12 greșeli pe care le faci și care îți pot distruge tenul

12 greșeli pe care le faci și  care îți pot distruge tenul

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Chiar dacă oricare dintre noi își dorește un ten frumos și sănătos, uneori se poate întâmpla ca, fără să ne dăm seama, să comitem tot felul de greșeli ce-i pot dăuna acestuia. Din articolul de mai jos vei afla care sunt cele mai frecvente astfel de greșeli, precum și ce am putea face pentru a le evita cât mai mult.

Te duci la culcare fără să te demachiezi

Când faci o astfel de greșeală rar, ea nu te va costa aspectul tenului tău. Dar dacă îți vei face un obicei din aceasta, așteaptă-te ca tenul tău să sufere considerabil.
Dacă vom merge la culcare fără să îndepărtăm urmele de machiaj, porii vor rămâne blocați, lăsând uleiurile de pe față înăuntru. Acest fapt va duce la colectarea bacteriilor, la pori măriți și la puncte negre sau chiar coșuri.
Iată de ce nu trebuie să pierzi din vedere să te demachiezi în fiecare seară, înainte de a merge la culcare, chiar dacă ți se pare că pe față nu se mai află urme de machiaj. Printre cele mai recomandate formule de demachiant sunt cele cu antioxidanți, cu acid salicilic sau cu hamamelis, ce acționează ca un astringent natural.

Citește și: Cele mai bune variante de demachiant homemade

Nu îți hidratezi fața

Dermatologii spun că este o greșeală ce îți poate distruge tenul să nu te hidratezi inclusiv înainte de aplicarea produselor de make-up. În special produsele hidratante pe bază de apă sunt esențiale, favorizând eliminarea celulelor moarte și menținând tinerețea tenului.
De asemenea, după ce depășești vârsta de 30 de ani, străduiește-te să te hidratezi folosind produse pe bază de retinol. Acestea vor crește producția de colagen și vor reduce astfel riscul de îmbătrânire a pielii.
Când folosim retinol, este indicat să procedăm așa:
• Să ne spălăm bine pe față
• Să aplicăm produsul cu retinol
• Să ne hidratăm
Nu trebuie să uităm că o hidratare corectă a tenului ne va feri de tot felul de iritații.

Citește și: Cel mai bun ulei pentru ten

Nu apelezi la protecție solară

Specialiștii ne atrag atenția asupra următorului aspect: să-ți lași tenul lipsit de protecție solară este una dintre cele mai mari greșeli pe care le poți face.
Nu este suficient să aplici o formă de protecție solară numai când te expui direct la soare, ci și într-o zi noroasă sau când mergi cu mașina.
Este esențial să-ți găsești o protecție solară cu factor de protecție de cel puțin 30, pe care să nu o simți că ți-ar încărca tenul. O vei aplica într-o cantitate generoasă și o vei întinde uniform, inclusiv în zona gâtului. Numai așa te vei asigura că tenul tău nu va suferi deloc arsuri solare, menținându-și totodată aspectul tânăr și luminos.

Modul in care expunerea la radiatiile solare poate afecta tenul

Nu te odihnești suficient

Este o greșeală să nu te odihnești suficient pe timpul nopții. Nu numai că va fi dăunător stării tale de sănătate în ansamblu, dar îți va afecta și frumusețea și sănătatea tenului.
Dacă vrei să ai parte de un ten care să radieze, odihnește-te cât mai mult. Astfel, vei evita ca tenul tău să devină palid, tern și să ai cearcăne . În plus, tenul tău va fi apărat și de acțiunea radicalilor liberi (care sunt combătuți cel mai mult pe timpul nopții).

Folosești pensule murdare

Să neglijezi curățarea instrumentelor de make-up te poate costa scump. Dacă vrei să te bucuri de un ten sănătos și frumos, este foarte important să te ocupi și de curățarea pensulelor pe care le utilizezi pentru aplicarea fardurilor. În condițiile în care acestea colectează grăsime de pe față, celule moarte, dar și praf și diverse bacterii, ele pot conduce la apariția unor eczeme sau chiar infecții bacteriene (precum blefarita sau o acnee severă).
Nu lăsa deci pensulele cu urme de fard din ziua precedentă, evitând ca ele să devină locuri prielnice pentru dezvoltarea unor bacterii.

Fata ce tine in mana o pensula plina de fard

Fata ce incearca sa-si stoarca un cos de pe fataNu te ocupi așa cum trebuie de coșurile de pe față

Deși ni se pare un lucru normal să ne apucăm noi însene să ne stoarcem coșurile, dermatologii ne avertizează că, de fapt, aceasta este o greșeală ce ne poate distruge tenul. Explicația este următoarea: când un specialist va aplica o presiune asupra coșurilor, aceasta va fi făcută în mod corect, pe când noi nu am face altceva decât să stimulăm răspândirea infecției (cel mai adesea, coșul va fi stors prin părțile sale laterale).
Dacă ni se întâmplă să ne confruntăm cu acnee, puncte negre sau coșuri, cel mai bine este să facem un tratament special. Din acest punct de vedere, consultarea unui medic dermatolog este ideală, acesta putând să ne recomande tratamentul adecvat tipului nostru de piele și problemei pe care o avem.
Iar dacă suntem tentate să umblăm singure la coșurile care deranjează, ar trebui să ne limităm la următorul demers: pur și simplu ne vom spăla pe față și apoi vom aplica, cu ajutorul unei cârpe curate, o mică presiune asupra coșului/coșurilor ce au la capăt vârful alb (este un indiciu că ceea ce s-a colectat în ele poate fi eliminat). Procedând așa, vom reduce semnificativ riscul de a rămâne pe față cu tot felul de iritații sau cicatrici.

Nu îți exfoliezi suficient fața

Dacă nu ai posibilitatea să-ți exfoliezi fața la un cabinet de specialitate, ai grijă să te exfoliezi acasă. Este recomandabil să faci acest demers de 2-3 ori pe săptămână, astfel încât porii să fie eliberați și celulele moarte să fie îndepărtate.
Poți să aplici și serum-uri exfoliante, ideale fiind cele ce conțin acid glicolic, lactic sau acid salicilic. În special dacă le vei aplica înainte de culcare ele vor avea răgazul necesar pentru a acționa în profunzile asupra tenului tău, lăsându-l mai luminos, mai fin și mai tânăr.

Femeie nemultumita de modul in care si-a exfoliat fata

Îți exfoliezi prea des fața

Într-adevăr, exfoliatul pielii ne ajută să avem un ten mai luminos și mai catifelat, dar să te exfoliezi prea des îl poate vătăma. Dermatologii spun că exfolierea excesivă va distruge „bariera" de protecție a tenului și îl va deshidrata, ceea ce va duce la o piele mai aspră, mai ternă și chiar inflamată.
Mai mult, exfolierea prea frecventă poate distruge treptat celulele sănătoase ale tenului, stimulând inclusiv producția de melanină și va putea provoca hiperpigmentarea.

Nu utilizezi fondul de ten

Deși suntem tentate să credem că fondul de ten ne va încărca inutil tenul și că ne va conferi aspectul de „mască", experții ne contrazic. Un fond de ten adecvat tipului nostru de ten, care este aplicat corect, ne poate proteja de soare și de alți factori nocivi din mediul înconjurător.
Va fi deci o greșeală să renunțăm la fondul de ten dacă vrem să avem un ten sănătos. Important este, așa cum s-a precizat deja, să-l alegem pe cel care ni se potrivește, să nu-l aplicăm într-o cantitate prea mare și să ne demachiem în fiecare seară pentru a ne elibera porii.

Nu aplici produsele de îngrijire în ordinea corectă

Evită să faci o greșeală care te-ar putea costa sănătatea tenului dacă vei urma și această indicație: ai grijă să aplici mai întâi produsele de îngrijire cu o textură mai lejeră și apoi pe cele cu o textură mai densă. Numai așa vei evita ca produsele cu textură densă să împiedice absorbția optimă a substanțelor nutritive din cele cu textură ușoară.

Spălatul pe față cu apă prea rece sau prea caldă

Dermatologii ne sfătuiesc, pe cât posibil, să evităm să ne spălăm pe față cu apă prea rece sau prea caldă. Ambele îi vor dăuna tenului, în sensul în care pot duce la inflamații sau iritații.
Pentru sănătatea tenului tău este cel mai bine să apelezi la apa călduță.

Dormi adesea pe o pernă de bumbac

Probabil că nu te-ai gândit până acum că inclusiv perna pe care dormi poate influența sănătatea și aspectul tenului tău.
Din acest punct de vedere, o pernă de bumbac poate fi mai dăunătoare decât una din mătase sau satin. Aceste două materiale vor reduce din frecarea feței, în timp ce dormitul pe o pernă din bumbac va crește gradul de frecare al pielii și poate duce, în timp, la apariția iritațiilor și a uscăciunii (în condițiile în care colagenul poate scădea).

Voi ați auzit și alte greșeli care ne pot distruge tenul?

Surse:
www.bustle.com; www.instyle.com; www.prevention.com;www.romper.com; www.skinneymedspa.com

 

Articolul urmator
Rolul de mamă mă învață să fiu mai bună cu mine însămi. Este timpul să o faci și tu!
Rolul de mamă mă învață să fiu mai bună cu mine însămi. Este timpul să o faci și tu!

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    11 lucruri care îți pot distruge căsnicia
    11 lucruri care îți pot distruge căsnicia

    De multe ori, fundația solidă a unei căsnicii este cutremurată de lucruri mărunte. Bărbații ne împărtățesc opiniile lor despre lucrurile care aproape le-au distrus relațiile...

    Top 3 greșeli pe care le faci când gătești peștele
    Top 3 greșeli pe care le faci când gătești peștele

    Peștele este un aliment plin de nutrienți (vitamine, minerale, proteine, grăsimi sănătoase), dar și foarte versatil. Pentru a reuși să îl pui în valoare ca să profiți...

    7 greșeli care pot afecta somnul unui nou-născut
    7 greșeli care pot afecta somnul unui nou-născut

    Somnul bebelușului este unul dintre cele mai importante aspecte care îi preocupă pe părinți. Uite 7 greșeli care pot afecta somnul nou născutului, din care poți să...

    Zodiile care nu iartă și nu uită. Îți iei adio de la ele dacă faci un pas greșit
    Zodiile care nu iartă și nu uită. Îți iei adio de la ele dacă faci un pas greșit

    Dintre cele 12 semne zodiacale, 4 sunt de neînduplecat. Patru nativi nu iartă și nu uită orice greșeală a celor care le-au călcat orgoliul în picioare, le-au greșit sau...

    Traumele copilăriei ne pot distruge viața, dar trebuie să avem credința că le putem depăși. Puterea de vindecare este doar la noi
    Traumele copilăriei ne pot distruge viața, dar trebuie să avem credința că le putem depăși. Puterea de vindecare este doar la noi

    Am avut o copilărie zbuciumată, unde am vazut și trăit multe traume...Părinții mei nu au fost cei mai buni și nu au știu să mă protejeze. La noi în familie existau doar...

    Patru lucruri și situații care îți pot afecta copilul mai mult decât crezi
    Patru lucruri și situații care îți pot afecta copilul mai mult decât crezi

    Cu toții vrem să facem ceea ce este mai bine pentru copiii noștri. De multe ori, însă, din dorința de a-i ține cât mai departe de orice i-ar outea răni emoțional sau...

    „Tehnologia distruge educația, opriți-vă!”. Apelul public al unei profesoare către toți părinții care își lasă prea mult copiii cu telefonul
    „Tehnologia distruge educația, opriți-vă!”. Apelul public al unei profesoare către toți părinții care își lasă prea mult copiii cu telefonul

    Avansarea tehnologiei din ultimul deceniu aduce atât aspecte pozitive asupra educației și cunoștințelor copiilor, cât mai ales aspecte negative. O educatoare aduce în...

    „Școala distruge creativitatea”, spune un tată care a decis că nu-și va lăsa copiii să meargă la școală
    „Școala distruge creativitatea”, spune un tată care a decis că nu-și va lăsa copiii să meargă la școală

    Dacă anumiți părinți consideră școala esențială pentru educația copiilor, pentru alți părinți sunt mai importante abilitățile dobândite prin implicarea în...

    © 2025 Qbebe