Jette van den Berg
|
|
1. Cum este sa fii mamica in Olanda?
Este greu pentru ca vrem sa facem totul asa cum obisnuiam inainte sa avem un copil. Vrem un corp perfect, o viata sociala, o cariera, etc. Insa este dificil sa le imbini pe toate aceste lucruri si sa reusesti, in acelasi timp, sa te mentii o mama relaxata.
2. Care sunt beneficiile pe care o femeie insarcinata le poate obtine de la angajator in Olanda? Dar de la guvern?
Un concediu de 16 saptamani si putin suport financiar pentru cresa. Mamicile care au o companie proprie, primesc in plus si o indemnizatie.
3. Ce tipuri de concedii de maternitate si concedii de cresterea copilului exista in tara ta? Tu pentru ce situatie ai optat? De ce?
Pentru ca am firma mea, am primit in primele 16 saptamani o indemnizatie, insa are o valoare minima.
4. Cum este viata ta sociala de cand ai devenit mamica?
Mai mult sau mai putin la fel, dar cu multe vizite din partea familiei.
5. Cum sunt privite mamele in societate?
O mama in Olanda nu ar trebui sa fie casnica, ci mai degraba sa aspire la o cariera, sa fie o gospodina desavarsita, o prietena si o iubita. Ar trebui sa arate imaculat, sa fie sportiva si sanatoasa, dar totodata relaxata.
|
6. Cat de greu este pentru o mama sa aiba o cariera?
Este greu deoarece feminismul nu ne-a dat de fapt niciodata drepturi egale cu barbatii. In continuare femeile au salarii mai mici si tot ele sunt cele care fac mai toata treaba gospodareasca. Iar din moment ce cresa este din ce in ce mai scumpa, cel mai probabil o femeie va renunta la serviciu pentru a face economii.
7. La ce varsta aleg olandezele sa devina mame? Consideri ca societatea si guvernul olandez incurajeaza femeile sa devina mame?
In orasele mari, varsta medie la care femeile raman insarcinate este de 32, dar la sate aceasta scade. Guvernul olandez nu incurajeaza femeile sa devina mame din moment ce scumpesc tot mai mult tarifele la cresa.
8. Cum a fost nasterea? Ai ales o maternitate de stat sau una privata?
Am incercat sa nasc acasa (aceasta practica este incurajata in Olanda), dar lucrurile nu au decurs cum am planificat, asa ca a trebuit sa ajung pana la urma la spital (public). Pentru ca am avut si rupturi in timpul nasterii, a trebuit sa-mi puna si cateva copci.
Jette si baietelul ei, Rase MurckKilograme acumulate in sarcina: 14 kg Revenirea la greutatea initiala: in 10 saptamani Nastere: naturala Maternitate: publica Alaptare: 7,5 luni |
|
9. Ai alaptat? Cat timp?
Da – 7 luni si jumatate.
10. Descrie-l in cateva cuvinte pe copilul tau.
Fericit, zambitor si durduliu.
11. Cine i-a ales numele? Ce semnificatie are?
Am ales numele impreuna cu tatal lui. A fost singurul care ne-a placut la amandoi. Este un nume olandez din Evul Mediu care nu mai este folosit in prezent. Pentru olandezi este ciudat, dar intre anii 1200 si 1400 era un nume comun. Se poate traduce prin "cel iubit".
12. Cum a fost diversificarea? Dar eruptia dintisorilor?
Rase a iubit toate felurile de mancare, dar la inceput i-am oferit cateva fucte care nu prea i-au placut. Avea numai patru luni atunci. Pe la patru luni si jumatate, i-au dat primii dintisori, iar acum mai are alti patru.
Rase Murck
|
13. Cand a facut primii pasi?
Inca merge de-a busilea.
14. Cat de des mergi la control la pediatru?
La fiecare doua luni.
15. Ce religie ai?
Nu am nicio religie.
16. Cum se desfasoara ceremonia botezului in Olanda?
Nu am nicio idee.
17. Ce traditii sunt in tara ta, legate de prima aniversare, de prima baita?
Nu sunt traditii legate de prima baita sau prima aniversare. Insa avem primele sase saptamani sfinte ale bebelusului. Mai intai parintii trimit invitatii prin care anunta nasterea bebelusului. Apoi, in aceasta perioada, pe care noi o numim "kraamperiode", toti prietenii si rudele vin si ofera cadouri bebelusului. Parintii ii servesc cu dulciuri traditionale, "beschuit met muisjes" si seminte dulci de anason. Pentru o fata, semintele sunt albe si roz, iar pentru un baiat – albastre si albe.
18. Cat de mult se implica taticul in cresterea copilului?
19. Care sunt conditiile ideale, in viziunea ta, pentru ca o femeie sa fie incurajata sa devina mama?
20. Cand vei reveni la serviciu, il vei duce la cresa sau vei opta pentru o bona? |
|
21. Ce parere ai despre sistemul medical olandez care tine strict de ingrijirea gravidei si a copiilor?
Sistemul medical este bun, dar comunitatea olandeza promoveaza prea mult nasterea acasa. In plus, olandezii considera ca cel mai bine este sa nu ai la dispozitie calmante pentru dureri. De cele mai multe ori, travaliul nu este insotit de analgezice. De asemenea, ideea alaptarii este prea evidentiata, cumva fortata. Unele femei nu au lapte, dar cu toate acestea, personalul medical incearca toate metodele pentru a o face sa alapteze, lucru care este foarte stresant pentru unele femei.
22. Cum te mentii in forma?
Incerc sa fac sport de doua ori pe saptamana.
23. Ce sfaturi ai pentru mamicile din toata lumea?
Nu va ingrijorati prea mult!