- Regula numarul 1: Nu folosi sapun obisnuit sau gel de dus pentru igiena intima!
- Regula numarul 2: Igiena intima se face... des!
- Regula numarul 3: Nu folosi bureti sau manusi pentru igiena intima!
- Regula numarul 4: Nu uita cum trebuie sa te stergi!
- Regula numarul 5: Foloseste corect tampoanele si absorbantele!
- Regula numarul 6: Nu folosi lenjeria intima a altor persoane!
- Regula numarul 7: Igiena intima inainte si dupa actul sexual este obligatorie!
- Regula numarul 8: Foloseste doar lenjerie intima din fibre naturale!
- Regula numarul 9: Nu folosi toaletele publice ca pe toaleta proprie!
- Regula numarul 10: Foloseste creme intime pentru protectie suplimentara!
Femeile discuta, impartasesc idei si isi dau sfaturi unele altora cu privire la produsele cosmetice, la ingrijirea tenului sau a parului, dar rareori vorbesc despre igiena intima. Nu este de mirare, vor spune multe femei, pentru ca exista un motiv pentru care igiena intima se numeste... intima! Sigur, insa nu faptul ca nu discutam despre igiena intima este o problema, ci faptul ca, in secolul informatiei, nu ne informam in legatura cu igiena intima si nu toate femeile stiu regulile de baza pentru o igiena intima corecta si sanatoasa.
Regula numarul 1: Nu folosi sapun obisnuit sau gel de dus pentru igiena intima!
Sapunul obisnuit sau gelul de dus pe care il folosesti pentru maini, ten sau corp nu sunt potrivite pentru igiena intima. Majoritatea sapunurilor sau gelurilor de dus pentru corp sunt create pentru a mentine ph-ul natural al pielii, care este de 5,5. Valoarea normala a ph-ului in cazul zonei genitale sanatoase este intre 3,8 si 4,5.
Folosirea sapunurilor pentru corp in zonele intime poate provoca distrugerea florei naturale a organismului tau, ceea ce va favoriza dezvoltarea si inmultirea bacteriilor daunatoare. Consecintele pot fi neplacute: miros urat, mancarimi, usturimi, secretii anormale sau infectii. Multi medici ginecologi recomanda folosirea exclusiva a apei calde, insa daca simti ca nu este de ajuns, ai grija sa folosesti doar produse destinate igienei intime.
Regula numarul 2: Igiena intima se face... des!
Medicii recomanda ca fiecare femeie sa isi faca toaleta intima de cel putin doua ori pe zi. Ideal ar fi ca de fiecare data cand folosesti toaleta sa urmeze spalarea temeinica a zonei intime. Igiena intima este obligatorie mai ales dupa fiecare scaun, cand riscul contaminarii zonei genitale cu bacterii este crescut.
Regula numarul 3: Nu folosi bureti sau manusi pentru igiena intima!
Fiecare femeie isi doreste sa fie cat mai curata in zona intima, insa nu este cazul sa exagerezi. Nu folosi in zona genitala (sub nicio forma sau pretext) bureti de baie, lufa sau manusi abrazive. Desi este posibil sa nu sesizezi pe moment, acestea iti pot provoca leziuni ale pielii delicate in zona. Pentru igiena intima este suficient sa iti folosesti mana.
Regula numarul 4: Nu uita cum trebuie sa te stergi!
Hartia igienica, servetelele intime sau orice alt material folosesti pentru stergerea zonei intime, trebuie sa fie moi si fine. Sensul in care te stergi trebuie sa fie, fara exceptie, din fata spre spate. In sens contrar, toate bacteriile care se regasesc in zona anusului vor fi aduse in zona genitala si pot provoca infectii grave ale aparatului genital.
Regula numarul 5: Foloseste corect tampoanele si absorbantele!
Trebuie sa alegi atent daca folosesti tampoane sau absorbante intime. Tampoanele interne prezinta un risc crescut de favorizare a infectiilor, datorita tendintei de a uita ca trebuie schimbate la anumite intervale de timp. Atunci cand folosesti tampoane interne, ai grija sa te speli bine pe maini inainte si dupa schimbarea tamponului.
Medicii ginecologi recomanda folosirea tampoanelor interne doar atunci cand este absoluta nevoie: la plaja, cand facem sport sau daca purtam imbracaminte care ar putea trada folosirea unui absorbant. Noaptea si ori de cate ori se poate, este de preferat sa renuntam la tampoane in favoarea absorbantelor.
Regula numarul 6: Nu folosi lenjeria intima a altor persoane!
Poate ca ti se pare de la sine inteles ca nu este recomandat, nu este igienic si nu este sanatos sa folosesti lenjeria intima a altor persoane si nici aceleasi prosoape. Este bine totusi, sa nu uitam ca nici membrii familiei si nici cele mai apropiate prietene nu au acelasi organism cu noi, ca fiecare dintre noi purtam bacteriile proprii si ca nu trebuie sa folosim in comun obiecte de uz intim. Interdictia se aplica si spalarii in comun a lenjeriei intime.
Regula numarul 7: Igiena intima inainte si dupa actul sexual este obligatorie!
Igiena intima este obligatorie inainte si dupa fiecare act sexual. Regula este valabila, de asemenea, si pentru partenerul tau. Folosirea prezervativului nu va exonereaza de aceasta obligatie personala. In cazul in care folosesti o metoda contraceptiva chimica locala (ovule, gel sau spuma cu efect spermicid) regula ramane valabila. Substantele spermicide sunt, intr-adevar, distruse si de cea mai fina urma de sapun, dar poti sa te speli in zona genitala si fara sapun si nu este necesar sa faci dus vaginal.
Regula numarul 8: Foloseste doar lenjerie intima din fibre naturale!
Fiecare femeie doreste sa fie cat mai sexy in momentul in care este imbracata doar cu lenjeria intima, insa nimic nu este mai important decat sanatatea ta. Incearca, pe cat posibil, sa folosesti doar lenjerie intima din fibre naturale. Fibrele sintetice impiedica pielea sa respire, mentin caldura si umiditatea zonei genitale, favorizand astfel inmultirea bacteriilor si infectiile.
Regula numarul 9: Nu folosi toaletele publice ca pe toaleta proprie!
Colacul scaunului de toaleta contine nenumarati germeni si bacterii chiar si la tine acasa, indiferent cat de atenta ai fi atunci cand faci curatenie. In spatiile publice si chiar in baile prietenilor, cunostintelor sau rudelor tale se afla, probabil, la fel de multe bacterii. Diferenta consta in faptul ca, in ceea ce priveste toaleta proprie, este posibil ca respectivele bacterii sa provina chiar de la tine sau sa fi luat contact cu ele si sa fii relativ imuna.
Nu ai niciodata nevoie de bacterii in plus, nu-i asa? Prin urmare, evita sa te asezi pe toalete folosite si de alte persoane. Foloseste intotdeauna husele de plastic in toaletele publice si orice alta protectie ai la indemana (inclusiv hartia igienica, servetele, etc) in alte locuri unde esti nevoita sa te asezi pe toaleta.
Regula numarul 10: Foloseste creme intime pentru protectie suplimentara!
Protejeaza-te impotriva bacteriilor si uscaciunii zonei intime folosind creme special create in acest scop. Medicii ginecologi recomanda aplicarea cremelor intime protectoare chiar si inainte de baia in mare sau piscina. Cremele intime au in componenta anumite substante antiseptice care nu vor da nicio sansa bacteriilor sau altor agenti patogeni.
Unele dintre aceste produse pot fi folosite si in loc de lubrifiant in timpul actului sexual sau de catre femeile care au intrat la menopauza. Nu cumpara niciodata astfel de produse din alte magazine (gen sex-shop), ci doar din farmacii.