- 1. Polonezii prefera sa manance acasa
- 2. Sud-africanii beau ceai de Rooibos pentru a-si pastra silueta
- 3. Nemtii nu sar peste micul dejun niciodata
- 4. Olandezii prefera sa se deplaseze cu bicicleta
- 5. Thailandezii condimenteaza mancarea
- 6. Malaezienii lupta impotriva grasimii cu turmeric
- 7. Brazilienii tin kilogramele la distanta cu orez si fasole
- 8. Francezii acorda importanta mesei de pranz
- 9. Japonezii incep masa cu o supa
- 10. Islandezii mananca mult peste gras
- 11. Sardinezii consuma vin rosu la fiecare masa
- 12. Chinezii mananca putina carne
Indiferent daca vrei sa pierzi cateva kilograme sau vrei sa iti mentii greutatea fara sa tii vreo dieta restrictiva si plictisitoare, probabil ca cel mai bun lucru pe care il poti face este sa eviti mancarea nesanatoasa, cu multe calorii si sa faci putina miscare. Totusi, trebuie sa stii ca fiecare popor are secretul sau testat si practicat cu regularitate pentru o silueta de invidiat. Qbebe a rezumat pentru tine filosofia catorva popoare, in cazul in care vrei sa incerci.
1. Polonezii prefera sa manance acasa
Potrivit unui studiu realizat de Forbes in anul 2013, americanul tipic cheltuieste aproximativ 936$ anual pentru masa de pranz (da, doar pentru pranz). Datele folosite in cadrul studiului au fost colectate din extrasele de card a 1003 adulti si au fost raportate la costul mediu al unei mese de pranz in Statele Unite, adica intre 14 si 21$. Acum te gandesti ca nu esti american si ca tu nu cheltuiesti aceste sume anual. Ai uitat insa sa iei in considerare sandvisurile pe care le cumperi gata facute in drum spre birou, covrigii, cafeaua de la automat, masa de pranz comandata la serviciu... Sa revenim insa la polonezi si la obiceiul pe care il respecta pentru a-si pastra silueta. Daca vei intreba un polonez (fie om de afaceri sau profesoara la liceu) iti va spune ca obiceiul de a manca regulat in oras nu este doar prea scump, ci este daunator sanatatii si siluetei.
Truc polonez: Mananca acasa in fiecare zi si lasa iesirile la restaurant pentru ocaziile speciale. De fiecare data cand mancam la restaurant avem tendinta de a consuma preparate cu mai multe calorii, mai nesanatoase si in cantitate mai mare.
2. Sud-africanii beau ceai de Rooibos pentru a-si pastra silueta
Rezultatele studiilor efectuate de catre asociatiile internationale ale nutritionistilor arata clar ca exista o legatura stransa intre obiceiul de a bea ceai al anumitor popoare si incidenta scazuta a obezitatii printre persoanele care apartin acestor culturi. Motivul, se pare, este acela ca, uneori, atunci cand simtim senzatia de foame, suntem de fapt deshidratati. Catehinele, un tip de flavonoide prezent in anumite tipuri de ceai - mai ales in rooibos si ceaiul verde - sunt de multa vreme asociate cu scaderea in greutate si un risc scazut de aparitie a cancerului.
Truc sud-african: Bea ceai de rooibos in loc de bauturi racoritoare, mai ales in timpul verii. Daca vei adopta acest ceai in dieta zilnica vei observa ca pofta de mancare va fi mai scazuta, pofta de dulce aproape inexistenta si vei fi hidratata corespunzator. In plus, gustul acestui ceai este atat de placut incat poate fi savurat fara miere, zahar sau alti indulcitori.
3. Nemtii nu sar peste micul dejun niciodata
Dr. Arya Sharma, directorul stiintific al Asociatiei canadiene de obezitate, spune ca ar putea sa scada rata obezitatii dramatic pe intreg continentul nord american daca ar putea sa convinga populatia sa manance micul dejun in fiecare zi, fara exceptie. Dr. Sharma subliniaza faptul ca atunci cand nu mancam la micul dejun nu facem decat sa declansam pofta de mancaruri bogate in grasimi si cu un continut caloric mai mare decat avem nevoie la urmatoarea masa. Motivul este ca foamea de dimineata, chiar negata sau aparent absenta, declanseaza activarea centrului recompenselor din creier, ceea ce are ca rezultat cedarea la ispitele prezente de la masa de pranz.
Sfat nemtesc: Studiile arata ca motivul pentru care in Germania rata obezitatii este atat de mica ar fi faptul ca peste 75% din populatia tarii ia micul dejun, fara exceptie, in fiecare dimineata.
4. Olandezii prefera sa se deplaseze cu bicicleta
In cazul in care ai fost deja in plimbare prin Olanda, probabil ca ai observat ca majoritatea olandezilor se deplaseaza cu bicicleta, nu cu autoturismul sau mijloacele de transport in comun. Daca nu ai observat tu insuti acest lucru, trebuie sa stii ca atunci cand intrebi olandezii obisnuiti cum prefera sa se deplaseze pana la serviciu, indiferent de orasul in care locuiesc, acestia iti vor raspunde ca prefera sa mearga cu bicicleta. De asemenea, deplasarea cu bicicleta este preferata de olandezi si cand vine vorba despre treburile personale pe care le au de rezolvat de-a lungul zilei, dar si obligatii sau evenimente sociale la care trebuie sa participe in apropierea locuintei. Acesta o fi motivul pentru care in Olanda sunt mai multe biciclete (18 milioane) decat rezidenti (16.5 milioane) potrivit Oficiului National de Turism si Conventii al Olandei.
Truc olandez: Un olandez parcurge cu bicicleta, in medie, 870 de kilometri in fiecare an. Olandezii fiind recunoscuti pentru faptul ca sunt activi si in forma chiar si la varste inaintate, acesta este, se pare, trucul pe care ni-l recomanda. Voi aveti bicicleta?
5. Thailandezii condimenteaza mancarea
In cazul in care iti place mancarea thailandeza, probabil ca stii deja ca, traditional, aceasta este destul de condimentata. Potrivit cercetatorilor Societatii Americane de Nutritie, ardeii iuti contin capsaicina, care este responsabila, se pare, de accelerarea metabolismului si reducerea vitezei cu care mancam. Un alt studiu realizat de Universitatea din California, a testat dihidrocpsiatul sau DCT, un compus asemanator capsaicinei din ardeii iuti pe subiecti care incercau sa piarda in greutate si au descoperit ca DCT are capacitatea de a creste temperatura corpului pentru ca arderea caloriilor si a grasimilor sa fie mai eficienta.
Truc thailandez: Mancati mai condimentat, nu doar pentru a accelera arderea grasimilor si a caloriilor ingerate la fiecare masa, ci si pentru a reduce cantitatea de alimente ingerate la fiecare masa.
6. Malaezienii lupta impotriva grasimii cu turmeric
Turmericul este un condiment iute inrudit cu ghimbirul care confera culoarea galbuie mancarurilor de tip curry. Avand origini in Malaezia, nu este de mirare ca locuitorii acestei tari folosesc abundent acest condiment cunoscut pentru faptul ca are capacitatea de a arde grasimile. Trebuie sa stii ca turmericul contine o substanta denumita curcuma care lupta impotriva grasimilor, ajutand la distrugerea celulelor adipoase noi si impiedicand cresterea celor deja maturizate. Intr-un studiu realizat de Universitatea Tufts din Massachusetts s-au servit cobailor portii de mancare bogata in grasimi si s-a observat ca atunci cand mancarea era condimentata cu turmeric, cobaii nu castigau in greutate.
Truc malaezian: Condimentati toate mancarurile grase cu turmeric pentru a impiedica depunerea grasimilor.
7. Brazilienii tin kilogramele la distanta cu orez si fasole
Este adevarat ca multi brazilieni petrec foarte mult timp dansand si consumandu-si energia facand miscare si asta nu se intampla doar inainte sau in timpul renumitului Carnaval de la Rio. Totusi, se spune ca secretul trupurilor lor armonioase, cu forme, dar in forma, se datoreaza tot unui secret de alimentatie. Mancarea lor traditionala contine foarte mult orez si diverse tipuri de fasole. Trebuie sa stii ca un studiu publicat in jurnalul "Cercetari in Obezitate" leaga dietele bogate in orez si fasole cu o scadere de peste 14% in rata obezitatii. Studiul sugereaza ca rezultatele sunt legate de faptul ca felurile de mancare bogate in fibre si sarace in grasimi ofera beneficii clare sanatatii locuitorilor Braziliei.
Truc brazilian: Inlocuieste pastele si cartofii cu orez si fasole, daca se poate in fiecare zi.
8. Francezii acorda importanta mesei de pranz
Mancarurile traditionale frantuzesti includ adesea branza grasa si carnuri grele insotite de vin rosu - asa numitul paradox francez. Insa, de fapt, nu este niciun paradox, spun nutritionistii. Modul in care francezii mananca face diferenta. In Franta, portiile de mancare sunt mici, se mananca trei mese principale pe zi si nu se iau gustari intre mese. Traditional, in Franta cea mai mare cantitate de mancare se serveste la masa de pranz, nu la sfarsitul zilei. Iar un pranz bogat, spun francezii, este secretul pierderii in greutate si a mentinerii unei siluete armonioase.
Truc francez: Nu te infometa de-a lungul zilei si mananca bine la pranz. Daca nu mananci suficient la pranz vei avea tendinta sa mananci mult prea mult seara si vei pofti, tot seara, la alimente care ingrasa (cu multe calorii si bogate in grasimi).
9. Japonezii incep masa cu o supa
Okinawa, un oras in sudul Japoniei este recunoscut pentru longevitatea rezidentilor sai si pentru rata foarte scazuta a cancerului de san. Se pare ca unul dintre secretele longevitatii acestor japonezi si a ratei scazute de imbolnavire o constituite un secret culinar: japonezii incep majoritatea meselor, inclusiv micul dejun, cu un bol de supa miso. Supa miso creaza senzatia de satietate, ceea ce inseamna ca este mai putin probabil sa mananci prea mult in timpul acelei mese, spun nutritionistii. Secretul ratei scazute a cancerului de san sunt mancarurile care contin soia procesata foarte putin, incluzand aici tofu si miso (care este o pasta de soia fermentata) - cel putin asa au concluzionat studiile desfasurate timp de 25 de ani asupra sanatatii rezidentilor din Okinawa, detaliate in cartea Programul Okinawa, scrisa de Bradley Willcox, Craig Willcox si Makoto Suzuki. Trebuie sa mai stii ca, datorita faptului ca miso este fermentata, ajuta si la digestie, deoarece enzimele sale ajuta la descompunerea mancarurilor in tractul digestiv.
Truc japonez: Incearca sa te obisnuiesti sa mananci supa la fiecare masa, iar daca vei incerca supa miso, vei reusi sa tii kilogramele sub control mult mai usor.
10. Islandezii mananca mult peste gras
In ciuda iernilor lungi si intunecate, aceasta indepartata natiune arctica are una dintre cele mai scazute rate ale depresiei din intreaga lume. Unul dintre motive este faptul ca islandezii au o dieta bogata in peste bogat in acizi grasi Omega3. Legatura intre consumul de peste gras si rata scazuta a depresiei a fost observata si la alte popoare. Un studiu realizat in anul 2004 de catre Universitatea din Oulu
pe 4000 de finlandezi adulti a aratat ca femeile care consuma mai putin peste au sanse mai mari sa fie depresive decat cele care consuma mai mult peste. Si un studiu realizat in anul 2010 a constatat ca adolescentii japonezi care mananca mai mult peste au sanse mai mari sa nu fie atinsi de depresie decat adolescentii care nu au in dieta peste. Nutritionistii recomanda sa consumam cel putin doua portii de peste bogat in acizi grasi Omega 3 pe saptamana. Incearca sa incluzi in alimentatia ta somonul, macrou, pastravul si sardinele.
Truc islandez: Mananca mai mult peste gras pentru a evita sa acumulezi kilograme din cauza faptului ca depresia predispune la consumarea unor cantitati mari de alimente, in special dulciuri si grasimi.
11. Sardinezii consuma vin rosu la fiecare masa
In Sardinia, frumoasa insula din Marea Mediterana, majoritatea rezidentilor traiesc sa serbeze 100 de aniversari, cel putin asa sustin statisticile. Unu dintre secretele longevitatii locuitorilor Sardiniei este vinul rosu, pe care il consuma zilnic - practic, un pahar sau doua de vin rosu pe zi ii ajuta sa ramana sanatosi. Trebuie sa stii ca vinul rosu este bogat in resveratrol si alti antioxidanti care protejeaza inima crescand nivelul colesterolului bun HDL, reducand inflamatiile si prevenind formarea cheagurilor de sange, potrivit asociatiilor cardiologilor din intreaga lume. Un studiu realizat in anul 2008 de Universitatea din Massachusetts sugereaza si ca un consum moderat de vin rosu ajuta la reglarea nivelului glicemiei la persoanele care sufera de diabet de tip 2.
Truc sardinez: Consuma in fiecare zi un pahar de vin rosu de buna calitate, de preferinta vin natural. Iar daca nu obisnuiesti sa bei alcool, sardinezii iti ofera o alternativa, se pare la fel de eficienta: bea suc de struguri, proaspat stors.
12. Chinezii mananca putina carne
Carnea de vita, de porc, de pui si pestele sunt foarte scumpe in mediul rural in China, dar si in multe alte tari. Prin urmare, in aceste zone, carnea si proteinele din carne sunt mai mult o garnitura cu care se asezoneaza felurile principale de mancare. Un studiu realizat pe parcursul a 20 de ani pe aproximativ 10 mii de familii din zonele rurale ale Chinei a revelat faptul ca acestia consuma cantitati minime de carne si proteine animale, in schimb dieta lor fiind bazata pe orez, legume, fructe, fasole, radacinoase si alte verdeturi. In afara de faptul ca aceasta dieta tine kilogramele in surplus departe de locuitorii acestei zone, aici rata cancerului este foarte scazuta, la fel si incidenta bolilor cardiace si a diabetului, boli foarte prezente in randul occidentalilor in dieta carora carnea este felul principal al meselor.
Truc chinezesc: Incearca sa prepari mancarurile astfel incat carnea sa nu constituie ingredientul principal. Cu cat mai putine proteine animale, cu atat mai putine kilograme in plus.
Voi ce truc sunteti dispusi sa incercati? Care popor are o dieta pe care ati putea sa o urmati mai usor?