Informații despre proiectul pilot pentru asigurarea unei mese calde
Prin intermediul Ordonanței de Urgență nr. 72 din 26 octombrie 2016 (au fost adoptate la sfârșitul lunii ianuarie 2017 și normele metodologice de aplicare a prevederilor sale) privind aprobarea Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolarii și elevii din 50 de unități de învățământ preuniversitare de stat se urmărește reducerea numărului de elevi aflați în situația de abandon sau de eșec școlar, reprezentând un sprijin pentru familiile defavorizate; în prezent procentul este situat la un nivel alarmant, și anume 19,1%. Aceste situații, conform cercetărilor desfășurate în acest sens (datele sunt confirmate de comunicările Eurostat privind gradul de părăsire timpurie a școlii), sunt direct corelate cu condițiile climaterice și de mediu defavorabile și, nu în ultimul rând, cu asigurarea unei mese de prânz la școală.
Valoarea acestei mese se va încadra în suma de 7 lei, variantele de meniu fiind avizate de către Institutul Național de Sănătate. În cazul în care părinții unui elev al unei unități de învățământ incluse în program doresc să refuze, din considerente medicale, culturale sau religioase, masa caldă sau pachetul alimentar, aceștia pot beneficia de produse alimentare adecvate situației lor, în limita valorii zilnice menționate, cu condiția unei cereri formulate în scris, susținută de documente-suport, depusă la secretariat.
Masa va presupune o masă caldă sau un pachet alimentar, respectiv următoarele produse: produse de panificație, produse din carne și/sau brânzeturi/derivate din lapte, legume, plus un fruct, care vor fi distribuite în sistem de catering, după cum urmează:
a) masă caldă, preparată în regim propriu, pentru unităţile de învăţământ în care există cantină cu avize de funcţionare, înregistrată sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, şi spaţiu adecvat de servire a mesei;
b) masă caldă, în regim catering, pentru unităţile de învăţământ în care nu există cantină pentru prepararea în regim propriu, dar în care există un spaţiu de servire a mesei sau un alt spaţiu amenajabil în acest scop;
c) pachet alimentar, pentru unităţile de învăţământ în care nu există nici cantină şi nici spaţiu amenajabil în scopul servirii mesei.
Data limită de consum a acestora va fi în ziua producerii pentru masa caldă și 24 de ore pentru sandvișuri. Iată în mod concret ce ar putea primi spre consum preșcolarii sau școlarii, conform documentelor adoptate în acest sens de către Guvernul României: ciorbă de legume, supă de pui cu legume, ciorbă de văcuţă cu legume, legume cu piept de pui la grătar, mâncare de mazăre cu piept de pui, pilaf cu legume şi ficăţei de pui, piure de morcov cu grătar de pui, piure de cartofi cu piept de curcan, mâncare de varză dulce cu friptură la cuptor, ghiveci de legume cu pui, orez cu legume şi pui la tavă, sufleu de broccoli cu brânză, cartofi gratinaţi cu piept de pui la grătar, tocană de legume cu orez brun, piure de cartofi cu sfeclă şi chifteluţe de legume, omletă cu legume (ardei, ciuperci, ceapă verde) şi brânză telemea, sufleu de conopidă, broccoli şi brânză la cuptor, dovlecel umplut cu brânză la cuptor, ciuperci la cuptor umplute cu brânză (pentru copiii cu vârsta mai mare de 7 ani), macaroane cu brânză, cartofi frantuzeşti (la cuptor cu brânză şi ou), quinoa cu legume, sandviș cu unt, şuncă, caşcaval şi legume (roşii, castravete, salată),sandviș cu piept de pui la grătar sau pulpă de pui dezosată la grătar cu legume crude (gogoşar, varză, morcov, salată de fructe (măr, pară, caisă, piersică, banană, portocală).
Programul de servire a mesei, precum și timpul alocat acesteia rămâne la latitudinea fiecărei instituții de învățământ, în funcție de programul propriu, de numărul de elevi și particularități.
Iată și principiile care trebuie respectate în scopul preparării alimentelor, specificate de către prevederile legale (HOTĂRÂRE Nr. 40/2017 din 27 ianuarie 2017 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 72/2016).
1. Nu se adaugă aditivi alimentari, conservanți sau orice alt tip de potențiatori de arome și gust.
2. Uleiul necesar preparării se utilizează o singură dată, fiind un ulei de calitate superioară.
3. Ceapa pregatită în prima fază a etapei de gătire nu se prăjește ci se înnăbușește cu apă.
4. Sarea utilizată nu trebuie să conțină antiaglomeranți sau orice alt aditiv.
5. Evitarea asocierii alimentelor din aceeași grupă la felurile de mâncare servite (de exemplu, la micul dejun nu se va servi ceai cu pâine cu gem, ci cu preparate din carne sau cu derivate lactate; în schimb se poate folosi lapte cu pâine cu gem sau cu biscuiți; la masa de prânz nu se vor servi felul 1 și felul 2 preponderente cu glucide - cereale, ca de exemplu, supa cu găluște și friptura cu garnitură din paste făinoase, ci din legume);
6. Evitarea mâncărurilor care solicită un efort digestiv puternic sau care au efect excitant ori a căror combinație produce efecte digestive nefavorabile (cum ar fi iahnie de fasole cu iaurt sau cu compot);
7. Nu se vor permite mâncărurile gen tocături prăjite. Ouăle se recomandă a fi servite ca omletă la cuptor și nu ca ochiuri românești sau prăjite;
8. Se recomandă îmbogăţirea raţiei în vitamine şi săruri minerale prin folosire de salate din crudităţi şi adăugare de legume-frunze în supe şi ciorbe.
9. Interdicţia folosirii cremelor cu ouă şi frişcă, a maionezelor, indiferent de anotimp, precum şi a ouălor fierte (nesecţionate după fierbere).
10. Mâncarea livrată trebuie gătită în dimineaţa zilei în care se serveşte, păstrându-se în condiţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, precum şi în condiţii igienico-sanitare şi la temperaturi corespunzătoare, conform legislaţiei în vigoare.
11. Unităţile de învăţământ în care se desfăşoară programul au obligativitatea de a păstra 48 de ore probe din alimentele servite copiilor, conform legislaţiei în vigoare
În cazul în care proiectul pilot va conduce la rezultate favorabile, se are în vedere extinderea sa pe o durată mai îndelungată de timp, precum și în cadrul mai multor instituții de învățământ. Trebuie menționat faptul că pe perioada existenței acestui proiect este suspendată derularea proiectelor similare din instituțiile respective de învățământ, respectiv Cornul și laptele și programul de încurajare a consumului de fructe proaspete în școală.
Iată lista unităților de învățământ în care se vor acorda mese calde sau pachete de mâncare http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/183245
Surse:
www.opiniatimisoarei.ro; www.romaniatv.ne; http://legislatie.just.ro