Ingrijirea tenului iarna
Reguli de baza. Hidratatarea ramane principala regula in sezonul rece pentru prospetimea tenului. Cu totii stim ca este greu sa bei 2 litri de apa pe zi, atunci cand afara sunt 0 grade Celsius sau mai putin, insa ceaiurile calde, bauturile carbogazoase sau cafeaua nu te vor ajuta. In concluzie, daca vrei un ten hidratat si capabil sa reziste frigului, umiditatii scazute, surselor artificiale de incalzire, vantului rece, consuma 2 litri de apa zilnic. De asemenea, pe parcursul sezonului rece foloseste creme de fata mai grase, in special pentru tenul uscat. De evitat. Pe timpul iernii nu sunt recomandate folosirea tipurilor de fond de ten spuma, asa ca cel mai bun lucru pe care il poti face este sa le eviti si sa-ti achizitionezi un fond de ten hidratant. De asemenea evita pe cat posibil exfolierea pielii in timpul lunilor de iarna. |
Sfat: Prepara saptamanal o masca hidratanta cu ulei de masline extra-virgin potrivita tipului tau de ten. Aceste masti sunt hranitoare si sunt menite sa asigure tenului elementele nutritive de care este privat datorita alimentatiei deficitare pe timp de iarna.
Ingrijirea buzelor iarna
|
Reguli de baza. La fel ca tenul, mainile si picioarele, buzele noastre au nevoie de o hidratare corespunzatoare pe parcursul iernii. Vantul, frigul , aerul uscat duc la uscarea si exfolierea excesiva a buzelor. Foloseste un strat de crema hidratanta pentru fata sau special pentru buze, pentru a-ti mentine buzele hidratate si stralucitoare. De evitat: Nu da cu limba pe buze atunci cand le simti uscate, deoarece saliva nu este emolienta si nici hranitoare. Mai bine tine la indemana un balsam de buze puternic hidratant. Sfat: Foloseste un tratament de exfoliere pe baza de miere, pentru indepartarea straturilor de piele moarta de pe buze. |
Aplica putina miere pe buze, lasa sa actioneze 2 minute apoi freaca usor cu periuta de dinti. Nu insista pentru a nu te rani.
Ingrijirea mainilor iarna
Reguli de baza. Prima regula pentru ingrijirea mainilor iarna este aceea de a folosi crema de maini, puternic hidratanta, cat mai des posibil. Personal, folosesc o crema pe baza de ulei de masline si catina, insa sunt bune si cremele ce contin glicerina.
De evitat. Evita cremele pe baza de apa, deoarece particulele de apa in contact cu frigul au efecte daunatoare asupra pielii mainilor.
Sfat: Cand vii de afara si intri la caldura cu mainile inghetate nu le expune unor surse de caldura puternice. Aseaza-ti mainile sub un jet de apa rece timp de un minut, apoi foloseste apa calduta (nu fierbinte) pana cand temperatura mainilor revine la normal.
Tratarea afectiunilor pielii in sezonul rece
Neurodermita. Este o afectiune dermatologica inflamatoare care se accentueaza in anotimpul rece si se manifesta prin mancarime puternica si eruptie papuloasa. Aceasta afectiune apare in urma unor dereglari ale sistemului nervos central si vegetativ - insomnie, emotii negative permanente, iritabilitate crescuta, disfunctii ale glandelor sudoripare, sebacee, endocrine si disfunctii ale glandelor sexuale, hiperfunctia tiroidei, starea alergica a organismului, reglarea deficitara a temperaturii. Tratament: dieta hipoalergena. Se recomanda fitopreparate cu actiune antialergica, antipruriginoasa, antiinflamatoare, adaptogena, spasmolitica, calmanta, tonifianta, vermifuga, de reglare a functiilor sistemului digestiv, endocrin, a parametrilor meolismului grasimilor si carbohidratilor.
Cuperoza. Este o boala a pielii care se manifesta prin inrosirea tenului pe anumite suprafete, mai ales in timpul iernii.
Tratament: evitarea factorilor agresori: alcool, temperaturi foarte scazute fara aplicarea tratamentului. Pentru un tratament propriu-zis consulta medicul dermatolog. Anumite produse de ingrijire sunt create special pentru astfel de sensibilitati ale tenului, avand efect de calmare.