Vinerea Mare
În această zi, ultima din Postul Paștelui, au loc slujbe religioase care ne aduc aminte de patimile Mântuitorului, care a fost scuipat, batjocorit și răstignit între doi tâlhari, de aici provenind și denumirea de Vinerea Patimilor.
Un alt nume sub care este cunoscută această zi este de Vinerea Seacă, femeile vârstnice de la sat obișnuind să țină post negru (nu se mănâncă nimic toată ziua și nu se bea decât apă), urmând ca seara la Denie să ia anafură de la biserică.
În mijlocul bisericii se scoate în Vinerea Mare Sfântul Epitaf, o pânză care are chipul Mântuitorului, iar credincioșii ajung să treacă pe sub el până în după-amiaza zilei de sâmbătă.
Această zi este comemorată în mod tradițional prin participarea la Prohodul Domnului, o slujbă care se ține seara în toate bisericile creștine.
După terminarea slujbei religioase, se obișnuiește ca femeile să meargă la morminte, să aprindă lumânări și să jelească morții. Preotul împarte florile aduse care sunt așezate la icoane acasă. În trecut lumea pleca cu lumânările aprinse pe drum, ocoleau casa de 3 ori și intrând se închinau, făceau câte o cruce cu lumânarea aprinsă în cei patru pereți sau la grinda de la intrare și păstrau lumânarea pentru vremuri grele.
Ce nu trebuie să faci în Vinerea Mare ca să nu ai ghinion
- Dis de dimineață, în zori, casa trebuie afumată cu tămâie, înconjurând-o de trei ori pentru ca trăsnetele, bolile, animalele și dăunătorii să nu se apropie de ea
- Se spune că cei care trec de 3 ori pe sub Sfântul Altar nu vor avea dureri de cap, de mijloc sau de spate în cursul anului, iar dacă își șterg ochii cu marginea epitafului nu vor suferi nici de dureri de ochi.
- Se spune că dacă plouă în această zi va fi un an bun și mănos; dacă nu plouă anul nu va fi roditor.
- Nu se ară, nu se seamănă, nu se sădesc pomi deoarece nu vor rodi
- Nu se mănâncă urzici și nu se folosește oțet pentru că pe Cruce Iisus a fost bătut cu urzici, iar buzele i-au fost udate cu oțet
- O superstiție spune că dacă te scufunzi de trei ori în apă rece (rouă sau apă curgătoare) te vei bucura de sănătate tot anul
- Gospodinele nu coc cozonaci, pâine sau altceva, de teamă să nu ardă mâinile Maicii Domnului
- Tot pentru femei se spune că nu este bine să coasă, ca nu cumva să orbească
- Femeile gospodine nu umplu borș în această zi pentru a evita să se scalde în el Necuratul
- Nu se sacrifică păsări sau animale
- Nu trebuie să mergi la frizer în această zi și nici să te tunzi pentru că se spune că îți va muri cineva din familie
- Femeile nu torc, nu țes și nu spală pentru a nu o supăra pe Sfânta Vineri.
- Nu vopsi ouă în Vinerea Mare dacă nu ai făcut acest lucru joi, le mai poți vopsi doar sâmbătă.
- Se spune că este bine să ții post negru pentru spor și sănătate, iar în unele zone se crede că te poate feri de cap tot anul și vei ști cu 3 zile înainte când o să mori.
Surse: www.traditii-superstitii.ro,www.romaniatv.net, https://ziarulunirea.ro, https://romanialibera.ro, www.adevarul.ro