11 Metode eficiente de a te binedispune dupa nastere!

11 Metode eficiente de a te binedispune dupa nastere!

Carmen Rotaru

In mod idilic dupa nastere vom zambi fericite bebelusului nostru si sotului si ne vom gandi cat de norocoase suntem sa avem o familie atat de minunata. Filmele americane prezinta o realitate alternativa pe care de multe ori ne-am dori sa o facem sa devina realitatea noastra, insa in spatele acestui proces minunat de a ne converti in parinti nu toate lucrurile merg perfect. Este posibil ca un procent de 80% dintre femei sa se confrunte cu melancolia si depresia post-partum.

Cum depasim totusi aceasta faza emotionala importanta in devenirea noastra? Echilibrul este una dintre cele mai la indemana si simple solutii.

1. Scapa de vinovatie

Accepta-te pe tine insasi si nu te mai invinovati. Sunt multe lucuri despre maternitate pe care le vei afla pe parcurs si sunt multe moduri in care te poti informa. O sursa sigura este ginecologul si apoi pediatrul tau, mai apoi articolele de pe net, forumurile unde va puteti impartasi din experienta si cartile de profil. De asemenea, sfaturile mamei sau ale prietenelor deja devenite mamici pot fi deosebit de utile.

2. In spital nu este asa de rau

Nu mai suporti atmosfera de spital? Roaga-ti partenerul sa iti pregateasca o cina doar pentru voi doi si sa o aduca la spital. Te plictisesti? Rasfata-te putin si cumpara cartile si revistele preferate ca sa mai treaca timpul, joaca-te cu micutul vostru. Tot nu iti merge si spitalul tot te deprima? Cere sa fii externata mai repede daca nu ai avut o nastere complicata care sa iti puna sanatatea in pericol.

3. Fii frumoasa!

Daca vrei sa te simtiti bine trebuie sa arati bine. Nu renunta la stilul tau vestimentar sau la machiaj doar pentru ca ai devenit mama. In fiecare luna ofera-ti macar cateva ore numai pentru tine: programare la coafor, la epilat, manichiura si pedichiura, pensat. Nu uita ca in primul rand esti femeie.

4. Lupta cu oboseala

Este inevitabil sa nu simtiti oboseala in primele luni de viata alaturi de bebelus. Lupta cu aceasta. Momentele de alaptare pot fi folosite ca momente de relaxare. Cand alaptati aseaza-te pe pat sau intr-un fotoliu confortabil, in orice caz sa fii cu picioarele sus si sa te relaxezi. De asemenea, cand bebelusul doarme, dormi si tu pentru ca peste noapte este foarte posibil ca plansetele micutului sa te trezeasca de mai multe ori. O alta solutie ar fi sa-l rogi pe sot sa ii pregateasca bebelusului biberonul si sa se mai ocupe si el de acest aspect.

5. Evita consumul de zahar si alcool

Pe langa faptul ca acestea nu sunt recomandate cand alaptezi, nu sunt recomandate nici in cazul unei depresii post-partum pentru ca ambele pot agrava depresia.

6. Poti sa plangi si sa razi

Orice om are nevoie sa se descarce intr-un anumit moment, cu atat mai mult o mama in devenire. Plangi daca simti nevoia si razi atunci cand iti vine. Ar fi foarte frumos ca in ragazurile pe care le ai sa citesti o carte sau sa vezi un film care stii sigur ca te va binedispune. De asemenea iti poti ruga sotul sa it spuna bancuri sau chiar sa te gadile ca sa scapi de tensiunea acumulata si prin ras, nu doar prin plans.

7. Fii calma

Te-ai simtit vreodata atrasa de yoga sau de alte tehnici de meditatie? Iti pierzi usor calmul? Daca raspunsul este da pentru ambele intrebari, atunci cine te impiedica sa incerci acum tehnici de relaxare? Poate descoperi lucruri interesante despre tine.

8. Cina romantica

Se poate sa fii si mama si iubita. Devenind mama nu iti pierzi calitatea de sotie, nu iesi din cuplu, din contra. De aceea poti lasa bebelusul la mama intr-o seara si sa incercati sa iesiti la un restaurant sau chiar sa va bucurati unul de altul in intimitatea casei voastre la lumina lumanarilor.

9. Plimba-te!

Cu sau fara bebelus, iesi din casa. Acorda-ti timp sa te bucuri de lucrurile de care te bucurai si inainte de a deveni mama: poate o sesiune de cumparaturi cu prietenele, sau inghetata de la magazinul din colt sau banca preferata din parc. De ce sa uiti de tine?

10. Evita singuratatea!

Cum partenerul este aproape toata ziua plecat cu treburi, ai tendinta sa te simti parasita. Nu este cazul. Suna-ti prietenele sau mama si bucura-te de compania lor. Vrei sa ai conversatii cu alte mame proaspete? Viziteaza un forum pentru bebelusi si ia legatura online cu ele. Ai putea avea surpriza de a primi multe sfaturi interesante de la ele.

11. Si ce daca esti o mama singura! 

Daca esti o mama singura nu te lasa coplesita de probleme si accepta ajutorul rudelor, prietenelor sau parintilor. Acesta este unul dintre momentele care necesita o atentie sporita si nu poti sa le faci singura pe toate. Uneori mai evadeaza de acasa la un film sau petrecere. Cine a spus ca o mamica nu trebuie sa se distreze?

 

Iata deci ca maternitatea nu reprezinta un sfarsit de drum, din contra reprezinta o calatorie interesanta intr-o lume plina de posibilitati. Trebuie in primul rand sa invatam sa ne redescoperim instinctele materne naturale si apoi totul va merge de la sine. De asemenea maternitatea nu reprezinta sacrificiul suprem si este bine sa nu uitam cine am fost si ce anume ne-a facut fericite inainte de a fi mame.

Articolul urmator
Am clacat după naștere: Viața mea, de la depresie postpartum, la consum de substanțe
Am clacat după naștere: Viața mea, de la depresie postpartum, la consum de substanțe

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Această dădacă lucrează cu copiii de 18 ani și ne împărtășește cele mai eficiente 3 metode de a calma tantrumurile
    Această dădacă lucrează cu copiii de 18 ani și ne împărtășește cele mai eficiente 3 metode de a calma tantrumurile

    O dădacă din Marea Britanie cu o experiență de 18 ani în lucrul cu copiii, le dezvăluie părinților cele mai eficiente trei metode de a calma tantrumurile celor mici.

    Picioare umflate după cezariană: cauze și metode de tratament
    Picioare umflate după cezariană: cauze și metode de tratament

    Operația de cezariană poate fi o experiență dificilă și, uneori, picioarele umflate pot adăuga la disconfortul postoperator. Hai să înțelegem de ce se întâmplă...

    10 mame curajoase care nu se tem să își arate corpul după naștere
    10 mame curajoase care nu se tem să își arate corpul după naștere

    Printre marile provocări de proaspătă mămică se numără și cea legată de acceptarea transformărilor corpului după naștere. De aceea, poți fi tentată să te „ascunzi”...

    Cum te recuperezi emoțional după o naștere traumatizantă
    Cum te recuperezi emoțional după o naștere traumatizantă

    Cunosc o mamă încă se mai recuperează emoțional după o naștere traumatizantă. Cei din jur, de altfel bine intenționați, o tot întreabă, fără să îi știe...

    Ce înseamnă infecția uterului după naștere
    Ce înseamnă infecția uterului după naștere

    Nașterea este un eveniment minunat din viața unei femei, dar vine la pachet cu o mulțime de schimbări pe care este posibil ca proaspăta mămică să nu fie pregătită să le...

    O adolescentă de 17 ani a murit în urma complicațiilor apărute după o naștere prin cezariană
    O adolescentă de 17 ani a murit în urma complicațiilor apărute după o naștere prin cezariană

    O adolescentă de 17 ani din Vrancea și-a pierdut viața în urma unor complicații apărute după nașterea prin cezariană. Trei medici de la Spitalul Județean de Urgență...

    Ce fac mamele imediat după naștere ca să fie sigure că nu primesc alt bebeluș
    Ce fac mamele imediat după naștere ca să fie sigure că nu primesc alt bebeluș

    Mulți părinți glumesc pe seama faptului că bebelușii lor au fost încurcați la naștere, mai ales când personalitatea și interesele copiilor lor sunt total diferite de ale...

    A mânca sau nu placenta după naștere? Ce a decis o proaspătă mămică
    A mânca sau nu placenta după naștere? Ce a decis o proaspătă mămică

    Placentofagia (mâncatul propriei placente după naștere) este întâlnită la aproape toate mamiferele, însă printre oameni, această inițiativă nu e foarte...

    © 2025 Qbebe