"Ce înseamnă să ai o mamă"? Povestea mamei Lenuța, care și-a dedicat viața creșterii copiilor defavorizați

"Ce înseamnă să ai o mamă"? Povestea mamei Lenuța, care și-a dedicat viața creșterii copiilor defavorizați

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Cu ajutorul unui ONG foarte cunoscut copiii proveniți din centre de plasament de stat sau care au stat în adăposturi pentru victimele violenței domestice au posibilitatea de a se bucura de grija unei mame iubitoare. Este vorba despre cei ce locuiesc în satele SOS din țara noastră (sate de acest tip se află la Bacău, la Cisnădie și în București), locuri similare unui sat, în care mamele sociale formează adevărate familii. 

Mamele sociale ce se ocupă de copii în satele SOS au început să fie angajate în cadrul acestor structuri după revoluția din 1989, când în special industria textilă avusese de suferit și multe femei și-au pierdut locul de muncă. O mare parte dintre ele aveau în jurul vârstei de 50 de ani când au ajuns în aceste „sate” și, în general, aveau copiii care crescuseră și porniseră pe propriul drum. Elena Mihai (cunoscută ca mama Lenuța) se numără și ea printre ele, lucrând în Casa 6 din cadrul satului SOS din Cisnădie de mai bine de 10 ani. 

Ce înseamnă să ai o mamă - povestea mamei Lenuța 

Satul SOS din Cisnădie (ce cuprinde 12 case) a fost inaugurat și deschis oficial în octombrie 1993. Mama Lenuța a ajuns acolo în anul 2008, când fabrica în care lucrase timp de 24 de ani se desființase. Despre cum a început povestea ei în satul SOS Cisnădie, despre cum a arătat ce înseamnă să ai o mamă, poți afla din interviul pe care aceasta l-a acordat și care poate fi vizionat în videoclipul postat de „recorder.ro”:

„Eram singură, copiii erau pe drumul lor și m-am trezit la 50 de ani pensionară și nu-mi găseam locul acasă. Trebuia să-mi găsesc o ocupație, nu puteam să stau. Am aflat că SOS angajează părinți sociali, am venit, am vorbit, am fost la interviu și foarte repede am început munca.”

Mama Lenuța a luat în grijă 5 copii (unul dintre ei este acum student) ce petrecuseră o perioadă în centre de plasament și nu s-a ferit să relateze prin ce a trecut la începutul perioadei în care aceștia au ajuns în casa ei:

„Sunt lucruri dureroase, de care n-ați vrea să știți...Când au venit și am pus pâinea pe masă...Și-a luat fiecare bucata de pâine și stătea cu mâna pe felia de pâine...Atunci, la început, parcă nu reacționam când îmi strigau „mami, mami”, dar după aia m-am obișnuit. Când ești zi de zi aici cu ei se creează așa, o afecțiune.”

A ținut să precizeze că și-a dat seama de la bun început că sarcinile ei reprezentau mai mult decât „un serviciu”, în condițiile în care trebuia să se implice pe deplin pentru a sprijini fiecare copil pe care îl primise în grijă:

„Eu am știut că e un job și de multe ori m-am gândit: „Ăsta este un serviciu”, dar dacă vii la serviciu ca după opt ore să-ți pui geanta pe umăr și să pleci, niciodată nu vei face cu copiii nimic. Ei nu sunt obiecte.”

Zi de zi, a încercat să-i cunoască pe toți copiii din casă și s-a străduit să le ofere afecțiune, să-i ajute la teme:

„Nu pot să vă spun cât de mult contează pentru ei să-i strângi așa, un pic...Mai ales când sunt mici...Atunci când stăteam și făceam teme, eu știam că mă urau, mă urau atunci...Nicușor într-a VII-a, copil premiant. Copil care mă ajuta să facă temele și cu alți copii.”

Ce a mai însemnat pentru copiii din Casa 6 din satul SOS din Cisnădie să aibă o mamă? Să-și petreacă foarte mult timp alături de ea, inclusiv în perioada sărbătorilor: „Eu sărbătorile le-am făcut cu ei, aici. I-am ținut foarte mult pe lângă mine, am stat, am discutat...”

Într-o postare de pe pagina de Facebook SOS Satele Copiilor, nu s-a ferit să dezvăluie că:

„Când merg acasă la mine, îmi este foarte dor de copiii mei de aici și parcă abia aștept să mă întorc să îi văd. Viața mea este și va rămâne legată de ei, de copiii pe care i-am crescut și pe care vreau din toată inima să îi văd mari, la casele lor, fericiți. Ținem mult unii la ceilalți și totul se face din drag și respect, zi de zi. De fiecare dată când am nevoie de ajutor pentru treburile casei, fără să îi rog, ei au și făcut ce este nevoie.”

Faptul că mama Lenuța a reușit să dovedească ce înseamnă să ai o mamă se vede cel mai bine din ceea ce au povestit despre ea câțiva dintre copiii care au crescut în Casa 6 din satul SOS din Cisnădie. Iată câteva exemple în acest sens, care pot fi identificate și într-un videoclip postat pe YouTube

  • Nicușor: „Nu știu, s-a creat așa, probabil că și la ceilalți copii, s-a creat așa o legătură...Intenționăm, eu și ceilalți copii, să ținem legătura cu ea tot timpul”
  • Ela: „Cu ajutorul ei sunt ceea ce sunt...mă simt mai apropiată când zic „mamă”. Când zic „mamă” e altceva...Am învățat că trebuie să lupți pentru visul tău. Îi sunt recunoscătoarei mamei, datorită ei suntem toți așa”
  • Eliza: „...A stat acolo cu mine acolo la masă, până la 12 noaptea și făcea teme cu mine și am învățat foarte multe. Tot timpul m-a sprijinit, mai ales în legătură cu liceul pe care am vrut să-l urmez. Îmi dau seama că merită să-i spun „Mama”: pentru că mama este persoana care te crește și care te ajută.”
  • Rodica: „S-a implicat foarte mult din punct de vedere...pot să zic și sentimental? A încercat să fie lângă noi ca o mamă adevărată...Pot să spun că a fost o copilărie reușită.”

SOS Satele Copiilor se referă la un ONG internațional, care a apărut în Austria la finalul celui de-al doilea Război Mondial. Ideea înființării i-a aparținut medicului pediatru Hermann Gneimer, care s-a gândit să le ofere șansa copiilor rămași orfani după război să fie crescuți de mame sociale, în sate. Medicul a considerat că, având posibilitatea să locuiască într-o familie formată în jurul unei mame, copiii vor putea să treacă mai ușor peste traumele din război și puteau să aibă parte pe viitor de o viață normală.

În România, SOS Satele Copiilor a început să funcționeze după 1989 plecându-se de la următorul obiectiv: pentru a le oferi minorilor din leagănele și din casele de copii șansa la un viitor mai bun. Același obiectiv se menține și în prezent, după cum a mărturisit chiar Directorul General SOS Satele Copiilor România pe site-ul organizației:

„De aproape 30 de ani, oferim o copilărie fericită, o îngrijire potrivită și o educație bună copiilor lipsiți de ocrotirea părintească. Suntem o mare familie, așadar ne asumăm un angajament pe termen lung. Zi de zi, protejăm, creștem, educăm, formăm, iubim și integrăm în societate generații de copii care au nevoie de ajutor pentru a crește și a se dezvolta într-un mediu sigur și armonios. În plus, prin intermediul serviciilor noastre specializate de consiliere, sprijinim familiile din comunități dezavantajate să le asigure copiilor lor o dezvoltare corectă. Misiunea noastră în România crește frumos, iar eforturile familiei SOS Satele Copiilor România sunt răsplătite în mod constant cu rezultate bune. În cei aproape 30 de ani, am susținut peste 65.000 de copii, tineri și adulți să aibă o viață mai bună și nu ne oprim aici.”

Satele SOS au început să fie ridicate încă din anii ’90, în momentul de față în țară existând trei astfel de sate: în județul Bacău, în București și la Cisnădie (județul Sibiu). Denumirea de „sat” a fost dată întrucât este vorba despre așezări ce sunt „replica” unui sat (cu case ce se încadrează în arhitectura locului, cu grădinițe, cu școli, cu locuri de joacă, străzi etc.). 

imagine-dintr-unul-dintre-satele-SOS-din-România-decembrie-2021

Sursă poză: facebook.com/SOSSateleCopiilor/photos/

Surse: atitudinea.ro, recorder.ro, sos-satelecopiilor.ro 

Sursă poză principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com, facebook.com, youtube.com

Articolul urmator
Dovada că nu toți copiii de influenceri se bucură să apară în online: "Urăsc că mama este influencer și ne face viața publică"
Dovada că nu toți copiii de influenceri se bucură să apară în online: "Urăsc că mama este influencer și ne face viața publică"

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Povestea mamei vegane care a primit închisoare pe viață după ce și-a înfometat copilul
    Povestea mamei vegane care a primit închisoare pe viață după ce și-a înfometat copilul

    O mamă vegană a fost condamnată la închisoare pe viață pentru uciderea fiului său de 18 luni, care a murit după ce a urmat o dietă strictă bazată doar pe fructe și legume...

    Povestea mamei care nu putea să râdă cu copiii ei pentru că își punea viața în pericol
    Povestea mamei care nu putea să râdă cu copiii ei pentru că își punea viața în pericol

    „O zi în care nu ai râs, este o zi pierdută”, spunea celebrul Charlie Chaplin. Ei bine, pentru o mamă de peste granițe, lucrurile stau fix invers. Pentru ea, o zi...

    Povestea cutremurătoare a unei mame: "De la o simplă infecție la ureche, fiica mea a început să lupte pentru viața ei"
    Povestea cutremurătoare a unei mame: "De la o simplă infecție la ureche, fiica mea a început să lupte pentru viața ei"

    Amara, o fetiță de 7 ani, a dezvoltat o infecție la ureche, care nu trecea nicicum. La insistențele mamei sale, medicii i-au făcut niște analize de sânge mai amănunțite și au...

    Povestea fetiței care s-a născut cu boala "solzilor de pește". "Pielea ei s-a întărit în câteva secunde și a început să crape"
    Povestea fetiței care s-a născut cu boala "solzilor de pește". "Pielea ei s-a întărit în câteva secunde și a început să crape"

    Fiecare părinte visează la momentul în care își va ține bebelușul, în sfârșit, în brațe. Pentru o familie din Statele Unite ale Americii, acest moment a...

    Microchimerismul sau "suvenirul" lăsat de bebeluș în pântecul mamei, care va păstra pentru totdeauna conexiunea dintre ei
    Microchimerismul sau "suvenirul" lăsat de bebeluș în pântecul mamei, care va păstra pentru totdeauna conexiunea dintre ei

    Fără să știi, poți purta o parte din copilul tău cu tine toată viața. Cercetările din medicină demonstrează că acest lucru este posibil! Tu știai că un număr mic de celule din...

    „Am aflat în aceeași zi că o să am un băiețel și că viața lui este în pericol”. Povestea sarcinii mamei unui bebeluș devenit un înger păzitor
    „Am aflat în aceeași zi că o să am un băiețel și că viața lui este în pericol”. Povestea sarcinii mamei unui bebeluș devenit un înger păzitor

    O familie de peste hotare a trăit o tragedie chiar în ziua în care a aflat sexul bebelușului. Medicii le-au spus părinților că bebelușul e băiat, dar și că viața lui e...

    Sunt fanul mamei mele: eveniment de sănătate și distracție dedicat mamelor în cadrul Clubului de Tenis Daimon
    Sunt fanul mamei mele: eveniment de sănătate și distracție dedicat mamelor în cadrul Clubului de Tenis Daimon

    ”Copiii sunt cheile viitorului”, spune Eric Hoffer, însă mamele sunt cele care deschid ușile. Prin susținerea mamelor, copiii pot să atingă performanțe incredibile....

    Top 15 nume de bebeluși care înseamnă "lumină"
    Top 15 nume de bebeluși care înseamnă "lumină"

    Cuvântul „lumină” înseamnă sfârșitul întunericului, un nou început, sau speranță pentru viitor. Poate că pentru fiecare, înseamnă ceva...

    © 2025 Qbebe