Obezitatea va deveni istorie? Medicii au descoperit cum să ardă grăsimea din celule, fără efecte secundare

Obezitatea va deveni istorie? Medicii au descoperit cum să ardă grăsimea din celule, fără efecte secundare

Bianca Geica - Redactor Senior

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), prevalența obezității la nivel mondial s-a triplat din 1975. În 2016, OMS estima că 39% dintre adulții din întreaga lume erau supraponderali și 13% sufereau de obezitate, afecțiune asociată frecvent cu diabetul, bolile cardiovasculare și unele tipuri de cancer. Experții în sănătate avertizează că, în lipsa unor măsuri drastice de prevenție și tratament, în 2025 peste 50% din populația lumii va fi obeză.

Obezitatea este una dintre cele mai mari provocări ale sănătății publice din secolul XXI. În Europa, unul din trei copii de 11 ani este obez și 60% dintre copiii cu supragreutate înainte de pubertate vor fi adulți tineri obezi, potrivit datelor publicate pe insp.gov.ro.

copil cu un centimentru in jurul burtii

La nivel mondial, circa 40% dintre copii suferă de obezitate. România ocupă locul trei la obezitatea infantilă, arată OMS. Numărul de persoane supraponderale și obeze a crescut în ultimii ani și mulți oameni consideră că este din ce în ce mai greu să se mențină o greutate "normală" într-un mediu actual în mare parte obezogenic. Persoanele obeze dezvoltă mai des hipertensiune arterială, diabet zaharat și ateroscleroză, ceea ce se traduce prin risc crescut de boli cardiovasculare. Federația Internațională a Inimii a arătat în 2017 că 21% din boala cardiacă ischemică poate fi atribuită unei greutăți corporale excesive.

Medicii au descoperit cum să ardă grăsimea din celule, fără efecte secundare

Chiar dacă schimbarea obiceiurilor alimentare și adoptarea unui stil de viață activ ne pot ajuta să atingem și să menținem o greutate sănătoasă, nu sunt puține persoanele care preferă o „cale mai ușoară” pentru a scăpa de kilogramele în plus: pastilele pentru slăbit.

Potrivit medicalnewstoday.com, de-a lungul anilor, peste 80% din medicamentele care suprimă pofta de mâncare, au fost retrase de pe piață din cauza efectelor adverse psihiatrice sau cardiovasculare semnificative. Cele mai multe așa-numite pastile de slăbit reduc apetitul acționând asupra sistemului nervos central, explică dr. Yanchuan Shi, care conduce grupul de neuroendocrinologie la Institutul Garvan de Cercetări Medicale, din Sydney, Australia. De altfel, acesta a dorit să testeze o nouă modalitate de reducere a creșterii în greutate fără a afecta sistemul nervos central, așa că alături de echipa să de cercetători s-a concentrat pe o moleculă numită neuropeptidul Y (NPY).

Citește și: Obezitatea la copii: preventie, cauze, tratament

Principalul său efect este creșterea aportului alimentar și scăderea activității fizice. NPY este secretat de hipotalamus, și, în plus față de creșterea ingestiei de alimente, crește cantitatea de energie stocată sub formă de lipide, și blochează semnalele nociceptive ajunse la creier. NPY influenţează, totodată, şi alte aspecte ale sistemului nervos simpatic cum ar fi frecvenţa cardiacă şi funcţia intestinală.

Atunci când reducem drastic aportul de calorii sau când nu mâncăm, nivelul de NPY crește brusc, transmițând organismului că este în modul de înfometare și că pentru a se alimenta, trebuie să conserve cât mai multă energie cu puțînță. Drept urmare, organismul reduce procesele care nu sunt absolut necesare pentru supraviețuire. Crește și concentrația insulinei și odată cu acest proces, are loc și creșterea țesutului adipos, care stimulează secreția de leptină. Leptina secretată ajunge la hipotalamus, unde această inhibă secreția de NPY, inhibând astfel aportul alimentar. Invers, scăderea glicemiei inhibă secreția de leptină, ceea ce duce la creșterea secreției de NPY, și respectiv, a aportului alimentar. Dereglări ale acestei bucle feedback a NPY pot duce la tulburări precum obezitatea sau anorexia.

barbat pe un cantar cu un centimetru in fata

Dr. Shi și colegii săi au investigat efectele unui medicament numit BIBO3304 asupra șoarecilor și a celulelor adipoase umane de la persoanele care suferă de obezitate. Medicamentul blochează un tip de receptor celular pentru NPY numit Y1 care se găsește în țesutul adipos și în alte țesuturi din corp. BIBO3304 nu poate traversa barieră hematoencefalică, deci este puțin probabil să afecteze negativ starea de spirit.

Timp de 7 săptămâni, cercetătorii au hrănit șoarecii de laborator cu mâncare bogată în grăsimi, atât cu BIBO3304 cât și fără. S-a descoperit că șoarecii cărora li s-a administrat medicamentul BIBO3304 au acumulat cu 40% mai puțină greutate. Potrivit cercetătorilor, acest lucru a rezultat din generarea crescută de căldură din țesutul adipos al animalelor și reducerea masei totale de grăsime. - Dr. Yanchuan Shi precizează că „receptorul Y1 acționează ca o „frână ”pentru generarea căldurii în organism:. „În studiul nostru, am constatat că blocarea acestui receptor în țesuturile grase a transformat grăsimea „stocatoare de energie” în grăsimi „consumatoare de energie”, ceea ce a activat producția de căldură și a redus creșterea în greutate. ”

Citește și: Obezitatea se moștenește: „ciugulitul” între mese și mâncatul emoțional sunt parte din gena familiei

Interesant este faptul că oamenii de știință au descoperit că țesutul adipos al șoarecilor și al persoanelor cu obezitate a avut o activitate mai mare a genelor pentru receptorul Y1 decât țesutul de la indivizii cu o greutate sănătoasă. Acest lucru poate explică, într-o oarecare măsură, de ce procesul de slăbire poate fi atât de dificil, în condițiile în care neuropeptidul Y (NPY) crește aportul de alimente și reduce consumul de energie atunci când se alătură receptorului Y1.

Pe lângă reducerea creșterii în greutate, cercetătorii au mai descoperit că blocarea receptorului Y1 are mai multe efecte, inclusiv îmbunătățirea metabolismului glucozei. Deoarece Y1 contractă vasele de sânge, blocarea Y1 cu medicamentul BIBO3304 poate lărgi vasele de sânge, un proces numit vasodilatație, scăzând tensiunea arterială. De asemenea, oamenii de știință au demonstrat și că BIBO3304 stimulează creșterea celulelor osoase, ceea ce ar putea ajută la menținerea densității osoase, prevenind osteoporoza la persoanele în vârstă.

Dr. Shi a recunoscut că studiul nu a testat direct dacă medicamentul ar putea favoriza pierderea în greutate la persoanele cu obezitate. Mai degrabă, a demonstrat că BIBO3304 ar putea preveni creșterea în greutate.

Citește și: 8 Alimente care duc la obezitate la copii

  • Surse: medicalnewstoday.com, wikipedia.org, insp.gov.ro
  • Sursă foto principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
O mamă a descoperit că este alergică la propriul copil. Cum este posibil?
O mamă a descoperit că este alergică la propriul copil. Cum este posibil?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Un băiețel de cinci ani a tușit timp de trei luni, fără să aibă alte simptome. Ce obiect i-au descoperit medicii în plămâni
    Un băiețel de cinci ani a tușit timp de trei luni, fără să aibă alte simptome. Ce obiect i-au descoperit medicii în plămâni

    Un băiețel de 5 ani, a ajuns la spital pentru că avea o tuse care dura de 3 luni. Atât părinții, cât și medicii, au rămas surprinși să găsească adevărata cauză...

    Micuțul erou de 2 ani: cum și-a salvat familia care era să ardă de vie
    Micuțul erou de 2 ani: cum și-a salvat familia care era să ardă de vie

    Curajosul familiei! Un băiețel de doar 2 ani, din Texas, și-a salvat familia de la moarte, în timpul unui incendiu. „Mami, e foarte cald! E cald, mami!”, a țipat cel...

    O mamă a făcut cezariană de urgență, dar medicii au descoperit că uterul era gol: „Le-am spus că ceva este în neregulă, dar nu m-au ascultat pentru că aveam doar 17 ani”
    O mamă a făcut cezariană de urgență, dar medicii au descoperit că uterul era gol: „Le-am spus că ceva este în neregulă, dar nu m-au ascultat pentru că aveam doar 17 ani”

    O femeie s-a dus la spital să nască prin cezariană, dar când medicul a făcut incizia, a descoperit că uterul său era gol. Găsiți explicația mai jos.

    Grăsimea corporală a bebelușului: când ar trebui să te îngrijoreze
    Grăsimea corporală a bebelușului: când ar trebui să te îngrijoreze

    Când vezi că un bebeluș are obrăjori bucălați, dar și mânuțe și piciorușe grăsuțe, te gândești imediat că este bine hrănit și sănătos. Cu toate acestea, ai...

    Autismul se poate trata cu celule stem? Ce spun datele primului studiu clinic din țară
    Autismul se poate trata cu celule stem? Ce spun datele primului studiu clinic din țară

    În România, peste jumătate de milion de persoane sunt diagnosticate cu autism. Asta înseamnă 1 din 54 de copii. Numărul ar putea fi chiar unul mai mare, având...

    O mamă a luptat pentru a-și naște copilul cu sindromul Down. Medicii se pregăteau să facă întrerupere de sarcină fără acordul ei
    O mamă a luptat pentru a-și naște copilul cu sindromul Down. Medicii se pregăteau să facă întrerupere de sarcină fără acordul ei

    O femeie din Marea Britanie s-a luptat pentru nașterea fiului ei cu sindrom Down, după ce a aflat că medicii se pregăteau să-i întrerupă sarcina fără acordul ei. 10 ani mai...

    Culiță Sterp si Daniela Iliescu s-au căsătorit în mare secret! Cum au anunțat că vor deveni din nou părinți
    Culiță Sterp si Daniela Iliescu s-au căsătorit în mare secret! Cum au anunțat că vor deveni din nou părinți

    În familia lui Culiță Sterp există dublu motiv de sărbătoare. Artistul și Daniela Iliescu așteaptă un nou membru al familiei și sunt pe cale să se mute într-o nouă...

    O mamă a fost sfătuită să facă întrerupere de sarcină când medicii au aflat că va naște un copil fără mâini: „Mi-au spus că sunt egoistă dacă nu avortez”
    O mamă a fost sfătuită să facă întrerupere de sarcină când medicii au aflat că va naște un copil fără mâini: „Mi-au spus că sunt egoistă dacă nu avortez”

    Mariaan și Hendrik Strauss s-au bucurat enorm când au descoperit că vor fi părinți. Însă bucuria a venit la pachet și cu teamă și mai ales cu multe prejudecăți din...

    © 2024 Qbebe