curajul să-și strige iubirea în gura mare

    Nu îți place să strigi pasiunea pentru o persoană în gura mare? Ești o persoană mai rezervată și preferă să ții viața personală departe de ochii curioși ai lumii? Cu...

    „Nu mai pupați copiii pe gură!” Mesajul disperat al unei mame, după ce fiica ei s-a luptat cu boala timp de 3 săptămâni
    „Nu mai pupați copiii pe gură!” Mesajul disperat al unei mame, după ce fiica ei s-a luptat cu boala timp de 3 săptămâni

    Organismul unui copil aflat în primii ani de viață este încă fragil, prin urmare trebuie să avem în vedere că până și anumite gesturi de afecțiune îl...

    Șervețelele umede sunt un pericol pentru sănătatea copiilor?
    Șervețelele umede sunt un pericol pentru sănătatea copiilor?

    Nelipsitele și extrem de utilele șervețele umede pe care le folosim pentru a șterge copiii la guriță, pe mâini, pe haine sau la poponeț sunt extrem de periculoase și toxice....

    Fiul Ancăi Țurcașiu s-a însurat la doar 23 de ani! Ce spune mama lui: „Tineretul din ziua de astăzi nu prea...”
    Fiul Ancăi Țurcașiu s-a însurat la doar 23 de ani! Ce spune mama lui: „Tineretul din ziua de astăzi nu prea...”

    Radu Cristian, fiul Ancăi Țurcașiu și al lui Cristian Georgescu s-a căsătorit cu aleasa inimii lui, Andreea! Cununia civilă a avut loc pe 29 aprilie la Primăria Sectorului 6, din...

    © 2025 Qbebe