Calendar zile libere 2021
1 ianuarie, 2 ianuarie - Anul Nou
24 ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Române
30 aprilie - Vinerea Mare
2 -3 mai - Paștele ortodox 2021
1 mai - Ziua Muncii
1 iunie - Ziua Copilului
20 iunie – Prima zi de Rusalii
21 iunie - A doua zi de Rusalii
15 august - Adormirea Maicii Domnului
30 noiembrie - Sfântul Andrei
1 decembrie - Ziua Națională a României
25 decembrie – Prima zi de Crăciun
26 decembrie - A doua zi de Crăciun
Zile libere 2021 în România
Față de anul acesta când majoritatea zilelor libere au picat în timpul săptămânii, în 2021 acestea sunt în mare parte în weekend. Acest fapt se întâmplă deoarece opt dintre cele 15 zile libere vor pica în weekend.
Ca în fiecare an, Guvernul poate face pod între sărbătorile legale și weekend, astfel încât oamenii să beneficieze de vacanțe prelungite, însă, de obicei, acestea se recuperează. România se află pe ultimele locuri în ceea ce privește zilele libere. În țări precum Lituania, Estonia sau Letonia salariații beneficiază de 19 zile libere pe an. Elveția este țara cu cele mai multe zile libere, anume 28.
Zilele libere din 2021 care vor pica în timpul săptămânii sunt:
1 ianuarie – Anul Nou (vineri)
30 aprilie – Vinerea Mare
3 mai – A doua zi de Paște (luni)
1 iunie – Ziua Copilului (marți)
21 iunie – A doua zi de Rusalii (luni)
30 noiembrie – Sfântul Andrei (marți)
1 decembrie – Ziua Națională a României (miercuri)
Zile libere 2021 în învățământ
Elevii beneficiază în fiecare an de șase vacanțe, câte trei pentru fiecare semestru. Atât primul semestru cât și al doilea au câte 17 săptămâni de cursuri. Ziua de 5 octombrie este liberă atât pentru elevi, cât și pentru personalul din învățământ, deoarece este sărbătorită Ziua Internațională a Educației și a Profesorului.
În România, Ziua Educației și Ziua Profesorului sunt sărbătorite în zile diferite. Ziua Educației este pe 5 octombrie, în schimb Ziua Profesorului este celebrată pe 5 iunie. Ambele sunt zile nelucrătoare și au fost introduse în structura anului școlar în anul 2013.
UNESCO a inaugurat această zi pe data de 5 octombrie 1994. Ziua Educației și a Profesorilor este sărbătorită în peste 200 de țări.
Vacanțele din anul școlar 2020 – 2021
Semestrul I:
26 octombrie – 1 noiembrie 2020 - Vacanță pentru grădinițe și clasele pregătitoare
23 decembrie 2020 – 10 ianuarie 2021 – Vacanța de iarnă
30 ianuarie 2021 – 7 februarie 2021 – Vacanța intersemestrială
Semestrul II:
30 aprilie 2021 – 9 mai 2021 – Vacanța de primăvară
19 iunie 2020 – Ziua începerii cursurilor pentru anul școlar 2021 – 2022 – Vacanța de vară
Zile libere de sărbători
În România sunt 15 sărbători legale, iar nouă dintre acestea sunt religioase. Prima este Vinerea Mare. În 2021, aceasta va fi pe 30 aprilie. Cunoscută drept Vinerea Patimilor, este o zi de doliu pentru întregul creștinism, întrucât este ziua în care a fost răstingit Mântuitorul Iisus Hristos. Vinerea Mare este de asemenea, zi de post negru, iar credincioșii care vor să țină acest post au voie doar să bea apă. Această zi este cunoscută și drept Vinerea Seacă, deoarece tot ceea ce se seamănă nu rodește.
Următoarea sărbătoare legală este Paștele, care în 2021 va fi sărbătorit pe 2 mai. Paștele nu are dată fixă, dar întotdeauna este într-o zi de duminică. În fiecare an, Paștele se calculează conform Sinodului Ecumenic de la Niceea. În 2021, ortodocșii vor sărbători Paștele cu o lună mai târziu față de catolici, la care Învierea Domnului va fi pe 4 aprilie. Sunt rare ocaziile când ortodocșii și catolici sărbătoresc Paștele în aceeași zi. Abia în 2025 Paștele va fi în aceeași zi pentru toți creștinii.
Adormirea Maicii Domnului are dată fixă în calendar, pe 15 august și reprezintă trecerea în neființă a Fecioarei Maria. Fecioara Maria este considerată și protectoarea marinarilor, tocmai de aceea în aceeași zi, pe 15 august, se sărbătorește și Ziua Marinei. Totodată, în tradiția populară, în ziua de 15 august se face hotarul între vară și iarnă. În același timp, se deschide șisezonul nunților care ține până la începutul postului Crăciunulu. Se spune că cei care-și serbează ziua de Sfânta Maria, nu trebuie să li se spună „la mulți ani”, deoarece în ziua de 15 august se marchează momentul „adormirii”, tocmai de aceea este o zi de doliu.
Pe 30 noiembrie este Sfântul Andrei, considerat ocrotitorul tuturor românilor și cel care a creștinat poporul român. Sărbătoarea Sfântului Andrei este asemănată cu celebrul Halloween al americanilor. În tradiția populară, noaptea dintre 29 – 30 noiembrie este una în care toate spiritele celor trecuți în neființă umblă necontenite. De asemenea, fetele care vor să-și viseze ursitul trebuie să aibă neapărat busuioc sub pernă.
Ultimele zile libere în ceea ce privește sărbătorile religioase cele cele două zile libere de Crăciun, pe 25 – 26 decembrie, când este celebrată Nașterea Domnului. Cele mai cunoscute obiceiuri de Crăciun sunt îndeplinite alături de familie. De la împodobitul bradului în Ajun, până la așteptarea lui Moș Crăciun de către cei mici și tradiționala masă de Crăciun. Dintre toate sărbătorile legale din an, Crăciunul pune în centru timpul petrecut alături de familie.
Zile libere 2021 de Rusalii
Rusaliile sunt în ordine cronologică după Paște. Zilele libere în 2021 pentru Rusalii vor fi pe 20 -21 iunie. Rusaliile sunt sărbătorite întotdeauna duminica. În popor, această sărbătoare mai este denumită și Pogorârea Sfântului Duh și semnifică data de naștere a Bisericii Creștine, prin coborarea Sfantului Duh asupra Apostolilor și a Bisericii. Este fixată în calendar la 50 de zile după Paște.
În sâmbăta de din înaintea Rusaliilor are loc pomenirea morților, atunci când în toate bisericile ortodoxe au loc Sfinte Liturghii și slujbe de pomenire. Familiile celor trecuți în neființă vin la biserică cu diferite alimente, pe care le împart celor din jur după slujbă. În limbajul popular această comemorare a celor decedați este numită și „Moșii de Vară” sau „Moșii cei Mari”.
Cuvântul „rusalii” vine din limba slavonă și înseamnă nimfe sau zâne rele. În mitologia noastră populară ele sunt cele care aduc necazuri și boli. Tocmai de aceea, în ziua de Rusalii, oamenii de la sate pun în casele lor pelin și usturoi pentru a fi feriți de ele.
Zile libere 2020
Ultimele zile libere din 2020 vor fi în sezonul de iarnă care se apropie. Ca în fiecare an acestea au date fixe. Vestea bună pentru toți salariații este că dintre zilele libere la care au dreptul, trei vor pica în timpul săptămânii. Doar una va fi în weekend.
Zilele libere pentru sărbători 2020 sunt:
30 noiembrie — Sfântul Andrei (luni)
1 decembrie — Ziua Națională a României (marți)
25 decembrie – Prima zi de Crăciun (vineri)
26 decembrie — A doua zi de Crăciun (sâmbătă)
Surse: zilelibere.com, libertatea.ro, edupedu.ro
Surse foto: istockphoto.com