5 probleme de sanatate cand vine primavara

5 probleme de sanatate cand vine primavara

Irina Olteanu - Redactor Senior

Cunoastem cu totii aceste probleme care ne supara in special primavera: anemia, astenia, colita, alergiile si virozele, adevarul fiind ca aceste afectiuni sunt la fel de prezente si in restul anului. De ce sunt mai pregnante primavara si ce putem face cand ne confruntam cu ele vom afla in cadrul articolului urmator.

Anemia

Cu toate ca nu exista o categorie aparte de anemie in afara celor cunoscute in plan medical (feriptiva, pernicioasa, aplastica si ereditara) se pare ca primavara, pentru o durata relativ scurta, organismul se poate confrunta cu aceasta problema. Nu este vorba despre o boala, ci mai degraba un sindrom cauzat de modificarea prin care trece corpul uman odata cu schimbarea anotimpului. Ce se intampla de fapt? Este implicata o combinatie de factori alimentari si igieno-sanitari de pe timpul iernii, adica lipsa miscarii (plimbari reduse in aer curat) si a unei alimentatii echilibrate plina de vitamine si minerale (sunt disponibile in comert mai putine fructe si legume decat in alte anotimpuri regimul alimentar fiind mai sarac in nutrimente de calitate), dar si lipsa directa a razelui soarelui. Sunt predispuse anemiei de primavara in special persoanele care au deja o suferinta cronica, dar si gravidele, femeile care alapteaza si femeile in general in perioada de menstruatie, in schimb cele care beneficiaza de un stil de viata sanatos nu se vor confrunta la fel de des cu aceasta problema sezoniera.

Simptomele prezente in cazul anemiei de primavara sunt: o stare de slabiciune (scade nivelul de globule rosii ce transporta oxigen in organism), chiar de oboseala excesiva, piele palida (par si unghii casante), ameteli, probleme de vedere, anorexie/lipsa poftei de mancare si senzatie de sufocare (dispnee). Pentru un diagnostic pozitiv al anemiei, trebuie sa efectuati o analiza de sange (hemoleucograma completa) unde va fi evidentiat numarul de globule rosii, valoarea hemoglobinei, hematocritul etc.

Tratamentul recomandat de medic consta de obicei intr-o cura de fier sub forma de comprimate (sau picaturi pentru copii) insa trebuie asociat cu o alimentatie adecvata (dar si miscare in spatii exterioare). Sursele cunoscute de majoritatea persoanelor ca fiind bogate in fier sunt: carne (de vita, porc, pui, peste), oua, ficat, cereale integrale si legume cu frunze de culoare verde inchis (spanac, salata, urzici, stevie, patrunjel). Alte surse de alimente ce contin fier: capsuni, morcovi, ciuperci, fasole, linte, soia, secara. Este indicat sa consumati alaturi de acestea si alimente cu continut ridicat de vitamina C (citrice, piersici, afine, caise, curmale, alune, nuci) care ajuta in asimilarea fierului, in timp ce cafeaua, alcoolul si ceaiul negru sunt contraindicate.

Trebuie sa evitati in plus consumul excesiv de produse lactate (sau un surplus artificial de calciu - peste 2 g zilnic), otet, ardei iute, asteniasare, ulei de susan si sa urmariti includerea in alimentatie si a altor vitamine esentiale pentru organism (grupul de vitamine B, A, D, E, K) a caror deficienta poate cauza anemia (trebuie sa existe un echilibru metabolic in organism). Sursele cele mai sanatoase si la indemana raman in continuare fructele si legumele ce trebuie consumate proaspete cat mai des.

Citeste si: 

Anemia la gravide: cauze, simptome, tratament 

Anemia in timpul sarcinii - simptome si tratament 

Anemia la copii - simptome si tratament 

Astenia

Aceasta afectiune presupune simptome similare anemiei, cum sunt oboseala, slabiciunea musculara, ameteala, dureri de cap, lipsa puterii musculare (lipsa energiei) si afecteaza conform statisticilor una din 10 persoane (in special femeile), fiind influentata mai ales de modificarile bruste de temperatura. Astenia este considerata un fel de letargie fizica si psihica si este insotita si de tensiune scazuta, pierderea apetitului/greata, insomnie si chiar iritabilitate sau tristete inexplicabila (mai apar si pierdere de memorie, transpiratie excesiva si senzatie generala de disconfort). Este important sa retineti ca unele simptome se pot suprapune si cu depresia (usoara sau moderata).

Ca si in cazul anemiei, se pare ca lipsa soarelui din perioada iernii si nivelele reduse de activitate fizica reprezinta o parte din factorii predispozanti (insa nu este considerata de literatura medicala o boala). Alti factori care pot cauza anemie: organici (anemie, deficienta de vitamina B12, de seleniu, magneziu, vitamina D, boli de inima, probleme renale sau hepatice sau reumatism), deprimarea sistemului imunitar sau exces fizic, recuperare dupa o perioada stresanta (stres prelungit, odihna insuficienta, tulburari anxios-depresive), alergii, inabilitate de se adapta la modificarile sezoniere din cauza unui blocaj in eliberarea beta-endorfinelor (hormonii ce transmit o stare de bine creierului), de fapt o scadere a nivelelor plasmatice.

Aceste modificari impun o adaptare fizica, biochimica si psihologica la noile conditii de mediu si organismul nu le poate face fata intotdeauna (sistemul imunitar necesita o fortifiere). Senzatia de epuizare este de asemea agravata de consumul excesiv de alcool, cafea, droguri sau de alimentatia dezechilibrata. Trebuie sa retineti faptul ca simptomele acestea pot desemna si afectiuni grave cum sunt probleme cu tiroida si necesita un control medical.

Tratamentul asteniei consta in modificari in stilul de viata, respectiv efectuarea regulata de exercitii fizice cum sunt mers, jogging etc. (care vor conduce la eliberarea de endorfine), o odihna adecvata (cel putin 7 ore de somn pe noapte), evitarea factorilor stimulanti (cafea, ceai negru sau tutun in special seara), o dieta echilibrata care sa contina proteine, carbohidrati, grasimi, minerale, vitamine, dar si apa (ajutand sistemul imunitar sa functioneze in parametri optimi). Dimineata puteti consuma ceai verde sau suc de fructe pentru un surplus de energie. Limitati in schimb consumul de alimente grase, prajite, procesate, indulcite excesiv care de altfel nu sunt indicate niciunei persoane. Medicul poate recomanda si suplimente multivitaminice.

Citeste si:

5 alimente care se lupta cu oboseala 

Cum sa tratezi eficient afectiunile de sezon ale copilului 

Colita

Colita ulcerativa este o boala in care este afectat numai stratul superior al intestinului gros, cauzand inflamare si leziuni deschise sau ulcere pe suprafata mucoasei intestinale. Aceste ulceratii se pot rupe, eliminand sange si puroi in organism sau pot slabi peretele intestinal (in cazuri grave) creand o gaura. Cu toate ca nu sunt inca cunoscute cauzele exacte ale aparitiei sale, medicii consdera ca sistemul imunitar ataca tractul digestiv din cauza bacteriilor care se afla in mod normal in aceasta zona. Simptomele colitei ulcerative includ: durere abdominala, crampe, diaree si chiar sangerare rectala, dar pot aparea si febra, apetit diminuat si scadere in greutate. Din pacate lipsa asimilarii adecvate a nutrimentelor din alimentatie poate cauza si probleme cum sunt dureri articulare, probleme de vedere si hepatice.colita

Este cunoscut sub forma de mit faptul ca pe timpul primaverii si toamnei simptomele persoanelor afectate de colita se agraveaza. In prezent acest lucru este si atestat de un studiu care a demonstrat legatura dintre tulburarile digestive (colita ulcerativa si boala Crohn) si modificarile vremii pe care le implica schimbarea anotimpului. Se pare ca rolul "jucat" de vreme in acest sens este insa unul minor si simptomele pot insoti persoana bolnava, de fapt, pe tot parcursul anului (nu trebuie sa va asteptati neaparat ca starea voastra de sanatate sa se inrautateasca primavara, dar nici sa sa imbunatateasca iarna sau vara). In realitate, apar fluctuatii la nivelul sistemului imunitar care sunt la randul lor influentate de vreme, de exemplu daca o persoana sufera de alergii sezoniere va dispune de o imunitate mai redusa pe durata acestui anotimp. Puteti observa si o agravare a simptomelor si cand va schimbati domiciliul (va mutati in alta localitate/tara) deoarece corpul incearca sa se adapteze noului climat sau cand reactionati la anumiti stimuli de mediu.

Tratamentul variaza de la o persoana la alta si numai medicul este in masura sa-l recomande (deoarece si simptomele sunt diferite). In cazul unora pot fi prescrise medicamente antidiareice, iar in cazuri mai grave steroizi sau imunosuprimante sau chiar interventii chirurgicale (posibil chiar indepartarea unei portiuni din colon). S-a observat ca consumul anumitor alimente poate influenta intr-o anumita masura simptomele. Pana in prezent s-au constatat urmatoarele a interfera cu buna functionare a tranzitului intestinal (este bine sa le evitati): alcool, cofeina, bauturi carbogazoase, produse lactate (cand suferiti de intoleranta la lactoza), fasole boabe, mazare si leguminoase, fructe uscate, fructe de padure, fructe cu pulpa sau seminte, alimente ce contin sulf sau sulfat, alimente bogate in fibre (inclusiv produse cu cereale integrale), sos fierbinte, piper, fructe cu coaja lemnoasa sau unt din acestea, popcorn, produse ce contin sorbitol (guma fara zahar si bomboane), legume crude, zahar rafinat, seminte, alimente/sosuri picate.

Alergii

Alergiile reprezinta cea mai supraratoare problema primavara, mai ales ca in cazul lor nu exista un remediu definitiv, ci unul destinat ameliorarii simptomelor. Ce se intampla de fapt? Alergiile apar cand corpul reactioneaza la alergeni, iar primavera (intre lunile martie-iunie) este o perioada in care acestia sunt prezenti in cantitate mult mai mare de la polenul copacilor/pomilor, iarba, mucegaiuri si ierburi. Organismul secreta anticorpi (imunoglobuline) si histamine cand intrati in contact cu un alergen si cauzeaza reactii cum sunt: iritatie, senzatie de mancarime, inrosire si chiar inflamare la nivelul ochilor (conjuctivita alergica), stranut, nas infundat sau rinoree la nivelul nasului si tuse semanand cu cele ale unei viroze. Se pare ca in acest interval de timp puteti deveni sensibili si la alergenii alimentari, de aceea este bine sa urmariti aparitia oricaror simptome suplimentare. In cazuri mai grave alergenii respiratori pot declansa crize de astm (se ingusteaza caile respiratorii ingreunand respiratia) sau anafilaxie (are potential fatal).

Din fericire, alergiile sunt usor de diagnosticat, de obicei cu ajutorul unui medic alergolog, fie apeland la testarea cutanata (se aplica pe piele o mica mostra de alergen), fie la panelul respirator (test de sange) prin intermediul caruia sunt evidentiate nivelele ridicate de imunoglobuline in contact cu diversi alergeni. Pentru a trata alergiile care apar primavara, medicul poate recomanda spray-uri nazale decongestionante sau cu steroizi, antihistaminice sub forma de comprimate sau picaturi (pentru a reduce nivelul de histamine din organism) si/sau picaturi pentru eliminarea disconfortului ocular (retineti ca multe dintre aceste medicamente dispun de reactii adverse prin urmare se recomanda utilizarea lor pe durata scurta si cu acordul medicului). Aveti posibilitatea de a apela si la homeopatie sau la imunoterapie ce presupune injectarea constanta a unei cantitati mici din alergenul la care sunteti sensibili. Pentru a preveni aparitia simptomelor declansate de polen este indicat sa nu iesiti afara in zilele uscate si cu vant (in cele ploioase este indicat), sa urmariti perioadele in care polenul atmosferic inregistreaza cote ridicate, sa va chimbati de haine cand va intoarceti acasa, sa nu uscati hainele afara (polenul se poate depunealergii pe ele) si sa folositi aparate de aer conditionat cu filtre HEPA (dar si aspiratoare casnice).

Citeste si:

Cele mai frecvente alergii la copii 

Ghidul alergiilor la copii 

Viroze

Stim cu totii ca odata cu venirea primaverii se intetesc si episoadele virale, cauza aparitiei acestora fiind, si de aceasta data, modificarea brusca a temperaturii (cand scade brusc temperatura sau vremea oscileaza), dar si umezeala mai accentuata. De fapt, nu este vorba despre o cauza directa, ci mai degraba de un factor predispozant (capacitatea de aparare a organismului se reduce fiind obligat sa se adapteze la modificarile climatice) de care sunt influentati in special copiii, varstnicii si perosanele care au deja boli cronice deoarece au deja un sistem imunitar mai scazut.

Conform statisticilor 80% din copii sunt afectati de virusuri (rinovirusurile reprezinta cauza a jumatate din cazurile de raceala fiind prezente indeosebi in perioada aprilie-mai, virusul paragripal mai apare si toamna, virusurile gripal si cel sinctial respirator intre lunile aprilie-decembrie) in fiecare an ce se localizeaza in special la nivelul cailor respiratorii superioare. In general virusurile conduc la faringite, amigdalite, rinofaringite, rinite, amigdalite si mai rar este vorba de infectii la nivelul inferior al aparatului respirator (pneumonie, bronsita, laringita). Puteti observa prezenta urmatoarelor simptome: nas infundat/rinoree (apoasa in general), tuse, durere de gat, stranut, scaderea apetitului si chiar febra (gripa dispune de simptome mai grave cum sunt durere de cap, febra ridicata, dureri musculare, letargie). Cresterea temperaturii insa reprezinta doar un simptom des asociat (o reactie naturala de aparare a organismului) si nu necesita antibotice care trebuie utilizate doar pentru combaterea infectiilor bacteriene.

Metodele uzuale de tratament presupun analgezice de tip paracetamol sau ibuprofen, sirop de tuse (daca este prezenta tusea) in functie de modul in care se prezinta aceasta (uscata, productiva), spray/picaturi nazale, alaturi de o alimentatie sanatoasa bogata in fructe si legume (si eventual o suplimentare cu vitamina C si/sau alte produse destinate intaririi sistemului imunitar), repaus la pat/odihna adecvata si hidratare intensa. Pentru a preveni aparitia virozelor puteti opta pentru vaccinul antigripal (se administreaza anual deoarece se modifica constant tulpinile virale) si este important sa evitati aglomeratiile, sa respectati regulile de igiena, spalandu-va pe maini cand este necesar (cand veniti de afara, cand mancati etc.) si folosind batiste de unica folosinta pentru curatarea nasului/tuse/stranut. Trebuie sa retineti in final ca daca nu tratati adecvat o viroza, aceasta se poate complica, aparand chiar pneumonie. De aceea, daca simptomele se agraveaza in ciuda tratamentului sau persista prea mult, trebuie sa apelati la medic.

Citeste si:

Virozelor respiratorii la copii primavara 

Cum sa tratezi eficient afectiunile de sezon ale copilului 

Surse
www.ncbi.nlm.nih.gov; http://about-health-problems.com; http://en.wikinoticia.com; http://about-health-problems.com; www.webmd.com; www.mayoclinic.org/

Articolul urmator
Niciodată nu spune aceste 5 lucruri unui părinte care are un copil cu probleme
Niciodată nu spune aceste 5 lucruri unui părinte care are un copil cu probleme

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Emily Burghelea a devenit mamă a doua oară! Ce probleme de sănătate a avut la câteva zile de la naștere
    Emily Burghelea a devenit mamă a doua oară! Ce probleme de sănătate a avut la câteva zile de la naștere

    În urmă cu aproape o săptămâna, Emily Burghelea a devenit din nou mămică. Fosta concurentă „Bravo, ai stil” a adus pe lume un băiețel perfect sănătos, care...

    Vine Luna Roz! Cum ne va afecta prima lună plină din această primăvară
    Vine Luna Roz! Cum ne va afecta prima lună plină din această primăvară

    Spre finalul acestei săptămâni, sâmbătă, pe 16 aprilie, prima lună plină a acestei primăveri, Luna Roz, va fi vizibilă. Întrucât stă sub semnul Balanței, ea...

    Vacanța de primăvară 2022: când cade în acest an
    Vacanța de primăvară 2022: când cade în acest an

    Vacanțele sunt așteptate întotdeauna cu nerăbdare de cei mici, indiferent de perioada din an în care au fost stabilite. Desigur, vacanța de vară este în topul...

    Copilul meu s-a născut cu probleme grave de sănătate după ce a fost infestat cu un virus în timpul sarcinii. Ce este infecția cu citomegalovirus
    Copilul meu s-a născut cu probleme grave de sănătate după ce a fost infestat cu un virus în timpul sarcinii. Ce este infecția cu citomegalovirus

    Virusul citomegalovirus (CMV) face parte din familia virusului herpes simplex (HSV) și poate fi prezent atât la oameni, cât și la animale, iar simptomatologia este...

    Zodiile speriate de „bombe" când vine vorba de iubire
    Zodiile speriate de „bombe" când vine vorba de iubire

    Iubirea nu este un subiect tocmai confortabil pentru aceste 4 semne zodiacale. Un angajament serios și de lungă durată îi sperie pe nativii care se tem să își arate...

    Avem un bebeluș, dar soțul meu are pretenția să îi fac cina la 2 dimineața, când vine de la muncă
    Avem un bebeluș, dar soțul meu are pretenția să îi fac cina la 2 dimineața, când vine de la muncă

    Să fii mamă este un job non-stop, iar activitatea de mamă de bebeluș este epuizantă și acaparează tot timpul. O mamă povestește că soțul ei nu are nici cea mai mică empatie...

    Mare grijă la obiectele mici, când vine vorba despre copii. O fetiță a fost bolnavă timp de 3 luni de la o stafidă blocată în nas
    Mare grijă la obiectele mici, când vine vorba despre copii. O fetiță a fost bolnavă timp de 3 luni de la o stafidă blocată în nas

    După luni de simptome neplăcute și o stare generală de rău, numeroase vizite la medicul de familie și medicul pediatru, părinții au afat instinctiv ce o deranja pe fiica lor. Cu...

    Fosta mea soție are o listă de alimente pe care eu nu am voie să i le dau fiicei noastre când vine în vizită
    Fosta mea soție are o listă de alimente pe care eu nu am voie să i le dau fiicei noastre când vine în vizită

    Un bărbat se află în conflict cu fosta sa parteneră, din cauza dietei fetiței pe care o au împreună, în vârstă de 10 ani.

    © 2024 Qbebe