Hormonul din stomac care te face să te îngrași
Cercetătorii au descoperit la oameni și la animale prezența hormonului grelină în stomac. Acest hormon este responsabil de transmiterea mesajelor de foame și reglează metabolismul, însă nu era cunoscut de deplin mecanismul său de funcționare.
În scopul înțelegerii modului în care acest hormon influențează nu doar foamea și metabolismul, ci și memoria, o echipă de oameni de știință din cadrul USC Dornsife College of Letters, Arts and Sciences a colaborat cu cercetători din întreaga lume pentru a realiza un studiu pe șobolani. În acest scop au intervenit în traseul de comunicare dintre hormon și nervul pneumogastric, un nerv care trimite semnale din stomac spre creier, monitorizând apoi impactul asupra apetitului și a comportamentelor cognitive.
Ca urmare a lipsei semnalelor trimise de grelină către acest nerv, nu s-a constatat doar o modificare a nivelului glicemiei, ci a apărut și o creștere în greutate. Autorul principal al studiului Scott Kanoski subliniază că “nu a părut să fie influențată cantitatea de mâncare consumată. Însă șobolanii și-au crescut periodicitatea consumului de hrană și au mâncat mai mult, compensând prin reducerea dimensiunilor meselor”. Oamenii de știință au fost de părere că deteriorarea memoriei este cauzată de periodicitatea crescută a consumului de hrană. Atunci când știi când ai mâncat ultima oară influențezi cât de rapid vei mânca din nou. Drept urmare, șobolanii implicați în studiu au ajuns să mănânce mai rapid.
Cu toate că șobolanii și-au amintit de unde și-au luat mâncarea, par să fi uitat că abia au mâncat, iar stomacurile lor se goleau într-un ritm mai lent. Elizabeth Davis, un alt autor al studiului, a subliniat că “animalele au suferit anumite leziuni într-un anumit tip de memorie, denumit memorie episodică. Aceasta te ajută să îți amintești prima zi de școală sau ce ai mâncat ieri la micul dejun“.
În final, cercetătorii încearcă să descopere informații suplimentare cu privire la legătura dintre hormonul grelină și nervul pneumogastric din dorința de a contribui la dezvoltarea unor terapii mai bune pentru boli precum obezitatea, diabetul, epilepsia și Alzheimer.
Surse: www.descopera.ro, https://medicalxpress.com
Citește și: Totul despre cum percep si cum se manifesta senzatia de foame la copii