Cercetătorii de la Universitatea Otago și de la Spitalul Universitar Leeds din Anglia au propus un dispozitiv numit DentalSlim pentru controlarea dietei, care, prin șuruburi speciale opresc deschiderea gurii la mai mult de 2 milimetri. Dispozitivul are și o cheie de urgență care desface șuruburile în cazul unui atac de panică sau a înecării.
”Proiectul a venit ca o soluție pentru epidemia globală de obezitate. Este non-invaziv, reversibil, economic și o alternativă atractivă la intervențiile chirurgicale. Nu există efecte adverse”, spune profesorul Paul Brunton, pro-vice decan la Universitatea Otago, într-un comunicat de presă.
Totuși lumea medicală nu este chiar de acord cu spusele acestuia. Mai ales nutriționiștii și experții în afecțiuni alimentare susțin că dispozitivul setează niște standarde periculoase.
”Este îngrozitor că trăim într-o societate unde comunitatea medicală este în favoarea instalării unui dispozitiv magnetic pe molarii unei persoane pentru a-i restricționa accesul la mâncare solidă. Aceste mesaje subliminale cu privire la obligativitatea de a fi slab indiferent de costuri pune presiune asupra oamenilor și perpetuează ideea că a fi gras este un eșec moral”, declară Chelsea Kronengold, Director de Comunicare la Asociația Națională a Tulburărilor Alimentare din SUA.
Citește și: 6 lecții de nutriție de la Mihaela Bilic pentru părinții care nu vor copii obezi
Studiul a implicat 7 pacienți obezi, sănătoși clinic, cărora li s-a instalat dispozitivul timp de 2 săptămâni. Aceștia au slăbit aproximativ 6 kilograme în cele 2 săptămâni și au pierdut 5.1% din greutatea corporală cu o dietă lichidă de aproximativ 1200 de calorii zilnic. Au luat înapoi mai puțin de 1 kilogram la 2 săptămâni după ce dispozitivul a fost îndepărtat.
”Această metodă va ajuta oamenii să slăbească forțat și barbar pe termen scurt, însă o dietă lichidă nu este sănătoasă și nu este o soluție permanentă pentru o problemă complicată cu multiple fațete. A forța fizic o persoană la o dietă lichid este o strategie ce poate distruge psihic și fizic.”, subliniază Dawn Jackson Blatner, medic nutriționist.
După ce Twitterul universității care anunța dispozitivul a devenit viral, cercetătorii implicați în proiect au venit mai apoi cu o completare, pentru a clarifica scopul acestuia.
Otago and UK researchers have developed a world-first weight-loss device to help fight the global obesity epidemic: an intra-oral device that restricts a person to a liquid diet. Read more: https://t.co/eLhXwipiqs pic.twitter.com/Of6v3uvVbX
— University of Otago (@otago) June 28, 2021
”Intenția acestui dispozitiv este de a susține persoanele care trebuie să se opereze și nu se pot opera până ce nu mai slăbesc. După 2-3 săptămâni pot dezactiva și îndepărta dispozitivul. Apoi pot urma o dietă mai puțin restrictivă și pot reveni la tratament.”
Surse: Daily Mail, Otago News