Totul despre stimulentul de insertie

Totul despre stimulentul de insertie

Raluca Antonescu

Pentru ca tot mai multe persoane au adresat intrebari legate de stimulentul de insertie pe site-ul Qbebe, ne-am gandit ca un articol pe aceasta tema ar reusi sa raspunda la toate intrebarile lor.

Ce este stimulentul si cand se acorda?

Stimulentul de insertie este suma de bani pe care o acorda statul persoanei care incepe sa realizeze venituri impozabile inainte de expirarea concediului pentru cresterea copilului (CCC/CIC).


In functie de ordonanta care il reglementeaza, stimulentul poate fi in valoare de 500 lei, respectiv 100 lei, astfel:

- Persoanele care au nascut inainte de data de 31 decembrie 2011, aflate in CCC, si care se reintorc la serviciu inainte de expirarea concediului, vor primi un stimulent lunar in valoare de 100 lei pana cand copilul implineste varsta de 2 ani (in baza OUG 148/2005)

- Persoanele care au nascut dupa data de 1 ianuarie 2011 si au optat pentru concediu si indemnizatie de pana la 1 an si se reintorc la serviciu oricand pe perioada concediului, vor primi un stimulent lunar in valoare de 500 lei pana cand copilul implineste varsta de 2 ani (in baza OUG 111/2010).

-  Persoanele care au nascut dupa data de 1 ianuarie 2011 si au optat pentru concediu si indemnizatie de pana la 2 ani si se reintorc la serviciu oricand pe perioada concediului, vor primi un stimulent lunar in valoare de 500 lei pana cand copilul implineste varsta de 2 ani (in baza OUG nr. 124/2011).

In toate cazurile, la revenirea la serviciu, indemnizatia se suspenda.

Care sunt conditiile pentru a beneficia de stimulent?


Atat indemnizatia pentru cresterea copilului, cat si stimulentul de insertie, se acorda la cererea scrisa a persoanei indreptatite.


Art. 13 din OUG 111/2010 prevede ca stimulentul de insertie se poate acorda atat persoanelor beneficiare a concediului si indemnizatiei lunare pana la implinirea varstei de 1 an a copilului, dar si celor care, desi au acest drept, nu il solicita.

In ultimul caz, cererea trebuie sa fie insotita doar de livretul de familie sau certificatul de nastere al copilului. In primul caz, insa, este nevoie si de:

a) copia actului de identitate al solicitantului si a certificatului de nastere al copilului pentru care se solicita dreptul ori, dupa caz, de livretul de familie, certificate pentru conformitate cu originalul de catre persoana care primeste documentele;

b) actele doveditoare privind calitatea solicitantului si relatia acestuia cu copilul/copiii pentru care solicita dreptul, pentru situatiile prevazute la art. 8 alin. (2);

c) actele doveditoare care sa ateste indeplinirea perioadelor prevazute de art. 2;

d) dovada eliberata de angajator sau organele competente privind veniturile realizate;

e) dovada privind suspendarea activitatii pentru perioada in care se solicita concediul pentru cresterea copilului;

f) orice alte documente care sa ateste indeplinirea conditiilor de eligibilitate.

De asemenea, concediul si indemnizatia lunara, precum si stimulentul de insertie, se cuvin doar pentru primele 3 nasteri sau, dupa caz, pentru primele 3 situatii prevazute la art. 8 alin. 2, aceeasi OUG 111/2010.
Daca, in perioada in care persoana beneficiaza de stimulent de insertie, doreste sa i se acorde concediu fara plata (prevazut de art. 6 din OUG 111/2010), atat pe aceasta perioada, precum si la reluarea activitatii, nu va mai putea beneficia de stimulentul de insertie.
Atentie, asadar: chiar daca persoana indeplineste conditiile pentru a beneficia de stimulent, in momentul in care va solicita concediu fara plata, acest drept se suspenda.

 

Salariatul nu poate fi concediat pe perioada acordarii stimulentului de insertie


Conform art. 25 din OUG 111/2010, este interzis angajatorului sa inceteze raporturile de munca sau de serviciu in cazul salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie. Se cunoaste, de asemenea, ca angajatul revenit din CCC, nu poate fi concediat pe o perioada de pana la 6 luni, perioada considerata de acomodare.


Insa, de exemplu, daca angajatul a revenit la serviciu inainte de expirarea CCC in varsta de 1 an, si se afla in plata stimulentului de insertie, aceasta interdictie de concediere nu va fi doar pentru o perioada de pana la 6 luni, ci, logic, pana cand copilul sau va implini varsta de 2 ani.

Plata stimulentului de insertie inceteaza cu ziua urmatoare celei in care:
- copilul a implinit varsta de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap
- beneficiarul nu mai realizeaza venituri supuse impozitului si nici nu se afla in CCC
- a avut loc decesul copilului

De asemenea, plata stimulentului de insertie se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care se constata una dintre situatiile prevazute la art. 16 alin. (2) din OUG 111/2010, sau incepand cu ziua urmatoare celei in care beneficiarul nu mai realizeaza venituri supuse impozitului si solicita CCC.
In aceste situatii, dreptul la stimulentul de insertie, ori a concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului, pot fi solicitate si de catre o alta persoana, daca indeplineste cerintele prevazute de OUG 111/2010.
Conform art. 18, drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta se cuvin si se acorda noului beneficiar de la data suspendarii, daca cererea a fost depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la data la care s-a produs suspendarea, respectiv de la data cererii, daca cererea a fost depusa dupa acest termen.

 

Stimulentul se acorda pe perioada concediilor medicale


Pe perioada concediilor medicale, concediilor pentru ingrijirea copilului bolnav sau altor tipuri de concedii reglementate de OUG 158/2005, aprobata cu modificari ?i completari prin Legea 399/2006, deoarece in aceste perioade sunt realizate venituri supuse impozitului pe venit, respectiv venituri din salarii, activitati independente sau agricole, persoana poate beneficia de stimulentul de insertie.
De asemenea, persoana poate solicita direct stimulentul de insertie, incepand cu ziua imediat urmatoare celei in care inceteaza concediul de maternitate, daca indeplineste conditiile pentru acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului, prevazute de OUG 111/2010.

Astfel, pentru a beneficia de stimulent, nu este necesar ca persoana solicitanta sa stea in CCC o anumita perioada de timp pana cand copilul se apropie de varsta de 1 an. Este necesar doar sa efectueze concediul postnatal obligatoriu de 42 de zile, dupa care se poate reintoarce la serviciu.

De asemenea, avand in vedere ca legea nu prevede un termen limita pana la care salariata/salariatul trebuie sa revina la serviciu pentru a putea beneficia de stimulent (se prevede doar ca aceasta revenire trebuie sa aiba loc pana la data expirarii CCC in varsta de pana la 1 an), de aici se poate deduce ca persoana beneficiara poate incepe sa realizeze venituri chiar si cu o zi inainte de expirarea CCC.

In plus, art. 7 din OUG 111/2010 prevede ca: Persoanele care in perioada in care sunt indreptatite sa beneficieze de concediul pentru cresterea copilului si indemnizatia lunara prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a) obtin venituri supuse impozitului prevazute la art. 3, inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an, au dreptul la un stimulent de insertie in cuantum lunar de 500 lei pentru perioada ramasa pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani.
De aici rezulta ca pentru a beneficia de stimulentul de insertie nu este obligatoriu ca persoana revenita din CIC sa se intoarca la acelasi loc de munca. Important este ca ea sa realizeze venituri impozabile.
Daca la momentul cererii persoana solicita de la inceput stimulentul de insertie, se considera ca si-a exprimat optiunea pentru varianta de concediu, respectiv indemnizatie lunara pana la implinirea varstei de 1 an a copilului.

Aceasta optiune nu mai poate fi modificata pe parcurs, insa persoana poate reveni in concediu de crestere a copilului, pana la implinirea de catre acesta a varstei de 1 an, cu plata unei indemnizatii aferente concediului, si poate continua apoi cu stimulentul de insertie pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, in situatia in care se reintoarce la activitatea profesionala inainte de expirarea concediului.

In plus, legea nu stabileste conditia implinirii unui termen dupa care persoana indreptatita poate solicita stimulentul, ci doar a conditiei ca aceasta sa realizeze venituri supuse impozitului inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an. Asadar, el poate fi solicitat si retroactiv.

Cat de util v-a fost acest articol?

 

Articolul urmator
Rihanna și rolul de mamă: „Voi fi o mamă psihopată! Totul până la copilul meu”

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Viața cu un copil cu autism: noțiunea de joacă a căpătat un cu totul alt sens
    Viața cu un copil cu autism: noțiunea de joacă a căpătat un cu totul alt sens

    Diagnosticarea cu autism pune dezvoltarea copilului în cu totul altă perspectivă. Asta include și noțiunea de joacă. Uite ce a învățat această mămică de când a...

    Copiii cumnatei mele distrug totul în casă, așa că le-am interzis să îmi mai calce pragul
    Copiii cumnatei mele distrug totul în casă, așa că le-am interzis să îmi mai calce pragul

    Tu cât de mult iubești copiii? Suficient încât să treci cu vederea faptul că atunci când trec pragul casei tale, lasă în urmă numai dezastru? O femeie de...

    Gândiți-vă că sunt femei ca mine care ar da totul ca să fie mame, dar nu pot, în vreme ce multe altele își abandonează copiii...
    Gândiți-vă că sunt femei ca mine care ar da totul ca să fie mame, dar nu pot, în vreme ce multe altele își abandonează copiii...

    Știi cum este să îți dorești ceva din toată inima și să nu poți avea acel ceva niciodată?

    Totul despre operația de micșcorare a stomacului
    Totul despre operația de micșcorare a stomacului

    Operația de micșorare a stomacului este una dintre cele mai căutate intervenții pentru obținerea unei scăderi semnificative în greutate, într-un interval de timp relativ...

    Totul despre cafeaua turcească
    Totul despre cafeaua turcească

    Cafeaua turcească nu este doar o băutură, ci și o experiență culturală care pune accentul pe ospitalitate, tradiție și interacțiune socială. Descoperă și tu cum o poți prepara...

    Mi-au spus că totul e bine, dar fetița mea a trăit numai 12 zile
    Mi-au spus că totul e bine, dar fetița mea a trăit numai 12 zile

    Pierderea unui copil este una dintre cele mai dure experiențe și, din păcate, este o situație ce poate surveni oricând în cazul bebelușilor microprematuri. Prin așa ceva a...

    O mamă i-a povestit copilului său aproape totul despre moarte, din greșeală
    O mamă i-a povestit copilului său aproape totul despre moarte, din greșeală

    Știți momentele acelea când auziți ceva greșit și răspundeți în concordanță? Apoi persoana vă corectează și vă spune că, de fapt, nu asta a întrebat? Ei bine,...

    Eu și soțul meu suntem în plin divorț, dar el vrea să păstrăm totul secret
    Eu și soțul meu suntem în plin divorț, dar el vrea să păstrăm totul secret

    „Nu ne mai iubim, dar nici nu ne despărțim. Împărțim apartamentul ca doi colegi de cameră, dar până când?”. Ajunsă la capătul puterilor, o femeie care...

    © 2024 Qbebe