Asigurarea de sanatate
Politele de asigurare de sanatate in sistem privat au luat nastere ca urmare a problemelor legate de sistemul de sanatate public. Sistemul privat de sanatate ofera o gama ampla de servicii medicale, medici specialisti si aparatura performanta si doua posibilitati de plata: abonamente si asigurari private de sanatate.
Asigurarile de sanatate prezinta avantajul ca persoana poate beneficia de ingrijiri medicale atat in orasul de resedinta si in alte zone din tara, cat si in strainatate. Dezavantajul il reprezinta faptul ca nu acopera tratamentele pentru afectiunile deja existente la momentul incheierii contractului.
O asigurare de sanatate acopera costuri variate precum:
- spitalizare si tratament la domiciliu dupa externare
- consultatii si interventii chirurgicale
- decesul ca urmare a unor boli sau accidente asigurate
- indemnizatia pentru maternitate
Cardul european
In momentul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, Casa de Asigurari de Sanatate a emis cardul european de sanatate. Acesta asigura accesul la serviciile medicale din Uniunea Europeana, in timpul calatoriilor in strainatate.
Pentru cei care in timpul calatoriilor de studii sau afaceri de pana la 6 luni au nevoie de servicii medicale vor fi tratati ca cetatenii tarii respective. Insa, la fel ca si asigurarea de sanatate, nici cardul nu acopera interventiile medicale necesare daca persoana a calatorit in statul respectiv in mod special pentru a beneficia de aceste servicii.
Cardul european de sanatate nu este obligatoriu, insa oricine doreste un astfel de card il poate obtine gratuit, singura conditie fiind sa dovedeasca achitarea contributiilor la stat (sa aiba calitatea de asigurat).
Cardul este valabil 6 luni de la data eliberarii si poate fi folosit numai pe teritoriul Uniunii Europene, plus Elvetia, Norvegia, Liechtenstein si Islanda.
Ce alegi?
Oricine pleaca din tara pentru o perioada mai scurta de 6 luni se intreaba ce ar fi mai bine sa aleaga: asigurarea de sanatate sau cardul european?
Desi amandoua acopera cheltuieli legate de sanatatea asiguratului, diferentele dintre ele sunt majore.
Cardul european de sanatate este valabil numai in Uniunea Europeana si alte cateva state, pe cand asigurarea de sanatate poate fi folosita in orice tara.
Asigurarea de sanatate permite beneficiarului ingrijiri medicale in sistem privat. Cardul european permite accesul la servicii medicale doar in sistemul de stat.
In ce priveste plata, cardul ofera aceleasi drepturi pe care le au cetatenii tarii in care se gaseste beneficiarul. Aceasta presupune, in anumite situatii si co-plata (cazul Germaniei). Asigurarea privata de sanatate acopera, suplimentar, cheltuielile de spitalizare sau cele aferente repatrierii sanitare sau in caz de deces, precum si orice alte cheltuieli medicale.
Cardul european poate fi obtinut doar de persoanele care si-au platit contributiile la stat. Pentru asigurarea privata nu este necesara indeplinirea unei astfel de conditii.
Josh Billing spunea: Sanatatea este ca banii. Niciodata nu vom avea o adevarata idee de valoarea sa pana cand nu o vom pierde.