Update 12.03.2020: S-a votat: părinții ai căror copii se află la școală vor primi salariul pentru zilele libere, oferite de către angajator! Inițiativa a fost adoptată astăzi de catre Camera Deputaților, în calitate de for decizional. Legea se aplică în cazul părinților care au copii cu vârsta de până în 12 ani sau 18 ani, în cazul celor cu dizabilități. Părinții vor primi 75% din din salariul pe care îl au, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut pe economie!
Acest proiect de lege a fost votat de Senat și este pe ordinea de zi de astăzi a Camerei Deputaților. Noua lege obligă angajatorii să acorde zile libere plătite părinților care au copii mai mici de 12 ani.
"Se acordă zile libere unuia dintre părinți pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ unde aceștia sunt înscriși, ca urmare a condițiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situații extreme decretate de către autoritățile competente cu atribuții în domeniu.", se arată în proiectul de lege.
Acestea se acordă unui singur părinte, la cerere, indiferent dacă lucrează ca bugetar sau în sistemul privat. De menționat faptul că ambii părinți trebuie să semneze o declarație pe propria răspundere pe care s-o depună la angajator. Noua lege prevede ca aceste cheltuieli cu zilele libere acordate părinților să revină exclusiv angajatorului, dar a fost depus un amendament prin care banii să fie decontați de la bugetul de stat. Proiectul de lege a fost inițiat încă de anul trecut, din luna martie, și a fost votat de Senat în iulie 2019. Rămâne de văzut dacă procedura de urgență va intra în vigoare în timp util. Dacă va primi vot favorabil, ea trebuie promulgată de președintele Klaus Iohannis și apoi publicată în Monitorul Oficial.
Școlile și grădinițele s-au închis din 11 martie, pe o perioadă de 11 zile, pentru a limita răspândirea coronavirusului. De menționat faptul că aceasta poate fi prelungită dacă autoritățile consideră necesar.
Surse: Legislația Muncii, Portal Învățământ, Evz, demamici.ro