Ghid de iarna pentru ingrijirea pielii

Ghid de iarna pentru ingrijirea pielii

Alexandra Negreanu

Brrr... se simte mirosul fulgilor de nea. Ding-ding!!! Se aud clopotei in departare. Ce frumoasa este atmosfera in apropierea sarbatorilor de iarna. Dar pentru a ramane cuprinse in aceasta lumea plina de magie, dragi cititoare, portiunile expuse frigului au nevoie de o atentie deosebita. Fie ca esti insarcinata, proaspata mamica sau o femeie implinita, tenul si mainile tale te reprezinta. Afla din acest ghid de iarna cum sa-ti ingrijesti pielea corespunzator pe parcursul sezonului rece.

Ingrijirea tenului iarna

 

Reguli de baza. Hidratatarea ramane principala regula in sezonul rece pentru prospetimea tenului. Cu totii stim ca este greu sa bei 2 litri de apa pe zi, atunci cand afara sunt 0 grade Celsius sau mai putin, insa ceaiurile calde, bauturile carbogazoase sau cafeaua nu te vor ajuta. In concluzie, daca vrei un ten hidratat si capabil sa reziste frigului, umiditatii scazute, surselor artificiale de incalzire, vantului rece, consuma 2 litri de apa zilnic. De asemenea, pe parcursul sezonului rece foloseste creme de fata mai grase, in special pentru tenul uscat.

De evitat. Pe timpul iernii nu sunt recomandate folosirea tipurilor de fond de ten spuma, asa ca cel mai bun lucru pe care il poti face este sa le eviti si sa-ti achizitionezi un fond de ten hidratant. De asemenea evita pe cat posibil exfolierea pielii in timpul lunilor de iarna.

Sfat: Prepara saptamanal o masca hidratanta cu ulei de masline extra-virgin potrivita tipului tau de ten. Aceste masti sunt hranitoare si sunt menite sa asigure tenului elementele nutritive de care este privat datorita alimentatiei deficitare pe timp de iarna.

Ingrijirea buzelor iarna

 

Reguli de baza. La fel ca tenul, mainile si picioarele, buzele noastre au nevoie de o hidratare corespunzatoare pe parcursul iernii. Vantul, frigul , aerul uscat duc la uscarea si exfolierea excesiva a buzelor. Foloseste un strat de crema hidratanta pentru fata sau special pentru buze, pentru a-ti mentine buzele hidratate si stralucitoare.

De evitat: Nu da cu limba pe buze atunci cand le simti uscate, deoarece saliva nu este emolienta si nici hranitoare. Mai bine tine la indemana un balsam de buze puternic hidratant.

Sfat: Foloseste un tratament de exfoliere pe baza de miere, pentru indepartarea straturilor de piele moarta de pe buze.

Aplica putina miere pe buze, lasa sa actioneze 2 minute apoi freaca usor cu periuta de dinti. Nu insista pentru a nu te rani.

Ingrijirea mainilor iarna

Reguli de baza. Prima regula pentru ingrijirea mainilor iarna este aceea de a folosi crema de maini, puternic hidratanta, cat mai des posibil. Personal, folosesc o crema pe baza de ulei de masline si catina, insa sunt bune si cremele ce contin glicerina.

De evitat. Evita cremele pe baza de apa, deoarece particulele de apa in contact cu frigul au efecte daunatoare asupra pielii mainilor.

Sfat: Cand vii de afara si intri la caldura cu mainile inghetate nu le expune unor surse de caldura puternice. Aseaza-ti mainile sub un jet de apa rece timp de un minut, apoi foloseste apa calduta (nu fierbinte) pana cand temperatura mainilor revine la normal.

Tratarea afectiunilor pielii in sezonul rece

Neurodermita. Este o afectiune dermatologica inflamatoare care se accentueaza in anotimpul rece si se manifesta prin mancarime puternica si eruptie papuloasa. Aceasta afectiune apare in urma unor dereglari ale sistemului nervos central si vegetativ - insomnie, emotii negative permanente, iritabilitate crescuta, disfunctii ale glandelor sudoripare, sebacee, endocrine si disfunctii ale glandelor sexuale, hiperfunctia tiroidei, starea alergica a organismului, reglarea deficitara a temperaturii. Tratament: dieta hipoalergena. Se recomanda fitopreparate cu actiune antialergica, antipruriginoasa, antiinflamatoare, adaptogena, spasmolitica, calmanta, tonifianta, vermifuga, de reglare a functiilor sistemului digestiv, endocrin, a parametrilor meolismului grasimilor si carbohidratilor.

Cuperoza. Este o boala a pielii care se manifesta prin inrosirea tenului pe anumite suprafete, mai ales in timpul iernii.
Tratament: evitarea factorilor agresori: alcool, temperaturi foarte scazute fara aplicarea tratamentului. Pentru un tratament propriu-zis consulta medicul dermatolog. Anumite produse de ingrijire sunt create special pentru astfel de sensibilitati ale tenului, avand efect de calmare.

Articolul urmator
Cele mai bune ceaiuri pentru o piele frumoasă
Cele mai bune ceaiuri pentru o piele frumoasă

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Alergii ale pielii pe sistem nervos: ce trebuie să știi
    Alergii ale pielii pe sistem nervos: ce trebuie să știi

    Stresul poate avea o gamă largă de efecte asupra organismului, deoarece declanșează un răspuns fiziologic complex menit să pregătească organismul pentru a face față amenințărilor...

    Nu mai arătați cu degetul către părinții care au copii fără geacă de iarnă în scaunul auto!
    Nu mai arătați cu degetul către părinții care au copii fără geacă de iarnă în scaunul auto!

    Specialiștii recomandă părinților să nu își mai lase copiii mici în scaunul auto îmbrăcați foarte gros în geacă de iarnă. O mamă mărturisește că a fost...

    De ce apare mâncărimea pielii după duș
    De ce apare mâncărimea pielii după duș

    În cele mai multe cazuri, dușul este o experiență pozitivă, după care ne simțim mai bine. Însă, există și cazuri în care anumite persoane experimentează...

    4 schimbări vizibile ale pielii în timpul sarcinii. Când trebuie să te adresezi medicului
    4 schimbări vizibile ale pielii în timpul sarcinii. Când trebuie să te adresezi medicului

    De la vergeturi și vene varicoase, până la coșuri și pete pigmentare, pielea unei femei suferă o serie de modificări în timpul sarcinii. Majoritatea sunt inofensive, nu pun...

    Zodiile care, în sfârșit, își vindecă rănile sufletești iarna asta
    Zodiile care, în sfârșit, își vindecă rănile sufletești iarna asta

    În această iarnă, nativii zodiacului care au trecut prin experiențe mai puțin plăcute în relații au șansa să-și vindece inimile împietrite, de gheață și să...

    Morcovi pentru iarnă: cele mai bune idei de păstrare
    Morcovi pentru iarnă: cele mai bune idei de păstrare

    Plini de nutrienți, crocanți și cu gust agreabil, morcovii fac parte dintre cele mai cunoscute și mai apreciate legume întrucât sunt foarte versatili. De aceea, pot fi...

    Elementul cheie care crește imunitatea copiilor iarna. Ce spune medicul Mihai Craiu
    Elementul cheie care crește imunitatea copiilor iarna. Ce spune medicul Mihai Craiu

    Temperaturile au scăzut simțitor în ultima perioadă, iar mulți părinți se tem să mai iasă cu copiii de teamă că aceștia să nu se îmbolnăvească din cauza frigului....

    Zacuscă de dovlecei și vinete pentru iarnă: cea mai bună rețetă
    Zacuscă de dovlecei și vinete pentru iarnă: cea mai bună rețetă

    Toamna aduce cu ea o bogăție de legume proaspete, perfecte pentru prepararea delicioaselor conserve de iarnă. Una dintre cele mai îndrăgite rețete din această categorie este...

    © 2025 Qbebe